Intel: GPU je "samo" 14 puta brži

poruka: 77
|
čitano: 10.986
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Intel: GPU je "samo" 14 puta brži".
18 godina
RE: Intel: GPU je "samo" 14 puta brži
lepi kaže...
deckard kaže...

CUDA je razlog zašto uvijek za svoje mašine odaberem Nvidiinu grafu. Debelo pomaže kod dekodiranja HD videa kad se koristi CoreAVC codec. Temeljem toga mogu u realnom vremenu konvertirati 1080p HD video iz 24fps na 75/90fps za prikaz na 50Hz/60Hz (100Hz/120Hz) LCD-u preko MPC-HC/ffdshow/Avisynth/MVTools kombinacije codeca i pluginova. Takvo gledanje HD filmova nema premca među televizorima i njihovim tehnologijama za procesiranje, odn. "zaglađivanje" 24p materijala koji je sam po sebi pun juddera kad se prikazuje u 24p. Ni najskuplje telke na svijetu ne rade to bolje. Ako i rade solidno onda unose puno artefakata u sliku, a o soap efektu da ne govorimo. Zato ja volim CUDA tehnologiju, i prava je šteta što više programa ne koristi blagodati CUDA tehnologije.

ocesh reci,da bi najbolje bilo kupit TV karticu za komp,i preko kompa,uz pomoc nVidijine kartice procesirati sliku i slat ju HDMI kablom na telku?

Meni je taj sistem i osnova kućnog kina/media centra. HTPC s dva DVB-T i jednim DVB-S tunerom, te player filmova organiziran oko MPC-HC-a + ffdshow + avisynth skripta  + reclock. Sve to ide preko HDMI-a na 100/120Hz LCD u 1080p rezoluciji. Inače moja telka (Toshiba Regza 37Z3030DG) ima genijalno riješeno procesiranje slike s integriranog DVB-T tunera, tako da i nemam potrebe za muljažom frameova na kompu. Duplira framerate bez imalo bluranja slike, juddera ili artefakata. Al je telka koštala poprilično preko 10k kn, dok ovom metodom o kojoj pišem TV slika može izgledati jednako dobro i na puno jeftinijim 100Hz telkama, odn. onima koje nemaju bogznakakvo procesiranje slike.

Deckard
16 godina
neaktivan

interesantna stvar..pa koji je onda idealni fps za obicni LCD monitor koji radi na 60 il 75Hz???

..ima Power DVD tu opciju da udupla framerate, i da, ima soap efekt (nisam znao kako se zove dok nisam ovde procito) i u nekim filmovima ima male artefakte, ili jos gore, 'trza'..tj. scena ide sad brze, sad sporije..

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina

deckard, ovo o čemu pričaš nisam primjetio na Panasonicovim plazmama iz G10 i višim serijama koji imaju 400 i više Hz. Na njima ne dolazi no do juddera ni do soap efekta...

18 godina
Ges kaže...

deckard, ovo o čemu pričaš nisam primjetio na Panasonicovim plazmama iz G10 i višim serijama koji imaju 400 i više Hz. Na njima ne dolazi no do juddera ni do soap efekta...

Zadnje sam gledao G20 plazmu prije cca 2 mjeseca i judder je grozon ako se isključi smooth (600Hz telka ako se ne varam). A s uključenim smoothom soap je i više nego očit, artefakata ima poprilično. Ima dva nivoa smooth efekta ako se ne varam. Meni to ništa nije valjalo. Baš sam mislio kupiti tu G20 plazmu, ali sam odustao zbog lošeg procesiranja. Friend ima G10 LCD, također soap i negledljivi judder, s tim da on tvrdi da na G10 smooth izgleda bitno bolje nego na G20 u jednom od dvije razine smooth-a.

Edit: G10 plazmu nisam vidio u akciji, ali nekako sumnjam da je nešto bitno drugačija od ostatka ekipe po pitanju juddera i soapa.

Deckard
Poruka je uređivana zadnji put sub 26.6.2010 21:49 (deckard).
18 godina
ismar89 kaže...

interesantna stvar..pa koji je onda idealni fps za obicni LCD monitor koji radi na 60 il 75Hz???

..ima Power DVD tu opciju da udupla framerate, i da, ima soap efekt (nisam znao kako se zove dok nisam ovde procito) i u nekim filmovima ima male artefakte, ili jos gore, 'trza'..tj. scena ide sad brze, sad sporije..

Ja na radnom kompu gdje radim na monitoru sa 60Hz refresha koristim skriptu podešenu na 90fps. Pošto je monitor 22" i reze 1680x1050, scalirani 1080p na 1680 rezu ide bez problema s Core i5 750 procom i GF 8800 GT s uključenom CUDA-om. Fino, tečno, glatko, nema soap efekta, minimalni i nebitni artefakti, CPU ne prelazi ~50% (iako je clockan na 3,6GHz na sve četiri jezgre). Sa 75Hz se nisam igrao, pretpostavljam analogne konekcije. Vjerojatno bi 50 ili 100 fps  dobro izgledalo. BTW PowerDVD je dosta slab u procesiranju HD materijala, za DVD-e i općenito SD video je dobar, iako soap, ali soap na SD rezama i nije tak čudan ko na HD-u. Čak ni ne radi dupliranje frameratea za 1080p MKV-e, samo 720p. Šteta. Evo ima novi Mirillisov player (http://mirillis.com/en/products/splashpro.html) koji se pokušava nositi s tim svim skupa, ali radi loše u ovoj inicijalnoj verziji koja je baš jučer izašla.

Deckard
Poruka je uređivana zadnji put sub 26.6.2010 21:51 (deckard).
18 godina
Raptoxx kaže...
lepi kaže...
deckard kaže...

CUDA je razlog zašto uvijek za svoje mašine odaberem Nvidiinu grafu. Debelo pomaže kod dekodiranja HD videa kad se koristi CoreAVC codec. Temeljem toga mogu u realnom vremenu konvertirati 1080p HD video iz 24fps na 75/90fps za prikaz na 50Hz/60Hz (100Hz/120Hz) LCD-u preko MPC-HC/ffdshow/Avisynth/MVTools kombinacije codeca i pluginova. Takvo gledanje HD filmova nema premca među televizorima i njihovim tehnologijama za procesiranje, odn. "zaglađivanje" 24p materijala koji je sam po sebi pun juddera kad se prikazuje u 24p. Ni najskuplje telke na svijetu ne rade to bolje. Ako i rade solidno onda unose puno artefakata u sliku, a o soap efektu da ne govorimo. Zato ja volim CUDA tehnologiju, i prava je šteta što više programa ne koristi blagodati CUDA tehnologije.

ocesh reci,da bi najbolje bilo kupit TV karticu za komp,i preko kompa,uz pomoc nVidijine kartice procesirati sliku i slat ju HDMI kablom na telku?

Ovo i mene zanima.

Deckard ako ti nije tesko daj malo vise"amaterski" pojasni taj tekst koji si napisao o filmovima, sta je razlika u kvaliteti toliko ocita?

Već sam pisao o tome u jednom od prethodnih repostova, ali da ponovim. Framerate današnjih filmova koje gledamo u kinu i na videu (DVD/Blu-ray) je ~24 fps. Sad si uzmete neki film, pa ga pustite na telki, pa pogledajte neku TV emisiju, ili kakav video uradak napravljen handycamom. Gledajte kad scena skrolira, odn. kad kamera radi panning. Filmovi su natrzani, dok se materijali koji su snimani za TV, odn. s handycamom ponašaju bitno fluidnije, odn. tečnije. Pa su ljudi koji proizvode televizore izmislili sistem dupliciranja/multipliciranje frameova iz originalnog 24p materijala izmišljajući međuslike i umečući ih u konačni video. Npr. Philipsov Pixel Plus, Toshibin M100 smooth, Panasonicov smooth, pa Sony ima svoju filozofiju itd. Al kad se framerate filma duplira onda film više ne izgleda ko film, nego ko meksička sapunica. Pa treba još nešto kemijati po slici da se probaju smanjiti soap efekt i artefakti, ali i judder. Ova skalamerija skripti, codeca i ostalog omogućuje gledanje filmova preko kompa na način da se poprilično uklone soap efekt i artefakti konverzijom 24fps->75/90fps, a da judder bude skoro pa neprimjetan. Stavio sam već link na tu temu na Guru3D.com-u koga zanima detaljnije. Ima tamo i uputa i skripti kome se da s tim igrati. Ja sam si to složio i tako gledam filmove već mjesecima. Doživljaj HD filmova tako procesiranih je uživancija. Da se dotaknem teme, CUDA na Nvidiinim grafama rasterećuje CPU od poslova dekodiranja HD-a, jer za sve to skupa treba moćan CPU, pa mu svaka pomoć itekako dobro dođe.

Deckard
Poruka je uređivana zadnji put sub 26.6.2010 22:17 (deckard).
17 godina
neaktivan
deckard kaže...

Trebaš imati mrcinu od CPU-a da bi koristio avisynth skriptu za 24->60/75/90 ili kolikohočeš fps. Kad nakrcaš parametre MVTools2 plugina, a koji je osnova te avisynth skripte, treba ti jaki višejezgreni CPU. I sad CUDA ulazi u jednadžbu jer dekodiranje HD-a izvodiš preko CoreAVC-a koji rasterečuje CPU posla dekodiranja (coreAVC koristi cudu). Na mojem Core i7 860 (nabavljenjom isključivo za ovu svrhu za HTPC) s uključenim hyperthreadingom bez CUDA-e nema teorije da rade žešći 1080p MKV-i fluidno u 75fps koliko koristim, barem ne s parametrima koje koristim u scripti.

E sad, pitaš se zašto 75, odn. 90 fps ? Jako dobro pitanje. Nikome osim meni (i onima koji su probali) nije jasno, heh. HD filmovi dolaze u 23.976/24 fps. To je grozno gledati na tim frekvencijama zbog juddera (banalno rečeno trzanje kod asimetričnog skrolanja objekata/područja slike). Puno ljudi jednostavno ima probleme s gledanjem tako natrzanog filma. Ima i ljudi koji to ne kuže, ili im ne smeta, al to je ista spika ko i oni koji tvrde da nema razlike između 50 i 100 Hz. Uglavnom... Neke moderne telke procesiraju 24p dupliranjem frameova, ili rade tzv. 4:4, 5:5 pulldown (konverzija u 96/120fps na telkama koje podržavaju 100/120Hz). Ali dupliranjem frameova dolazi do pojave tzv. soap efekta. Dakle video izgleda ko da je sniman handycamom, odn. ljudi su to nazvali soap jer podsjeća na meksičke sapunice. S druge strane izmišljanjem međuframeova dolazi do pojave artefakata u slici. Čim veća rezolucija to gore. Te skripte o kojima pričamo rade upravo ono što moderne telke rade, a to je dupliranje frameova, odn. izmišljanje međuframeova kako bi slika bila glatka bez juddera. E sad. Osim što ove skripte daju bitno više manevarskog prostora za podešavanje i ugađanje od opcija po telkama, omogućuju nešto što telke nemaju. A to je konverzija u proizvoljni fps. Vezano uz to skužio sam da kad se na 50Hz (100Hz TV) pusti 24p film konvertiran u 75fps, telka ne stigne prikazati 15 frameova. Na 60Hz (120Hz) kad se prikazuje 90fps ne stigne se prikazati 30 frameova. Upravo je to ključ eliminiranja artefakata i anuliranja soap efekta uz zadržavanje jako glatke slike. Sa 75/90 fps se dobije lagani vremenski usklađeni judder koji, dakle, totalno anulira soap efekt, pa film izgleda kako i film treba izgledati, a scrollanje i panning ostaju glatki i tečni. Ko ne vjeruje nek proba. Kome sam pokazao kako to izgleda na 100/120 Hz LCD telki zaslinio je. O svemu tome se raspravlja na http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=288017 .

Hm, odakle početi? Moram opet spomenuti kruške i jabuke..

Dakle, da bi avisynth mogao raditi išta s videom, isti treba moći čitati, što znači da je video potrebno dekodirati prilikom čitanja/izvršavanja skripte, a ne poslije. Ili drugim riječima 'izlaz' iz skripte, tj. rezultat tog frame servera je ono što si skriptom napravio, a to nekomprimirani video u color space-u kojeg koristiš; RGB24, YUY2, .. Ili 'trećim' riječima, dekoder nije ovdje 'usko grlo', vjerojatno bi i s nekim drugim dekoderom slično radilo. Ili zdravo seljački, cuda ti tu baš ne igra neku ulogu. Ono što je zahtjevno je izvršavanje skripte u real-timeu, pa zato i imaš MT plugin (multi threading) za avisynth, ne bi li s više procesora-jezgri proces bio fluidan. Da me ne shvatiš krivo, coreavc je dobar dekoder, ali kladim se da bi u ovom slučaju ista stvar bila da to vrtiš na ati grafici..

Ajmo malo na skriptu. Radi se o 'estimate motion & compensation' tehnici poznatoj poprilično dugo. 'Iliti po naški' kompenzaciji pomičnih objekata u videu. Naime radi se o interpolaciji između dva frame-a, s ciljem dobijanja frame-a između. To je ono što je zahtjevno u ovom procesu i što 'ždere' cpu. Ovako odokalnom metodom vidim da je block size 16, što je najlošija varijanta (4 je najbolja), a s ciljem ubrzavanja procesa, a to daje za rezultat lošiju sliku.

Apsolutno mi je nejasno što je autor želio reći s naredbom; source=changefps(source,source,true) ??!?

Originalna sintaksa glasi; ChangeFPS(clip clip1, clip clip2, bool linear). Ili u prevodu ukoliko postoji clip2 tada promijeni fps clip1 u fps clip2. U ovom slučaju je source - source, tj. nema drugog clip-a, pa je naredba potpuno nepotrebna. Otkud tebi 75 ili 90 fps iz te skripte?

Zašto 75 ili 90 fps? Nikome nije jasno? Meni je jasno; potpuno je nepotrebno. Da odmah riješimo 50 i 100 Hz; 50 Hz ili 25i je broj prikazanih sličica u sekundi, a ako u svakom ciklusu 2 puta osvjetliš ekran istim podacima dobijaš 100Hz. Dakle broj prikazanih frame-ova/fieldova je isti u oba slučaja. Pull-down 4:4 ili 5:5 je glupo za reći, radi se o običnom duplanju frame-ova. I naravno da ako samo duplaš frame-ove, ne dobijaš ništa na fluidnosti. Ovo da telka ne stigne prikazati 15 ili 30 (75-15=50?) je apsolutna glupost; radi se o načinu funkcioniranja tv-a i max input je 60p. I šta se dešava s 'viškom' frame-ova, ne prikazuju se?. I kako bi to pobogu bio ključ eliminiranja artefakata??!?

Zaključak.
Ključ je pretvaranje 24p u 50p ili 60p s interpolacijom frame-ova koji nedostaju. Sve više od toga, potpuno je nepotrebno, da ne kažem nepoželjno.. A judder se i javlja radi principa rada tv-a gdje je 24 i 25p prikazan kao dupli broj istih frame-ova. U kinu toga nema, a isto je 24 fps..

P.S. nemoj shvatiti da postupak ne valja, ali krivo to tumačiš, a imam i blagi osjećaj da bi se skripta dala pametnije složiti..
(pokušaj staviti block size na 4, pa mi reci kako te cuda izvlači iz te situacije)

16 godina
neaktivan
deckard kaže...
ismar89 kaže...

Ja na radnom kompu gdje radim na monitoru sa 60Hz refresha koristim skriptu podešenu na 90fps. Pošto je monitor 22" i reze 1680x1050, scalirani 1080p na 1680 rezu ide bez problema s Core i5 750 procom i GF 8800 GT s uključenom CUDA-om. Fino, tečno, glatko, nema soap efekta, minimalni i nebitni artefakti, CPU ne prelazi ~50% (iako je clockan na 3,6GHz na sve četiri jezgre). Sa 75Hz se nisam igrao, pretpostavljam analogne konekcije. Vjerojatno bi 50 ili 100 fps  dobro izgledalo. BTW PowerDVD je dosta slab u procesiranju HD materijala, za DVD-e i općenito SD video je dobar, iako soap, ali soap na SD rezama i nije tak čudan ko na HD-u. Čak ni ne radi dupliranje frameratea za 1080p MKV-e, samo 720p. Šteta. Evo ima novi Mirillisov player (http://mirillis.com/en/products/splashpro.html) koji se pokušava nositi s tim svim skupa, ali radi loše u ovoj inicijalnoj verziji koja je baš jučer izašla.

hvala na odgovoru..inace rijetko kad i dobijem pravi full HD video u ruke da bi opteretio proc il grafiku toliko..vjerujem da bi se moj napatio, a nvidiju nemam..uglavnom me zanimalo na koliko fps bi soap efekt i artefakti bili zanemarivi, za neki obicni divx video..pokusam nekad sa tim malo

18 godina
neaktivan
deckard kaže...

Meni je taj sistem i osnova kućnog kina/media centra. HTPC s dva DVB-T i jednim DVB-S tunerom, te player filmova organiziran oko MPC-HC-a + ffdshow + avisynth skripta   + reclock. Sve to ide preko HDMI-a na 100/120Hz LCD u 1080p rezoluciji. Inače moja telka (Toshiba Regza 37Z3030DG) ima genijalno riješeno procesiranje slike s integriranog DVB-T tunera, tako da i nemam potrebe za muljažom frameova na kompu. Duplira framerate bez imalo bluranja slike, juddera ili artefakata. Al je telka koštala poprilično preko 10k kn, dok ovom metodom o kojoj pišem TV slika može izgledati jednako dobro i na puno jeftinijim 100Hz telkama, odn. onima koje nemaju bogznakakvo procesiranje slike.

Aj molim te, ak ti se da napiši što sve trebam podesiti u tim programima da dobim dobru sliku kao na Splash-u. Potonjeg sam instalirao i razlika je fenomenalna ali ima nekakve male smetnje.

They must find it difficult... Those who have taken authority as the truth, rather than truth as the authority. G. Massey, Egyptologist
18 godina
bed kaže...
Hm, odakle početi? Moram opet spomenuti kruške i jabuke..

Dakle, da bi avisynth mogao raditi išta s videom, isti treba moći čitati, što znači da je video potrebno dekodirati prilikom čitanja/izvršavanja skripte, a ne poslije. Ili drugim riječima 'izlaz' iz skripte, tj. rezultat tog frame servera je ono što si skriptom napravio, a to nekomprimirani video u color space-u kojeg koristiš; RGB24, YUY2, .. Ili 'trećim' riječima, dekoder nije ovdje 'usko grlo', vjerojatno bi i s nekim drugim dekoderom slično radilo. Ili zdravo seljački, cuda ti tu baš ne igra neku ulogu. Ono što je zahtjevno je izvršavanje skripte u real-timeu, pa zato i imaš MT plugin (multi threading) za avisynth, ne bi li s više procesora-jezgri proces bio fluidan. Da me ne shvatiš krivo, coreavc je dobar dekoder, ali kladim se da bi u ovom slučaju ista stvar bila da to vrtiš na ati grafici..

Ajmo malo na skriptu. Radi se o 'estimate motion & compensation' tehnici poznatoj poprilično dugo. 'Iliti po naški' kompenzaciji pomičnih objekata u videu. Naime radi se o interpolaciji između dva frame-a, s ciljem dobijanja frame-a između. To je ono što je zahtjevno u ovom procesu i što 'ždere' cpu. Ovako odokalnom metodom vidim da je block size 16, što je najlošija varijanta (4 je najbolja), a s ciljem ubrzavanja procesa, a to daje za rezultat lošiju sliku.

Apsolutno mi je nejasno što je autor želio reći s naredbom; source=changefps(source,source,true) ??!?

Originalna sintaksa glasi; ChangeFPS(clip clip1, clip clip2, bool linear). Ili u prevodu ukoliko postoji clip2 tada promijeni fps clip1 u fps clip2. U ovom slučaju je source - source, tj. nema drugog clip-a, pa je naredba potpuno nepotrebna. Otkud tebi 75 ili 90 fps iz te skripte?

Zašto 75 ili 90 fps? Nikome nije jasno? Meni je jasno; potpuno je nepotrebno. Da odmah riješimo 50 i 100 Hz; 50 Hz ili 25i je broj prikazanih sličica u sekundi, a ako u svakom ciklusu 2 puta osvjetliš ekran istim podacima dobijaš 100Hz. Dakle broj prikazanih frame-ova/fieldova je isti u oba slučaja. Pull-down 4:4 ili 5:5 je glupo za reći, radi se o običnom duplanju frame-ova. I naravno da ako samo duplaš frame-ove, ne dobijaš ništa na fluidnosti. Ovo da telka ne stigne prikazati 15 ili 30 (75-15=50?) je apsolutna glupost; radi se o načinu funkcioniranja tv-a i max input je 60p. I šta se dešava s 'viškom' frame-ova, ne prikazuju se?. I kako bi to pobogu bio ključ eliminiranja artefakata??!?

Zaključak.
Ključ je pretvaranje 24p u 50p ili 60p s interpolacijom frame-ova koji nedostaju. Sve više od toga, potpuno je nepotrebno, da ne kažem nepoželjno.. A judder se i javlja radi principa rada tv-a gdje je 24 i 25p prikazan kao dupli broj istih frame-ova. U kinu toga nema, a isto je 24 fps..

P.S. nemoj shvatiti da postupak ne valja, ali krivo to tumačiš, a imam i blagi osjećaj da bi se skripta dala pametnije složiti..
(pokušaj staviti block size na 4, pa mi reci kako te cuda izvlači iz te situacije)

Gle, činjenično stanje je to da konverzijom 24fps u 75fps i prikazom toga na mojem 100 Hz LCD-u, s 50Hz izlazom na grafi, dobijem rezultat lišen soap efekta, s finim skrolanjem slike, s kud i kamo manje artefakata nego se dobije čistim dupliranjem, odn. konverzijom u framerate koliko iznosi i refresh. Ista stvar s 24->90fps i prikazom na 60Hz LCD monitoru. Ako ti nije problem probaj, pa vidi, vidim da kužiš tematiku, pa ti to nebi trebalo biti problem složiti. Ovo s viškovima frameova je meni jedina nekakva logika što se dogodi kad imaš više frameova za prikazati nego je frekvencija televizora. Daj bolje objašnjenje ako imaš :-) Neznam koje si ti skripte točno gledao, ja sam na Guru3D forumu postavio negdje u zadnjih par stranica one rasprave koju sam linkao skriptu koja vozi konverziju ovisno o rezoluciji sourcea. Naravno da block size ne stavljam na 4 jer to ubije CPU uzduž poprijeko. Al velim, CUDA mi daje poprilično manevarskog prostora u okviru onoga što sad koristim od postavki, a koje bih morao kljaštriti da radim s nekom ATI-com npr., odn. ugašenom CUDA-om. Nije frka sa 720p i nezahtjevnim 1080p materijalima, ali imam u arsenalu MKV-e koji kolju CPU i koji bez CUDA-e cukaju ko blesavi. Igrao sam se s tim svim skupa najmanje mjesec dana danonočno prije nego sam bacio poprilične pare na komponente za HTPC. Testirao sam ponašanje valjda svih codeca koji postoje, a koji se daju ugurati u MPC-HC/Mediaportal, s uključenom i isključenom CUDA-om, s hyperthreadingom CPU-a i bez, na Core 2 Duo i Core i5/i7 procovima.

Deckard
18 godina
ismar89 kaže...
hvala na odgovoru..inace rijetko kad i dobijem pravi full HD video u ruke da bi opteretio proc il grafiku toliko..vjerujem da bi se moj napatio, a nvidiju nemam..uglavnom me zanimalo na koliko fps bi soap efekt i artefakti bili zanemarivi, za neki obicni divx video..pokusam nekad sa tim malo

Imaš sasvim sposoban CPU i za neke 1080p materijale, 720p će ići bez problema, a obični SD DivX-ovi ko od šale. Probaj se igrati s tim. Tu više jezgri CPU-a igra veliku ulogu. Ja sam čak i mijenjao Core i5 za Core i7 koji podržava hyperthreading pošto skripta poprilično profitira od HT-a.

Deckard
17 godina
neaktivan
deckard kaže...

Gle, činjenično stanje je to da konverzijom 24fps u 75fps i prikazom toga na mojem 100 Hz LCD-u, s 50Hz izlazom na grafi, dobijem rezultat lišen soap efekta, s finim skrolanjem slike, s kud i kamo manje artefakata nego se dobije čistim dupliranjem, odn. konverzijom u framerate koliko iznosi i refresh. Ista stvar s 24->90fps i prikazom na 60Hz LCD monitoru. Ako ti nije problem probaj, pa vidi, vidim da kužiš tematiku, pa ti to nebi trebalo biti problem složiti. Ovo s viškovima frameova je meni jedina nekakva logika što se dogodi kad imaš više frameova za prikazati nego je frekvencija televizora. Daj bolje objašnjenje ako imaš :-)

Sad mi je štošta jasnije; baš sam se čudio kako ti tv prikazuje input od 75 fps. Ti u biti tv hraniš s 25i, samo nisi toga svjestan. I nema viška frame-ova. Naravno da je bolje od čistog dupliranja. Probaj s 50 fps u odnosu na 75 fps, kladim se da nema razlike, a olakšaš proces. Sve preko toga nema smisla.

Objašnjenje je, nemaš više frame-ova jer ti je izlaz iz grafičke 50Hz.

18 godina
Kizmar kaže...
deckard kaže...

Meni je taj sistem i osnova kućnog kina/media centra. HTPC s dva DVB-T i jednim DVB-S tunerom, te player filmova organiziran oko MPC-HC-a + ffdshow + avisynth skripta   + reclock. Sve to ide preko HDMI-a na 100/120Hz LCD u 1080p rezoluciji. Inače moja telka (Toshiba Regza 37Z3030DG) ima genijalno riješeno procesiranje slike s integriranog DVB-T tunera, tako da i nemam potrebe za muljažom frameova na kompu. Duplira framerate bez imalo bluranja slike, juddera ili artefakata. Al je telka koštala poprilično preko 10k kn, dok ovom metodom o kojoj pišem TV slika može izgledati jednako dobro i na puno jeftinijim 100Hz telkama, odn. onima koje nemaju bogznakakvo procesiranje slike.

Aj molim te, ak ti se da napiši što sve trebam podesiti u tim programima da dobim dobru sliku kao na Splash-u. Potonjeg sam instalirao i razlika je fenomenalna ali ima nekakve male smetnje.

Ja koristim slijedeće:

1. Mediaplayer Classic Homecinema player s isključenim titlama, uključenim EVR rendererom, Reclockom podešenim na Auto i postavljenim kao audio renderer, isključenim Matroska splitterom (koristim vanjski Haali koji se instalira s CoreAVC-om, ili se može instalirati samostalno), i dodanim CoreAVC codecom kao dekoderom za H.264 (znači isključen je interni MPC-HC-ov H.264 dekoder) - također imam sređeno u postavkama da mi se refresh telke switcha između 50 i 60Hz ovisno o framerateu filma (24/25/50 fps, ili 30/60 koje vozim na 60 jer su to uglavnom koncerti koji mi nisu bitni izgledaju li soap ili ne)

2. ffdshow s uključenom podrškom za avisynth, isključenim dekodiranjem H.264, uključenim titlama, uključenim RAW procesiranjem, i dodanom skriptom s dna ovog posta (skripta se može i optimizirati, ja sam je ovakvu sklepao da mi je lakše testirati) - može se još uključiti i sharpanje, ili dodavati noise na film, ali to dodatno ždere CPU

3. avisynth s mvtools2 pluginom

4. CoreAVC (uključena CUDA)

5. Reclock (za sinhronizaciju videa s refreshrateom)

U ffdshow-u u Avisynth sekciji treba još podesiti buffer na 0/16 (ili 0/10, ili kako kome već odgovara i radi OK), i treba također isključiti i YUY2, RGB24 i RGB32 Input colorspaces, također treba ugasiti add ffdshow video source. Ova linija SetMTMode(2,16) se zapravo postavi ovisno o jezgrama CPU-a; za 4 jezgrene bez HT-a treba biti SetMTMode(2,8), za dvojezgrene mislim da bi išlo SetMTMode(2,4). Također prva vrijednost može biti 3, 4, ili 5 ako 2 eventualno šteka. Koga zanimaju detalji nek pogleda http://avisynth.org/mediawiki/MT_support_page . Svi se ti alati mogu izgooglati, odn. ima linkova na Guru3D forumu na koji sam linkao. Ako koga zanima što konkretnije može me ganjati na mail: deckard@optinet.hr .

Avisynth skripta koju koristim:

SetMemoryMax(1280)

SetMTMode(2,16)

ffdShow_source()

Width <= 1400 ? Eval("""

super=MSuper(pel=2, hpad=8, vpad=8,rfilter=3,levels=0)

backward_vec1=MAnalyse(super,chroma=false, isb=true, blksize=16, blksizev=16, searchparam=0, plevel=0,levels=0,search = 5)

forward_vec1=MAnalyse(super,chroma=false, isb=false, blksize=16, blksizev=16, searchparam=0, plevel=0,levels=0,search = 5)

backward_re = MRecalculate(super,chroma=false, backward_vec1,blksize=8, blksizev=8, thSAD=200, searchparam=0,search = 5)

forward_re = MRecalculate(super,chroma=false, forward_vec1,blksize=8, blksizev=8, thSAD=200, searchparam=0,search = 5)

Framerate == 50 || Framerate == 75 ||Framerate <= 28 ? MBlockFps(super,backward_re, forward_re, num=75, den=1, mode=2) : last 

(Framerate > 28 && Framerate <=30) || Framerate == 60 ? MBlockFps(super,backward_re, forward_re, num=60, den=1, mode=2) : last 

distributor()

"""): last 

Width > 1400 ? Eval("""

super=MSuper(pel=2, hpad=8, vpad=8,rfilter=3,levels=0)

backward_vec1=MAnalyse(super,chroma=false, isb=true, blksize=16, blksizev=16, searchparam=0, plevel=0,levels=0,search = 5)

forward_vec1=MAnalyse(super,chroma=false, isb=false, blksize=16, blksizev=16, searchparam=0, plevel=0,levels=0,search = 5)

backward_re = MRecalculate(super,chroma=false, backward_vec1,blksize=8, blksizev=8, thSAD=200, searchparam=0,search = 5)

forward_re = MRecalculate(super,chroma=false, forward_vec1,blksize=8, blksizev=8, thSAD=200, searchparam=0,search = 5)

Framerate == 50 || Framerate == 75 ||Framerate <= 28 ? MBlockFps(super,backward_re, forward_re, num=75, den=1, mode=0) : last 

(Framerate > 28 && Framerate <=30) || Framerate == 60 ? MBlockFps(super,backward_re, forward_re, num=60, den=1, mode=0) : last 

distributor()

"""): last 

Deckard
Poruka je uređivana zadnji put sub 26.6.2010 23:18 (deckard).
18 godina
bed kaže...
deckard kaže...

Gle, činjenično stanje je to da konverzijom 24fps u 75fps i prikazom toga na mojem 100 Hz LCD-u, s 50Hz izlazom na grafi, dobijem rezultat lišen soap efekta, s finim skrolanjem slike, s kud i kamo manje artefakata nego se dobije čistim dupliranjem, odn. konverzijom u framerate koliko iznosi i refresh. Ista stvar s 24->90fps i prikazom na 60Hz LCD monitoru. Ako ti nije problem probaj, pa vidi, vidim da kužiš tematiku, pa ti to nebi trebalo biti problem složiti. Ovo s viškovima frameova je meni jedina nekakva logika što se dogodi kad imaš više frameova za prikazati nego je frekvencija televizora. Daj bolje objašnjenje ako imaš :-)

Sad mi je štošta jasnije; baš sam se čudio kako ti tv prikazuje input od 75 fps. Ti u biti tv hraniš s 25i, samo nisi toga svjestan. I nema viška frame-ova. Naravno da je bolje od čistog dupliranja. Probaj s 50 fps u odnosu na 75 fps, kladim se da nema razlike, a olakšaš proces. Sve preko toga nema smisla.

Objašnjenje je, nemaš više frame-ova jer ti je izlaz iz grafičke 50Hz.

Ma gle, 50fps daje soap na 50Hz ! 60fps daje soap na 60Hz ! Zato koristim nešto što se ne uklapa u refresh. 75fps za 1080p rezoluciju LCD-a na 50Hz, odn. 90fps za monitor koji radi na 60Hz. Žišku :-) ? E kad mu sprašim 75fps na 50Hz telku (iako interno telka radi na 100 Hz, al to nebi trebalo imati veze) dobijem sasvim lagani judder, ali pravilni, znači nema bezveznog cukanja svako malo, a od soapa ni traga. Nema ni upola artefakata koliko ih ima samo s golim dupliranjem, odn. konverzijom u framerate koliki je i refresh. A taj judder koji se dobije je taman ono kaj fali filmu da izgleda filmski. Mislim, trebaš fakat to probati da vidiš magiju :-) Pregledao sam brdo materijala na taj način, i vjeruj mi nema natrag kad se proba.

Deckard
17 godina
neaktivan

Totalno si zabrijao.. Ne prašiš ti 75 fps na telku jer imaš izlaz iz grafičke 50 Hz. Žišku? A telka da joj na neku foru uvališ 75 fps, to vjerojatno ne bi niti uspjela prikazati.

I moram te razočarati, skripta kaže da ukoliko je početni materijal 50, 75 ili <=28 fps, tada radiš 75 fps, a ukoliko je veći od 28, <=30 ili 60 fps, tada radiš 60 fps. 90 fps nemaš ni u kojem slučaju. I kako to da ti cuda ne pomaže pri materijalu gdje je width > 1400, pa imaš mode=0, tj. imaš parcijalnu pomičnu kompenzaciju?

Promjeni ti;

Framerate == 50 || Framerate == 75 ||Framerate <= 28 ? MBlockFps(super,backward_re, forward_re, num=75, den=1, mode=0) : last

u

Framerate == 50 || Framerate == 75 ||Framerate <= 28 ? MBlockFps(super,backward_re, forward_re, num=50, den=1, mode=0) : last

I ako ima ikakve razlike, ja idiot.. :o)

18 godina
bed kaže...

Totalno si zabrijao.. Ne prašiš ti 75 fps na telku jer imaš izlaz iz grafičke 50 Hz. Žišku? A telka da joj na neku foru uvališ 75 fps, to vjerojatno ne bi niti uspjela prikazati.

I moram te razočarati, skripta kaže da ukoliko je početni materijal 50, 75 ili <=28 fps, tada radiš 75 fps, a ukoliko je veći od 28, <=30 ili 60 fps, tada radiš 60 fps. 90 fps nemaš ni u kojem slučaju. I kako to da ti cuda ne pomaže pri materijalu gdje je width > 1400, pa imaš mode=0, tj. imaš parcijalnu pomičnu kompenzaciju?

Promjeni ti;

u

Framerate == 50 || Framerate == 75 ||Framerate <= 28 ? MBlockFps(super,backward_re, forward_re, num=50, den=1, mode=0) : last

I ako ima ikakve razlike, ja idiot.. :o)

Tu sam skriptu inače ja sastavio i postao na Guru3D forum :-), tako da ju znam napamet i dobro znam što i kako radi. Spomenuo sam jučer naknadno u editu posta gdje sam postao skriptu otprilike da za 30/60fps materijale skripta radi 60fps jer mi nije bitan soap efekt takvog materijala (uglavnom koncerti, HD filmova ionako nisam vidio u 30fps). Naravno da za 90 fps treba stajati drugačije, tj. num=90, odn.

(Framerate > 28 && Framerate <=30) || Framerate == 60 || Framerate == 90 ? MBlockFps(super,backward_re, forward_re, num=90, den=1, mode=2) : last

odn. u dijelu skripte koja se bavi videom širim od 1400 piksela, dakle drugi dio skripte

(Framerate > 28 && Framerate <=30) || Framerate == 60 || Framerate == 90 ? MBlockFps(super,backward_re, forward_re, num=90, den=1, mode=0) : last

i tak koristim na radnom PC-u/monitoru, da se sad skoro pa ne ponavljam novom skriptom s radne mašine.

Za 60Hz monitore može i umjesto te dvije linije s uvjetima i naredbama MBlockFps može pojednostavljeno stajati i

MBlockFps(super,backward_re, forward_re, num=90, den=1, mode=0)

odn.

MBlockFps(super,backward_re, forward_re, num=90, den=1, mode=2)

OK. moja greška što odmah nisam napisao o čemu se radi. Ova pasteana skripta mi je na HTPC-u gdje je 99% materijala koji se zalomi 23.976/24fps. I naravno da telki podvaljujem 75fps, pa to i je bit svega o čemu pišem, i naravno da ona može prikazati samo 50fps s izvora kad radi na 50Hz (makar i telka interno još duplira sliku kad efektivno radi na 100Hz, al to nema previše veze s konačnim rezultatom). CUDA nema veze sa samom skriptom, CoreAVC ju koristi, tako da nije bitno kakve je source rezolucije, zašto ovo spominješ uopće ? Bilo bi jako zgodno da se CUDA uplete i u avisynth :-)

BTW, ovo što pišeš da razlike nema, hehe, pa o tome ti čitavo vrijeme govorim da razlike itekako ima !!! Pa nisam glup da nabavljam Core i7 860 samo da bih muzao 75fps s nečega što bi u nezahtjevnijih 50fps vukao i slabiji proc. Jesi probao ? Glupo mi se ponavljati, ali spomenut ću još jednom. Soap nemožeš izbjeći ako puštaš 50fps na 50Hz, odn. 60fps na 60Hz. Sva magija ovoga o čemu pišem je upravo u interpoliranju 24p-> 75fps na 50Hz, odn. 24p->90fps na 60Hz, a usljed čega se javlja lagani judder koji otklanja soap efekt uz zadržavanje visoke glatkoće panninga, scrollinga itd. Mislim da mi dalje nema smisla raspravljati ako ne probaš (ako imaš hardverskih kapaciteta), jer vidim da si zapeo na teoriji. Ja to tako koristim već par mjeseci i rezultat je sjajan. Ma zapravo zašto uopće trošim vrijeme. Stavio sam link na Guru3D forum gdje se mogu skinuti svi potrebni alati i skripte, pa ko ima volje, želje i mogućnosti nek si to složi i nek uživa u neusporedivo boljem HD-u od sirovih 24p ili interpoliranih u refreshrate kad sve to skupa izgleda ko meksička sapunica.

Deckard
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.6.2010 9:26 (deckard).
17 godina

Kratko pitanje od mene, kako se svu ovu teoriju ( i praksu) uklapaju samostalni playeri tipa WD HD Live?

Namjeravam nabaviti jednog za gledanje HD sadržaja a za slaganje HTPC-a se nema ni volje ni sredstava.

18 godina
Kristyans kaže...

Kratko pitanje od mene, kako se svu ovu teoriju ( i praksu) uklapaju samostalni playeri tipa WD HD Live?

Namjeravam nabaviti jednog za gledanje HD sadržaja a za slaganje HTPC-a se nema ni volje ni sredstava.

S tim playerima ovisiš o procesiranju 24p materijala kakvo ti ima (ili nema) televizor.

Deckard
17 godina
neaktivan
deckard kaže...

Ma gle, 50fps daje soap na 50Hz ! 60fps daje soap na 60Hz ! Zato koristim nešto što se ne uklapa u refresh. 75fps za 1080p rezoluciju LCD-a na 50Hz, odn. 90fps za monitor koji radi na 60Hz. Žišku :-) ? E kad mu sprašim 75fps na 50Hz telku (iako interno telka radi na 100 Hz, al to nebi trebalo imati veze) dobijem sasvim lagani judder, ali pravilni, znači nema bezveznog cukanja svako malo, a od soapa ni traga. Nema ni upola artefakata koliko ih ima samo s golim dupliranjem, odn. konverzijom u framerate koliki je i refresh. A taj judder koji se dobije je taman ono kaj fali filmu da izgleda filmski. Mislim, trebaš fakat to probati da vidiš magiju :-) Pregledao sam brdo materijala na taj način, i vjeruj mi nema natrag kad se proba.

Kakvih crnih 100HZ? Ej momak, tebi TV radi na 50Hz i točka, 100Hz se odnosi na nešto drugo na interpolaciju.

18 godina
Bara kaže...
deckard kaže...

Kakvih crnih 100HZ? Ej momak, tebi TV radi na 50Hz i točka, 100Hz se odnosi na nešto drugo na interpolaciju.

http://en.wikipedia.org/wiki/Refresh_rate

Daj neki link na netu da pročitam kako mi interno radi telka koja je deklarirana kao 100Hz LCD.

Deckard
17 godina
neaktivan

Ne, svi TV LCD-ovi rade na 50Hz, a 100Hz su samo interpolacijski algoritmi da ti pri pokretima rezolucija ne bude pišljivih 300 linija pa ti sa tih 100Hz ovisno o panelu unutra ide na kakvih 600-injak linija. Samo plazme rade osvježavanje od 100Hz i to iz razloga da ne vidiš flicker efekt.

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
Bara kaže...

Ne, svi TV LCD-ovi rade na 50Hz, a 100Hz su samo interpolacijski algoritmi da ti pri pokretima rezolucija ne bude pišljivih 300 linija pa ti sa tih 100Hz ovisno o panelu unutra ide na kakvih 600-injak linija. Samo plazme rade osvježavanje od 100Hz i to iz razloga da ne vidiš flicker efekt.

Koliko slika u sekundi zapravo prikaže 100Hz LCD ?

Deckard
16 godina
protjeran
deckard kaže...
Bara kaže...

ovisi o filmu....

Other bands play, Rammstein burns-majke mi
18 godina
kanta kaže...
deckard kaže...
Bara kaže...

ovisi o filmu....

Uzmi TV program preko DVB-T-a, PAL područje.

Deckard
17 godina
neaktivan
deckard kaže...

Nema 100Hz LCD TV-a, samo LCD sa 100Hz interpolacijom. Govorim naravno kada TV hraniš sa TV programom, 24p playback je nešto drugo.

18 godina
Bara kaže...
deckard kaže...

Nema 100Hz LCD TV-a, samo LCD sa 100Hz interpolacijom. Govorim naravno kada TV hraniš sa TV programom, 24p playback je nešto drugo.

Znači pojmovi/tehnike poput 4:4 5:5 pulldown i sl. na LCD telkama su zapravo marketinški trikovi kad se ionako slika prikazuje 50/60 puta u sekundi !? Jesam li ja fakat jedini koji ovo nije znao !? Evo gledam na http://en.wikipedia.org/wiki/HDTV_blur i opet nisam pametniji. Posebno mi je zanimljiva rečenica

Some LCD TVs supplement the standard 50/60 Hz signal by interpolating an extra frame between every pair of frames in the signal so the display runs at 100 Hz or 120 Hz depending on which country you live in.

Deckard
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.6.2010 14:22 (deckard).
17 godina
neaktivan
deckard kaže...

Znači pojmovi/tehnike poput 4:4 5:5 pulldown i sl. na LCD telkama su zapravo marketinški trikovi kad se ionako slika prikazuje 50/60 puta u sekundi !? Jesam li ja fakat jedini koji ovo nije znao !? Evo gledam na http://en.wikipedia.org/wiki/HDTV_blur i opet nisam pametniji. Posebno mi je zanimljiva rečenica

Some LCD TVs supplement the standard 50/60 Hz signal by interpolating an extra frame between every pair of frames in the signal so the display runs at 100 Hz or 120 Hz depending on which country you live in.

Rekao sam, ne pričam o 24p playbacku, samo za 24p materijal se primjenjuje 2:2 pa ve do 5:5 pulldown. Ja pričam o gledanju običnog TV programa bio on SD ili HD, tu je u igri nešto što se zvoe sub-field kod plazmi odnosno interpolaciji kod LCD-ova. Ta interpolacija računa šta bi bilo kada između svije slilčice i to primjenjuje na postojeće da bi podiglo rezolucijo pokreta odnosno spriječilo blur, znači nema prikaza na samom TV-u 100 sličica u sekundi.

Isto tako plazme ne pate od judder efekta, one mogu patiti od flickera.

18 godina
Bara kaže...
deckard kaže...

Rekao sam, ne pričam o 24p playbacku, samo za 24p materijal se primjenjuje 2:2 pa ve do 5:5 pulldown. Ja pričam o gledanju običnog TV programa bio on SD ili HD, tu je u igri nešto što se zvoe sub-field kod plazmi odnosno interpolaciji kod LCD-ova. Ta interpolacija računa šta bi bilo kada između svije slilčice i to primjenjuje na postojeće da bi podiglo rezolucijo pokreta odnosno spriječilo blur, znači nema prikaza na samom TV-u 100 sličica u sekundi.

Isto tako plazme ne pate od judder efekta, one mogu patiti od flickera.

Hm, zanimljivo. Znači, bilo kako bilo LCD u konačnici prikaže 50/60fps interpolirane slike ako sam dobro shvatio ?

Deckard
18 godina

Proictajte ovo, vezano je uz AMDov fusion, da se vidi koja je zapravo razlika izmedu CPU i GPU, a ne znam jel unutra pise, davno sam citao, ali primarni dio posla koji obavlja CPU je rad s integerima i zato ce on ostat, a GPU ce se koristit za rad s FPU i masivnu paralelizaicju, a inace AMD-ovi APUi ce koristiit openCL tako da to sta graficka ima CUDA nece vise bit neki razlog za kupovinu.

http://sites.amd.com/us/Documents/48423B_fusion_whitepaper_WEB.pdf

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.6.2010 14:54 (Renesis).

0 0 hvala 0
18 godina
Renesis kaže...

Proictajte ovo, vezano je uz AMDov fusion, da se vidi koja je zapravo razlika izmedu CPU i GPU, a ne znam jel unutra pise, davno sam citao, ali primarni dio posla koji obavlja CPU je rad s integerima i zato ce on ostat, a GPU ce se koristit za rad s FPU i masivnu paralelizaicju, a inace AMD-ovi APUi ce koristiit openCL tako da to sta graficka ima CUDA nece vise bit neki razlog za kupovinu.

http://sites.amd.com/us/Documents/48423B_fusion_whitepaper_WEB.pdf

Vidjet ćemo kad će biti. I ja se nadam da će od svih tih pustih standarda na papiru i u labovima konačno i biti nešto opipljivo.

Deckard
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice