Bugarska potiče prelazak na open source

poruka: 58
|
čitano: 5.695
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Bugarska potiče prelazak na open source".
18 godina

Kazu da im hrpa printera skenera i ostalog nije bila kompatibilna sa Linuxom. Toliko o tome da mozes obaviti posao sa bilo cega na bilo cemu.

Rvat katolik!

0 2 hvala 0
18 godina
neaktivan
Re: Bugarska potiče prelazak na open source

Za to je kriv tko, Linux?

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
11 godina
protjeran
tnakir kaže...

Kazu da im hrpa printera skenera i ostalog nije bila kompatibilna sa Linuxom. Toliko o tome da mozes obaviti posao sa bilo cega na bilo cemu.

Ne brini se bosanac imat ces jos dugo posao u Prozorima.

17 godina
odjavljen
1domagoj1 kaže...

Da

Šalu na stranu, open source projekti imaju jednu manu koju closed source baš i nema - kako uglavnom ovise o dobroj volji malobrojnih pojedinaca, tehnologije brzo nestaju. Posljedica toga je jaka segmentiranost platforme koja ne garantira da će nešto i dalje biti dostupno nakon x godina (to je isti argument kontra closed sourcea) i da će biti kompatibilno sa ičime. Ako iza projekta ne stoji netko od velikih (Canonical, IBM, RedHat, Google pa čak i MS), vrlo su velike šanse da će to nešto nestati kroz koju godinu i biti zamijenjeno sa forkom nekog forka koji sa originalnim sustavom veze nema.

Svatko tko se odluči raditi sa OSS softverom mora biti spreman na to. Nekome je činjenica da postoje tri-četiri DEa super (jer eto, imaš mogućnost izbora, što je ok) ali nekom drugom je to noćna mora jer nema pojma koji će od tih DEova biti tu za 4 godine (projekti veličine državnih i velikih privatnih kompanija žive dosta dugo).

Nepostojanje stabilnog APIja je isto još jedan no-no za nekog tko je već x godina u Windowsima (doduše, WinAPI je kaos ali je prisutan)...

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
15 godina
tnakir kaže...

Ako referiraš na to da je Linux besplatan pa to neće koštati državu ništa, onda mislim da ne kužiš kako cijela priča funkcionira...

Možeš ti i bolje.

Ajde objasni meni, kao neukom strojaru (neuk po pitanju troškova), kako je to Linux skuplji. Pojasni malo te tvrdnje i elaboriraj. Ta mantra se ponavlja cijelo vrijeme bez ikakvih pojašnjenja a po meni je proizvod PR mašinerije.

Stručnjak za odmaganje...
17 godina
odjavljen
mario.L_hr kaže...

Možeš ti i bolje.

Ajde objasni meni, kao neukom strojaru (neuk po pitanju troškova), kako je to Linux skuplji. Pojasni malo te tvrdnje i elaboriraj. Ta mantra se ponavlja cijelo vrijeme bez ikakvih pojašnjenja a po meni je proizvod PR mašinerije.

Pa, ovako koliko ja znam, linux admini su skuplji. Moraš sav softver baciti i kupovati novi koji radi na linuxu (u 90% slučajeva će to biti cloud/web aplikacija pa te zapravo zaboli na čemu je). Onda moraš obučiti Štefice i Jožeke u uredima kako se radi sa tim novim softverom i linuxom (lako za sav UI i UX, ako nema plavog E, nema interneta za njih). Moraš platiti support nekome (svi OEMi kod nas daju support ali za Windowse, što "besplatni" što plaćeni a za linux te uglavnom blijedo gledaju).

Osim toga, trebat će i nešto hardvera mijenjati (printeri?) ako imaš neka čudesa koja ovise o WinXP driverima.

To je za naše male i srednje tvrtke pozamašna investicija i ne smijemo zaboraviti da nekog domaćeg softvera skoro pa i nema na linuxu (to malo što ima je uglavnom loša kopija primjeraka sa Windowsa). Država još gore prolazi - znate kako ide ja(d)vna nabava kod nas. Netko će im (nama?) sve to skupo naplatiti da bi na kraju mogli reć da porezna više ne ovisi o Excelu i da se konačno držimo svoje norme po pitanju dokumenata jer koristimo otvoreni ODT format.

Puno para za malo realnog, opipljivog dobitka. U nekom idealnom svemiru da, linux i OSS bi bili super za državnu upravu ali ovo je Hrvatistan na brdovitom Balkanu. Njemačka si to može dopustiti, mi ne. Recimo da se odluče na to kod nas - pa sjetite se eMatice. Država bi zapala u kaos koji bi trajao mjesecima, ne bi bilo plaća, obračuna PDVa, goriva, bolnica, školstva niti štambilja u MUPu. Vratili bi se u kameno doba.

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
15 godina
Sum_of_all_fears kaže...

Pa, ovako koliko ja znam, linux admini su skuplji. Moraš sav softver baciti i kupovati novi koji radi na linuxu (u 90% slučajeva će to biti cloud/web aplikacija pa te zapravo zaboli na čemu je). Onda moraš obučiti Štefice i Jožeke u uredima kako se radi sa tim novim softverom i linuxom (lako za sav UI i UX, ako nema plavog E, nema interneta za njih). Moraš platiti support nekome (svi OEMi kod nas daju support ali za Windowse, što "besplatni" što plaćeni a za linux te uglavnom blijedo gledaju).

Osim toga, trebat će i nešto hardvera mijenjati (printeri?) ako imaš neka čudesa koja ovise o WinXP driverima.

To je za naše male i srednje tvrtke pozamašna investicija i ne smijemo zaboraviti da nekog domaćeg softvera skoro pa i nema na linuxu (to malo što ima je uglavnom loša kopija primjeraka sa Windowsa). Država još gore prolazi - znate kako ide ja(d)vna nabava kod nas. Netko će im (nama?) sve to skupo naplatiti da bi na kraju mogli reć da porezna više ne ovisi o Excelu i da se konačno držimo svoje norme po pitanju dokumenata jer koristimo otvoreni ODT format.

Puno para za malo realnog, opipljivog dobitka. U nekom idealnom svemiru da, linux i OSS bi bili super za državnu upravu ali ovo je Hrvatistan na brdovitom Balkanu. Njemačka si to može dopustiti, mi ne. Recimo da se odluče na to kod nas - pa sjetite se eMatice. Država bi zapala u kaos koji bi trajao mjesecima, ne bi bilo plaća, obračuna PDVa, goriva, bolnica, školstva niti štambilja u MUPu. Vratili bi se u kameno doba.

Potkrijepi to brojkama. Posebice ovu tvrdnju o skupljim adminima. Kad se osvrneš na Munchenski slučaj oni su sami razvili i implementirali prelaak na Linux. To su odradili njihovi zaposlenici. da li ti hoćeš reći da su oni dobijali veću plaću zbog Činuxa?

Ti se naslanjaš na činjenicu da se treba mijenjati hardver. Pa hardver se mijenja htio ili ne. Kakve to ima veze s Linuxom. Samo egzotični uređaji ne rade na Linuxu a takvima nije mjesto u poslovnom okruženju.

Ovo zadnje neću ni komentirati. Ti, kao netko tko živi od rada za Windoze ne možeš biti objektivan.

17 godina
Sum_of_all_fears kaže...

Prije 7 godina sam  pokrenuo temu na ovom forumu baziranu na Dejanovicevoj kolumni koja je govorila o novim ugovorima i troskovima licenci MS softvera. Priznajem tada sam mislio da ce se barem neke stvari pokrenuti sa mrtve tocke. Pogrijesio sam.

Ukoliko se nista nije mijenjalo od tada, do sada je MS-u otislo 20 milijuna eura. (u tom izracunu nisu pokriveni CAL-ovi). Nekako mi se cini da bi to bilo i vise nego dovoljno novaca za tranziciju.

Uglavnom, svima koje tvrde da je neispaltiv prelazak na open source neka procitaju ovu kolumnu

http://www.monitor.hr/clanci/moze-li-slobodni-softver-spasiti-drzavu/726/

Zatim dodatak

http://www.monitor.hr/clanci/licenca-nije-kraj-price/19145/

Ukoliko ima netko upuceniji novije ugovore "bilo bi zgodno, ali nije potrebno" da prokomentira malo da li su ugovori ostali isti ili ipak ima promjena.

Gods are fragile things; they may be killed by a whiff of science or a dose of common sense. – Chapman Cohen
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.7.2016 22:15 (syncmaster245b).
18 godina
1domagoj1 kaže...

Nije bitno tko je kriv, bitno je da hw nekompatibilnost predstavlja ogroman problem pri implementaciji fossa.

Sto se tice TCO, ovo istrazivanje kaze da je Linux skuplji od win po tom pitanju http://www.computerweekly.com/news/2240055392/Study-finds-Linux-has-higher-total-cost-of-ownership-than-Windows

Rvat katolik!
17 godina
odjavljen
mario.L_hr kaže...
Ti se naslanjaš na činjenicu da se treba mijenjati hardver. Pa hardver se mijenja htio ili ne. Kakve to ima veze s Linuxom. Samo egzotični uređaji ne rade na Linuxu a takvima nije mjesto u poslovnom okruženju.

Ovo zadnje neću ni komentirati. Ti, kao netko tko živi od rada za Windoze ne možeš biti objektivan.

Ne znam ti ja puno o "normalnom" svijetu, kod mene je uvijek neki hardver koji postoji samo kod mene, kupca i jedan prototip u Tajvanu. Sve je čudno i egzotično

Par linux admina koje znam imaju bolju plaću od ostalih windows sistemaša. Osobno iskustvo, nemam nikakav linkić za to. I kako me možeš optužit da sam neobjektivan, pa bar sad sam se potrudio biti što nepristraniji (napisao sam da linux i oss može svuda samo ne kod nas)

syncmaster245b kaže...
Sum_of_all_fears kaže...

Prije 7 godina sam  pokrenuo temu na ovom forumu baziranu na Dejanovicevoj kolumni koja je govorila o novim ugovorima i troskovima licenci MS softvera. Priznajem tada sam mislio da ce se barem neke stvari pokrenuti sa mrtve tocke. Pogrijesio sam.

Ukoliko se nista nije mijenjalo od tada, do sada je MS-u otislo 20 milijuna eura. (u tom izracunu nisu pokriveni CAL-ovi). Nekako mi se cini da bi to bilo i vise nego dovoljno novaca za tranziciju.

Na što je onda tih 20mil otišlo ako ne na licence??? (ozbiljno pitam, ne sprdam se, stvarno me zanima)

10 godina
neaktivan

Ali sav trošak na Linux bi umjesto u SAD u silicijsku dolinu, otišao u Zagreb, Split, Osijek, Rijeku, ... tj. domaćim tvrtkama, sistemašima i programerima.

https://en.wikiquote.org/wiki/Mikhail_Bakunin
Moj PC  
2 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Nije bitno tko je kriv, bitno je da hw nekompatibilnost predstavlja ogroman problem pri implementaciji fossa.

Sto se tice TCO, ovo istrazivanje kaze da je Linux skuplji od win po tom pitanju http://www.computerweekly.com/news/2240055392/Study-finds-Linux-has-higher-total-cost-of-ownership-than-Windows

Jednom se treba razbiti led.

Sto se tice clanaka koje linkas, to namjerno bacas 10-11 godina stare "vijesti" ili uopce niti ne gledas godinu? Bilo bi ok da se bar onda potrudis novije studije staviti, stare najvise godinu do dvije. Ako zelis pricati o nekakvoj relevantnosti.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
10 godina
neaktivan
tnakir kaže...
1domagoj1 kaže...

"The research, based on responses from 1,000 IT administrators and executives across the globe, was paid for by software firm Sunbelt, a provider of implementation tools for Windows. "
Nema linka na izvor.
Članak govori o Windowsima 2003.

A činjenica da su Linux admini bolje plaćeni samo mi govori da sam dobro odlučio što sam svoju edukaciju orijentirao na Linux.

https://en.wikiquote.org/wiki/Mikhail_Bakunin
15 godina
Sum_of_all_fears kaže...

Ne znam ti ja puno o "normalnom" svijetu, kod mene je uvijek neki hardver koji postoji samo kod mene, kupca i jedan prototip u Tajvanu. Sve je čudno i egzotično

Par linux admina koje znam imaju bolju plaću od ostalih windows sistemaša. Osobno iskustvo, nemam nikakav linkić za to. I kako me možeš optužit da sam neobjektivan, pa bar sad sam se potrudio biti što nepristraniji (napisao sam da linux i oss može svuda samo ne kod nas)

Pošteno s tvoje strane. Ja ne mislim da je Linux rješenje za sve. Nije i nikada neće biti. Ono o čemu pričam je da je dovoljno dobar za državnu/županijsku/gradsku/općinsku upravu. Što se tiče pojedinačnih plaća vrlo je teško provlačiti iste kao pravilo. Zbog hrpe faktora koji su u pitanju, od samog poslodavca pa do radnika.

Munchenski slučaj je pokazao da se može i da se treba osloniti na vlastite snage i uzeti stvari u svoje ruke. Ovako si prepušten u ruke kompaniji čiji je interes njegova zarada (vjeruj mi da znam o čemu pričam jer upravo u iduća tri tjedna moram potrošiti 10k EUR da bi nadogradio Autodeskove licence koje će se ubuduće iznajmljivati po bitno većim cijenama). Svaka nefrizirana računica će pokazati da je OSS isplativiji od plaćenog za državnu/županijsku/gradsku/općinsku upravu.

Slažem se s onim dijelom da se to kod nas nikada neće dogoditi. Takav potez zahtjeva planiranje na dulje staze a to je nešto čega kod nas nema.

10 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...
1domagoj1 kaže...

Da

Šalu na stranu, open source projekti imaju jednu manu koju closed source baš i nema - kako uglavnom ovise o dobroj volji malobrojnih pojedinaca, tehnologije brzo nestaju. Posljedica toga je jaka segmentiranost platforme koja ne garantira da će nešto i dalje biti dostupno nakon x godina (to je isti argument kontra closed sourcea) i da će biti kompatibilno sa ičime. Ako iza projekta ne stoji netko od velikih (Canonical, IBM, RedHat, Google pa čak i MS), vrlo su velike šanse da će to nešto nestati kroz koju godinu i biti zamijenjeno sa forkom nekog forka koji sa originalnim sustavom veze nema.

Svatko tko se odluči raditi sa OSS softverom mora biti spreman na to. Nekome je činjenica da postoje tri-četiri DEa super (jer eto, imaš mogućnost izbora, što je ok) ali nekom drugom je to noćna mora jer nema pojma koji će od tih DEova biti tu za 4 godine (projekti veličine državnih i velikih privatnih kompanija žive dosta dugo).

Nepostojanje stabilnog APIja je isto još jedan no-no za nekog tko je već x godina u Windowsima (doduše, WinAPI je kaos ali je prisutan)...

Ponekad se stvarno ražalostim kad bacim oko na domaći forum, djeluje mi kao da sam ušao u neki vremeplov koji me baca 5-10 godina unatrag. Što je najgore, svi su "znalci", a čak i ovi koji to doista jesu, kao da ne žele objektivno sagledati stvar. Najgore je to što je ovdje riječ o informacijskoj tehnologiji, gdje bi svaki kojem je to fetiš ili struka po defaultu trebao biti informiran i morao bar probati moći sagledati što bliska budućnost nosi, odnosno u kojem se smjeru kreću stvari, i što se doista zbiva par 100km od nas (EU konkretno).

Činjenično, open source je već ovdje i zauzima sve veći segment  tržišnog poslovanja. Ali:

Open source riješenja neće i ne mogu u potpunosti zamijeniti proprietary (vlasnički - zatvoreni) software u potpunosti, niti im je to namjena.
Open source riješenja, međutim, dopuštaju ne samo komercijalna već i djelomična closed source riješenja, odn. implementacije unutar istih. Svijet, naprosto, nije crno-bijel i nalazimo se u tranziciji od manje miješanog prema više miješanom, u korist open source-a, i to je nezaustavljivo.

Ovo je stereotipna, arhaična predrasuda: "open source projekti uglavnom ovise o dobroj volji malobrojnih pojedinaca", odnosno vice versa: "Ako iza projekta ne stoji netko od velikih (Canonical, IBM, RedHat, Google pa čak i MS), vrlo su velike šanse da će to nešto nestati kroz koju godinu".  (Sad bih nešto priupitao one koji su uložili vrijeme/trud/novac u old VB, XNA, Silverlight, Flash itd)
Kad NASA, Audi, Microsoft ili Google potegnu za nekim foss-om, zar doista mislite da odustanu "kad im ne radi printer/scanner driver"? NE, već ga sami napišu, ili PLATE nekome da ga napiše. I NEĆE "nestati za 4 godine".
E sad, ako tako radi (plaća!) EU, Kina, Rusija, Indija (sad smo već zaokružili većinu svijeta), ili neki BMW, Audi, ili (da preskočimo već više taj Munchen) čitava službena Perugia, Umbria i južni Tirol (Udine, anybody?), i ako smo već utukli (kako je kolega naveo) više od 20M Microsoftu za održavanje tople vode, zar doista ne bi bar dio toga mogli platiti da ostane javno dobro?
Evo i showcase - i ja ću se pozvati na R. Dejanovića - "Lana može",  odn. Lana:
https://lana.mirovinsko.hr/

Vrlo bitan moment je da, ako se radi o korištenom dijelu fossa unutar proprietary riješenja, taj dio zakonski MORA ostati otvoren - za uporabu drugima. A ako netko ne vjeruje da je to doista praksa, proučite Apache povijest i licenciranje, koji je de facto jezgra cloud computinga, a posljedično imate i najbolji dokaz - Microsoftov Azure Cloud Switch (ACS):
Službeno predstavljanje ("Microsoft showcases the Azure Cloud Switch (ACS)"):
https://azure.microsoft.com/en-us/blog/microsoft-showcases-the-azure-cloud-switch-acs/
i cinično, sarkastično sa strane ("Whoa. Microsoft Is Using Linux to Run Its Cloud"):
http://www.wired.com/2015/09/microsoft-using-linux-run-cloud/
Naprosto, Linux - točnije open source  - je neizbježan.

Što se pak tiče teme teksta, pa riječ je samo o tome da se u Bugarskoj aktivno djeluje prema strategiji Europske unije:
EU Open Source Software Strategy 2014-2017
http://ec.europa.eu/dgs/informatics/oss_tech/strategy/strategy_en.htm
i povijest navedenog - priča kreće od 2000!
http://ec.europa.eu/dgs/informatics/oss_tech/history/history_en.htm
Ovdje je i zanimljiva prezentacija iz 2015. glavne informatičke uprave Europske komisije (EC’s Directorate General of Informatics  - DIGIT). Tablica prikazuje trenutno stanje i cilj.
https://joinup.ec.europa.eu/community/osor/news/ec-increase-open-source-software-development

Proučite prije nego li nastavite baljezgati.

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.7.2016 23:49 (Zechina).
17 godina
odjavljen
mario.L_hr kaže...
(vjeruj mi da znam o čemu pričam jer upravo u iduća tri tjedna moram potrošiti 10k EUR da bi nadogradio Autodeskove licence koje će se ubuduće iznajmljivati po bitno većim cijenama).

Pa Autodesk je veći lihvar nego MS .

Zechina kaže...
Proučite prije nego li nastavite baljezgati.

Zahvaljujem na detaljnom i realnom prikazu stvari.

Da se razumijemo, ja nemam ništa protiv linuxa (korisim ga svakodnevnom u jednom ili drugom obliku) - samo mi je nejasno kao zaposleniku u velikom i tromom sustavu (kojeg i sam održavam) kako netko može očekivati utopijski razvoj situacije i nadati se nekoj uštedi sa OSSom kod nas. Pa nije da svi vi tu živite u zapadnoj Europi i Hrvatsku ste vidjeli samo na slikama - znate jako dobro kako to ide.

Koliko je love otišlo na eDnevnike, eZdravstvo, poreznu i eGrađani - što stvarno mislite da je mimo APISa išta izvedivo sa linuxom, koliko god on dobar bio? Neće ići. I to nije problem linuxa/OSSa nego nas i balkanluka.

P.S. I sam sam se bacio na lagani development na linux, da vidim što i kako jednog dana dalje... Nisam nikakav MSov fanboy, bez obzira na povremene zlobne komentare prema pingvinima i bradonjama....

15 godina
Sum_of_all_fears kaže...

Pa Autodesk je veći lihvar nego MS .

Toga sam itekako svjestan, samo što im promjenom politike ne cvjetaju ruže.

Baci pogleda na:

Godina                                                2016     2015     2014       2013       2012        2011

Autodesk Net Income (Profit/Loss)  -330.5M   81.8M   228.8M   247.4M    285.3M    212M

Evidentno je da im profit pada zbog lutanja s licenciranjem i reketarenja korisnika. Ljudi se okreću drugim alatima koji su jeftiniji i dostatni. Mislim da to čeka i nas. Pitanje je samo da li će netko u međuvremnu preuzeti Autodesk i napraviti pametni zaokret.

17 godina
Zechina kaže...
..

..

- što lana može? :)

text iz 2014te .. kad je zaživio, upute-requirementsi neupdateani, tj .. moram konkretnije, chrome, java.. khm? I što tad kad google u trenu odluči da java nije sigurna?

sve je to samo software, treba samo napraviti, treba samo raditi.. i updateati se npr certifikati.. a ovih nekoliko 'samo' je ponekad razlika radi-ne radi, a tad je beskoristno neovisno o tome koliko novca je utrošeno-ušteđeno, .. a đabe nema ni kod lane, ni kod stare babe.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 8.7.2016 0:03 (ihush).
10 godina
neaktivan
ihush kaže...
Zechina kaže...
..

..

- što lana može? :)

text iz 2014te .. kad je zaživio, upute-requirementsi neupdateani, tj .. moram konkretnije, chrome, java.. khm? I što tad kad google u trenu odluči da java nije sigurna?

sve je to samo software, treba samo napraviti, treba samo raditi.. i updateati se npr certifikati.. a ovih nekoliko 'samo' je ponekad razlika radi-ne radi, a tad je beskoristno neovisno o tome koliko novca je utrošeno-ušteđeno, .. a đabe nema ni kod lane, ni kod stare babe.

Ajd pogledaj koliko si zatupljen:
1.) "text iz 2014te" - i što ti to znači, da to nije bio tada dobar primjer? Ako si 2014. platio tečaj/diplomu/alate/accounte da bi bio štajaznam, XNA developer, koliko ti to vrijedi danas? Možeš li i/ili smiješ danas SAM nešto popraviti u proprietary software-u? NE. Ako ti nešto ne radi, popravi ili plati nekome da to učini (u open source modelu). Da si pročitao tekst, znao bi da je "Lana" - plaćena. Ako nekome treba dodatni feature, platit će i bit će ažurirana.
Ako te žulja Java, prebaci to u Android app ili za iOS (J2ObjC) - eto ti ideje za start-up i zaradu. Open source je, legalno to možeš.
2.) "đabe nema ni kod lane, ni kod stare babe" - kod kog je danas dio za čitanje s razumijevanjem na posudbi? Open source je poslovni model, komercijalna riješenja se plaćaju. Za Lanu je plaćena izrada. "đabe" je samo korištenje za ostale. Btw, šala ti je prava krkanska, a osim toga
3.) Nepismen si. DŽABA ti objašnjavati.

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.7.2016 0:32 (Zechina).
18 godina
mario.L_hr kaže...

Munchenski slučaj je pokazao da se može i da se treba osloniti na vlastite snage i uzeti stvari u svoje ruke. Ovako si prepušten u ruke kompaniji čiji je interes njegova

Tako to u kapitalizmu ne funkcionira. Uzmi jednog poljoprivrednika. I njemu bi bilo bolje da se ne oslanja na proizvođače traktora i sam proizvodi svoje traktore. A za traktore treba i gorivo, pa bi trebao imati i svoje bušotine. Ili bi mogao napravit traktor na struju i iskoristiti sunce. Ali onda bi trebao i proizvoditi solarne panele jer je opet ovisan o proizvođačima istih.

Uglavnom, uvijek si prepušten drugim kompanijama, što god da radio. Takav je sustav.

Those damn scientist people have been promising global warming for years now. But when I go outside it's still very cold. I want the global warming like they promised NOW! I hate being col
Poruka je uređivana zadnji put pet 8.7.2016 8:31 (SupremeCommander).
15 godina
SupremeCommander kaže...

Tako to u kapitalizmu ne funkcionira. Uzmi jednog poljoprivrednika. I njemu bi bilo bolje da se ne oslanja na proizvođače traktora i sam proizvodi svoje traktore. A za traktore treba i gorivo, pa bi trebao imati i svoje bušotine. Ili bi mogao napravit traktor na struju i iskoristiti sunce. Ali onda bi trebao i proizvoditi solarne panele jer je opet ovisan o proizvođačima istih.

Uglavnom, uvijek si prepušten drugim kompanijama, što god da radio. Takav je sustav.

Usporedba ti je kriva. Poljoprivrednik kupi traktor i on je njegov. Korisnik kupuje pravo na korištenje softvera, tj. softver nije njegov već ga samo može koristiti. Jedno nedužno ažuriranje može napraviti dar-mar a da ne pričamo o tome da proizvođač bez beda može napustiti dotadašnju platformu ili promijeniti format datoteke i baš ga briga da li to tebi odgovara ili ne.

Proizvođači softvera (barem velika većina velikih) više su kamatari nego na proizvođači. 

12 godina

Zaboravio si reći i da je traktor opensource i da vlasnik ima pravo mjenjati njegov izvorni kod po želji i da ima uvid u njegov izvorni kod 

I ima besplatnu podršku u nekom vremenskom razdoblju nakon kojeg plaća podršku i održavanje. 

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
0 0 hvala 1
18 godina
mario.L_hr kaže... 

Usporedba ti je kriva. Poljoprivrednik kupi traktor i on je njegov. Korisnik kupuje pravo na korištenje softvera, tj. softver nije njegov već ga samo može koristiti. Jedno nedužno ažuriranje može napraviti dar-mar a da ne pričamo o tome da proizvođač bez beda može napustiti dotadašnju platformu ili promijeniti format datoteke i baš ga briga da li to tebi odgovara ili ne.

Gnojiva, pesticide, sjemenke, sve to moraš kupovati svake godine.

A i softver danas više nije samo OS i office, softvera imaš posvuda, pa i u traktorima.

Što je sa online servisima, google, gmail, koliko firmi je ovisno o njima?

A tek mobiteli bez kojih teško da ijedna firma može funkcionirat.

Sve bi ti to open sourcao?

Those damn scientist people have been promising global warming for years now. But when I go outside it's still very cold. I want the global warming like they promised NOW! I hate being col
15 godina
SupremeCommander kaže...

Gnojiva, pesticide, sjemenke, sve to moraš kupovati svake godine.

A i softver danas više nije samo OS i office, softvera imaš posvuda, pa i u traktorima.

Što je sa online servisima, google, gmail, koliko firmi je ovisno o njima?

A tek mobiteli bez kojih teško da ijedna firma može funkcionirat.

Sve bi ti to open sourcao?

Kad već cijepaš dlake da i ja malo zazviždim u ekstreme.

Gnojivo - uzgajaš stoku koja proizvodi ekološko gnojivo.

Pesticidi - više štete nego koristi, bolje je koristiti biološke preparate koje možeš sam izraditi.

Gnojiva i pesticidi su proizvodi koje kupuješ (ako su konvencionalni) ili proizvodiš (ekološki) i nakon što ih kupiš oni su tvoji. Daš nešto da bi dobio nešto (novac za robu), kod softvera jedino što dobiješ je omanja hrpa bug-ova (ako imaš sreće). /troll mode off

Koliko ima onih koje poznaješ da plaćaju gmail, google docs ili slične proizvode od Googlea? Ja ne poznajem nikoga a imam barem 10 partnera koji uredno koriste gmail kao poslovni.

Mobiteli, kažeš. Android???

Da, ja bi sve open sourceao. Što je u tome loše?

18 godina
mario.L_hr kaže...

Koliko ima onih koje poznaješ da plaćaju gmail, google docs ili slične proizvode od Googlea? Ja ne poznajem nikoga a imam barem 10 partnera koji uredno koriste gmail kao poslovni

Mobiteli, kažeš. Android???

Pa upravo to, koriste ga kao poslovni, nema veze koliko plaćaju. Ovisni su o googlu. Android isto tako. Da google sutra isključi svoje servise našli bi se u ogromnim problemima i imali velike troškove prijelaza na neku drugu platformu.

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.7.2016 12:13 (SupremeCommander).
12 godina
protjeran
SupremeCommander kaže...

Pa to je i logično , s obzirom na trenutno dosegnuti razvoj ljudskog društva...

Nemožeš si sam doma proizvesti niti monitor niti softver koji ti treba za rad ( zabavu, edukaciju... ).

No, naša vlada ( a i mnoge druge ) često tupe da su mali i srednji poduzetnici motor razvoja ( iako se to baš i ne poklapa sa mojim mišljenjem, no nebitno )

U mojoj mikrookolini ( čitaj : kvart ) sam u zadnjih desetak godina prebacio cca dvadesetak firmica i obrta na linux i ostali oss.

Naravno da se to nemože usporediti sa firmetinama u kojima rade neki ovdašnji forumaši, niti sa državnim aparatom niti ministarstvima,

jer je riječ o mikro firmama od par zaposlenih ili o obrtima gdje su zaposleni otac i sin, i sl  ( soboslikari, autolimari, odvjetnici , doktori ... )

i moram reći da su iskustva vrlo dobra ( iako to netreba uzeti zdravo za gotovo jer tendencija nije baš najbolja )

Naravno, većina njih mi je dotrčala nakon kaj su dobili kaznu ( li upozorenje ) nadležnih inspektora zbog softvera koje su tada koristili , jer sam jedini koji ima kakvu takvu licencu da se nemoram

kriti dok to radim.  Nakon početničkih prilagodbenih teškoća, vrlo brzo se pokazalo da je kombinacija linux+libreoffice za njih više nego dostatna ( realno, za njih bi bila dosta i pisaća mašina sa par kartonskih kutija i registratora ).  Za postaviti tu i tamo koju izmjenu ili slikicu na njihovu web stranicu, za evidenciju radnih sati, za web i mail potrebe, za vođenje skladišta , editiranje fotki ( koje naprave na terenu nakon odrađenog posla ), za pisanje dopisa, raznih tablica....... se linux+LO pokazao odličan s obzirom na ulaznu cijenu, te s obzirom na nezahtjevnost ( što je rezultiralo duljim vijekom uporabe postojećeg hardvera te time manjim troškovima održavanja ). 

Ubiti, najveći problem sam imao sa njihovim knjigovođama koji su im prodavali kojekakve knjigovodstvene softvere ( koji su bili papreno skupi ) i inzistirali da se poslovanje vodi u tom softveru i na tim obrascima jer su eto oni tako uhodali svoj job i svaka promjena im je teška. Naravno, svi ti softveri su bili za windowse , a linux alternative tu baš i nema. Rješenje je bilo jednostavno: uz neznatno veću cijenu knjigovodstvenih usluga , kreirali smo svi zajedno obrasce za unos podataka u softverima unutar LO , te im tako dostavljali poslovanje. Nakon par mjeseci se to uhodalo i više nitko nema prigovora na takav način rada.

E sad, kako je tu riječ o malim firmicama, neznam koliko se primjer može upotrebiti za državne ili bar regionalne razine , to ostavljam vama koji održavate velike sisteme da prodiskutirate o toj razini implementacije.

Zašto gore rekoh da tendencija nije baš najperspektivnija ?  Pa unatrag godinu ( ili dve ) imam daleko više intervencija kod njih nego kaj sam imao u pet godina prije toga. Ako ste u linuxu, onda znate da je ubuntu 16.04 možda najgori do sada i sa najviše problema.  Nisam vidovit i nemogu predpostaviti u kojemu će to smjeru ići dalje, no kao realan čovjek moram imati solucije za sve scenarije....

Moja uloga je premala da bih ja sad lamentirao jel to problem systemd-a, amd drajvera, proizvođača hardvera ... jer je meni na kraju krajeva svejedno tko je kriv. Kako naš koleha ihush često zna reći,

stvar ili dela ili nedela, a i sama srž se satoji od nula i jedinica cjele priče....

Hvala za čitanje i sory na maloj dužoj spiki , evo dole hladno vopi da se malo osvježite...

15 godina
SupremeCommander kaže...

Pa upravo to, koriste ga kao poslovni, nema veze koliko plaćaju. Ovisni su o googlu. Android isto tako. Da google sutra isključi svoje servise našli bi se u ogromnim problemima i imali velike troškove prijelaza na neku drugu platformu.

Ajde baci malo oko na ovo što piše dolje (da ne misliš da sam ja to izmislio izvor je Wikipedia):

Android is a mobile operating system developed by Google, based on the Linux kernel and designed primarily for touchscreen mobile devices such as smartphones and tablets.

........

The source code for Android is open-source: it is developed in private by Google, with the source code released publicly when a new version of Android is released. Google publishes most of the code (including network and telephony stacks) under the non-copyleft Apache License version 2.0. which allows modification and redistribution. 

Android OS je najzastupljeniji mobilni OS. Znači Open source software koji funkcionira i k tome dominira na tržištu (nije da ga koristim i da ga zbog toga hvalim).

Nitko od nas nije sam na svijetu, ne funkcionira bez interakcije i ovisnosti o drugima (manje ili više). To je prirodno i normalno. Tako da ne vidim ništa sporno u tome. Ono što ti cijelo vrijeme pokušavaš progurati je da je bolje (za korisnike) ono što dobiju u neprozirnoj i neotvorivoj kutiji od onoga što dobiju u kutiji koju mogu otvoriti i po želji mijenjati i prilagođavati. To nije bolje. Takav pristup je bolji samo za onoga tko prodaje i živi od prodaje takvih proizvoda.

Osobno sam Beta tester za nekolicinu, meni interesantnih softvera, pa ti iz prve ruke mogu potvrditi da se softver izbacuje na tržište nedovršen i s bugovima. Neki od tih uradaka koštaju kao dobar automobil. Sad si ti zamisli da proizvođači automobila izbacuju modele kojima povremeno ne rade kočnice ili upravljač (nasumce i bez ikakvog upozorenja). Ne kažem da je open source software na to imun, naravno da nije, ali kako objasniti da se skupo plaćeni softver prodaje i pušta na tržište uz saznanje da neki bugovi nisu ispravljeni (ispravljaju ih u hodu) i da ti isti bugovi mogu uzrokovati probleme u nečijem poslovanju? Nikako, to je čista pohlepa.

18 godina
mario.L_hr kaže...

Nitko od nas nije sam na svijetu, ne funkcionira bez interakcije i ovisnosti o drugima (manje ili više). To je prirodno i normalno. Tako da ne vidim ništa sporno u tome. Ono što ti cijelo vrijeme pokušavaš progurati je da je bolje (za korisnike) ono što dobiju u neprozirnoj i neotvorivoj kutiji od onoga što dobiju u kutiji koju mogu otvoriti i po želji mijenjati i prilagođavati. To nije bolje. Takav pristup je bolji samo za onoga tko prodaje i živi od prodaje takvih proizvoda.

Brkas loncice. Za korisnike je svejedno u kakvoj kutiji dobiju proizvod, dok radi nije ih briga.

Problem nastaje kao sto je 1domagoj1 napomenuo kad tvrtka prestane podrzavati svoj proizvod ili u slucaju drzava, dodje do namjerne sabotaze. Tada je u interesu imati kontrolu nad proizvodom i mogucnost preuzimanja stvari u svoje ruke. Ne uvode Rusi i Kinezi bez razloge svoje proizvode, od OS-a, mobitela pa do svojih trazilica. Ne zele biti ovisni o Amerima.

Medjutim, kad si mali onda to nista nema smisla jer ionako nemas resursa za razvoj.

Zamisli si situaciju da google prestane podrzavati android. Imas svoju firmu od 5 zaposlenih i sad ces zaposlit jednog od svojih programera da ide forkat zadnju android distribuciju i razvijat svoj OS.   

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice