Foxconn diže plaće

poruka: 19
|
čitano: 2.721
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Foxconn diže plaće".
15 godina
protjeran
Foxconn diže plaće

Koje su budale ti Kinezi. Zašto ne uče od nas. Digni plaču na 6-7 tisuča kuna i isplati je jednom u 6 mjeseci.

6 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Foxconn diže plaće

Kinezi imaju veoma vješte radnike za ovaj tip posla. Navodno mogu preko noći zaposliti nekoliko tisuća ljudi ako je potrebno i već sutra ti ljudi rade kao da su tu mjesecima. Takvih radnika nema u zapadnim državama.

Pročitao sam izjavu neimenovanog izvora da bi Foxconn sve učinio, pa i promjenio svoje poslovanje naglavačke - samo da zadrži Apple kao mušteriju.

Vjerojatno odgovor na pitanje "Zašto Foxconn diže plaće po treći put od 2010.?" glasi - zbog medijske pažnje koja je usmjerena na njih i uvjete rada u njihovim tvornicama.

1 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
Foxconn diže plaće

Ovo je u biti jako dobra vijest za radnike svuda po svijetu, ali vrlo vjerojatno loša vijest za kupce ako počnu dizati cijene. Definitivno bi sve države trebale uskladiti zakonodavstva i provesti bar neku nominalnu zaštitu radnika.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Foxconn diže plaće
Profesor Jakov kaže...

Ovo je u biti jako dobra vijest za radnike svuda po svijetu, ali vrlo vjerojatno loša vijest za kupce ako počnu dizati cijene.

Ja bih rekao da ovo ide iz Foxconnovog džepa.

14 godina
neaktivan
Foxconn diže plaće

Dugo još.

- Said Sikira
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Foxconn diže plaće

Sve to ide lancano, place povecane, troskovi povecani, cijena uredjaja povecana, ispusili na kraju korisnici koji su pravili prosvjede ispred Apple-a :). Sami sebi povecali cijenu uredjaja. Vjerovatno.

1 0 hvala 0
17 godina
Foxconn diže plaće

Apple zatrazio kontrolu radnih uvjeta - Foxconn povisio place radnicima.

Meni ovo izgleda povezano.

Cim je Steve otiso u vjecna lovista, Apple se cini se popravlja, a i Foxconn skup s njima.

- Psiho246
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
SaidSikiraX kaže...

Dugo još.

dok ne osposobe pogone u africi...

16 godina
neaktivan
(s)izgoreo kaže...
SaidSikiraX kaže...

Dugo još.

dok ne osposobe pogone u africi...

...nikad.

17 godina
Cijena iPhone uređaja je jeftinija za 28% jer se proizvodi u Foxconnu nego da se proizvodi negdi u USA. Znači nije tolka drama, a ako bude nek se onda ovi cigani koji ih izrabljuju ostvare manju dobit.
Cigani su baš svi od A do Z.
15 godina
Foxconn diže plaće

sad će još više ljudi kupovati apple proizvode

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Random. kaže...

...nikad.

šta nikad?

14 godina
neaktivan

Logičan je trend da i u Kini rastu plaće te da će s vremenom sve teže nalaziti jeftinu radnu snagu. Stoga i ne čudi odluka Foxconna da u proizvodnju uvede milijun robota do 2013. Roboti se ne žale, pouzdani su, ne bacaju se s prozora, rade tri smjene bez prekida i ne trebaju ići na wc.

http://www.wired.com/gadgetlab/2011/08/foxconn-robots/

Ako se uzme u obzir da industrijski robot dođe otprilike 100.000 - 200.000 € , a radnik u Kini oko 15.000 - 25.000 € na godinu (moja gruba pretpostavka s uključenim smještajem, plaćom i režijskim troškovima) - jasno je da će roboti vrlo brzo isplatiti svoju investiciju.

U budućnosti će Kinezi na ovakvim stvarima temeljiti konkurentnost, a sve manje na jeftinoj radnoj snazi.

14 godina
neaktivan
NEW_MAN kaže...
Cijena iPhone uređaja je jeftinija za 28% jer se proizvodi u Foxconnu nego da se proizvodi negdi u USA. Znači nije tolka drama, a ako bude nek se onda ovi cigani koji ih izrabljuju ostvare manju dobit.

ne baš, usporedi cijene rada u kini i u americi, kinezi su plaćeni 10 puta manje, i zanimljivo je da je u americi isti uređaj jeftiniji nego u kini

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.2.2012 14:30 (McD).
13 godina
neaktivan
Foxconn diže plaće

Govorili smo kako kinezi rade za šaku riže, a vidi ih sada... još malo pa će stići do našeg minimalca, žalosno, na kojem je jako puno ljudi kod nas u privatnom sektoru.

★ Regionalni portal posvećen Linuxu i otvorenim sustavima - www.linuxzasve.com
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
(s)izgoreo kaže...
Random. kaže...

...nikad.

šta nikad?

Nikad Kine od Afrike. Da svijet želi industrijaliziranu Afriku - čak i da su svi na svijetu retardirani - Afrika bi bila industrijalizirana. Ovako, imamo pametne ljude, ekonomiste, analitičare i najnovije izume a Afrika uvijek ostaje ista.

17 godina
neaktivan
Random. kaže...

Nikad Kine od Afrike. Da svijet želi industrijaliziranu Afriku - čak i da su svi na svijetu retardirani - Afrika bi bila industrijalizirana. Ovako, imamo pametne ljude, ekonomiste, analitičare i najnovije izume a Afrika uvijek ostaje ista.

kapital neće pitati, kina je imala sve preduvjete da postane kapitalističko proizvodilište, ukoliko se digne cijena rada kapital će migrirati na jeftinija mjesta, ako se kapitalistička agonija nastavi ne sumnjam da će se i afrika uplesti u igru, istina nedostaje kvalificirane radne snage, industrijskih postrojenja etc. međutim ukoliko se ekonomski bude isplatilo sve se može riješiti za koju dekadu, uz malo mita i koji ratčić da afrikanci ponovno postanu roblje i to uz fanfare o tome kako kapitalistički altruisti pomažu nerazvijenom svijetu u industrijalizaciji

17 godina
protjeran
(s)izgoreo kaže...
Random. kaže...

kapital neće pitati, kina je imala sve preduvjete da postane kapitalističko proizvodilište, ukoliko se digne cijena rada kapital će migrirati na jeftinija mjesta, ako se kapitalistička agonija nastavi ne sumnjam da će se i afrika uplesti u igru, istina nedostaje kvalificirane radne snage, industrijskih postrojenja etc. međutim ukoliko se ekonomski bude isplatilo sve se može riješiti za koju dekadu, uz malo mita i koji ratčić da afrikanci ponovno postanu roblje i to uz fanfare o tome kako kapitalistički altruisti pomažu nerazvijenom svijetu u industrijalizaciji

Kinezi dovlače svoje radnike iz Kine u Afriku na građevinu. Ne može Afrikanac toliko raditi kao Kinez.

17 godina
McD kaže...
NEW_MAN kaže...

ne baš, usporedi cijene rada u kini i u americi, kinezi su plaćeni 10 puta manje, i zanimljivo je da je u americi isti uređaj jeftiniji nego u kini

Nisi me skužil. Cijena cijelog uređaja je manja u proizvodnji za 28% a ne 28% jeftinija radna snaga. Ekran, cpu itd. + cijena radne snage = 28% jeftinije. Ako karikiramo i iskopamo vrijednosti iz nosa onda ispada da komponente koštaju 97% vrijednosti uređaja a radna snaga 3%(kad radi kinez).KAd bi radil amerikanac koji košta 10x više onda bi cijena radne snage bila 30% + 97% za komponente = 127% ili 27% više. Ili ako ovo ima smisla matematički recimo da bi onda cijena komponenti bila 70% vrijednosti a cijena radne snage 30%.

Uglavnom mislim da sad kužiš kaj sam mislil. Malo sam zakompliciral i matematika ne štima ali se može zaključit kaj oču reči.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice