ARM šefuje od 2013-te?

poruka: 14
|
čitano: 1.772
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "ARM šefuje od 2013-te?".
18 godina
ARM šefuje od 2013-te?

Sumnjam da će biti tako jednnostavno, obzirom da je Atom nastao upravo s namjerom da konkurira ARM-u na tom tržištu - malih i štedljivih procesora. Doduše, Intel se poskliznuo, Atom troši previše za izvornu namjenu, ali se novo tržište odmah otvorilo i dogodio se bum. Nekako mi se čini da Intel neće samo sjediti skrštenih ruku i da već radi na procesoru kakav je Atom trebao biti. Na kraju krajeva i RISC procesori su godinama bili bolji po taktu, pa ipak je x86 arhitektura preuzela i njihovo tržište.

Nekako mi se čini da će prije prevagnuti velika korisnička baza i navike postojeće platforme, nego zahtjevi za niskom potrošnjom energije (koji će se ionako spustiti dovoljno nisko u međuvremenu, smanjivanjem proizvodnog procesa). No, ovo su samo laička razmišljanja. Što drugi misle? :)

Gledam te!

6 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: ARM šefuje od 2013-te?

ARM je RISC processor

Smanjivanje proizvodnog procesa je već na limitu, ali u svakom slučaju ako se jedni smanje, smanjit će se i drugi i razlika opet ostaje najmanje ista.

Na svaki jaki PC koji neko kućanstvo ima može doći i preko 15 ARM procesora (mobiteli, tableti,mp3 playeri,mikrovalne..), tako da mislim da zasad nije riječ o istiskivanju nego samo preuzimanju većeg dijela tržišta.

18 godina
neaktivan
ARM šefuje od 2013-te?

"Naravno, ovo je predviđanje uvjetovano time da Intel i drugi proizvođači procesora samo sjede i odluče da ništa neće poduzimati po tom pitanju…"

Meni se čini da Intel, AMD i VIA nemaju tu što poduzimati. Glavna karika uopće nisu oni nego Microsoft. Ako Microsoft napravi Windowse koji rade na ARM-u (ne mislim na Windows CE ili Windows Mobile koji već rade na ARM-u, nego punokrvni desktop OS) onda se Armu direktno otvara tržište koje je dosada bilo rezervirano za gornje navedene proizvođače i mogućnost za proboj na (sada) x86 tržište i širenje. Jer kao što je i Veliki brat rekao - sve ovisi o korisnicima i njihovim navikama.

Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.
Poruka je uređivana zadnji put sub 23.1.2010 13:58 (Paolo2612).

0 0 hvala 0
17 godina
Paolo2612 kaže...

Meni se čini da Intel, AMD i VIA nemaju tu što poduzimati. Glavna karika uopće nisu oni nego Microsoft. Ako Microsoft napravi Windowse koji rade na ARM-u

Uhm, što?

Ako ovi idu napadati intelov instrukcijski set, onda su da oprostite na izrazu - kreteni. 

Every hole is a goal!
18 godina
neaktivan
Bukva kaže...
Paolo2612 kaže...

Meni se čini da Intel, AMD i VIA nemaju tu što poduzimati. Glavna karika uopće nisu oni nego Microsoft. Ako Microsoft napravi Windowse koji rade na ARM-u

Uhm, što?

Ako ovi idu napadati intelov instrukcijski set, onda su da oprostite na izrazu - kreteni. 

Ja ne pričam ovdje s hardverske strane niti programerske strane jer ju ni neznam, ja samo kažem da su najveći faktor - korisnici. Pisalo se pred neko vrijeme da ARM pokušava napraviti (ili već radi) procesor koji će po snazi biti dostatan za desktope. Uostalom zna se koji je prevladavajući OS na desktop računalima - windowsi. Bez njihove podrške - jako teško. Linux jedva drži par % a x86 je kompatibilan. Ako ARM misli ući na to tržište bez x86 kompatibilnosti i ovisiti o Linuxu kao glavnom operativnom sustavu rekao bi da mu se jako loše piše.

18 godina
ARM šefuje od 2013-te?

Niko nije spomnuo mogucnost da Intel kupi ARM ili neku drugu firmu, da ne izmislja toplu vodu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
Kuzo kaže...

Niko nije spomnuo mogucnost da Intel kupi ARM ili neku drugu firmu, da ne izmislja toplu vodu.

Kupio od DEC-a StrongARM (ARMv4), zamijenio ga kasnije s Intel xScale (ARMv5) i onda na kraju prodao xScale Marvell-u 2006. Tako da ne vjerujem da će opet kupovati.

17 godina
Paolo2612 kaže...

Ja ne pričam ovdje s hardverske strane niti programerske strane jer ju ni neznam, ja samo kažem da su najveći faktor - korisnici. Pisalo se pred neko vrijeme da ARM pokušava napraviti (ili već radi) procesor koji će po snazi biti dostatan za desktope. Uostalom zna se koji je prevladavajući OS na desktop računalima - windowsi. Bez njihove podrške - jako teško. Linux jedva drži par % a x86 je kompatibilan. Ako ARM misli ući na to tržište bez x86 kompatibilnosti i ovisiti o Linuxu kao glavnom operativnom sustavu rekao bi da mu se jako loše piše.

Gle, imam respekta prema tebi kao korisnika ovoga foruma, ali nakon 5 min konstatnog čitanja i čitanja ovoga gore mogu samo reći da trabunjaš gluposti...

Ako oni podrže intelov instrukcijski set (ne mora se on zvati SSE, već neg izmisle, bzvze ću lipiti, XxX - i taj radi isto što i intelov - go on) i ako će intelov kompajler raditi na njihovo procu, to je to. Pa ne piše se Windowsi ili tko već u binarnom kodu. I ako će raditi Linux na njemu, ja ne vidim zašto ne bi radio i Win? Neće oni izmišljati novi Booleovu algebru ili aritmetičke operacije...

Uostalom, pogledaj kada je AMD zadnji puta uspio progurati neke svoje instrukcije... Intel je šef na tom području i što on veli - tako je.

Every hole is a goal!
18 godina
protjeran
ARM šefuje od 2013-te?

ARM će pomalo ulaziti na entry-level desktop PC tržište osim što je već kralj u embeded tržištu. Što se tiče Windowsa na ARM-u, Microsfot jedva može sklepati Windows Mobile 7 a kamo li prilagoditi desktop verziju za ARM tržište koje btw nije toliko isplativo koliko bi M$ šefovi htjeli.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Bukva kaže...

Uostalom, pogledaj kada je AMD zadnji puta uspio progurati neke svoje instrukcije... Intel je šef na tom području i što on veli - tako je.

Cijeli x86-64? Cool

@članak: Ako Intel ili bilo tko složi cijeli x86 "komp" na jednom čipu kao vrlo štedljivi i jeftini SoC, a na tome se radi, to će poprilično naštetiti ARM-u. Takva integracija mi se čini prilično realna kroz par godina.

18 godina
neaktivan
Bukva kaže...
Paolo2612 kaže...

Gle, imam respekta prema tebi kao korisnika ovoga foruma, ali nakon 5 min konstatnog čitanja i čitanja ovoga gore mogu samo reći da trabunjaš gluposti...

Ako oni podrže intelov instrukcijski set (ne mora se on zvati SSE, već neg izmisle, bzvze ću lipiti, XxX - i taj radi isto što i intelov - go on) i ako će intelov kompajler raditi na njihovo procu, to je to. Pa ne piše se Windowsi ili tko već u binarnom kodu. I ako će raditi Linux na njemu, ja ne vidim zašto ne bi radio i Win? Neće oni izmišljati novi Booleovu algebru ili aritmetičke operacije...

Ja (kao što sam i gore rekao) sam poprilična neznalica pa ako mi možeš ovo objasniti (i usput oprosti za idiotska pitanja - ako jesu):

Intel ima neki svoj compiler koji transformira neke ulazne podatke ili kod i prilagođava ih da ih procesor zasnovan na intel x86 može obraditi (ja barem mislim da je tako - ako nije slobodno me ispravi) .

Što je onda windows napisan samo da radi na Intelovom kompajleru točnije da radi na x86 arhitekturi?

Zašto ARM ne bi mogao napraviti npr. neki svoj koji opet interpretirati i prevoditi istu stvar samo na njihovu arhitekturu?

Inače što se tiče intela - sada su se zaredale tužbe i istrage protiv njega. Možda bude pomaka i na tom polju

16 godina
neaktivan
Bukva kaže...

Oni ne mogu podržati intelov instrukcijski set jer će im Intel teško dati licencu za x86, a teško će dobiti i x64 licencu od AMD-a (pa onda još Intel-AMD cross licensing).

A i zašto bi podržali x86, kad ionako vladaju embendded tržištem, plus ARM uopće ne proizvodi procesore, već samo licencira svoju arhitekturu, a i glavni protivnik im nije x86, već prastari Z80 (iz Spectruma), koji se korist u jeftinim diječjim igračkama, mp3 playerima itd.

17 godina
neaktivan
Paolo2612 kaže...

Ja (kao što sam i gore rekao) sam poprilična neznalica pa ako mi možeš ovo objasniti (i usput oprosti za idiotska pitanja - ako jesu):

Intel ima neki svoj compiler koji transformira neke ulazne podatke ili kod i prilagođava ih da ih procesor zasnovan na intel x86 može obraditi (ja barem mislim da je tako - ako nije slobodno me ispravi) .

Što je onda windows napisan samo da radi na Intelovom kompajleru točnije da radi na x86 arhitekturi?

Zašto ARM ne bi mogao napraviti npr. neki svoj koji opet interpretirati i prevoditi istu stvar samo na njihovu arhitekturu?

Inače što se tiče intela - sada su se zaredale tužbe i istrage protiv njega. Možda bude pomaka i na tom polju

Naravno, isto kao sto kad downloadiras bilo koji binary za linux, imas izbor izmedju standardnog 32bitnog x86 binarya ili nekoliko razlicitih x64 binarya.

RISC arhitektura je nekad bila prava stvar, ali u ta vremena je cache bio skup i vrlo malen. Danas vise nije, a i compileri su sve pametniji, tako da se komplicirane specificne instrukcije cak i pronadju u binaryima.

Intoxicate your brain with what I say - if not, you'll lie knee-deep in trouble.
17 godina
protjeran
Bukva kaže...
Paolo2612 kaže...

linux radi na arm-u, windowsi ne rade radi microsoftove odluke

http://www.erepublik.com/en/referrer/GrimyHR
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice