Gledaj, znaš za onu "bajku" da kad leptir u Kini zatreperi krilcima nastane tornado u Texasu? Ta priča, zapravo, želi reći da je sve na svijetu i u svemiru u nekakvoj međuovisnosti, odnosno, da tako trivijalne stvari kao što je mlataranje krila leptira nisu baš doslovno trivijalne. Čak i poklonici kvantne "religije" sve više govore o "kvantnoj spregnutosti", o nekakvom "polju" (Matrica
) u kojemu sve svi nalazimo i svaka naša misao, glas, radnja, imaju utjecaja.
Ne, ne želim ti propovijedati takvo što, samo ti kao nedorečeni skeptik ispovijedam da sam po mnogim pitanjima i agnostik - dakle, NE ZNAM.
Priroda Sunčevog sustava i Zemlje je po sam život na Zemlji vrlo nasilna i nemilosrdna, koliko god bila blagodarna neko kratko geološko vrijeme. Prema geološkom računanju vremena stalno se nešto događa i planet je u previranju. Za naše poimanje vremena sve je to vrlo sporo, ali kada dođe bolno je. E, sad, koliko mi kao vrsta koja par tisuća godina raspolaže tehnologijom za proizvodnju hrane, i par stotina godina tehnologijom za crpljenje resursa i zagađivanje možemo pomoći geološkim i klimatskim promjenama, e to NE ZNAM. Nešto malo, vjerujem da možemo pogurati promjene, ali dramatično, to ne vjerujem.

"problem su ljudi"? što bi tek to trebalo značit? poziv na auto-genocid? kad već tako i misliš, onda bi ti bilo najbolje da budeš prvi koji neće pridonosit porastu broja ljudske populacije...