Jeftino do vodika?

poruka: 26
|
čitano: 7.128
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Jeftino do vodika?".
18 godina
neaktivan
Jeftino do vodika?

sad ce naftne kompanije da unajme mafijase da ga ubiju i da mu uniste podatke :D

K'eni pa te vat' ;)

0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
Jeftino do vodika?

A ako bude išlo po njegovom, plaćati ćemo njemu autorska prava.

Kublach
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
Jeftino do vodika?

Najbolja vijest danas. Baš me usrećilo.

Deal with the facts and live with them.
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
RE: Jeftino do vodika?
Mene ipak nešto goni da mislim kako to neće biti toliko "povoljno"
Viva La Vida
18 godina
neaktivan
Jeftino do vodika?

Pa cijena razdvajanja vodika od kisika u vodi nikad nece biti ispod cijene dobivene energije oksidacijom tog vodika! Vodik je samo "vodic" te enrgije, neka vrsta spremnika, a ne izvor energije. Koliko ulozis, toliko i dobijes!

Nothing is true, everything is permitted... 92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.10.2008 22:47 (Assassin).
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan

Super vijest, samo pitanje je kada će se to komercijalizirat.

Kada će vodik zamijenit naftu, ugljen, itd?

Zar će naftne kampanje to dopustit?

Intel C2D E6400 2.13GHz, Nvidija 7900GS 256 MB, HDD 250GB, 2GB DDR2 RAM-a 667 MHz
17 godina

"Pa cijena razdvajanja vodika od kisika u vodi nikad nece biti ispod cijene dobivene energije oksidacijom tog vodika! Vodik je samo "vodic" te enrgije, neka vrsta spremnika, a ne izvor energije. Koliko ulozis, toliko i dobijes!"

Pobrkao si neke stvari. Vjerovatno si se zanio principom rada gasne hromatografije ili AAS-a. U ovom slucaju vodonik nije samo "vodič".

U nauci nikad ne reci nikad. Atomski apsorbcioni spektroskop je prije zauzimao trećinu prostorije, cijena je bila astronomska, a da ne govorim o vremenu za mjenjanje lampe. Zatim očitavanje rezultata i "ručno" preračunavanje koncentracije traženog elementa iz integrala... Pogledaj sada, veličine je omanjeg TV-a, a mogu ga priuštiti sve akreditovane laboratorije. Ono što sam htio reći: kada dođe do standardizacije nekog tehnološkog procesa (ili instrumentalne analize, nebitno...), samo je pitanje vremena kada će izvođenje tog procesa biti sve jeftinije i jeftinije...

Druga stvar je kada će doći do toga u ovom slučaju. Po mom mišljenju ne uskoro.

Tvoja rečenica "Vodik je samo "vodic" te enrgije, neka vrsta spremnika, a ne izvor energije" me nasmijala. Podsjetila me na paradoksalan pojam iz fizičke hemije zvan "nepostojeća orbitala".

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.10.2008 23:38 (chem).
18 godina
Jeftino do vodika?

"Na žalost, na spomenutim stranicama nema nikakvih detalja o tome kako funkcionira novi način izdvajanja vodika niti nezavisna recenzija predloženog procesa od strane stručnjaka. "

Niti će ikada biti, jer to je waporware...

0 0 hvala 0
18 godina
protjeran
Jeftino do vodika?

A koliko ono energije treba da bi se voda zagrijala do vodene pare?

Za napraviti dobar automobil treba ti samo odlična (i sigurna) litij-ionska baterija. A123 obećava, ali mislim da će doći i bolje.

Elektro motori su dobro poznati, a Prius već koristi 50% elektro pogon. Tesla Motors je primjer kvalitete i skupoće, ali tako je sve u početku.

A ako nekog baš zanima vodikov pogon i unutarnje izgaranje, elektrode od nerđajućeg čelika i soda bikarbona su odlična kombinacija za elektrolizu vode. Temperatura vode se treba držati ispod 60 C, da se soda-bikarbona ne bi razgradila.

Ali sami gubici motora na unutrašnje izgaranje su preveliki. A elektro-motori su ipak nezamjenjivi za visok stupanj iskorištenja, jednostavniji i snažniji.

Ukratko: Li-ion akumulatori + 3-fazni inverter + Teslin elektro motor je dobitna kombinacija za budućnost.

Nakon nepotrebnog prijelaznog perioda (skupe hibridne kombinacije, zbog visoke cijene današnjih Li-ion baterija), mislim da je takav scenarij vrlo vjerojatan.

Da Valence U24-12XP Li-ion baterija ne košta oko 2000$ komad (a treba ih malo više od jedne za dobar auto), sam bih napravio konverziju. Ali masovna će proizvodnja i konkurencija učiniti svoje, kada naftna industrija padne na koljena. A doći će i taj dan, samo se nadam da to neće biti prekasno...

Nikola Tesla and My Thoughts: http://free-ri.htnet.hr/Branko/index.html

0 0 hvala 0
18 godina
branko kaže...

Ali masovna će proizvodnja i konkurencija učiniti svoje, kada naftna industrija padne na koljena. A doći će i taj dan, samo se nadam da to neće biti prekasno...

Riječi ti se pozlatile...

Don't be ridiculous, it would be pointless.
18 godina
neaktivan

Kad smo vec OT... pogledajte malo Pininfarina B0 el. auto... autonomija oko 250km po punjenju, a pocetak prodaje negdje u 2009 uz cijenu od oko 16000 € (barem su takve procjene, jos se ne zna da li ce se placati kakva "pretplata" na baterije). Samo se nadam da to nece ostati samo jos jedan od mnogobrojnih prototipova koji ostaju u vjecitom cekanju...

18 godina
Sasoon kaže...

"Na žalost, na spomenutim stranicama nema nikakvih detalja o tome kako funkcionira novi način izdvajanja vodika niti nezavisna recenzija predloženog procesa od strane stručnjaka. "

Potpis!

Da mi je novčić za svaki put kad sam čuo kako je netko otkrio kako auto može vozit na ovo, ono se može razgradit na ovo... Nažalost, neuvjerljivo Viče
Doć će Zoka da vas roka
18 godina
neaktivan
chem kaže...

"Pa cijena razdvajanja vodika od kisika u vodi nikad nece biti ispod cijene dobivene energije oksidacijom tog vodika! Vodik je samo "vodic" te enrgije, neka vrsta spremnika, a ne izvor energije. Koliko ulozis, toliko i dobijes!"

Pobrkao si neke stvari. Vjerovatno si se zanio principom rada gasne hromatografije ili AAS-a. U ovom slucaju vodonik nije samo "vodič".

U nauci nikad ne reci nikad. Atomski apsorbcioni spektroskop je prije zauzimao trećinu prostorije, cijena je bila astronomska, a da ne govorim o vremenu za mjenjanje lampe. Zatim očitavanje rezultata i "ručno" preračunavanje koncentracije traženog elementa iz integrala... Pogledaj sada, veličine je omanjeg TV-a, a mogu ga priuštiti sve akreditovane laboratorije. Ono što sam htio reći: kada dođe do standardizacije nekog tehnološkog procesa (ili instrumentalne analize, nebitno...), samo je pitanje vremena kada će izvođenje tog procesa biti sve jeftinije i jeftinije...

Druga stvar je kada će doći do toga u ovom slučaju. Po mom mišljenju ne uskoro.

Tvoja rečenica "Vodik je samo "vodic" te enrgije, neka vrsta spremnika, a ne izvor energije" me nasmijala. Podsjetila me na paradoksalan pojam iz fizičke hemije zvan "nepostojeća orbitala".

Ne nisam ja nista pobrkao! Naravno da je razgradnja vode na vodik i kisik sve jeftinija, ali postoji granica! Prije su bili veliki gubici, sada su malo manji, sutra ce biti jos manji, a jednom ce mozda doci do nule, ali preko toga nejde! Inace bi to bila neka vrsta Perpetum mobile-a jer bi ulagao manje energije nego sto bi dobio i to bi onda bilo "stvaranje" energije iz nicega, a to je nemoguce jer znamo da u svemiru ima stalna kolicina energije! Jedini pravi izvor energije koji se na zemlji moze koristiti je Sunce koje pokrece i sve ostalo (vjetar, rijeke (hidroenergija), nafta... sva energija na Zemlji je dosla od Sunca!)! A jedino sto mi mozemo napraviti je da iskoristimo suncevu energiju za raskidanje veza izmedju vodika i kisika te tada koristmo taj vodik kao neku vrstu "spremnika" (sunceve) energije, kao sto sam vec ranije rekao.
Nothing is true, everything is permitted... 92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.
Poruka je uređivana zadnji put sri 22.10.2008 10:22 (Assassin).
18 godina
neaktivan
Geek kaže...

Super vijest, samo pitanje je kada će se to komercijalizirat.

Kada će vodik zamijenit naftu, ugljen, itd?

Zar će naftne kampanje to dopustit?

Pa nafne komapnije će samo proširiti asorptiman vodikom i riješe time problem čas posla.
18 godina
Sasoon kaže...

waporware ?

kaze se vaporware, a odnosi se na software i hardware...
17 godina
Jeftino do vodika?

e nisam ja nista pobrkao! Naravno da je razgradnja vode na vodik i kisik sve jeftinija, ali postoji granica! Prije su bili veliki gubici, sada su malo manji, sutra ce biti jos manji, a jednom ce mozda doci do nule, ali preko toga nejde! Inace bi to bila neka vrsta Perpetum mobile-a jer bi ulagao manje energije nego sto bi dobio i to bi onda bilo "stvaranje" energije iz nicega, a to je nemoguce jer znamo da u svemiru ima stalna kolicina energije!

pitanje je koliko je taj perpetume mobile točan. upišite u you tube "magnetic motor".

0 0 hvala 0
17 godina
Assassin kaže...
 Ne nisam ja nista pobrkao! Naravno da je razgradnja vode na vodik i kisik sve jeftinija, ali postoji granica! Prije su bili veliki gubici, sada su malo manji, sutra ce biti jos manji, a jednom ce mozda doci do nule, ali preko toga nejde! Inace bi to bila neka vrsta Perpetum mobile-a jer bi ulagao manje energije nego sto bi dobio i to bi onda bilo "stvaranje" energije iz nicega, a to je nemoguce jer znamo da u svemiru ima stalna kolicina energije! Jedini pravi izvor energije koji se na zemlji moze koristiti je Sunce koje pokrece i sve ostalo (vjetar, rijeke (hidroenergija), nafta... sva energija na Zemlji je dosla od Sunca!)! A jedino sto mi mozemo napraviti je da iskoristimo suncevu energiju za raskidanje veza izmedju vodika i kisika te tada koristmo taj vodik kao neku vrstu "spremnika" (sunceve) energije, kao sto sam vec ranije rekao.
 Zamolio bih te razmislis prije nego nesto napises. Zbog same prirode vodonicne veze i prirode vode (koja je nestabilna) u praksi NE MOZE doci do potpune disocijacije na vodonik i kiseonik. Vjeruj mi, to mi je struka i znam sta pricam. Sva energija na Zemlji NIJE dosla sa Sunca. Da li ti je svemir nastao od Sunca?! Razmisli malo dublje.
"tada koristmo taj vodik kao neku vrstu "spremnika" (sunceve) energije". VODONIK SPREMNIK SUNCEVE ENERGIJE?!!!! Smijeh
Nemoj misliti da ti se podrugujem. Svaki dan od svojih studenata cujem mnogo vece nebuloze, ali to meni nije nista negativno. To je znak da se ipak razmislja.
Pozdrav.
18 godina
neaktivan
chem kaže...
Assassin kaže...
 Zamolio bih te razmislis prije nego nesto napises. Zbog same prirode vodonicne veze i prirode vode (koja je nestabilna) u praksi NE MOZE doci do potpune disocijacije na vodonik i kiseonik. Vjeruj mi, to mi je struka i znam sta pricam. Sva energija na Zemlji NIJE dosla sa Sunca. Da li ti je svemir nastao od Sunca?! Razmisli malo dublje.
"tada koristmo taj vodik kao neku vrstu "spremnika" (sunceve) energije". VODONIK SPREMNIK SUNCEVE ENERGIJE?!!!! Smijeh
Nemoj misliti da ti se podrugujem. Svaki dan od svojih studenata cujem mnogo vece nebuloze, ali to meni nije nista negativno. To je znak da se ipak razmislja.
Pozdrav.
 Joooj! Ti si mene krivo razumio, a i ja tebe! Ovo sto si gore napisao se sve slazem, ali krivo si ti mene protumacio! Ja sam mislio na to da je sva energija koju danas koristimo (razni kucanski aparati, auti, tvornice,...) dosla iz Sunca! Jer da nema sunca zemlja bi bila hladna, rijeke se nebi kretale, vjetrovi ne bi puhali jer ne bi bilo razlike u temperaturi itd.... Naravno da nije sva energija dosla iz Sunca. E sad bih te molio da mi malo pojasnis sistem rastavljanja vode na vodik i kisik jer ja ocito nisam nesto dobro shvatio.
18 godina
neaktivan
Assassin kaže...
E sad bih te molio da mi malo pojasnis sistem rastavljanja vode na vodik i kisik jer ja ocito nisam nesto dobro shvatio.
 Hofmannov aparat?
18 godina
neaktivan
Horagio kaže...
Assassin kaže...
E sad bih te molio da mi malo pojasnis sistem rastavljanja vode na vodik i kisik jer ja ocito nisam nesto dobro shvatio.
 Hofmannov aparat?
 Ma znam to nego me zanima sto se tocno dogadja i postoji li mogucnost da se gubici svedu na 0.
I jos nesto: moze li se vodik dobiti jednostavnije nego iz vode iz nekog drugog spoja?
18 godina
neaktivan
Assassin kaže...
Horagio kaže...
Assassin kaže...
 Hofmannov aparat?
 Ma znam to nego me zanima sto se tocno dogadja i postoji li mogucnost da se gubici svedu na 0.
I jos nesto: moze li se vodik dobiti jednostavnije nego iz vode iz nekog drugog spoja?
 Kippov aparat - H2SO4 + Cl .Sad, kolko je to jednostavnije ;) Mislim da se ne može bez gubitka.
17 godina
Assassin kaže...
 Joooj! Ti si mene krivo razumio, a i ja tebe! Ovo sto si gore napisao se sve slazem, ali krivo si ti mene protumacio! Ja sam mislio na to da je sva energija koju danas koristimo (razni kucanski aparati, auti, tvornice,...) dosla iz Sunca! Jer da nema sunca zemlja bi bila hladna, rijeke se nebi kretale, vjetrovi ne bi puhali jer ne bi bilo razlike u temperaturi itd.... Naravno da nije sva energija dosla iz Sunca. E sad bih te molio da mi malo pojasnis sistem rastavljanja vode na vodik i kisik jer ja ocito nisam nesto dobro shvatio.

Vazno je da se sad razumijemo Osmijeh

Vodonik za industrijske potrebe trenutno najcesce dobijamo reakcijom metana i vode u gasnom stanju, gdje se reverzibilnim procesom dobija vodonik i ugljik monoksid:

CH4(g) + H2O(g) <- -> 3H2(g)  + CO(g)

Da bi iskoristenje tehnoloskog procesa proizvodnje vodonika bilo vece taj isti CO se pri malo drukcijim uslovima ponovo uvodi u vodenu paru:

CO(g) + H2O(g) <- -> H2(g) + CO2(g)

Kao sto vidis, jedan od krajnjih produkata je CO2, sto i nije najsretnije rijesenje. A i ova reakcija zahtijeva relativno veliki utrosak energije (gledajuci sa ekonomske strane proizvodnje vodonika kao izvora goriva). Sad dolazimo do onog o cemu si ti mislio, veza solarne energije i vodonika: elektroliza. Tacno, za elektrolizu je moguce obezbijediti energiju putem „cistih“ solarnih, hidroenergetskih ili geotermalnih izvora, a i sam proces nema nusprodukata koji zagadjuju okolinu pa je samim tim tok proizvodnje od samog pocetka ekoloski podoban. O samom procesu elektrolize ti ne moram pricati, siguran sam da znas osnovni princip. Elektroliza trenutno ima malo iskoristenje (i nikad nece biti stoprocentno iz razloga kojih sam vec naveo). Kada bi bilo moguce pripremiti supstancu za stoprocentno iskoristenje to vise ne bi bila voda u klasicnom smislu i samo njeno pripremanje bi iziskivalo vise energije nego sto bismo utrosili na dobijanje vodonika. Elektroliza je prilicno dug proces (gledajuci na industrijske potrebe, ne laboratorijske). O elektrolizi se vec decenijama govori kao glavnom nacinu dobijanja vodonika. Ali, kao sto vidis, jos smo daleko od toga.

Po meni, mnogo interesantniji nacin dobijanja vodonika je piroliza. Jeste, i tu je iskoristenje veoma malo, ali to bi ujedno bio i odlican nacin rjesavanja nagomilanog smeca. Nazalost, radije se prave postrojenja koja paljenjem smeca opskrbljuju gradsko grijanje (cisti ekonomski interes) cime jos vise doprinoce oneciscenju, umjesto da ga se rijesimo na drugi, pametniji nacin.

Sorry na dugackom postu, ponekad se zanesem Osmijeh

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.10.2008 4:43 (chem).
18 godina
neaktivan
Jeftino do vodika?

E hvala! Sad sve kuzim!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Jeftino do vodika?

http://www.nature.com/nmat/journal/vaop/ncurrent/extref/nmat2317-s1.pdf

Fotokataliza polimera za dobijanje vodonika, bez upotrebe skupocjenih metala.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Jeftino do vodika?

Sorry zbog možda off-topica ali za one koji misle da će se naftaši (i ostali koji imaju udjel u tome) samo tako odreći para dok ne "izmuzu" sve što se može, toplo preporučam dokumentarac "Who killed the electric car". Tamo se (ima još takvih filmova al ovaj je najviše vezan na temu) lijepo vidi koliko ljudska pohlepa može daleko ići (ovdje su u pitanju, valjda je očito, električni automobili).
Što se tiče vodika, ako je ova vijest istinita, bilo bi stvarno genijalno.

0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
Jeftino do vodika?

Ne razumijem pa već sada se vodik može dobiti jako jeftino i besplatno.

OK postoji jedna stvar koja se zove elektroliza. Staviš žicu u vodu i spojiš je na običnu bateriju od 9 volti i dobiješ vodika. Recimo ovaj tip kaže da napuni bocu s vodikom za 5 minuta iako ne kaže kolika mu je boca

http://periodictable.com/Stories/001.1/index.html

Naravno zamjenite tu bateriju sa solarnim panelčićem i dobijanje vodika ide konstanto. Još zgodnije je koristiti taj vodik za dobivanje struje kod kuće i više ne morate brinuti za one lihvare u HEP-u koji stalno dižu cijene struje i plina.

Recimo ovaj čvojek, Michael Strizki, iz SAD-a radi upravo to. On sprema vodik u goleme kontenjere i mogao bi koristiti puno manje posude da taj vodik komprimira ali zakon to ne dozvoljava.

Također evo zanimljiva igračka - autić na struju i mali generator vodika/ struje sa solarnim panelom koji puni taj autić

http://www.pureenergysystems.com/store/Horizon_Fuel_Cell_Technologies/H-Racer_and_Station/

Mislim bilo bi ljepo da proizvode takav autić sa generatorom u pravoj veličini, jer vrijeme je odavno došlo. Koliko se tragedija poput trenutne u Meksičkom zaljevu treba dogoditi a da ljudi krenu s ovakvom tehnologijom? Da negovorim one neprestane spike kako do 2020 ili 2050 ili koje već godine će staviti u opticaj neka nova dobivanja energija, neke nove aute - ne! treba sada djelovati.

1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice