a mi se nesto bunimo o nasim poslovnim uvjetima?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
vjerojatno su na isti način napravljene patike koje nosim, majica, hlače, monitor, budilica...
I šta da ja sad radim..tipkovnica mi je potrebna, a opet ne želim kupovat tipkovnice od takvih proizvođača, a pretpostavljam da svi proizvođači iskorištavaju radnike.
Evo ista stvar: već godinama kupujem samo adidas patike jer su mi najbolje i najduže traju(po 3-4 godine) ali ista stvar se dešava kao i kod tipkovnica.
Jel se zna recimo koje firme imaju politiku da se upravo to spriječava? mislim, nije valjda termin "društveno odgovorno ponašanje" namjenjen samo ekologiji?
Žalosno Nažalost, izgleda da su kitovi, ekologija i slično postali trendy - dok se ljude tretira kao životinje.
Na način da ne kupuješ tu robu, pa ćeš bojkotirati takvo ponašanje prema radnicima, nema smisla (osim ako je masovno organiziran). Jedini način borbe protiv toga i sličnog su demonstracije, čega u našoj državi fali jer su većina građana tetkice (da ne kažem pič... :D), a sindikati kao da i ne postoje.
Sve u svemu, u takvom okruženju ostaje da se svatko izbori prvo za svoje pravo, a kasnije i za ostale.
evo aj zbog ovog necu uzet lenovo vec toshibu ;)
Kad bi zapadne države i organizacije (SAD i EU prije svega) počele zaista brinuti o blagodati svojih građana, umjesto da služe kao servisi za povećanje profita krupnih korporacija koje su outsourcale svu proizvodnju na istok, onda bi nametnule zabranu uvoza iz takvih zemalja sve dok one ne dovedu prava radnika i radne uvjete na razinu koja je standardna u zapadnom svijetu. A time bi ih automatski učinili manje konkurentnima (jer bi takva proizvodnja više koštala), te bi spasili radna mjesta u vlastitim zemljama, a onda bi i ova današnja kriza možda krenula u drugom smjeru.
Pa i kod nas bi mogao proizvoditi jeftinije kad bi osnovao tvornicu s opisanim uvjetima, a sigurno bi se našlo i onih koji bi htjeli raditi u njoj, da barem nešto zarade. Ali hvala bogu, država barem takvo izrabljivanje ne dopušta.
Kad bi zapadne države i organizacije (SAD i EU prije svega) počele zaista brinuti o blagodati svojih građana, umjesto da služe kao servisi za povećanje profita krupnih korporacija koje su outsourcale svu proizvodnju na istok, onda bi nametnule zabranu uvoza iz takvih zemalja sve dok one ne dovedu prava radnika i radne uvjete na razinu koja je standardna u zapadnom svijetu. A time bi ih automatski učinili manje konkurentnima (jer bi takva proizvodnja više koštala), te bi spasili radna mjesta u vlastitim zemljama, a onda bi i ova današnja kriza možda krenula u drugom smjeru.
Pa i kod nas bi mogao proizvoditi jeftinije kad bi osnovao tvornicu s opisanim uvjetima, a sigurno bi se našlo i onih koji bi htjeli raditi u njoj, da barem nešto zarade. Ali hvala bogu, država barem takvo izrabljivanje ne dopušta.
Izgleda da supermano i joco uopće nisu svjesni kako se zapravo živi u ovoj državi, gdje žene u tekstilu rade za 1300 kuna mjesečno a pomoćni zidar za 8 kuna na sat. Ljudi koji nisu završili fakultet ili nedaj bože ni srednju školu i nalaze se u nezavidnoj životnoj situaciji su sustavno izrabljivani i nemaju taj luksuz ponosa da odbiju takvo zaposlenje. Očit primjer je ''gospodin'' Gamauf, ''poduzetnik'' iz Poljane (između Kutine i Lipika) koji je postao poprilično imućan na potplaćivanju žena koje su da bi primale ikakvu plaću radile u njegovom tekstilnom postrojenju za nenormalno malu plaću i s odvratno velikom normom... Gore spomenuti ''gospodin'' nema nikakvih problema u dobivanju olakšica za poduzetnički razvoj od strane države iako svoje radnike tretira na nehuman način. Zato nemojte misliti da je hrvatska u tom pogledu bolja od kine.
Otkad se to Kina vratila na "jednu porodicu - jedno dete"? Koliko sam ja upućen, to je napušteno pre više godina i čak se trude da ožive natalitet koji su tim programom upropastili.
Izgleda da supermano i joco uopće nisu svjesni kako se zapravo živi u ovoj državi, gdje žene u tekstilu rade za 1300 kuna mjesečno a pomoćni zidar za 8 kuna na sat. Ljudi koji nisu završili fakultet ili nedaj bože ni srednju školu i nalaze se u nezavidnoj životnoj situaciji su sustavno izrabljivani i nemaju taj luksuz ponosa da odbiju takvo zaposlenje. O
Da nemam svijest o tome mog posta ne bi ni bilo, jer je on bio direktan rezultat tvoje nebulozne izjave...
''Pa i kod nas bi mogao proizvoditi jeftinije kad bi osnovao tvornicu s opisanim uvjetima, a sigurno bi se našlo i onih koji bi htjeli raditi u njoj, da barem nešto zarade. Ali hvala bogu, država barem takvo izrabljivanje ne dopušta.''
I još si se uvrijedio time što sam samo istaknuo koliko si naivan u poimanju kakva je država u kojoj živiš.....cccccc
Da nemam svijest o tome mog posta ne bi ni bilo, jer je on bio direktan rezultat tvoje nebulozne izjave...
''Pa i kod nas bi mogao proizvoditi jeftinije kad bi osnovao tvornicu s opisanim uvjetima, a sigurno bi se našlo i onih koji bi htjeli raditi u njoj, da barem nešto zarade. Ali hvala bogu, država barem takvo izrabljivanje ne dopušta.''
I još si se uvrijedio time što sam samo istaknuo koliko si naivan u poimanju kakva je država u kojoj živiš.....cccccc
Isto tak bude i kod nas kak se meni čini.
Kad se stvori kritična masa to sve bude puklo samo tako. Nadam se.

Cisto izrabljivanje.Ali nije to samo situacija kod racunalne opreme,samo pogledajte oko sebe i vidit
cete najmanje pola stvari na kojima pise made in china.A da neko radi u neljudskim uvjetima tezak posao i
to za 400 kn tako drustvo se nemoze nazvat demorkacijom nego robovlasnistvom.Situacija u Hrvatskoj nije
pretjerano blistava ali opet je mnogo bolja nego u kini i ostalim azijskim zemljama.
Grozno! Nema toga samo u Kini!Znamo svi i za konkretne primjere i u Lijepj Našoj,pa nikom ništa!
Sindikati idu niz dlaku poslodavcima,a primaju neloše novce za to!RUKA RUKU MIJE!
Naša vlada nas vuće za nos evo već drugi mandat!
A mi puštamo! Al neka, kako je rekla moja pokojna baka "ŠTA SE VIŠE SAGINJEŠ VIŠE TI SE *UZICA VIDI!"

Jel tko gledao onaj dokumentarac na hrt-u "robovi modernog doba"(mislim da se tak zvala)?
ne! daj neki sazet info!