Članak je preštur.
"Svaki od" protona koji se sudaraju će imati 3.5 TeV, dakle 7 ukupno, tj. 14 kada krene raditi punom snagom.
http://en.wikipedia.org/wiki/Large_Hadron_Collider
Pozdrav.
Članak je preštur.
"Svaki od" protona koji se sudaraju će imati 3.5 TeV, dakle 7 ukupno, tj. 14 kada krene raditi punom snagom.
http://en.wikipedia.org/wiki/Large_Hadron_Collider
Pozdrav.
Sudjeluje li Hrvatska u tome na neki nacin, sluzbeno?
(Obzirom da politicari ne mogu izvuci neku kratkorocnu korist za sebe, pretpostavljam da ne, ali mozda grijesim )
Ma normalno da LHC nikako da proradi punim kapacitetom jer se ipak radi o najkompleksnijem postrojenju na svijetu i najambicioznijem znanstvenom eksperimentu u povijesti.
Nešto sa toliko složenim uvjetima rada i toliko kompleksnom aparaturom ne može odmah proraditi 'ko urica' nego mora proci period uhodavanja i 'fine tuninga' kako bi sve profunkcioniralo kak spada.
Mogu se kladiti da do kraja ove kalendarske godine još neće uspjeti izvrtiti niti jedan eksperiment, no tijekom 2010 (ako ih recesija ne opali po džepu hehe) bi već moglo biti svašta..
hahaha, prejako, Thumb Up.
A dok čekamo da sve to srede i počnu eksperimentirati,možete na njihovim stranicama vidjet par web kamera kak to izgleda
Eto sad znamo kako će izgledati najgori mogući scenarij.
Normalno da sudjeluluju znastveneici ( par njih s fesba za koje znam ) iz Hrvatske ali sto se tice vlade ne vjerujem da znaju da to postoji.
...izgleda da su odgodili smak svijeta...
Normalno da sudjeluluju znastveneici ( par njih s fesba za koje znam ) iz Hrvatske ali sto se tice vlade ne vjerujem da znaju da to postoji.
Jadranka je mozda nesto nacula.
Napisali ste:
Umjesto toga, kada ponovo počnu pokusi u studenom ove godine, najveći i najsloženiji uređaj koji je do sada čovjek napravio u početku će raditi sa "samo" 3,5 TeV od maksimalnih 7 TeV za koliko je projektiran. Prije rada punom snagom i s maksimalnim energijama, postupno će biti podizan na 5 TeV, a maksimalnih 7 TeV će dosegnuti tek krajem 2010.
A ovde piše: http://www.newscientist.com/article/dn17566-large-hadron-collider-to-restart-at-half-its-designed-energy.html
The run will initially smash protons together at 7 trillion electron volts (7 TeV), compared to the design goal of 14 TeV, according to a CERN statement on 6 August. But even 7 TeV is much higher than physicists have ever probed in the laboratory before. The Tevatron accelerator at Fermilab in Batavia, Illinois, is the current record holder, with collisions at 2 TeV.
zz
mislim da je Hubleov teleskop daleko složenija stvar
A dok čekamo da sve to srede i počnu eksperimentirati,možete na njihovim stranicama vidjet par web kamera kak to izgleda
Najgori mogući scenarij bi bio da našoj Vladi daju da upravlja time.
Da, hehe. Ubrzo bi bilo. "Vlada prodaje LHC za 1kn"
mislim da je Hubleov teleskop daleko složenija stvar
:-) Huble je u usporedbi sa LHC prilično priprost i jednostavan stroj. Malo optike, malo navigacije i veliko ogedalo. Da se razumjemo Huble je skup i kompliciran satelit i teleskop ali po kompleksnosti i znanstvnom značaju se ne može mjeriti sa LHC.
Ovo mogu i ja potvrditi, ali isto ne znam da li naša država i službeno sudjeluje u tome
Najgori mogući scenarij bi bio da našoj Vladi daju da upravlja time.
Imaš pravo, a možda bi i ovo bio najgori scenarij:
Ma da ne želim razlmišljat što su njih dvojica u stanju napravit,al ako niš drugo znam jedno:oni barem neš započnu i završe taj posao(možda ne onak kako su zamislili)ali završe a naša vlada sigurno nebi niš napravila pa su oni ipak bolja solucija od vlade hehe
uh kolko prošlo od kad je se počelo govoriti o lhcu.
dajte meni da upravljam s time, bit ću bolji od vlade.
Ovo me podsjeća na Tomićevu kolumnu. "Kako izabrati nekoga tko će bolje organizirati državu od naše Vlade? Jednostavno. Otvorite telefonski imenik i nasumično stavite prst na nečije ime. Siguran sam da će taj bolje odraditi posao."
(Obzirom da politicari ne mogu izvuci neku kratkorocnu korist za sebe, pretpostavljam da ne, ali mozda grijesim )
da jedan od glavnih ljudi je iz hrvatske .to sam negdje procito u novinama nemogu se sjetit kojim
da jedan od glavnih ljudi je iz hrvatske .to sam negdje procito u novinama nemogu se sjetit kojim
radio je dr. Vuko Brigljević, donedavno, a danas ne znam...