Koliko je brz mozak?

poruka: 417
|
čitano: 260.043
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Koliko je brz mozak?".
18 godina
neaktivan
RE: Koliko je brz mozak?
mislav_01 kaže...

I sta su zapravo otkrili? Ništa pametno...

to je znanost, crpe novce za zajebanciju...a ljudi umiru, a koliko je samo takvih gluposti...Izlanuo se

Psssssst Zecovi spavaju
17 godina
neaktivan
virtualAThome kaže...
pusic008 kaže...

Sve sto racunalo zna su 0 i 1. Sve sto zna, covijek ga je naucio, sve sto ce ikad znat, covijek ce ga naucit, ono sto mu covijek nije rekao nikad nece ni znat. Cemu onda rasprava o tome ko je "bolji"...

Hoce, naravno da hoce. Jednog dana ce racunala sama uciti i nauciti stvari koje ih mi nismo naucili, isto kao sto smo mi naucili stvari koje nas nasi roditelji nisu naucili.

Neće računala nikad ništa naučiti jer nikad neće bit svjesna. Radit će se samo o nevjerojatno složenim programima kojima će se roboti-računala koristiti (VELIKO VALJDA) i BTW uspoređivati procesor sa mozgom Neodlučan i vjerovati znanstvenicima koji nisu istražili ni 20% mozga o njegovoj brzini je glupo.

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.8.2009 23:20 (kero).
17 godina
neaktivan
virtualAThome kaže...
pusic008 kaže...

Sve sto racunalo zna su 0 i 1. Sve sto zna, covijek ga je naucio, sve sto ce ikad znat, covijek ce ga naucit, ono sto mu covijek nije rekao nikad nece ni znat. Cemu onda rasprava o tome ko je "bolji"...

Hoce, naravno da hoce. Jednog dana ce racunala sama uciti i nauciti stvari koje ih mi nismo naucili, isto kao sto smo mi naucili stvari koje nas nasi roditelji nisu naucili.

Pa i to ce ga opet covijek naucit, da razmislja, OPET COVIJEK, nezz, ja vjerujem da ce doci vrijeme kao u nekim SF filmovima, kad se budemo borili protiv "inteligentnih" strojeva, ALI ti ce strojevi biti ograniceni na ono sto ih je covijek naucio,..........................sumljam da i sami znamo kolko moze nas mozak, sta jos sve moze, vjerovatno nismo ni svjesni, nit mi moze u glavu da neko moze pomislit da ce bit neki stroj "bistriji" od njega...

Intel q6600 mbo asus P35 8gb DDR2 ATI 3870 512mb 1TB WD Samsung 2232bw Logitech G15 Logitech G7 Logitech X530 5,1 Laptop, acer 5730zg
18 godina
neaktivan
Koliko je brz mozak?

Kada stroj bude svjestan onda možemo pričati o umjetnoj inteligenciji dotad je on stroj. A da bi stroj postao svjestan trebamo mi ljudi naučiti što je to svjest. One znanstvene gluposti(po mojem osobno mišljenju) o umjetnoj inteligenciji si mogu zgurati u a**s jer ni sami ti znanstvenici neznaju što je svjest.

Kamo loš Linuxaš ide nakon smrti? /dev/null
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Tux Slave kaže...

Kada stroj bude svjestan onda možemo pričati o umjetnoj inteligenciji dotad je on stroj. A da bi stroj postao svjestan trebamo mi ljudi naučiti što je to svjest. One znanstvene gluposti(po mojem osobno mišljenju) o umjetnoj inteligenciji si mogu zgurati u a**s jer ni sami ti znanstvenici neznaju što je svjest.

Vjerujem nikad nece ni otkrit, mozda je Bog stavio tu granicu, da jedino On ima to u svom posijedu...A ako je tako, definitivno je i bolje za nas sve...

Intel q6600 mbo asus P35 8gb DDR2 ATI 3870 512mb 1TB WD Samsung 2232bw Logitech G15 Logitech G7 Logitech X530 5,1 Laptop, acer 5730zg
17 godina
pusic008 kaže...
..

Sve sto racunalo zna su 0 i 1. Sve sto zna, covijek ga je naucio, sve sto ce ikad znat, covijek ce ga naucit, ono sto mu covijek nije rekao nikad nece ni znat. Cemu onda rasprava o tome ko je "bolji"...Barem je moje misljenje da covijek ne moze stvorit nesto inteligentnije od sebe...

-Rasprava nije rasprava, bar ne neka koja nudi rješenje i 'konačne odgovore'. Ovo je tek tipkanje o različitim pogledima, mišljenjima na nek temu.

-Čovjek može stvoriti nešto inteligentnije, to su u najmanju ruku djeca, svaka generacija smisli nešto novo... od pećine smo prešli veliki put.

On topic, čovjek može stvoriti svašta, može jaće, brže, letjeti itd. ali može i uništiti. No za stvaranje inteligencije, potrebno je malo više, evolucija ima pojam 'dostatnosti'? -srce, krvotok, pluća, vid... kako to nastaje? Da bi PC postao 'inteligentan' mora postati kompletan, ''the biće'' (zovimo ga Borg ili Schwarzeneger?), misliti, kretati se, razmožavati, imati osjećaje... i prživjeti to sve. CPU je samo brz kalkulator. ''Glup2''

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
Koliko je brz mozak?

Od prvog "pametnog" homoa prije 400 tisuća do danas nismo puno evolvirali. Manje smo dlakaviji, viši smo, europljani su razvili gen za laktozu, kinezi za elektroniku , japanci za robote Smijeh...

Hoću reći da smo kao ljudi u zadnjih recimo 2000 godina toliko razvili što socijalno što materijalno (u duši smo iste barabe kao i naši šukundjedovi). Neki više, neki manje. Ali digitalni kompjuteri (pustimo abacus) u pedeset godina koliko postoje razvijali su se kao u filmu Evolution, samo gledano u slow-mo. Tko zna što nas čeka. Za sada možemo samo gledati SF filmove

I have balls of steel
Poruka je uređivana zadnji put čet 27.8.2009 23:44 (Katana).
Moj PC  
1 1 hvala 0
16 godina
neaktivan

@ evolucija: ljudi nisu evoluirali fizički, zapravo su devoluirali. prosječan čovjek iz današnjeg New Yorka u 12. bi stoljeću bio smatran bolesnikom. no mentalno? to je već druga stvar. kromanjonac ne može pojmiti kvantnu fiziku, ne može pojmiti kovanje bakra. je li to evolucija? ako imamo tehnologiju, i možemo ju pojmiti, jesmo li mentalno razvijeniji? da su kromanjonci imali računala, bi li ih mogli pojmiti? sve je to diskutabilno

@ evolucija računala: neki od vas tvrde neke prilično hrabre stvari. čini se da je većina vas došla iz 30. stoljeća i sa sigurnošću može reći u kako će se računala razviti, hoće li biti svjesna, hoće li biti rata s njima i slične stvari, a istina je da vi to ne znate i ne možete znati. istina je da sada računalo zna ono što mu čovjek kaže, no ako računala nauče razmišljati, ona će i te kako moći ostaviti čovjeka daleko iza sebe. svijest? smatram da smo zbog nje sporiji od računala u izračunavanju 13 milijunte znamenke pi. možda je većinski dio mozga zauzet stvaranjem vlastitog identiteta, svjesti o vlastitom postojanju, i zato nemamo računske snage pozabaviti se tim brojem i izračunati ga u tako kratkom vremenu.

@ cpu vs mozak: sve što ću sada reči je topla voda. mislim da je crvich to spomenula, ili netko drugi ne držite me za riječ. dakle da, računalo će pi izračunati mnogo brže. no zna li itko od nas kako je komplicirano u isto vrijeme obrađicati podatke koji nam stižu svake milisekunde iz svakog neurona u tijelu, i davati naredbe tom istom tijelu. da bi pomakli ruku, moramo istovremeno reći svakom mišićnom vlaknu da se stegne, a to obavljamo takvom lakoćom da to i ne primjećujemo. dakle, mozak će jednu stvar napraviti brže, on bez problema zapamti cijelu knjigu od riječi do riječi napamet, dok će čovijek zapamtiti samo kratak sadržaj, i tisuće drugih stvari uz to. shvaćate li što želim reći? također, računala su pred samo nekoliko desetljeća bila veličine školske učionice i mnoo sporije od džepnog kalkulatora. tko zna kako će izgledati za 10 godina? 20? 100? nova računalna tehnologija smišlja se svaki dan. ona napreduju rapidno, evoluiraju u svakom smislu te riječi osim da su veoma ovisna o struji, redu i, na poslijetku, ljudima. Marku Petkoviću rođenom 12. 7. 2089. godine bit će nepojmljivo kako današnji hardovi od 300 giga mogu biti tamo glomazni i nespretni.

@ nasumičnost: računalna nasumičnost je samo iluzija. uzmimo WMP opciju shuffle. računalo će naizgled nasumično puštati svaku pjesmu, dok je njemu to sasvim logično i uredno. zadan mu je algoritam po kojem on izmiješa te pjesme, i budući da je on jako kompliciran, mi ne vidimo red u svemu tome. ako mu kažemo da nasumično izbacuje brojeve od 1 do 10, i pustimo ga da dovoljno puta nasumično pusti te brojeve, u nekom ćemo trenutku primijetiti neko pravilo, neki uzorak, koji je računalu očit.

@ osjećaji? čovjek koji se drži čisto znanstvenog pristupa kao pijan plota tvrdit će da oni ne postoje, već su rezultat kompleksnih kemijskih reakcija u tijelu i mozgu. ljubav, sreća, tuga, nostalgija, cijeli spektar zapravo su različite kombinacije različitih kemikalija unutar našeg tijela, a isto tako i naš um, što znači da ništa od toga zapravo ne postoji, no ne vjerujem da to može biti točno. pogledajte kroz prozor jednu zgradu. tisuće godina znanosti rezultirali su time da dobijemo tehnologiju da ju neki bauštelac izgradi, da ju arhitekt dizajnira, da netko dobije poriv da ju izgradi. je li moguće da je to rezultat mnoštva kemijskih reakcija?

@ računalni idiotizam: to je zapravo vrlo realno. ako računalu kažemo da je A = C, i B = C, računalo će reći da je A = B. no ako je Engleska otok, a i Kreta je otok, onda je Engleska Kreta.

Excuse the phun.
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.8.2009 0:22 (Sharps).
18 godina
neaktivan
Sharps kaže...

@ evolucija: ljudi nisu evoluirali fizički, zapravo su devoluirali. prosječan čovjek iz današnjeg New Yorka u 12. bi stoljeću bio smatran bolesnikom. no mentalno? to je već druga stvar. kromanjonac ne može pojmiti kvantnu fiziku, ne može pojmiti kovanje bakra. je li to evolucija? ako imamo tehnologiju, i možemo ju pojmiti, jesmo li mentalno razvijeniji? da su kromanjonci imali računala, bi li ih mogli pojmiti? sve je to diskutabilno

@ evolucija računala: neki od vas tvrde neke prilično hrabre stvari. čini se da je većina vas došla iz 30. stoljeća i sa sigurnošću može reći u kako će se računala razviti, hoće li biti svjesna, hoće li biti rata s njima i slične stvari, a istina je da vi to ne znate i ne možete znati. istina je da sada računalo zna ono što mu čovjek kaže, no ako računala nauče razmišljati, ona će i te kako moći ostaviti čovjeka daleko iza sebe. svijest? smatram da smo zbog nje sporiji od računala u izračunavanju 13 milijunte znamenke pi. možda je većinski dio mozga zauzet stvaranjem vlastitog identiteta, svjesti o vlastitom postojanju, i zato nemamo računske snage pozabaviti se tim brojem i izračunati ga u tako kratkom vremenu.

@ cpu vs mozak: sve što ću sada reči je topla voda. mislim da je crvich to spomenula, ili netko drugi ne držite me za riječ. dakle da, računalo će pi izračunati mnogo brže. no zna li itko od nas kako je komplicirano u isto vrijeme obrađicati podatke koji nam stižu svake milisekunde iz svakog neurona u tijelu, i davati naredbe tom istom tijelu. da bi pomakli ruku, moramo istovremeno reći svakom mišićnom vlaknu da se stegne, a to obavljamo takvom lakoćom da to i ne primjećujemo. dakle, mozak će jednu stvar napraviti brže, on bez problema zapamti cijelu knjigu od riječi do riječi napamet, dok će čovijek zapamtiti samo kratak sadržaj, i tisuće drugih stvari uz to. shvaćate li što želim reći? također, računala su pred samo nekoliko desetljeća bila veličine školske učionice i mnoo sporije od džepnog kalkulatora. tko zna kako će izgledati za 10 godina? 20? 100? nova računalna tehnologija smišlja se svaki dan. ona napreduju rapidno, evoluiraju u svakom smislu te riječi osim da su veoma ovisna o struji, redu i, na poslijetku, ljudima. Marku Petkoviću rođenom 12. 7. 2089. godine bit će nepojmljivo kako današnji hardovi od 300 giga mogu biti tamo glomazni i nespretni.

@ nasumičnost: računalna nasumičnost je samo iluzija. uzmimo WMP opciju shuffle. računalo će naizgled nasumično puštati svaku pjesmu, dok je njemu to sasvim logično i uredno. zadan mu je algoritam po kojem on izmiješa te pjesme, i budući da je on jako kompliciran, mi ne vidimo red u svemu tome. ako mu kažemo da nasumično izbacuje brojeve od 1 do 10, i pustimo ga da dovoljno puta nasumično pusti te brojeve, u nekom ćemo trenutku primijetiti neko pravilo, neki uzorak, koji je računalu očit.

@ osjećaji? čovjek koji se drži čisto znanstvenog pristupa kao pijan plota tvrdit će da oni ne postoje, već su rezultat kompleksnih kemijskih reakcija u tijelu i mozgu. ljubav, sreća, tuga, nostalgija, cijeli spektar zapravo su različite kombinacije različitih kemikalija unutar našeg tijela, a isto tako i naš um, što znači da ništa od toga zapravo ne postoji, no ne vjerujem da to može biti točno. pogledajte kroz prozor jednu zgradu. tisuće godina znanosti rezultirali su time da dobijemo tehnologiju da ju neki bauštelac izgradi, da ju arhitekt dizajnira, da netko dobije poriv da ju izgradi. je li moguće da je to rezultat mnoštva kemijskih reakcija?

@ računalni idiotizam: to je zapravo vrlo realno. ako računalu kažemo da je A = C, i B = C, računalo će reći da je A = B. no ako je Engleska otok, a i Kreta je otok, onda je Engleska Kreta.

svaka čast na postu....:P

Psssssst Zecovi spavaju
17 godina
Sharps kaže...
...

onda je Engleska = Kreta. otok=otok? Ovo je samo igra riječi, ne dokaz (u kontekstu inteligencije). Sve ostalo je vrlo uredno, slažem se.

16 godina
neaktivan
angel of fire kaže...

puklo me =P ova rukica koja pokazuje na gore ispod posta ti je super stvar, slobodno ti stisni ^^

ihush kaže...
Sharps kaže...
...

onda je Engleska = Kreta. otok=otok? Ovo je samo igra riječi, ne dokaz (u kontekstu inteligencije). Sve ostalo je vrlo uredno, slažem se.

nope. Engleska je A, Kreta je B, otok je C, sve veoma jasno. zapravo citiram Dan Simmonsa u Iliju, gdje davno davno Arapi stvaraju tzv. Vojnikse kojima je jedina direktiva pobiti Živove, ali budući da su Židovi ljudi, a i drugi ljudi su ljudi, oni postaju neprijateljem čovjeka, vrlo grub prikaz.

Excuse the phun.
18 godina
neaktivan
pusic008 kaže...
ihush kaže...

Sve sto racunalo zna su 0 i 1. Sve sto zna, covijek ga je naucio, sve sto ce ikad znat, covijek ce ga naucit, ono sto mu covijek nije rekao nikad nece ni znat. Cemu onda rasprava o tome ko je "bolji"...Barem je moje misljenje da covijek ne moze stvorit nesto inteligentnije od sebe...

isuse boze koja nebuloza..!

a sto ti znash u zivotu bilo ti je ugadjeno u mozak dok si se rodio a?  i onda prije nego su te iz radjaone otfurali u krevet krenuo si sa doktorom raspravljati o Hamletu i povezanosti sa krajom Mayske kulture?

nevjerojatno kako ljudi samo zato sto se njihov cpu nalazi u odredjenom hardwerskom okruzju spremni su iskljucivati razvoj i evoluciju necega sto nije u njihovome okruzenju.

Alo ljudi zivite u Svemiru odredjenom odredjenim pravilima, daj dovoljno veliki i jaki stroj i neka simulira ta pravila i voila!.. dobis kukce koji se razvijaju.. stanice koje se razvijaju.. mozgove sa 100 milijardi neurona kako se razvijaju, vrse interakciju, uce, ljube, mrze itd itd...

jednostavne stvari a opet jako zanimljive - sto se sve vrti na nasem malom PCu...

http://darwin.eeb.uconn.edu/simulations/simulations.html

Neke od tih simulacija doslovno simuliraju i rade ono sto se dogadja u svijetu oko nas!.. i mic po mic.. segment po segment... i oho...

Dajte mi dovoljno veliku polugu i podici cu svijet!

Dajte mi dovoljno jak kompjuter i stvoricu svijet!

Kada startate bilo koju igru, bilo koju simulaciju.. vi ulazite u novi svemir (doslovno) sa svojim pravilima. Ma koliko god ona bila jednostavna ona cine taj svemir! Nista drugacije od svemira u kojem mi zivimo, barem ne po definiciji.. ali po kompleksnosti naravno daleko daleko iza.(makar iskreno di smo sada a di smo bili prije 50 godina.. a di ce mo tek biti za 50...)

18 godina
neaktivan
Sharps kaže...
angel of fire kaže...

puklo me =P ova rukica koja pokazuje na gore ispod posta ti je super stvar, slobodno ti stisni ^^

iskoristio ja rukicu, htio sam biti ko car....

samo sam morao naglasiti...Smijeh

Psssssst Zecovi spavaju
17 godina
ihush kaže...

-btw @bukva: posmak? jel to bit shift? ALU zna samo '+', sve ostalo je 'naša pamet' ne njegova. ;-)

Da, shift.

Every hole is a goal!
17 godina
protjeran
pusic008 kaže...
Tux Slave kaže...

Vjerujem nikad nece ni otkrit, mozda je Bog stavio tu granicu, da jedino On ima to u svom posijedu...A ako je tako, definitivno je i bolje za nas sve...

Bog? mislim da stvarno religija nema sta traziti u ovoj raspravi.....

16 godina
neaktivan
Genie kaže...
Alo ljudi zivite u Svemiru odredjenom odredjenim pravilima, daj dovoljno veliki i jaki stroj i neka simulira ta pravila i voila!.. dobis kukce koji se razvijaju.. stanice koje se razvijaju.. mozgove sa 100 milijardi neurona kako se razvijaju, vrse interakciju, uce, ljube, mrze itd itd...

Kada startate bilo koju igru, bilo koju simulaciju.. vi ulazite u novi svemir (doslovno) sa svojim pravilima. Ma koliko god ona bila jednostavna ona cine taj svemir! Nista drugacije od svemira u kojem mi zivimo, barem ne po definiciji.. ali po kompleksnosti naravno daleko daleko iza.(makar iskreno di smo sada a di smo bili prije 50 godina.. a di ce mo tek biti za 50...)

Ti nisi upravo usporedio kozmos sa virtualnim svijetom jedne video igre. Jesi li? Jer to je tek nebuloza. Svijet stvoren pokretanjem skirmisha RA3 je upravo ono što mu i ime govori- virtualan, dok je naš svemir veoma stvaran, ako zanemarimo fanove Matrixa koji će tvrditi svakakove ćudne stvari. Ne možeš possibly pobrkati nešto takvo. A govoriti o nekoj sličnosti...

Ako misliš na programe koji postaju autonomni unutar tog superkompjutera, ne mislim da je to moguće. Svaki program ima svoj zadatak, direktivu, i on postoji jedino u tu svrhu. Što je još jedna razlika između čovjeka i robota, mi imamo poteškoća sa otkrivanjem te svrhe. Uglavnom, bilo kakav razvitak svijesti i osjećaja, bilo kakva autonomnost vjerojatno bi se kršila sa tom direktivom. Je li itko čitao Hyperionsku tetralogiju? Tamo je zgodan pogled na razvitak programa u autonomiju.

grimyHR kaže...

Govorimo o evoluciji između ostalog, religije se to veoma tiče

Excuse the phun.
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.8.2009 11:31 (Sharps).
17 godina
protjeran
religija je privatni izbor svake osobe, i kao takav treba biti ostavljena doma i prakticirana u privatnosti, a ne forsirana na druge, postojanje ili ne postojanje boga ne utjece na evoluciju niti na razvoj racunala, bar ne dok nije crkva na vlasti, sto se nadam nece nikada biti
18 godina
Koliko je brz mozak?

Malo sam razmisljao... cinjenica je da je CPU brzi od mozga... da je mozak zapravo spor... Ajd zbrojite 1789 i 126 i vidite koliko vam treba da to napravite. Sekundu??? Heh a moj digitron to u par milisekundi odradi. Mozak je spor. Samo ima mogucnost ucenja. CPU je brz ko vrag... al je glup ko k*****

Dakle tekst na kojeg smo se svi nadovezali i nije toliko kriv. Nitko ne spominje kognitivne mogucnosti mozga i cpu-a, vec brzinu. 60 byta? Mislim da nisu previse pogrijesili...

Pri zbranjanju ovog gore zbroja radite medju korake, spremate medjurezultate (ko i CPU u svoje registre i acumulator) samo sta on to neusporedivo brze radi od nas. Cinjenica je... kad nas netko pita "Jes ti spor malo, a?"... Nemamo se sto uvrijedit :) Spori smo :)

I'm going woo woo
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.8.2009 12:27 (tnakir).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Koliko je brz mozak?

Možemo misliti da smo spori u odnosu na kompjutere, ali sam proces gledanja u ekran, prepoznavanja slova od brojeva, čitanja istih, razmišljenja na koji nači ih zbrojit i na kraju zbrajanja ta dva broja mnogostruko je kompliciraniji od pukog digitalnog zbrajanja što kompjuter ili bilo kakav drugi uređaj radi. Duuuuugo su se ljudi usavršavali šta učenjem, šta evolucijom. Kompjuteri dobro napreduju zasada ali sumnjam da će nas dstići još kojih desetak godina.

I have balls of steel
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
Katana kaže...

Možemo misliti da smo spori u odnosu na kompjutere, ali sam proces gledanja u ekran, prepoznavanja slova od brojeva, čitanja istih, razmišljenja na koji nači ih zbrojit i na kraju zbrajanja ta dva broja mnogostruko je kompliciraniji od pukog digitalnog zbrajanja što kompjuter ili bilo kakav drugi uređaj radi. Duuuuugo su se ljudi usavršavali šta učenjem, šta evolucijom. Kompjuteri dobro napreduju zasada ali sumnjam da će nas dstići još kojih desetak godina.

Da ali mi smo tu brzi jer imamo vrhunske algoritme...

evo ti primjer kako imas dobar algoritam:

http://dan.hersam.com/2005/01/27/reading-jumbled-letters/

I'm going woo woo
17 godina

-nastavak @tnakir, da, samo se sve povezuje s umjetnom inteligencijom, a ljudi previđaju par međukoraka... pod utjecajem filmova/igara.

16 godina
neaktivan
Katana kaže...

Slažem se. Mi, za razliku od kompjutera, imamo moć percepcije koja daleko nadilazi jedinice i nule.

Excuse the phun.
18 godina
neaktivan
Sharps kaže...

Ti nisi upravo usporedio kozmos sa virtualnim svijetom jedne video igre. Jesi li? Jer to je tek nebuloza. Svijet stvoren pokretanjem skirmisha RA3 je upravo ono što mu i ime govori- virtualan, dok je naš svemir veoma stvaran, ako zanemarimo fanove Matrixa koji će tvrditi svakakove ćudne stvari. Ne možeš possibly pobrkati nešto takvo. A govoriti o nekoj sličnosti...

Ako misliš na programe koji postaju autonomni unutar tog superkompjutera, ne mislim da je to moguće. Svaki program ima svoj zadatak, direktivu, i on postoji jedino u tu svrhu. Što je još jedna razlika između čovjeka i robota, mi imamo poteškoća sa otkrivanjem te svrhe. Uglavnom, bilo kakav razvitak svijesti i osjećaja, bilo kakva autonomnost vjerojatno bi se kršila sa tom direktivom. Je li itko čitao Hyperionsku tetralogiju? Tamo je zgodan pogled na razvitak programa u autonomiju.

grimyHR kaže...

Govorimo o evoluciji između ostalog, religije se to veoma tiče

Ti nisi upravo usporedio kozmos sa virtualnim svijetom jedne video igre. Jesi li? Jer to je tek nebuloza. Svijet stvoren pokretanjem skirmisha RA3 je upravo ono što mu i ime govori- virtualan, dok jenaš svemir veoma stvaran, ako zanemarimo fanove Matrixa koji će tvrditi svakakove ćudne stvari. Ne možeš possibly pobrkati nešto takvo. A govoriti o nekoj sličnosti...

Naravno da jesam. Zasto nebi? Broj jedan sto je svemir u kojem mi zivimo? Skup pravila. Koliko god velika ili mala nas kozmos se ponasa prema odredjenim pravilima. Dakle ako nemamo nitijedno pravilo imam nulti svemir. koliko god beskonacno nulti ipak je svemir.

Ubacimo samo jedno pravilo. Recimo da je sve plavo. Tako nebitno kako cemo doci do tog svemira.. ali mi imamo tu mogucnost da ga u nasem racunalu simuliramo..i napravimo svemir sa samo jednim jedinim pravilom.

Sve = Plavo. i Voila!

Da to JE svemir, zasto je svemir? zato jer ima pravila. Koliko god ono bilo jednostavno, ipak je pravilo. I mi mozemo samo biti ponosni sto sto ga mozemo negdje stvoriti.

Svako racunalo na ovome svijetu koje pokrene recimo Crysis u sebi pokrece jedan NOVI (jako jako jednostavan ... ali opet NOVI) svemir!

I dalje ne razumijem zasto si toliko ogranicen da mislis da taj svemir u kojem ti zivish (a koji btw izgleda da ima puno vishe inacica i dimenzija nego sto ti i ja mozemo vidjeti/osjetiti) je jedini svemir i onaj "pravi svemir". Otkud ti znash da ne zivish u nekome matrixu?

18 godina
neaktivan
Sharps kaže...

Slažem se. Mi, za razliku od kompjutera, imamo moć percepcije koja daleko nadilazi jedinice i nule.

Naravno da si u krivu. I mi imamo i glavi samo nule i jedinice.. samo za razliku od kompjutera mi ih imamo 100 milijardi vishe.. pa trenutno imamo mali head start.

16 godina
protjeran
ihush kaže...
Sharps kaže...
...

istina to je igra rječi a te varijable namjenjeno je brojevima a ne slovima

Sk8er Boi
16 godina
neaktivan

Ovo je imalo dosta smisla pa sam za pomoć upitao wikipediu, koja reče:

The universe comprises everything that phisically exists.

Znači samo je jedan svemir. Ako negdje postoji još jedan svemir, onda on spada pod jedan sveukupni svemir. A Crysisov svemir, uz sva svoja pravila i simuliranu fiziku i simulirana bića, još će uvijek biti simuliran i virtualan, nikada fizički i opipljiv. Kao da uspoređuješ kocku i kvadrat.

Excuse the phun.
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.8.2009 14:13 (Sharps).
18 godina
neaktivan
Sharps kaže...

Ovo je imalo dosta smisla pa sam za pomoć upitao wikipediu, koja reče:

The universe comprises everything the phisically exists.

Znači samo je jedan svemir. Ako negdje postoji još jedan svemir, onda on spada pod jedan sveukupni svemir. A Crysisov svemir, uz sva svoja pravila i simuliranu fiziku i simulirana bića, još će uvijek biti simuliran i virtualan, nikada fizički i opipljiv. Kao da uspoređuješ kocku i kvadrat.

uh.. oh.. joj daj free your mind :)

vako.. neka simuliras na kompjuteru svijet u kojem imas malog Pericu.

E sad Perica je simuliran tako da ima 100 milijardi neurona u mozgu.. dakle ima poprilicnu inteligenciju i mogucnosti jednog obicnog ljudskog mozga.

Zatim ubacis dobar modul za fiziku..

Mali perica se priblizava casi, hvata je sa prstima, njegovi neuroni osjecaju tu casu pod prstima.. baca je u zrak i casa pada na pod i razbija se...

Reci mi sto je za malog Pericu stvarnost (svemir)?

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.8.2009 14:16 (Genie).
17 godina
Koliko je brz mozak?

Tu imaš pravo.To što ti kažeš da je virtualan svemir,on je za nas ali ne i za one koji jesu u njemu.Mi smo promatrači koji gledaju u svjetleču kutiju a oni untra žive.Dobar primjer bi bio i GTA.Tamo vidiš kako ljudi žive svađaju se tuku,ubijaju što sve ne.Pa vidiš i policiju koja sprečava kriminalce,hitna pomoć dolazi pomoć unesrečenima koliko je to sad razlika od nas?To je za njih njihov svemir samo što su osobe untra na niskoj razini inteligencije di nemo se sami ponašat i učit kao mi.Ali imaju pravila po kojima se ponašaju i žive.To možeš zamislit kao da je ovaj svijet virtualan i da nas neka druga bića gledaju u ekran što mi radimo.Samo što smo puno bolje razrađeni(inteligetniji)al sve opet dođe na isto.

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
Koliko je brz mozak?

Malog pericu bi trebalo po prstima jer baca case okolo, sto ako se neko poreze?

I'm going woo woo

1 0 hvala 0
17 godina
Koliko je brz mozak?

haha,dobra...nego najbolji primjer ti je i matrix film upravo govori ovo o čemu pričamo.Neko drugi je kreirao program koji vrti sve ovo što vidimo i radimo.I to mi zovemo svemirom.Razlika je samo što je taj bezbroj puta puno bolji od crysisa ili gta...

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice