Tractor je Ana Matić v2 :)
Dakle, što se tiče Trilleniuma, vidim da je bilo dosta primjedbi i mišljenja i ne mogu odmah odgovoriti na sve, ali ću rado odgovoriti na svako direktno pitanje. Mogu samo reći nekoliko stvari, a to je da je projekt inovativan, i to globalno, i bez obzira na crtiće s Youtubea, na kugli zemaljskoj ne postoji operativan 3D mall, a pogotovo ne kao naš koji je i socijalna i zabavna mreža, sve u jednom. Nadalje, Trillenium nije identična kopija stvarnog malla, što znači ako u stvarnom mallu trebate 4 i pol sata za obavljanje shoppinga, u Trilleniumu će to biti znatno kraće, a nećete morati napustiti niti svoj dom, pa je ušteda vremena još veća. Vidim da ovdje na forumu ima i ljudi koji jako dobro znaju što je to 3D i drago mi je kada dobijemo pohvalu za izvedbu, bez obzira što se još uvijek razvijamo i zato mogu reći hvala.
Gledaj, ideja je stvarno ok i slažem se da postoji prostor. Ali... Osnovni problem on-line trgovina, pa i tako lijepo 3D definiranih kao što je vaša je što se "uređaj" ne može opipati. Evo jedan primjer. Kupujem hifi komponentu koju naravno želim prije kupnje preslušati. I standardne trgovine "vidi i kupi" imaju problem, jer ja želim poslušati uređaj u svojem prostoru, mojoj sobi, pa to postaje nemoguća misija. Ja sam stvarno skeptičan kako vi mislite doskočiti tome. Da ne govorimo recimo o odjeći koju želim probati prije kupnje.
Ne znam da li znaš, britanske "brick" firme počele su naplaćivati demo. Jasno je da on-line trgovina ima znatno manje troškova poslovanja. Svi mi ovdje najčešće odemo pogledati proizvod u živo, a zatim gledamo on-line gdje se može dobiti povoljnije. Misliš da će izložbene trgovine i dalje biti bez reakcije dok propadaju?
Online trgovina ima svoja ograničenja, a to vrijedi za sve shopove, uključujući i nas. Što se tiče primjera s hi-fi komponentom, ako si ti kupac koji želi detaljno testirati komponentu prije kupnje, a rekao si da i fizičke trgovine imaju problema s tim, onda ti ni mi nećemo moći na žalost pomoći u tom smjeru. Možemo ti pokazati kako komponenta izgleda, možemo ti dati i detaljan opis, možemo možda objaviti i recenziju i tuđa mišljenja, ali nije realno da zaista osjetiš kako funkcionira. No, gledajući šire, od svih mogućih proizvoda, a kod nas će izbor biti jako širok, za koliko njih je potrebno takvo testiranje?
S odjećom je sličan problem, no prodaja odjeće na neviđeno traje desetljećima. Također, u EU, odjeća je na drugom mjestu po prodaji na putem weba. Tehnologija je sada takva kakva je, no budućnost će donije mnoge promjene. Pogledaj koji demo video od MS Natala i obrati pozornost na dio s isprobavanjem odjeće, pa ćeš dobiti dojam gdje cijela stvar ide.
Izložbene trgovine neće biti bez reakcije, a njihova reakcija je prelazak na web. Sve imaju planove za bližu ili dalju budućnost vezanu uz web jer je upravo to budućnost trgovine.
Tractor je Ana Matić v2 :)
Ovo jedino mogu shvatiti kao kompliment :)
Online trgovina ima svoja ograničenja, a to vrijedi za sve shopove, uključujući i nas. Što se tiče primjera s hi-fi komponentom, ako si ti kupac koji želi detaljno testirati komponentu prije kupnje, a rekao si da i fizičke trgovine imaju problema s tim, onda ti ni mi nećemo moći na žalost pomoći u tom smjeru. Možemo ti pokazati kako komponenta izgleda, možemo ti dati i detaljan opis, možemo možda objaviti i recenziju i tuđa mišljenja, ali nije realno da zaista osjetiš kako funkcionira. No, gledajući šire, od svih mogućih proizvoda, a kod nas će izbor biti jako širok, za koliko njih je potrebno takvo testiranje?
S odjećom je sličan problem, no prodaja odjeće na neviđeno traje desetljećima. Također, u EU, odjeća je na drugom mjestu po prodaji na putem weba. Tehnologija je sada takva kakva je, no budućnost će donije mnoge promjene. Pogledaj koji demo video od MS Natala i obrati pozornost na dio s isprobavanjem odjeće, pa ćeš dobiti dojam gdje cijela stvar ide.
Izložbene trgovine neće biti bez reakcije, a njihova reakcija je prelazak na web. Sve imaju planove za bližu ili dalju budućnost vezanu uz web jer je upravo to budućnost trgovine.
Sve to ima osnove, ali općenito Europa nije USA, gdje naručeni proizvod, bez objašnjenja, možeš vratiti u roku 30 dana. Osim toga, nema šanse da nešto kupim skuplje od recimo 50€, a da to nisam vidio / isprobao / totalno sam siguran u čitanje reakcija. Da ne bi bilo zabune, intezivni sam kupac preko ebay-a, ali tamo je prodavač j***** stranka. Kupac je (pa i idiot) izuzetno zaštićen.
Znam da ciljate na globalno tržište, no da malo piknem (bez zamjerke), vaš projekt je u beti ako se ne varam zadnjih 3-4 godine???
Svakako ću pogledati predložene linkove. Hvala!
Znam da ciljate na globalno tržište, no da malo piknem (bez zamjerke), vaš projekt je u beti ako se ne varam zadnjih 3-4 godine???
Tako je, ciljamo na globalno tržište, a najviše na ona najrazvijenija. Što se tiče našeg tržišta smatram da ono ima dobar potencijal s obzirom na penetraciju korisnika Interneta, ali isto tako da ponuda ne odgovara potražnji. Kada Trillenium jednom prodiše punim plućima, ta slika će se promijeniti.
Da budem precizniji, naš projekt je u razvoju cca 2,5 godine, a prije godine i pol smo imali alfa fazu testiranja gdje smo također zvali korisnike. U međuvremenu su se dogodile mnoge promjene za koje je bilo potrebno dosta vremena da ih implementiramo, pa smo "tek" sada u beta fazi testiranja.
Na žalost, za dojam o kašnjenju smo krivi sami. Nitko nas nije tjerao da u javnost iznosimo rokove koje smo tada iznijeli, a probijanje tih rokova su mnogi protumačili kao kašnjenje, što je i realno za očekivati. Ovaj projekt je pionirski i sami smo morali naći rješenja za mnoge probleme, što znači da smo često koristili metodu pokušaja i pogrešaka, a to zahtijeva određeno vrijeme, često prilično dugo.
Sve to ima osnove, ali općenito Europa nije USA, gdje naručeni proizvod, bez objašnjenja, možeš vratiti u roku 30 dana. Osim toga, nema šanse da nešto kupim skuplje od recimo 50€, a da to nisam vidio / isprobao / totalno sam siguran u čitanje reakcija. Da ne bi bilo zabune, intezivni sam kupac preko ebay-a, ali tamo je prodavač j***** stranka. Kupac je (pa i idiot) izuzetno zaštićen.
Temljem Zakona o zaštiti potrošača (NN 79/07, 125/07, 75/09, 79/09, 89/09, 133/09) proizvod koji si kupio na daljinu, možeš bez razloga u roku 8 dana vratiti proizvod i trgovac ti mora vratiti novac.
Problem ovakvog centra je što bi svaka konzerva, svaki komad odjeće morao dizajnirati, dati opis i uvesti u program, tako bi trebalo na tisuće proizvoda što je komplicirano.
Skrenulo se s prave teme, a to je propast HG spota. Nije za sve kriva uprava, veći krivci su zaposlenici, tj. prodavači koji su doslovno tjerali kupce iz centra, kako svojim ponašanjem, a tako i npr. ispijanjem pivice u Rijeci, tj. sa zatvorenim dućanom dok je isti zaposlenik bio u kafiću.
Ponekad je potrebno promijeniti samo najnižeg čovjeka, ne upravu, zašto su npr. u Linksu svi nasmijani i ljubazni, nisu zato jer vole svoj posao ili jer im se sviđa to što rade, već znaju da bi dobili otkaz ili kaznu da nisu.
U HGspotu se od prvog dana zapošljavalo nekompetente osobe, one koje ne znaju puno u vezi računala i koja vole ništa ne raditi a dobivati plaću.
Skrenulo se s prave teme, a to je propast HG spota. Nije za sve kriva uprava, veći krivci su zaposlenici, tj. prodavači koji su doslovno tjerali kupce iz centra, kako svojim ponašanjem, a tako i npr. ispijanjem pivice u Rijeci, tj. sa zatvorenim dućanom dok je isti zaposlenik bio u kafiću.
Ponekad je potrebno promijeniti samo najnižeg čovjeka, ne upravu, zašto su npr. u Linksu svi nasmijani i ljubazni, nisu zato jer vole svoj posao ili jer im se sviđa to što rade, već znaju da bi dobili otkaz ili kaznu da nisu.
U HGspotu se od prvog dana zapošljavalo nekompetente osobe, one koje ne znaju puno u vezi računala i koja vole ništa ne raditi a dobivati plaću.
Potpisujem!
Kod nas u Osijeku je oduvijek bilo tako! Osoblje u HGSpotu nikad anije bilo ljubazno i nuvijek su ostavljali onaj dojam da rade za nekog drugog a ne za sebe! Ako im pokažeš da znaš nešto o kompjuterima uvijek bi reagirali nervozno, a ako im dojažeš i da si bolji u tome od njih onda bi te doslovce istjerali svojom neljubaznošću! A o ev. uslugama tipa dodatne informacije ili izlaženje u susret kupcu unaprijed kod kupovine novog hardwarea da i ne govorim.
I onda odeš u Links i ostaneš paf! Dečki rade savršeno, prepuni informacija, kuže se u posao, doslovce "hrabre" nove kupce koji nemaju pojma o kompjuterima i sl. Možeš razgledati robu slobodno, isprobavati i sl.
ma od samog pocetka se vidjelo da prpino filozofiranje i prodaja 10-30% iste-a-skuplje robe od konkurencije nece proci.
najveci mi je biser konstantacija da bez kredita, tvrtka bi poslovala pozitivno - pa?
to mi ekonomski nema nikakvog smisla.
Ako netko ulozi 100 milijuna kuna u tvrtku, onda se ocekuje barem dobit veca od one koja se moze dobiti klasicnim investiranjem u sigurne dionice, banke, obaveznice, etc.
Znaci opet se ocekuje prinos slican tim kamatama od banaka.
Ako ti ulozis 100 milijuna kuna i poslujes na nuli, onda si se gadno zeznuo.
Meni se cini da bi Prpic mogao biti dobar politicar, dobro prodaje iz supljeg u prazno. Nemam ja nista protiv HGSpota niti Prpica, samo mi je bio zanimljiv u onim silnim interviewima, pamet svijeta pokupio, prodavat ce kinesku robu u "apple" stilu.
p.s. zasto je tvrtka koja se bavi preprodajom nisko profitne robe za siroke upotrebe, koja ima ogromnu konkurenciju na trzistu u koje je lako uci, uopce dosla na ideju na pravi "upravnu zgradu" od 50 milijuna kuna?
jedino riješenje hgspota je likvidacija i osnivanje nove firme sa novim brandom i ponovnim dokazivanjem
jedino riješenje hgspota je likvidacija i osnivanje nove firme sa novim brandom i ponovnim dokazivanjem
Ja bas mislim suprotno. HG Spot koliko god je zadnjih godina bio los ipak je zvucno ime i ako se to dobro iskoristi nema razloga da mu ponovno ne krene. No problem je tih dugova sto su kroz godine nagomilali i sirili se samo da se sire. Ne znam koliko imaju nekretnina u vlasnistvu odnosno pod hipotekom, bi li prodaja istih pa i glavne upravne zgrade u utrinama bilo dovoljno da se podmiri veci dio dugova a onda bi se moglo krenuti uz dobru promidzbu od pocetka.
od samog pocetka sam izbjegavao tamo kupovati jer su ohoho skuplji od drugih, tako da tamo nikad nisam krocio nogom, a tome su pridonijele price o "kvalitetnom i nadasve ljubaznom" osoblju.. a sto se tice projekta on line shopping mall-a to moze zazivit eventualno u americi i to kod hard core shoppingholičara koji sanjaju šoping a dok su budni samo prelistavaju kataloge po cijeli dan.. no zelim im srecu sa tim.. a sto se tiče prpićevog povratka u firmu - nije on preuzeo apsolutno nikakav rizik kad se vratio posto nije suvlasnik.. (upućeno TRACTORU), a stvarni razlozi povratka su mi apsolutno nepoznati osim ako se zelio dokazati kao uspjesan menadzer, sto mu u ovom slucaju nije uspjelo jer firma samo tone dublje..
Requiescat In Pace, odnosno bilo bi tako da banke nisu do ramena u gvonu zvanom HGSpot. Panika. No na kraju sve ćemo mi to platiti kroz korištenje usluga domaćih, ups, stranih banaka koje posluju na hr tržištu. Normalnog kupca sudbina HGSrota zanima kao i buduća polititička karijera Sanaderova. Zbilja ne znam što je imbecilnije čitati vjesti o trakavici zvanoj HGSrot ili Big Brother. Možda bi čak malu prednost dao BB, zato jer su tamo sirote za koje je evidentno da imaju psihičkih i inih problema. Ovdje akteri trakavice zvane HGS glumataju ozbiljne poslovnjake, a njihov značaj na površini drže jedino dugovi. Za svih njih najbolje je da potraže drugu priliku u sasvim novoj branši. Odluku da Prpa i Lončar kupe cisterne i krenu u pražnjenje septičkih jama pozdravio bih sa odobravanjem i nadom da su dva biznismena konačno na poslu koji im odgovara. Žao mi je Microlinea što je ovako dugo čekao, kao i Recra u slučaju VeMila. Tko se još sjeća Formela iz kojeg su izmiljeli danas veliki igrači, MateS je snimao softver i skrivao monitore u aranžmanu sa propalim Polarisom, ma kad pogledam na prste jedne ruke mogu nabrojati korektne trgovine. Što im je ta korektnost donesla, pa to da su i dan danas na razini jedne trgovine.
Ovim lopinama pomogli smo svi mi podržavajući načine na koje su varali državu, dobavljače i kupce smatrajući da to vrijedi onjih 3 centa uštede.
e tutanjkamen
onda ti općenito nemaš blage veze o poslu, a kamoli trgovini......
Tko se još sjeća Formela iz kojeg su izmiljeli danas veliki igrači, MateS je snimao softver i skrivao monitore u aranžmanu sa propalim Polarisom
Znam da je OT, ali imas li jos ovakvih socnih traceva (i vise detalja o ovom skrivanju monitora?)
Još pitaš ! :) Bilo je jedno vrijeme krajem dvedesetih za kupit falših Asus ploča, tada sam ih i prestao kupovat i prešao na MSI :) Inače, Microline (nisam veliki kupac, pa ih nemam interesa reklamirat :) je jedan primjer tvrtke koja promiče ispravan odnos prema poslovanju i plaćanju računa - svaki partner na njihovim stranicama može vidjet koga su sve tužili i zašto, čime automatski sprječavaju mogućnost da netko od tih "bizmismena" zavalja i nekog od njihovih partnera. U 15 godina nisam s njima imao problem niti s jednom reklamacijom!
Još pitaš ! :) Bilo je jedno vrijeme krajem dvedesetih za kupit falših Asus ploča, tada sam ih i prestao kupovat i prešao na MSI :) Inače, Microline (nisam veliki kupac, pa ih nemam interesa reklamirat :) je jedan primjer tvrtke koja promiče ispravan odnos prema poslovanju i plaćanju računa - svaki partner na njihovim stranicama može vidjet koga su sve tužili i zašto, čime automatski sprječavaju mogućnost da netko od tih "bizmismena" zavalja i nekog od njihovih partnera. U 15 godina nisam s njima imao problem niti s jednom reklamacijom!
Mi isto uzimamo u microlinea robu za par firmi oje odrzavamo i za sebe i moram reci da su jako korektni, uskuzni i fer. Jedinoim je web usran do boli al ajde.

Meni je MOL-ov web jedan od najboljih, ali sad je eSys modernizirao i super je.
ASBIS ima jako dobar web, ali ono odlogiranje nakon 10 min neklikanja... Buaaaah!!! xD
Meni je MOL-ov web jedan od najboljih, ali sad je eSys modernizirao i super je.
ASBIS ima jako dobar web, ali ono odlogiranje nakon 10 min neklikanja... Buaaaah!!! xD
Dizajn sajta je nula. Ui i ux minus nula.

Ali radi OK, i super im je RMA..
Upišeš prvih par SN-a, i on ti izbaci sve SN-ove za proizvod koji si kupio od njih.
Dakle da prijavljujem grafičku kojoj je serijski recimo MSI1010123, primjerice to je 450GTS,
ja upišem MSI101 i on mi izbaci recimo svih 10 kojih sam kupio:
MSI1010123
MSI1010124
MSI1010125
MSI1010129
MSI1010189
MSI1018946
...
Dakle nebitni kad sam ih kupio, nego samo da je početak serijskog točan,
i ispiše mi kad je svaka kupljena i do kad traje jamstvo.
Samo kliknem onu koju prijavljujem i to je to.
A ne kao kod ASBIS-a i drugih da moram tipkati kiflu od serijskod od 50 znakova..
I da, uz ASBIS su najbrži za RMA. Nekad je eSys bio brži, ali došli su im novi dečki su servis,
pa se još uče.. Ali bolji od MSAN-a, 43 dana da shvate da Seasonic ne radi.
Uštekaj u struju. Ako ne radi, daj drugi, nemoj me yebat 43 dana.
Nakon gotovinskog plaćanja MStipe ti je istog donesao sa tavana, na obostrano zadovoljstvo.
Ja bas mislim suprotno. HG Spot koliko god je zadnjih godina bio los ipak je zvucno ime i ako se to dobro iskoristi nema razloga da mu ponovno ne krene. No problem je tih dugova sto su kroz godine nagomilali i sirili se samo da se sire. Ne znam koliko imaju nekretnina u vlasnistvu odnosno pod hipotekom, bi li prodaja istih pa i glavne upravne zgrade u utrinama bilo dovoljno da se podmiri veci dio dugova a onda bi se moglo krenuti uz dobru promidzbu od pocetka.
ne znam baš, pogledaj samo Pevec, takav jaki brand nakon halbuke o velikom krahu i dalje radi ali nije to to kao prije jer čim ti ne posluješ jedan period ljudi to otpisuju kao propalo i ponovo vraćanje na tržište košta a i nisi više tako konkurentan.
Ja bas mislim suprotno. HG Spot koliko god je zadnjih godina bio los ipak je zvucno ime i ako se to dobro iskoristi nema razloga da mu ponovno ne krene.
ne znam baš, pogledaj samo Pevec, takav jaki brand nakon halbuke o velikom krahu i dalje radi ali nije to to kao prije jer čim ti ne posluješ jedan period ljudi to otpisuju kao propalo i ponovo vraćanje na tržište košta a i nisi više tako konkurentan.
A gdje si baš Pevec našao. On je baš (falabogu) primjer firme koja se barem dosad, vrlo uspješno vratila iz stečajnog kraha, i pootvarala gotovo sve stare prodajne centre u kojima redom posluje sa milijunskim plusom. Dakle, jel sad tome zahvalan "brand", lokacije, navike, prodajni prostor ili susretljivi i tolerantni dobavljači, neznam. Ali možda bi hgspotu to mogao biti dobar presedan (oke ne baš u smislu da vlasnici završe u zatvoru, iako za one managere od prije par godina i nisam siguran...)
Je, al uzmi u obzir da je taj Microlineov sustav naručivanja kućni proizvod i da smo tako robu mogli naručivat još prije 12 godina ! Što je najavžnije - koliko god bio ružan, sustav je vrlo funkcionalan - svako malo poprave ili dodaju po neki detalj koji olakša ili ubrza rad. Funkcionalnost je ipak tu važnija od izgleda, ipak je to primarno B2B aplikacija, a ne za krajnje kupce.
Plan Vemila preuzimaju, nova tvrtka se osnova:
http://www.poslovni.hr/vijesti/loncar-i-kpmg-sastavili-novi-poslovni-plan-hg-spota-183136.aspx
... iz šupljeg u prazno. Nema tog biznisa koji može namiriti apetite Zabe. btw, zaba je sama sebi nabila dug (kamate..), to jedobro dok 'magare' može tegliti, kad magare crkne... -ovo je već lešina.
Hgspot se otvara 12. kolovoza 2011. u 9:00
http://www.facebook.com/hgspot.hr
http://www.hgspot.hr/uskoro-otvaramo
No, čini se da su preživljeli samo Zagreb Utrine, Split i Vinkovci.

Hgspot se otvara 12. kolovoza 2011. u 9:00
http://www.facebook.com/hgspot.hr
http://www.hgspot.hr/uskoro-otvaramo
No, čini se da su preživljeli samo Zagreb Utrine, Split i Vinkovci.
jel bi kupovao u ducanu koji je nekoliko puta propao?