Carevo novo ruho

poruka: 100
|
čitano: 23.025
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Carevo novo ruho".
13 godina
neaktivan
Re: Carevo novo ruho
marko_27 kaže...

Kada novi Office postane defacto standard, opet ih čeka (očito znatna) promjena

Kad se Office službeno uvodi na sve računare?

16 godina
Lazarus Long kaže...

Nema boljeg uredskog paketa od Officea. Definiraj "obican korisnik"(?) i kako si se dokopao do 99%

Recimi sto je bolje od Outlooka i dam ti keks {#}

Ako ja mogu pisati svoj doktorat u Open officeu, onda je isti dovoljno dobar i za sve one korisnike kojima treba tekst procesor i tablični kalkulator za dopise ili račune (a tih ima 99%). Smatram da je bolji radi lakoće korištenja, jednostavniji i pouzdaniji rad sa stilovima, efikasno i jednostavno numeriranje jednadžbi, math editorom koji je samo korak dva iza mathtypea  (sintaksa u pisanju formula :)  {a} over {b} = c ). I ono najvažnije: ne zahtjeva privikavanje na "novu filozofiju rada" koju MS ciklično uvodi isključivo radi zahtjeva marketinga. Što se outlooka tiče ne koristim ga godinama. Libre office sa google office aplikacijama su za mene dobitni paket. MS office sam gotovo u potpunosti napustio kad je isti uveo ribone, nisu mi sjeli.

13 godina
protjeran
rmiculini kaže...
Lazarus Long kaže...

Nema boljeg uredskog paketa od Officea. Definiraj "obican korisnik"(?) i kako si se dokopao do 99%

Ako ja mogu pisati svoj doktorat u Open officeu, onda je isti dovoljno dobar i za sve one korisnike kojima treba tekst procesor i tablični kalkulator za dopise ili račune (a tih ima 99%). Smatram da je bolji radi lakoće korištenja, jednostavniji i pouzdaniji rad sa stilovima, efikasno i jednostavno numeriranje jednadžbi, math editorom koji je samo korak dva iza mathtypea  (sintaksa u pisanju formula :)  {a} over {b} = c ). I ono najvažnije: ne zahtjeva privikavanje na "novu filozofiju rada" koju MS ciklično uvodi isključivo radi zahtjeva marketinga. Što se outlooka tiče ne koristim ga godinama. Libre office sa google office aplikacijama su za mene dobitni paket. MS office sam gotovo u potpunosti napustio kad je isti uveo ribone, nisu mi sjeli.

stvarno nisam koristio puno Open Office, ili Libre Office, imaju li oni mogucnost automatskog kreiranja sadrzaja sa mogucnoscu azuriranja samo brojeva stranica?

16 godina

Kreiraš tablicu sadržaja, lijevi klik i imaš ažuriranje indeksa. To vrijedi i za slike, tablice ..... Tablicu sadržaja možeš vezati i uz oznake poglavlja, a ne stranice (primjerice vi-11, vi-12 ... vii-10  .... 4.1-12, 4.1-13 itd).

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.7.2012 15:55 (rmiculini).
16 godina
rmiculini kaže...
Lazarus Long kaže...

Ako ja mogu pisati svoj doktorat u Open officeu, onda je isti dovoljno dobar i za sve one korisnike kojima treba tekst procesor i tablični kalkulator za dopise ili račune (a tih ima 99%). Smatram da je bolji radi lakoće korištenja, jednostavniji i pouzdaniji rad sa stilovima, efikasno i jednostavno numeriranje jednadžbi, math editorom koji je samo korak dva iza mathtypea (sintaksa u pisanju formula :)  {a} over {b} = c ). I ono najvažnije: ne zahtjeva privikavanje na "novu filozofiju rada" koju MS ciklično uvodi isključivo radi zahtjeva marketinga. Što se outlooka tiče ne koristim ga godinama. Libre office sa google office aplikacijama su za mene dobitni paket. MS office sam gotovo u potpunosti napustio kad je isti uveo ribone, nisu mi sjeli.

i fićo i ferrari su auti, mogu te prevesti od A do B. Dokazuješ da je fićo bolji jer je došao do B? ... ili se to što daješ kao primjer ne može napraviti MS-Officeom ili bilo kojim drugim office paketom? Jednako bi mogo kritizirati da tvrdiš suprtono tj da je MSOffice bolji jer možeš napraviti isto to.. navedi konkretno neku funkciju koju ima jedan paket, drugi nema. (hint edit PDFa, dalje?)

- nisi dobio keks. (mada se slažem ja je OpenOffice OK, za većinu ili prosjećne potrebe sasvim dovoljan.

- Problem je 'samo' što većina (90%) korisit windowse, refleksno koriste MS office (također besplatni edišn) i tako su 100% kompatibilni s npr onim na poslu, pa im je jeftinije i npr printanje... koje se u slučaju primjera diplomskog otegne na nekoliko buntova papira i pokoji toner.. tad vidiš koliko je MSov software 'jeftiniji'... isto to su (počenici) pokušavali na linux/openoffice kombinaciji, da bi im se dokument 'raspao'... i opet se vrate na provjereni (besplatni) MSov.

- u poslovnom svijetu, desktop-useri, kao i kućnom (gameri i sve po malo) je MS soft 'nezamjenjiv'. Ne bez razloga. Glavne poluge su office, directx, mpg(3-4-AVC..), ... mada je npr OOD prihvaćen kao nacionalna norma to je samo 'papirnati' standard, defacto je .doc i ostatak MSove ergele. Jer je MS oduvjek tako radio, planirao, dok su bezbrojne linux distre, sve samo ne standardizirane (npr certifikat). Upravo se najavljue steam za linux, odabran ubuntu (jer je najzastupljenija distra, ne zato jer je 'bolja' nego zbog nestandardizacije), što s ostalim distrama? itd.

btw, većini je čak dovoljan writer koji je u windozama, besplatan.. pa ga ipak nitko ne koristi, još manje ih uopće zna da je on već tu.. objašnjenje? Ljudi i ljudsko ponašanje, ali svi su sretni kad vatreni zabiju gol (jer ih to zanima, to prate, mada je sasvim beskorisno).

.. nastavak @ BlueMax, naravno, čak je i samom MSo draže da ga se piratizira nego da nije 90%tna zastupljenost. Ako treba i besplatno (škole..), dok bi se piraticama vrlo lako moglo stati na kraj kad bi se na to oni odlučili. Ali i ta teorija je samo terija iz kategorije 'zavjera'.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 18.7.2012 17:14 (ihush).
16 godina
ihush kaže...

- Problem je 'samo' što većina (90%) korisit windowse, refleksno koriste MS office (također besplatni edišn) i tako su 100% kompatibilni s npr onim na poslu, pa im je jeftinije i npr printanje... koje se u slučaju primjera diplomskog otegne na nekoliko buntova papira i pokoji toner.. tad vidiš koliko je MSov software 'jeftiniji'... isto to su (počenici) pokušavali na linux/openoffice kombinaciji, da bi im se dokument 'raspao'... i opet se vrate na provjereni (besplatni) MSov.

- u poslovnom svijetu, desktop-useri, kao i kućnom (gameri i sve po malo) je MS soft 'nezamjenjiv'. Ne bez razloga. Glavne poluge su office, directx, mpg(3-4-AVC..), ... mada je npr OOD prihvaćen kao nacionalna norma to je samo 'papirnati' standard, defacto je .doc i ostatak MSove ergele. Jer je MS oduvjek tako radio, planirao, dok su bezbrojne linux distre, sve samo ne standardizirane (npr certifikat). Upravo se najavljue steam za linux, odabran ubuntu (jer je najzastupljenija distra, ne zato jer je 'bolja' nego zbog nestandardizacije), što s ostalim distrama? itd.

Raspadali su mi se isključivo .doc fajlovi. Što se tiče formata MS gotovo sa svakom verzijom izbacuje novi format, sada je aktualan .docx, baš me zanima što je sljedeće. Out of the box Libre office (LO) je kompatibilniji sa MS formatima od samog MS-a. Kao pripadnik akademske zajednice u pitanju mi nije niti cjena jer sav MS softver dobivam besplatno. Libre office je meni jednostavno lakši za korištenje što ne predstavlja razlog da tako bude i nekom drugome (preferiram klasičan desktop i klasičan izgled aplikacija).

Nekad je Nero bio pojam kvalitetne aplikacije, danas ja više ne znam gdje im je početak a, gdje kraj. MS office počinjem doživljavati na sličan način.

U maloj obiteljskoj tvrtci sva računala veselo rade pod Mintom i LO-m. Dugo godina bili smo na MS platformi što se sa finacijskog stanovišta pokazalo kao promašaj, da ne govorim o pravnoj nesigurnosti. U našem zakonodavstvu nikad nisi siguran na koji način će nešto biti tumačeno. Prelazak na Linux i LO bio je evolucija, a ne revolucija. MS trenutno nudi revoluciju i zato ne gledam sa simpatijama na njihovu ponudu i smjer kojim idu.

17 godina
sirka666 kaže...
BlueMax kaže...

Razloga za upgrade = 0

Pa neznam, meni je ovo dosta za upgrade, po ovim stavkama koje si naveo uopće nema razloga za prelazak sa Officea97 na bilo koji drugi.

Heh dobro rečeno, stoga ja ni ne prelazim :P

14 godina
neaktivan
overhaul kaže...

Sa Officea 97? :-) Ti se onda pridrzavas one, dok radi ne diraj.

17 godina
royalhero kaže...
overhaul kaže...

Sa Officea 97? :-) Ti se onda pridrzavas one, dok radi ne diraj.

A joj za što ja trebam office: utipkati/otvoriti nečiji tekst, otvoriti i presejvati powerpoint, otvoriti/editirati excell tablicu.
Pa neću sam sebe lagat da sam neki uber korisnik, kad nisam, a niti me Microsoft neće uvjeriti da mi za to treba live account ili cloud :)

14 godina
neaktivan

Slazem se. Jos ako si kupio tu verziju Officea...

15 godina
neaktivan
Carevo novo ruho

Nakon isprobavanja Windowsa 8, a zatim i novog Officea 2013, zaključujem da je Microsoft našao potrebnu hrabrost i konačno velikim koracima kreće u budućnost.

Office 2013 je ispod slične površine vrhunski proizvod prepun novih tehnologija i noviteta.

Zakon su mi integrirani pretraživači online fotografija i embeddanog videa, a i sam wrapping teksta oko drugih elemenata više ne zadaje glavobolje samovoljom.

0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Carevo novo ruho

problem je što ovdje mnogi ljudi pričaju o nečemu a da to isto nisu isprobali odnosno testirali.

Pošto pišem jedan diplomski ,prebacio sam se na novi Office 2013 i mogu reći da je već promjena oko ubacivanja slika i njihovog poravnavanja (nema više pikanja da bi znao gdje ti je granica gornje i lijeve margine, office pokazuje vodilice kada spuštaš slike) dobar razlog za prelazak na novu verziju, koja je btw besplatna za korištenje još godinu dana.

i ovo što Sinatra kaže, wrapping je puno bolje izveden kao i gro drugih detalja. ne zaboravimo da će ovakav isti program biti isti i za mobilne uređaje, dakle neće biti potrebno privikavanje na nekakav drugi Office (druga je strana medalje što nitko normalan neće ozbiljno raditi u officeu na mobitelima ali već na 10'' tabletima ili laptopima sa touch ekranima sa dodanim tipkovnicama vjerojatno i hoće). Rekoh, nisam nikad bio niti jesam fan Microsofta, ali ajmo pričati o činjenicama. Ni Leica nije danas bog zna kakav mirrorless aparat jer ga je konkurencija sustigla a u mnogim detaljima i prestigla, a da je istovremeno nekoliko puta jeftinija.

Ajmo onda početi uspoređivati Office pakete prema ovakvim vrlo bitnim detaljiima - kako su ove gornje stvari riješene u Libre Office-u?

Poruka je uređivana zadnji put čet 19.7.2012 12:03 (fildzan viska).

2 0 hvala 0
16 godina
fildzan viska kaže...

problem je što ovdje mnogi ljudi pričaju o nečemu a da to isto nisu isprobali odnosno testirali.

Ajmo onda početi uspoređivati Office pakete prema ovakvim vrlo bitnim detaljiima - kako su ove gornje stvari riješene u Libre Office-u?

Ako dobro razumijem što pišeš, to sa slikama LO ima implementirano na sličan način, klikom na sliku automatski se aktiviraju pozicije na ravnalima <udaljenost od lijeve margine> <veličina slike> <udaljenost od desne margine> po x i isto tako po y osi. Wraping je kod LO oduvjek onakav kakav treba biti. Dopada mi se to što se svaku sliku može poslati u pozadinu zadržavajući njezinu apsolutnu ili relativnu poziciju (na taj način moguće ju je preklapati sa tekstom ili drugom grafikom).

Ima mnogo prednosti zbog kojih sam svojevremeno prednost dao LO, stabilnost, auto backup, rad sa tablicama itd. Jednostavno imao sam (i još uvjek imam) dva paketa i pokušavao sam iste stvari učiniti na LO i MS officeu. LO je u 90% odnosio prevagu u jednostavnosti, intuitivnosti i stabilnosti. Ono u čemu LO ne može parirati MS-u je brzina. Iznenađujuće za MS da mi MS office najbrže radi pod Linuxom. Ono što mogu istaknuti je da se kod LO vidi da su sve aplikacije nastale u istom loncu, kod MS (ispod haube) se osjeća da je potrebno vrijeme kako bi se uklopilo pojedinu akviziciju u paket (repovi često traju desetljećima). Netko je spominjao Outlook, ta aplikacija mi nikad nije bila nešto posebno, no spomenuo bih Visio kojeg smatram pravom malom poslasticom.

Kako sam emocionalno vezan uz Corel (još od verzije 2.5 za OS2, što je bio prvi paket kojeg sam si kupio od studentskog džeparca :)  to mi  i nije nešto presudno pri odabiru .

Smatram da nema smisla u ovoj temi iznosti usporedbe između dva paketa. Namjera mi je bila ukazati na postojanje paketa koji radi iznenađujuće dobro i koji je danas dovoljno zreo i ozbiljan da može parirati svemogućem MS-u. Izbor je itako u najvećoj mjeri stvar osobnih preferencija zato tko voli nek izvoli.

Poruka je uređivana zadnji put čet 19.7.2012 14:01 (rmiculini).
16 godina
Pupi kaže...

Možeš li pojasniti što je to točno nadmoćnije kod rada sa tablicama?

Rad sa tabelama je elegantniji i pregledniji. Selektirane ćelije kod LO promjene nijansu, kod MS (koliko se sjećam tako je kod 2002, za novije verzije nisam siguran) selektirane ćelije postaju inverzne (pri čemu se više ne vide granice). Kad želim staviti više tablica u niz i svakoj definirati različite parametre (naslov, funkcije itd..) a da se to ne primjeti jednostavnije i moćnije mi je to izvoditi u  LO. Copy paste podataka u tablicu kod LO radi onako kako treba. Što se tiče grafičkog formata tu ne vidim neku osobitu prednost niti nedostatak bilo koga.

16 godina
neaktivan
rmiculini kaže...
Selektirane ćelije kod LO promjene nijansu, kod MS (koliko se sjećam tako je kod 2002, za novije verzije nisam siguran) selektirane ćelije postaju inverzne (pri čemu se više ne vide granice). Kad želim staviti više tablica u niz i svakoj definirati različite parametre (naslov, funkcije itd..) a da se to ne primjeti jednostavnije i moćnije mi je to izvoditi u  LO.

Gle ,bez ljutnje ,ali ti sad radiš istu glupost ko i Mac useri kad uspoređuju Windowse i OS X: uspoređuješ najnoviju verziju sa deset godina starom od MS-a!

Probaj ,barem je sad besplatan ,pa onda kritiziraj koliko hoćeš!!

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put čet 19.7.2012 14:44 (kizo2703).
13 godina
protjeran
rmiculini kaže...
fildzan viska kaže...

Ako dobro razumijem što pišeš, to sa slikama LO ima implementirano na sličan način, klikom na sliku automatski se aktiviraju pozicije na ravnalima <udaljenost od lijeve margine> <veličina slike> <udaljenost od desne margine> po x i isto tako po y osi. Wraping je kod LO oduvjek onakav kakav treba biti. Dopada mi se to što se svaku sliku može poslati u pozadinu zadržavajući njezinu apsolutnu ili relativnu poziciju (na taj način moguće ju je preklapati sa tekstom ili drugom grafikom).

Ima mnogo prednosti zbog kojih sam svojevremeno prednost dao LO, stabilnost, auto backup, rad sa tablicama itd. Jednostavno imao sam (i još uvjek imam) dva paketa i pokušavao sam iste stvari učiniti na LO i MS officeu. LO je u 90% odnosio prevagu u jednostavnosti, intuitivnosti i stabilnosti. Ono u čemu LO ne može parirati MS-u je brzina. Iznenađujuće za MS da mi MS office najbrže radi pod Linuxom. Ono što mogu istaknuti je da se kod LO vidi da su sve aplikacije nastale u istom loncu, kod MS (ispod haube) se osjeća da je potrebno vrijeme kako bi se uklopilo pojedinu akviziciju u paket (repovi često traju desetljećima). Netko je spominjao Outlook, ta aplikacija mi nikad nije bila nešto posebno, no spomenuo bih Visio kojeg smatram pravom malom poslasticom.

Kako sam emocionalno vezan uz Corel (još od verzije 2.5 za OS2, što je bio prvi paket kojeg sam si kupio od studentskog džeparca :)  to mi  i nije nešto presudno pri odabiru .

Smatram da nema smisla u ovoj temi iznosti usporedbe između dva paketa. Namjera mi je bila ukazati na postojanje paketa koji radi iznenađujuće dobro i koji je danas dovoljno zreo i ozbiljan da može parirati svemogućem MS-u. Izbor je itako u najvećoj mjeri stvar osobnih preferencija zato tko voli nek izvoli.

mislio sam na fizicko povlacenje slike i premjestanje na BILO koju poziciju unutar npr. A4 dokumenta (kao kad u PS-u premjestas sliku u nekom gornjem layeru primjerice), pa tako i spomenute granice margina. tesko je govoriti o tome, najbolje da se vidi i isproba.  puno je intuitivnije, i jedna od stvari koja me ranije zivcirala. za office 2010 znam da to nije imao. naravno da sam otkrio i vjerojatni bug, jer kad kopiras sliku iz nekog pdfa i pejstas je u office pojavljuje se crnina u okviru pejstane slike (izbrisao sam stari offce 2010 pa cu morati istu sliku kopirati na pcu u prizemlju kako bi se uvjerio da je to bug u novoj verziji) kao sto si i sam priznao, office je brz u radu, meni se svidio od verzije 2010 jer je pokretanje bilo puno brze u odnosu na 2007-icu (testirao sam u istom radnom okruzenju)

ovo sto govoris u prvom odlomku Office ima, i to mislim cak i vec dugo vremena. Slika moze bez problema biti iznad teksta i zadrzavati svoju apsolutnu poziciju. moze se i cropati unutar dokumenta (a da zadrzi originalnu velicinu i vrati se na nju po potrebi) sto je isto dosta bitno.

zaista ne znam kakav je Libre Office jer ovo sto sam ga isprobao na staroj kanti i Linux Mintu je bilo ok, ali daleko od Officea na prvu ruku gledano. A i bio je dosta spor, i to cak i sporiji u odnosu na 2010 na Windowsu 7. Mjerio sam cak i vrijeme dizanja Windowsa 7 i Linuxa (Ubuntu i Mint distre) i razocarao sam se tu jer je brzina dizanja bila otprilike podjednaka a kao sto rekoh Office 2010 se brze dizao na windowzima od libra na Mintu. Ako i Linux ima neke prednosti u brzini u odnosu na windowse, realno, pojavom i spustanjem cijena SSD-a Linux i tu gubi svoju prednost ako je i ima. Volim inace Linux i alternative Windowsima, ali aplikacije su mi najvaznije a sto reci kada jedan Linux nema Photoshop, pa pogotovo C6 ili Lightroom...ne znam kako GIMP stoji sa podrškom za RAW, ali ne zelim razbijati glavu s operativnim sustavima kad imam soluciju koja me itekako zadovoljava (pogotovo u kombinaciji sa navedenim hardverom koji cijelu stvar dodatno ubrzava)

Mene Office 2013 izuzetno zadovoljava do sada, s time da ima bugova, a i jos nekih nerijesenih detalja otprije. Nije mi jasno recimo zasto se azuriranjem tablice sadrzaja (cijele tablice dakle, ne samo brojeva) i dodavanjem novih redaka (zbog dodavanja novih poglavlja) cijeli tekst spusta i pojavljuju nezeljene praznine. Isto tako mi nije jasno zasto brojanje stranica (u podnozju) ne moze poceti od nekog zeljenog mjesta.  to je takav debilizam recimo, a stvar vjerojatno nije problem za isprogramirat

Poruka je uređivana zadnji put čet 19.7.2012 19:50 (fildzan viska).
17 godina
rmiculini kaže...
Pupi kaže...

Možeš li pojasniti što je to točno nadmoćnije kod rada sa tablicama?

Rad sa tabelama je elegantniji i pregledniji. Selektirane ćelije kod LO promjene nijansu, kod MS (koliko se sjećam tako je kod 2002, za novije verzije nisam siguran) selektirane ćelije postaju inverzne (pri čemu se više ne vide granice). Kad želim staviti više tablica u niz i svakoj definirati različite parametre (naslov, funkcije itd..) a da se to ne primjeti jednostavnije i moćnije mi je to izvoditi u  LO. Copy paste podataka u tablicu kod LO radi onako kako treba. Što se tiče grafičkog formata tu ne vidim neku osobitu prednost niti nedostatak bilo koga.

Zaintrigirala me ova rasprava oko LibreOfficea, pa sam ga skinuo da vidim o čemu se diglo toliko prašine. Kako intezivno koristim upravo tablični kalkulator, išao sam vidjeti što to točno nudi LibreOfficeov Calc (v3.5), te ga usporedio sa Microsoftovim Excelom u verziji 2010.

Za testiranje sam uzeo jedan spreadsheet u kojem često radim. Excel ga otvori, onako odokativno, unutar jedne sekunde. LO ga otvori za 11 minuta i 56 sekundi. Sasvim dovoljno za otići do lokalne oružarnice, kupiti pištolj i propucati se. Na žalost, otvoreni dokument je bio poprilično neupotrebljiv, ali je pozitivno to da se LO nije srušio. No dobro, radilo se o Excelovom xslx formatu, pa je i razumljivo da će biti problema.

Iz tog razloga sam išao napraviti dva testna dokumenta, svaki u pojedinom t. kalkulatoru. Dokument se sastojao od tablice množenja, 32768 redaka i 32 stupca. Ćelije su bile formatirane tako da je svaki parni redak obojan žutom, a neparni crvenom bojom. Ćelijama je definiran osnovni okvir, a za tip podataka odabrano Number, sa grupiranjem brojeva. Dakle, ništa specijalno. Oba programa su napravila datoteke od 10ak MB (Excelova je za 0,3 MB veća). Windows Task Manager kaže kako je EXCEL.EXE zauzeo 93 MB radne memorije, dok je soffice.bin zauzeo 447 MB. Excel je svoj testni dokument u xlsx formatu otvorio unutar 3 sekunde, dok je Calcu za svoj testni dokument u ods formatu bilo potrebno 40 sekundi.

Zatim sam krenuo sa malo intenzivnijim testom. Tablica sa 1048576 redaka i 16 stupaca, neformatirana, sve ćelije ispunjene sa tekstom "BUG". Excel ju je načinio u manje od pola minute. Calc sam prekinuo nakon pola sata, jer mi se činilo kako bi mu trebala vječnost.

Što se promjene nijansi tiče, to postoji kod oba programa. Čak mi se čini da su selektirane ćelije jasnije prikazane u Excelu.

Selektirane ćelije u Excelu Selektirane ćelije u Excelu

Selektirane ćelije u Calcu Selektirane ćelije u Calcu
Netko se bio žalio kako mu je alatna traka kod (2010) Officea prevelika i zauzima previše dragocijenog prostora na ekranu. Koliko sam ja primjetio, radi se svega o par vertikalnih piksela, odnosno ekranskih redaka. Pored toga, alatna traka u Excelu se daleko bolje prilagođava veličini prozora od one u Calcu, koja je fiksna.

Alatna traka u Excelu Alatna traka u Excelu

Alatna traka u Calcu Alatna traka u Calcu
Moram priznati da nisam baš dobro razumio što se mislilo pod "staviti više tablica u niz i svakoj definirati različite parametre (naslov, funkcije itd..) a da se to ne primjeti". Što se copy/paste funkcije tiče, nisam primjetio neku veliku razliku, oba programa to vrše dobro. Sa tom razlikom što Excel nudi preview onoga što će biti zalijepljeno u ovisnosti na kojoj opciji se zadrži kursor. No ta funkcija nije vezana samo za Paste opciju, već bilo koju drugu funkciju na alatnoj traci, što ponekad čini rad bržim.

Iskočni izbornik koji se dobije desnom tipkom miša je kod Excela puno bogatiji opcijama.

Iskočni izbornik kod Excela Iskočni izbornik kod Excela

Iskočni izbornik kod Calca Iskočni izbornik kod Calca

Calcu nedostaju neke ključne funkcije, kao i veća sloboda prilikom vizualnog uređenja i dotjeravanja elemenata. To su samo neke stvari koje sam na brzinu primjetio, za dublju analizu nemam ni vremena ni volje.

The written word is the only way to present yourself on the forum. So if you type like an idiot, people will assume you are one.
17 godina
neaktivan
Pupi kaže...

Za testiranje sam uzeo jedan spreadsheet u kojem često radim. Excel ga otvori, onako odokativno, unutar jedne sekunde. LO ga otvori za 11 minuta i 56 sekundi.

Salis se da su bile 11 minuta jelda? (:

Jesi li probao da ovo otvoris u Open Office?

★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★
17 godina
odjavljen
Carevo novo ruho

Libre/Open O nemaju se baš što uspoređivati s Officeom niti su ista klasa, tako da je rasprava besmislena. Nije Office standard samo zbog vendor-lock-ina, nego i kvalitete. Probajte Outlook ako intenzivno koristite mail. Ne, razliku ne čini ako imate 10 mailova dnevno.

Moj PC  
3 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Carevo novo ruho

to je ono o cemu ja pricam - nadje se par klinaca ili malo odraslijih koji su uvjereni kako je neka alternativa bolja (neki puta je ali ovdje sigurno nije, budimo realni) i tupe po tome danima,mjesecima i godinama. Linux je bolji, Libre je bolji...nazalost znam neke koji tvrde da su programeri dugi niz godina i koji i dan danas pile po istom. a nigdje argumenata, testova, usporedbi{#}

Libre je jeftiniji naravno (besplatan pretpostavljam kao i Linux) za razliku od officea windowsa i tu je razlika za tvrtke ali tko kod nas kontrolira da li je softver legalan - ima li tko slicno iskustvo?

btw, bit ce zanimljivo vidjeti kako ce se razvijati windows phone 8 platforma jer realno gledano, tu ce microsoft imati prednosti kada je rijec o programima poput office-a iako opet tesko da ce netko pisati diplomske radove ili bilo sto ozbiljno na mobilnom telefonu, pa cak i tablet pc-ima. mislim da ce ipak ostati daleko iza androida i iOS-a. npr. u novim tehnologijama kao sto je prepoznavanje glasa, Android tuce i iOS a gdje ne bi windows phone 8, a to su puno bitniji detalji od toga da li koristit office 2013 ili libre office na telefonima

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.7.2012 14:29 (fildzan viska).

1 1 hvala 0
17 godina
Carevo novo ruho

Office nije samo tipkanje i kucanje vec i integracija sa ostatkom MS obitelji (sharepoint, exchange jada jada jada)...

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!

3 0 hvala 0
16 godina
fildzan viska kaže...

.. iako opet tesko da ce netko pisati diplomske radove ili bilo sto ozbiljno na mobilnom telefonu, pa cak i tablet pc-ima. ..

samo dodatak, .. nije ni cilj kreirati te dokumente na npr tabletu. Korištenje. Usporedivo s PDFom ili browsanje weba. Tad MSov cilj postane jasniji, tj i dalje žele biti glavni igrač za prosječnog usera jer će moći kreirati (on ili netko drugi) normalan dokument na desktop-PCu i transparnetno ga koristiti na džepnim uređajima ili vešmašini.. Tako i dalje ostaje defacto standard kao npr .doc/.xls. (zaobilazi OOD norme i ne mora 'biti kompatibilan' s trećom stranom).

Možda je bolja uspordba s browsanjem weba na npr mobitelu? Po kriteriju da je teško pisati i mali ekran nitko nebi koristio mob za browsanje, pa opet to je super stvar kad nisi za stolnim PCjem i zadovoljava baš tu potrebu korisnika (npr za pročitati mail, malo teže za poslati..). Kad bi mobitel imao tipkovnicu, 23" monitor.. bio bi PC, i sada je 'PC' samo manji. OS i aplikacije su software. Samo je u tim nula-jedinicama razlika i naravno tko je vlasnik koje licnece.. MS (legitimno) nudi svoje. Po nekim infoima isključivo OEM, dakle imitiraju MAC koji nema EK zabranu jer je kompletan-zatvoren sistem mobiteli također dolaze s OSom+Aplikacijama (pogotovo za telekom operatere je to jednako OEM) ... Ako MS uvjeri EK da je to jednako, tako će se riješiti potencijalnih suparnika koji su opaki igrači u tom segmentu...

Tad će vjerojatno (na to MS računa) proizvođači tih uređaja, telekomovi itd., željeti upravo MSovo rješenje, ... 90% desktopa je razlog.

@ Lazarus, naravno da je podatak točan. Pupi je napravio odličan test (hvala)

-.. dodatno objašnjenje zašto su rezultati takvi, (jer nije Open/Libre tako loš).

-brzina otvaranja tuđeg formata nje mjerilo. Isključivo mjerilo su vlastiti format, opendoc (jer je nacionalna norma) ili npr generic txt.

-MSove aplikacije koriste sys.resurse (kontrole, to je razlog 'integracije' novog VStudia u 8micu, jednako je bilo s npr Adobe Photoshopom na OSX-Macu u davnim PowerPC vremenima) tako da je njihova prijavljena 'potrošnja' zapravo neusporediva (jer dio odlazi na druge procese). Pa do tog da je to nevažan kriterij. Jer RAM i ostali resursi su tu da bi se koristili .. i kao ona stvar nije od sapuna pa da se potroši..

MS je i s tim u prednosti jer je ipak firma koja godinama radi (kvalitetan) komercijalan software, dok linux zajednica ovisi o entuzijazmu ili (skrivenim) interesima financijera. Na karaju ništa nije besplatno. Plaća se ''kurva il' dotur'' jednako kao što brži automobil u pravilu više troši. Nitko ne pljuje Ferrarija zbog toga, ne treba ni aplikaciju (pogotovo ako je brža, ako nudi nešto što druge ne nude..) zbog (nepotrošivog) 'trošenja' RAMa. Ram se koristi, kupljen je upravo zbog tog razloga ... ili samo zbog igara? Dali netko kritizira igre na način da kaže ''BF3 troši više RAMa ili zahtijeva višestruko više resursa od Tetrisa i zato ne valja''?

17 godina
odjavljen

OpenXML (docx) je otvoreni ISO/IEC 29500 format.

16 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Office nije samo tipkanje i kucanje vec i integracija sa ostatkom MS obitelji (sharepoint, exchange jada jada jada)...

Objasni ti to nekome ko upotrebljava writer (word) i calc. Uostalom ,imaš i nekoliko primjera na siteu. Njima ništa drugo ne treba ....

I sve ovo od MS-a ništa ne valja.

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.7.2012 16:34 (kizo2703).
17 godina
kizo2703 kaže...
tnakir kaže...

Objasni ti to nekome ko upotrebljava writer (word) i calc. Uostalom ,imaš i nekoliko primjera na siteu. Njima ništa drugo ne treba ....

I sve ovo od MS-a ništa ne valja.

U nekoj malcice vecoj firmi ove dvije stvari su MUST, znas to i sam. Ne zato jer su fensišmensi vec zato jer pojednostavljuju, olaksavaju i bolje organiziraju poslovanje te firme. Daklem, jest da su licence skupe, da to sve skupa dodje nekih 20 - 30k kn, ali ustedis u daljnjem poslovanju nekoliko puta vise.

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
Poruka je uređivana zadnji put pet 20.7.2012 19:07 (tnakir).
16 godina
neaktivan
tnakir kaže...
U nekoj malcice vecoj firmi ove dvije stvari su MUST, znas to i sam. Ne zato jer su fensišmensi vec zato jer pojednostavljuju, olaksavaju i bolje organiziraju poslovanje te firme. Daklem, jest da su licence skupe, da to sve skupa dodje nekih 20 - 30k kn, ali ustedis u daljnjem poslovanju nekoliko puta vise.

Da ,znam. Ali ,to ne pričaj meni.

Ovdje se bacaju argumenti ko da mi u poslovnim okruženjima mijenjamo softver na tjednoj bazi.

Ja znam da mi sigurno nećemo prelaziti na novi Windows ni Office - jednostavno neisplativo.

A za tri godine ,kad izađu sljedeće verzije ,ko zna.

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.7.2012 19:34 (kizo2703).
16 godina
Tonči kaže...

OpenXML (docx) je otvoreni ISO/IEC 29500 format.

-da, 'recimo' ... (wiki). Skoro da je kompatibilan sam sa sobom, skoro da je Open itd. (Convenant Not To Sue, Open Specification Promse..)

Kažu da će naredna verzija off.2013 biti kompatibilna. (limited ODF)

pa sad 'ispravci':

- ne govorim o otvorenom/zatvorenom file formatu nego sistemu, kao Mac-OSX koji je brand PC (jedinstvena cjelina hw+sw), za razliku od MSovog OSa koji nije vezan uz računalo, npr Retail. Kod OEMa/brand PCa nema tih 'free market pravila' (jer proizvođač npr instalira svoj software-utilse, brandira browser, system...) tad nikakvu pravnu odgovornost za isporučen soft nema MS. (npr može gore biti Nero, WinZip.. kojeg je instalirao npr HP, Dell ..) itd. Iz tog razloga MS razmišlja za win8 isključivo OEM.

- OpenXML nije =docx. To je open-XML, XML nije .doc/docx (podskup). OpenXML=ODF razlika je vlasništvo/licenca tj by MS ili by Oracle (Sun), pod istim standardizacijskim tijelima npr OASIS-ISO-IEC..

- Office 2003 je uveo docx, i prije je MS (namjerno) otežavao 3rdpartijima kompatibilnost.. i tad je sud kaznio-naredio otvaranje MSu. S tom kaznom se slažem, sa ostalima (ie-wmp..) se ne slažem. Do Off.2007 se uvelo malo reda (kazne ako se ne varam, 2006. i godina kad su usvojeni razni standardi), ali je kompatibilnost -otvorenost ostala na 'akademskoj razini'.

- ODF je nac.norma. Podržan tek od Off.2010 (upgrade za stariju 2003 mislim da nema, tek 2007 ali problematičan uz razliku open-write..). Sam MSOffice nije kompatibilan sa samim sobom, učitavanje/prikazivanje nije isto što i editiranje ili kreiranje-snimanje dokumenta (usporedivo s PDFom-Readerom). Otvaranje '.doc' fileova kreiranih npr wordom još prolazi, ali se svaki calc (ne MS) raspadne kod otvaranja kompliciranije exelice. Rekao bi da ima neke povezanosti (ili su svi drugi developeri nesposobni implementirati dobivene specifikacije?).

.. tako samo da postojanje open formata u praksi ne mijenja ništa. I svi veliki igrači u konzorcijima koji odlučuju o standardima imaju svoje istaknuto mjesto, postane 'nelogično' kako dva open formata koja su pod zajedničkim krovom nisu baš kompatibilni (koji je tad smisao same standardizacije, riječ Open itd.).

- Praksa, MS Office otvara (učitava-prikazuje-sejva) svoj i druge formate OK, ostali malo teže, dok recimo stari dobri (običan) .doc (97-2003) pošto je ipak postao dostupan konkurenciji, radi bez posebnih problema, bolje od OpenXMLa ili ODFa (svi offce paketi ga vrlo dobro podržavaju, neMSov pa i MSov što s openima nije baš slučaj, bar do iduće verzije..). Paradox?

btw, stvarno je neobično da na jedan redak texta imam plahtu odgovra... previše čitam 'između redova' ili da smanjim prored-font? {#}

16 godina
neaktivan
ihush kaže...
btw, stvarno je neobično da na jedan redak texta imam plahtu odgovra... previše čitam 'između redova' ili da smanjim prored-font? {#}

Stvarno ,ne znaš stat. {#} Očito ,čitaš previše između redova. Skrati. {#}

15 godina
Carevo novo ruho

Obavezno ću ga probati čisto da vidim kakav je. Kako smo pretplatnici (ukoliko nešto ne promjene) danom izlaska imat ćemo mogućnost instalacije. Kakva je situacija s paralelnom instalacijom uz prethodnu verziju?

I svima vama koji pljujete po OO/LO paketima mogu reći u krivu ste. Mi u uredu koristimo paralelno iste sa MS-ovim čedom. Zašto paralelno? Pa iz banalnog razloga jer mogu dobiti nešto što s MS-ovim čedom ne mogu (horizontalna crta u footeru excela, nadam se da su to omogućili ako nisu {#} pretplatu u meki dio leđa) a dok koristim doc i xls sve 5.

Stručnjak za odmaganje...

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Kakva je situacija s paralelnom instalacijom uz prethodnu verziju?

I svima vama koji pljujete po OO/LO paketima mogu reći u krivu ste. Mi u uredu koristimo paralelno iste sa MS-ovim čedom. Zašto paralelno? Pa iz banalnog razloga jer mogu dobiti nešto što s MS-ovim čedom ne mogu (horizontalna crta u footeru excela, nadam se da su to omogućili ako nisu {#} pretplatu u meki dio leđa) a dok koristim doc i xls sve 5.

Sve radi paralelno osim Outlooka.

Koliko ja vidim ,u većini slučajeva se ovdje pljuje po MS Officeu. Čisto sumnjam da itko s imalo iskustva i mozga u glavi pljuje po OO rješenjima.

A klince jednostavno ignoriraj.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice