mozemo se samo nadati da ce i nasi uskoro slijediti ovaj primjer...
"Naravno, ovakav prijedlog ne može proći bez kritike, pa su se već našli oni koji tvrde da će velik broj ljudi u javnom sektoru izgubiti posao. "
Kak mi ih je žao. NE. 
Kritika: "puno ljudi će izgubiti posao u javnom sektoru"
Ja to vidim samo kao prednost to bi i kod nas trebalo uvest pod hitno.
mozemo se samo nadati da to nije cilj kontrolirati sve ljude koji pristupaju internetu u Britaniji,
obzirom da oni imaju kamere i software za prepoznavanje lica na svakom cosku
u smislu smanjivanja troskova i pojednostavljenja raznih troskova.. to je ok.
ali sve vise i vise licimo na humans iz wall.e crtica.
sve vise proizvoda se reklamira kao "uzivajte u *insert your favorite waste of time* iz udobnosti vasega naslonjaca".
postajemo previse komotni.
>ostaje upitno kako će se servisima služiti stariji ljudi.
Izumiranje? To je mehanizam koji nikada nije dugo kočio napredak. Nikad.
Dakle, nije upitno...
Jedno vrijeme će se novi sustav ergonomski morati prilagođavati svima, boli prijelaz, a onda sve sasvim normalno.
Naši bi ovo napravili jedino ako se da na ovome uštediti, tj. podijeliti otkaze ionako besposlenoj upravi 
>ostaje upitno kako će se servisima služiti stariji ljudi.
Izumiranje? To je mehanizam koji nikada nije dugo kočio napredak. Nikad.
Dakle, nije upitno...
Jedno vrijeme će se novi sustav ergonomski morati prilagođavati svima, boli prijelaz, a onda sve sasvim normalno.
ROFL
Nisi fer, sada sam si kavu prolio po hlacama. Pa nemozes takve stvari rano ujutro pisati.
Al, da si u pravu, jesi!
Naši bi ovo napravili jedino ako se da na ovome uštediti, tj. podijeliti otkaze ionako besposlenoj upravi 
Netočno! Naši bi to uveli da ima nekakvog profita u tome! 
Po meni uopce nije upitno! Dok se sustav uvede i postavi kao vazeci vise nece ni postojati ljudi koji se nece znati sluziti racunalima, buduci da se danas kod nas, a i u svijetu, racunalom/internetom koriste i ljudi od 50, 60 god. Onih preko, koji se ne sluze, mozda ruzno zvuci, ali nece previse biti. Ostat ce jos manji broj racunalno nepismenih osoba, a to se moze rijesiti tecajevima za koristenje takvog sustava ili ih zanemariti..
Uglavnom, slazem se sa Zeljko B.
Jedno je Britanija, a drugo Hrvatska. Ovdje ima i relativno mladih ljudi koji nemaju pojma kako se služiti računalom.
Da bi se nešto takvo uvelo u HR netko iz vrha treba uvidjeti kako na ovakvom sustavu zaraditi kroz natječaje za nabavu ovog ili onogo recimo...
Jedino što do sada imate u HR je informativni site www.mojauprava.hr ali on se direktno ne promovira osim linkovima na webovima tijela državne uprave.
Što se staraca u Britaniji tiče nitko ne isključuje mogućnost da se web kiosci nalaze u prostorima državne uprave i da postoje ljudi koji ih mogu voditi kroz zadatke koje trebaju obaviti u sustavu. Jednostavno, bez čekanja da netko umre ili da ga se marginalizira. Svi ćemo mi ostariti, a mislim da se onda nikome neće svidjeti da ga se marginalizira u državi u kojoj je svoj radni vijek plaćao poreze.
Naši bi to napravili bez problema. Napisali bi natječaj ćiji uvjeti bi bili prilagođeni da dobije nećak nekog visoko pozicioniranog političara, ajmo ga zvati Luka (čisto tako da ima ime, bez ciljanja na stvarne osobe
), koji zna onako raditi web stranice za po doma. Kako bi to funkcioniralo nemam blage.
Spriječava ih ista stvar koja ih spriječava u tome da očiste državnu upravu od viška radnika - radnik koji je dobio otkaz iz državne uprave je glasač koji će glasati za oporbu.
Iako su već krenuli u internetizaciju, pa imaš zemljišne knjige (samo uvid), registar onečišćenja okoliša (tko se tu snađe zaslužuje diplomu iz računarstva) i sl.
sada sam si kavu prolio po hlacama

Mora da se šališ. Mi ne možemo uvesti korištenje otvorenih formata koje smo si po standardu zadali, a kamoli ovo. Iako neki dan i jedan pozitivan primjer, kolega mi se kod interniste naručio e-mailom. Nije morao ići tamo čekati u redu pola dana.
Upravo bi HR, i ostale male zemlje trebale raditi na necemu ovakvome zbog manjeg broja ljudi te lakse/jeftinije investicije. Naravno, onda bi se svi zalili da smo test poligon svjetskih sila itd.
Sto se tice prilagodjavanja ljudi na ovakav sustav - sila cini cuda. Uvijet za isplatu penzije je registracija u doticni sustav (rok prilagodbe cca 6 mjeseci), i svi bi bili registrirani. Naravno, takav potez poteze za sobom i dodatnu informatizaciju drustva, sto doprinosi vecoj informiranosti pucanstva sto je i vise nego bitno za prilagodnu mentalita mentalitetu EU.
Upravo bi HR, i ostale male zemlje trebale raditi na necemu ovakvome zbog manjeg broja ljudi te lakse/jeftinije investicije. Naravno, onda bi se svi zalili da smo test poligon svjetskih sila itd.
Sto se tice prilagodjavanja ljudi na ovakav sustav - sila cini cuda. Uvijet za isplatu penzije je registracija u doticni sustav (rok prilagodbe cca 6 mjeseci), i svi bi bili registrirani. Naravno, takav potez poteze za sobom i dodatnu informatizaciju drustva, sto doprinosi vecoj informiranosti pucanstva sto je i vise nego bitno za prilagodnu mentalita mentalitetu EU.
Ti shvacas da 99% umirovljenika ne posjeduje PC i da za jedan PC njima treba 3 penzije. I sad, ti bi napravio da je nemoguce podici penziju, osim online, a penzioneri nemaju PC s kojim bi isli online i nemaju nacin da ga plate jer osim sto PC uzima njihove 3 mirovine, oni nemaju nacin da podignu te 3 mirovine.
Cestitam, vi ste novi Hitler!
Ti shvacas da 99% umirovljenika ne posjeduje PC i da za jedan PC njima treba 3 penzije. I sad, ti bi napravio da je nemoguce podici penziju, osim online, a penzioneri nemaju PC s kojim bi isli online i nemaju nacin da ga plate jer osim sto PC uzima njihove 3 mirovine, oni nemaju nacin da podignu te 3 mirovine.
Cestitam, vi ste novi Hitler!
Kompjutor sa monitorom se moze kupiti za 1500 kuna vec, a da ne pricam o tome kako se isti iznos moze platiti u 12 obroka bez kamata. Takodjer, postoje djeca, unuci da pomognu; ne treba svaki ukucanin imati zaseban. Ako im djeca mogu pomoci da odu u shoping, doktoru, u tjedni shoping...onda im mogu pomoci da se registriraju na takav servis.
Odmah da i preduhitrim one koji ce poceti sa pricom "jel znas ti sta je njima cca 120 kuna mjesecno"...i odjeca danas kosta pa je zabranjeno hodati gol. Potrosacko smo drustvo, sve se placa, od zdravstvenog, izdavanja obveznih osobnih dokumenata itd. Penzioneri/starije osobe ne smiju biti kocnica drustva, nego prihvacati drustvene ideje za dobrobit mladih.
sjetite se koliko su laptopa s osobnim podacima izgubili službenici britanskih javnih slubi i vojske.
S ovim sustavom lakše je doći do nećijh podataka i zloupotrijebiti ih.
Ja osobno više vjerujem osobnom kontaktu.
@metak
Tebe bi trebalo natjerati da osobno 24/7 daješ penzionerima podršku i poduku.
Država me nema pravo natjerati da kupim bilo što a ti bi natjerao ljude da daju penziju na p**dariju tipa računalo??
sjetite se koliko su laptopa s osobnim podacima izgubili službenici britanskih javnih slubi i vojske.
S ovim sustavom lakše je doći do nećijh podataka i zloupotrijebiti ih.
Ja osobno više vjerujem osobnom kontaktu.
@metak
Tebe bi trebalo natjerati da osobno 24/7 daješ penzionerima podršku i poduku.
Država me nema pravo natjerati da kupim bilo što a ti bi natjerao ljude da daju penziju na p**dariju tipa računalo??
Za to postoje internet cafe, internet u pošti, i kao što sam napomenuo "clanovi obitelji", ali samo treba citati sa razumjevanjem. Sta je sa ljudima koji zive u zabacenom selu a trebaju u bolnicu na pregled, jel oni moraju kupovati auto zbog toga? Za to postoji susjed, obitelj, javni prijevoz, prijatelji, itd.
Ako bi ti mene natjerao da im dajem poduku, onda bi ja tebe da cekas umjesto mene u redu u svakoj drzavnoj instituciji u koju idem.
Ti shvacas da 99% umirovljenika ne posjeduje PC i da za jedan PC njima treba 3 penzije.
Jednako tako nemaju svi penzioneri, kao što imaju zagrebački, besplatan prijevoz. Onima koji žive na otocima, manjim gradovima ili udaljenijim selima, bi to računalo na duže razdoblje ispalo jeftinije od plaćanja karata za autobuse, vlakove ili trajekte, a da ne spominjem koliko bi im bilo lakše nešto napraviti iz vlastite kuće, nego putovati pola sata ili sat i potom čekati u redovima, pošto su uglavnom lošijeg zdravlja.
Ti shvacas da 99% umirovljenika ne posjeduje PC i da za jedan PC njima treba 3 penzije.
Jednako tako nemaju svi penzioneri, kao što imaju zagrebački, besplatan prijevoz. Onima koji žive na otocima, manjim gradovima ili udaljenijim selima, bi to računalo na duže razdoblje ispalo jeftinije od plaćanja karata za autobuse, vlakove ili trajekte, a da ne spominjem koliko bi im bilo lakše nešto napraviti iz vlastite kuće, nego putovati pola sata ili sat i potom čekati u redovima, pošto su uglavnom lošijeg zdravlja.
To je naš mentalitet da u svemu novome prvo gledamo negativne strane. Nitko se ne pita za prednosti koje jedan takav sustav donosi i olakšanja upravo za ljude za koje smi mislimo da bi im isti bio teskoca.
U vašoj raspravi se vidi korijen mnogih problema u Hrvatskoj. Prvo ste se koncentrirali na dobnu skupinu o kojoj nemate pojma, a kao drugo raskokdakali ste se o kupnji hardvera. Da cijela ideja zaživi potrebne su korijenite promjene državnoj upravi, ali to je vama naravno neinteresantna tema.
Koji će k... nekome računalo pa makar košta 1500 kuna ako bi on imao interakciju sa državnom upravom jednom mjesečno ili još gore jednom u par mjeseci?! Nepotrebna investicija.
Ajmo bacit navlakušu... i reći da bi se transakcije preko tog servisa naplačivale za one radno sposobne, a bile besplatne za penzionere i one koji su na bolovanju duže od mjesec dana u komadu. To bi vama zasigurno bilo prihvatljivo?
Uvijek će morati postojati i živo biće za gluposti koje se obično ne mogu odraditi online, ali ovako bi tu bila jedna osoba za xy servisa koja bi se nalazila u nekoj već postojećoj ustanovi. Tu bi bila ideja da ona može odraditi papirologiju za ono što sada služi 3-4 različite ustanove. Ovome bi mi morali težiti jer smo ionako u banani sa ogromnom administracijom...ali...
ajme...pa zar ovdje netko zaista misli da bi to za 5-10-x godina moglo biti kod nas? Pa kud bi sa 200.000 ljudi koji ništa ne rade u državnoj upravi, a nisu nikada ništa ni naučili raditi? Brojku od pola milijuna nezaposlenih RH zaista ne bi izdržala...
cekajte malo sad bi po vama svi ljudi morali posjedovat PC?Ste *lupi malo jelda?neki ljudi ni za kruh nemaju!!
U vašoj raspravi se vidi korijen mnogih problema u Hrvatskoj. Prvo ste se koncentrirali na dobnu skupinu o kojoj nemate pojma, a kao drugo raskokdakali ste se o kupnji hardvera. Da cijela ideja zaživi potrebne su korijenite promjene državnoj upravi, ali to je vama naravno neinteresantna tema.
Koji će k... nekome računalo pa makar košta 1500 kuna ako bi on imao interakciju sa državnom upravom jednom mjesečno ili još gore jednom u par mjeseci?! Nepotrebna investicija.
Ajmo bacit navlakušu... i reći da bi se transakcije preko tog servisa naplačivale za one radno sposobne, a bile besplatne za penzionere i one koji su na bolovanju duže od mjesec dana u komadu. To bi vama zasigurno bilo prihvatljivo?
Meni je ocito zbog cega se prica o hardveru, za tebe neznam.
O koristenju racunala jednom mjesecno sam ja pisao gore kada sam rekao da bi to posluzilo da se spoji ugodno s korisnim, i doprinjelo informatizaciji drustva.
Ne vidim potrebu da se ikakve novcane transakcije rade preko tog servisa.
cekajte malo sad bi po vama svi ljudi morali posjedovat PC?Ste *lupi malo jelda?neki ljudi ni za kruh nemaju!!
Nitko ne kaze da se mora posjedovati PC. Nije niti obavezno znati citati, uvijek mozes nekoga zamoliti za pomoc da ti procita nesto.
Usputno pitanje: Kad je netko u HR umro od gladi?
To je naš mentalitet da u svemu novome prvo gledamo negativne strane. Nitko se ne pita za prednosti koje jedan takav sustav donosi i olakšanja upravo za ljude za koje smi mislimo da bi im isti bio teskoca.
Jedna je stvar da postoji opcija a drugo je prisiljavati nekoga na nešto.
Ja koristim internet bankarstvo ali ne pada mi napamet da bi nekoga natjerao da mora izdvojiti toliki novac i vrijeme na to.
Razumijem da će nekim ljudima ovo olakšati stvar ali samo ako oni to žele koristiti.
Jedna je stvar da postoji opcija a drugo je prisiljavati nekoga na nešto.
Ja koristim internet bankarstvo ali ne pada mi napamet da bi nekoga natjerao da mora izdvojiti toliki novac i vrijeme na to.
Razumijem da će nekim ljudima ovo olakšati stvar ali samo ako oni to žele koristiti.
Ako se uvodi takvo sto onda na istu stvar bi trebali biti registrirani svi. O tome tko ce takvo sto htjeti koristiti - to je druga stvar.
svaka čast internetu,ali ja mislim da ćemo postati teški invalidi,zar baš sve moramo kupiti iz fotelje,lijepo malo prošećeš do zavoda i središ papire ,kad središ papire popiješ kavicu,danas su ljudi postali previše komodni ,za 50 godina bit će ima ga teško staviti pa će to morati robot umjesto njih
Zanima me kako će im se to slagati s ovim zakonom:
"The Digital Economy Bill has finally been approved by Lords in the House of Commons - a bill that has wide ranging powers concerning the internet and have it is governed.
A big win for organisation such as the RIAA AND MPAA - if the bill is pushed through Parliament - and it is likely it will be before the next general election in the UK later this year, file sharers will have their internet connections cut off."