Apologet postao skeptik

poruka: 43
|
čitano: 5.690
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Apologet postao skeptik".
17 godina
neaktivan
RE: Apologet postao skeptik

Gledaj, znaš za onu "bajku" da kad leptir u Kini zatreperi krilcima nastane tornado u Texasu? Ta priča, zapravo, želi reći da je sve na svijetu i u svemiru u nekakvoj međuovisnosti, odnosno, da tako trivijalne stvari kao što je mlataranje krila leptira nisu baš doslovno trivijalne. Čak i poklonici kvantne "religije" sve više govore o "kvantnoj spregnutosti", o nekakvom "polju" (Matrica Namigiva) u kojemu sve svi nalazimo i svaka naša misao, glas, radnja, imaju utjecaja.

Ne, ne želim ti propovijedati takvo što, samo ti kao nedorečeni skeptik ispovijedam da sam po mnogim pitanjima i agnostik - dakle, NE ZNAM.

Priroda Sunčevog sustava i Zemlje je po sam život na Zemlji vrlo nasilna i nemilosrdna, koliko god bila blagodarna neko kratko geološko vrijeme. Prema geološkom računanju vremena stalno se nešto događa i planet je u previranju. Za naše poimanje vremena sve je to vrlo sporo, ali kada dođe bolno je. E, sad, koliko mi kao vrsta koja par tisuća godina raspolaže tehnologijom za proizvodnju hrane, i par stotina godina tehnologijom za crpljenje resursa i zagađivanje možemo pomoći geološkim i klimatskim promjenama, e to NE ZNAM. Nešto malo, vjerujem da možemo pogurati promjene, ali dramatično, to ne vjerujem.

Koliko god ga tresao, jedna kap ti uvijek ostane za gaće...
18 godina
neaktivan

@vjeko:

stari moj, pogrešno si shvatio moj post... prvenstveno sam navodio indicije po sjećanju a za koje sam čuo da su bitniji uzročnici "globalnog zagrijavanja" nego što je to čovjek. mislim da čovjek nema značajnu ulogu u klimatološkim i atmosferskim procesima, nije ljudska civilizacija na tolikom stupnju razvoja niti toliko "moćna". što se tiče marsa, provjeri, pa onda piši: službeni stav je da je mars izgubio vodu uslijed nestanka atmosfere. ali... mars i dalje ima polarne kape, uglavnom su od smrznutog CO2 i nešto vlage. ono što sam ja naveo, jest da je prošle godine objavljeno da se površina tih kapa tijekom zimskih mjeseci smanjila u odnosu na površinu izmjerenu pred 10-15 godina. takvu činjenicu "Al Gore"-ovci koriste kao značajan dokaz koji ide u prilog globalnom zagrijavanju na zemlji. kako se onda ista ta pojava zbiva na marsu ako na tom planetu nema ljudskih aktivnosti. btw, drugi sateliti (mjeseci drugih planeta) se odnosilo da je taj proces smanjivanja površina trajnog/polutrajnog ledenog pokrova primijećen i na njima, kao što su primijećeni i razni atmosferski procesi koji se na zemlji pripisuju manifestacijama globalnog zagrijavanja. potraži po netu, ima već dosta kako sam takve članke pročitao, a nisam eidetskog pamćenja da ti mogu slovkat svaku pojedinu www adresu na kojoj sam to našao.

inače, sunce jest glavni čimbenika atmosferskih i klimatoloških procesa na zemlji. jesi ikada naišao na podatke o "mini-ledenom dobu"? kada je europa usred kolovoza bila okovana debelim slojem snijega i leda po rijekama i jezerima (slikovito je prikazano činjenicom da su u Londonu na Temzi niknula naselja straćara koliko je led bio čvrst i debeo). mislim da je utvrđeno da je u tom periodu sunce smanjilo svoju aktivnost, te je manje svjetla dopiralo do zemlje, a samim time i manje topline (IC svjetlosti). isto tako, postoje povijesni zapisi da je tijekom srednjeg vijeka europa iskusila period neuobičajeno toplih godina, slično kako smo i mi imali kada je pred par godina zima bila toliko blaga da si oko božića mogao po vani hodati u kratkim rukavima. i kako to objašnjavaš? zagađenjem stakleničkim plinovima? ljudskom aktivnošću?

poravnanje nebeskih objekata sam samo naveo kao još jednu teoriju koja nastoji pojasniti klimatološke procese kojima svjedočimo... potraži, informiraj se, promisli o svemu, pa onda reci da li ti teorija o ljudski uzrokovanom globalnom zagrijavanju zvuči u potpunosti logički. to što je znanost empirijska aktivnost ne znači da je svaki puta u pravu...

@scorpion667:

zahvaljujem, pogledat ću filmić...

isto tak, primijetil sam da se miješaju pojmovi zagađenje i globalno zagrijavanje... ljudi naveliko zagađuju ovaj planet, to nikako ne osporavam, ali da je to zagađenje u 100-200 godina dovelo do "globalnog zagrijavanja", ta mi teorija ne drži vodu. kao što rekoh, ukupno polu-godišnje zagađenje atmosfere sastojcima koji imaju štetni utjecaj po istu je mizerno nisko u usporedbi sa zagađenjem koje proizvede ozbiljnija vulkanska erupcija (npr. Sv. Helena, Krakatoa i sl.)

također mi je zanimljivo da je jedini opipljiviji rezultat svih tih anti-zagrijavanje nastojanja da se uveo svjetski porez na CO2, odnosno limiti CO2 koje svaka država može ispustiti u atmosferu. što je dovelo do toga da razvijenije države otkupljuju prava na ispuštanje CO2 od nerazvijenih država. i sve se opet svodi na isto, najveći zagađivači i dalje najviše zagađuju. zašto nisu npr. globalno naložili razvijenim zemljama da u roku od 10 godina sav javni i osobni transport prijeđe na nultu emisiju CO2? ili da su proizvođačima automobila naložili da pojačaju napore u istraživanje pogona na gorive ćelije te da u slijedećih 10 godina 3/4 njihove ponude moraju biti vozila sa takvim pogonom?

mi tu bezveze razglabamo oko toga da li je čovjek značajno ili beznačajno doprinijeo globalnom zagrijavanju, a krupne ribe se i dalje ponašaju kao da se ništa nije promijenilo. što mi izaziva zaključak da je globalno zagrijavanje narodski rečeno "prodavanje m*da pod bubrege"

18 godina
neaktivan
Apologet postao skeptik

Ja sam siguran da se ovih dana ljudi u engleskoj i njemačkoj aptolutno "tope" od silnog zagrijavanja :D

A ovo sa CO2... pa znate vi ljudi dragi koliko bi se promjenila ukupna razina CO2, da danas svi ljudi nestanu, zajedno sa svim autima i tvornicama? == 1%  a to nije moja petpostavka, to je činjenica, svih ostalih 99% bi se emitiralo u atmosferu jesmo li mi tu ili ne.

Druge stvari puno više utječu na kvalitetu okoliša, kao što su kiselosti raznih mora, ili voda, zagađenje samog zraka... ali to nema veze sa globalnim zagrijavanjem.

Uostalom, čak i da se neka halucinacija tipa podizanje razine mora za 100m ostvari... meni paše, barem bi bilo bliže moru :D

0 0 hvala 0
18 godina
Apologet postao skeptik

Hteo bih da vam skrenem pažnju bna ova dva članka:

http://www.theregister.co.uk/2008/11/19/nasa_giss_cockup_catalog/

http://www.theregister.co.uk/2008/10/28/new_eco_aristocracy/

U prvom imate prilike da vidite kako pod pomenutim Hansonom funkcioniše NASA-ino odeljenje za klimatske promene (ne propustite deo o "podešavanju" podataka na drugoj strani). Čemu takve brljotine?! Zasniva li se kompletna teorija o čovekovom uticaju na globalno zagrevanje gospodina Hansona na takvim podacima?

U drugom možete da vidite u koliki se biznis pretvorila briga za planetu, dakle, pare postoje na obe strane i prema svakome se mora biti kritičan.

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
Lightning kaže...

Ja sam siguran da se ovih dana ljudi u engleskoj i njemačkoj aptolutno "tope" od silnog zagrijavanja :D

A ovo sa CO2... pa znate vi ljudi dragi koliko bi se promjenila ukupna razina CO2, da danas svi ljudi nestanu, zajedno sa svim autima i tvornicama? == 1%  a to nije moja petpostavka, to je činjenica, svih ostalih 99% bi se emitiralo u atmosferu jesmo li mi tu ili ne.

Druge stvari puno više utječu na kvalitetu okoliša, kao što su kiselosti raznih mora, ili voda, zagađenje samog zraka... ali to nema veze sa globalnim zagrijavanjem.

Uostalom, čak i da se neka halucinacija tipa podizanje razine mora za 100m ostvari... meni paše, barem bi bilo bliže moru :D

Čak i jedan posto je dovoljno da se poremeti prirodna ravnoteža i da se zemlja počne čudno ponašati. Problem su ljudi. Broj stanovništva raste i raste... Manje je obradivih površina, manje šuma, manje CO2 koji je prerađen u kisik, infracrveno zraćenje se odbija od ozona (zbog razaranja ozona pomoću co2 a najviše freona) natrag na zemlju u obliku toplinske energije i dodatno zagrijava zemlju... Tope se ledenjaci, raste razina mora, još manje zemljine površine... itd... sve jako povezano... a na kraju posljedica izražene vremenske pojave, uragani, tornada... Prije nekoliko stotina godina pijavice su bile normalna pojava u Slavoniji. Nadam se da neće biti opet.
18 godina
neaktivan
PICART kaže...
Čak i jedan posto je dovoljno da se poremeti prirodna ravnoteža i da se zemlja počne čudno ponašati. Problem su ljudi. Broj stanovništva raste i raste... Manje je obradivih površina, manje šuma, manje CO2 koji je prerađen u kisik, infracrveno zraćenje se odbija od ozona (zbog razaranja ozona pomoću co2 a najviše freona) natrag na zemlju u obliku toplinske energije i dodatno zagrijava zemlju... Tope se ledenjaci, raste razina mora, još manje zemljine površine... itd... sve jako povezano... a na kraju posljedica izražene vremenske pojave, uragani, tornada... Prije nekoliko stotina godina pijavice su bile normalna pojava u Slavoniji. Nadam se da neće biti opet.
sori, stari, ali... WTF? "infracrveno zračenje se odbija od ozona koji je razoren"? kaj bi to tek trebalo značit? jer po toj logici, zemlja se hladi kad već nema ozona koji bi vraćao infracrveno zračenje natrag na zemlju. druga stvar, infracrveno zračenje jest toplina, ozon nikako na čudotvoran način ne transformira infracrveno zračenje u toplinsku energiju. i za tvoju informaciju, zemlja najveći dio topline dobiva od sunca (kroz IC dio EM zračenja). ako ozon odbija infracrveno natrag na zemlju, gdje je po tebi zemlja? ravna ploča između ulaznog IC zračenja sa sunca i gornjeg sloja ozona? Smijeh
"sve je jako povezano"? ah, kako si mudro prozborio... Cool "problem su ljudi"? što bi tek to trebalo značit? poziv na auto-genocid? kad već tako i misliš, onda bi ti bilo najbolje da budeš prvi koji neće pridonosit porastu broja ljudske populacije...

i da ti otkrijem tajnu: jedan posto nikako nije dovoljno da se poremeti ravnoteža stabilnog i funkcionalnog sustava kao što je zemljina atmosfera. jer da je atmosfera toliko osjetljiva i delikatna, ne bi život nikada ni dobio priliku da se razvije na zemlji, barem ne u višestaničnom obliku.

reci mi, kad vidim da imaš magisterij iz fizike i klimatologije: ako je pred nekoliko stotina godina bilo normalno da pijavice haraju Slavonijom, jel to onda znači da se globalno zagrijavanje dogodilo i tada? dakle, ljudi su pred nekoliko stotina godina isto bili iznimno tehnološki razvijeni, zagađivali i uništavali atmosferu, i izazvali svoju "propast"? i mi smo onda proistekli iz onih 7 muškaraca i 7 žena koji su preživjeli te nedaće, pa opet ponavljamo greške "starih" ljudi? i opet se majka zemlja uzdiže da nas "pročisti"?

p.s. inače, razina mora raste i tijekom plime, hoćemo i to pribrojit u simptome globalnog zagrijavanja?
Poruka je uređivana zadnji put ned 8.2.2009 10:06 (TripperNX).
18 godina
neaktivan
TripperNX kaže...
PICART kaže...
sori, stari, ali... WTF? "infracrveno zračenje se odbija od ozona koji je razoren"? kaj bi to tek trebalo značit? jer po toj logici, zemlja se hladi kad već nema ozona koji bi vraćao infracrveno zračenje natrag na zemlju. druga stvar, infracrveno zračenje jest toplina, ozon nikako na čudotvoran način ne transformira infracrveno zračenje u toplinsku energiju. i za tvoju informaciju, zemlja najveći dio topline dobiva od sunca (kroz IC dio EM zračenja). ako ozon odbija infracrveno natrag na zemlju, gdje je po tebi zemlja? ravna ploča između ulaznog IC zračenja sa sunca i gornjeg sloja ozona? Smijeh
"sve je jako povezano"? ah, kako si mudro prozborio... Cool "problem su ljudi"? što bi tek to trebalo značit? poziv na auto-genocid? kad već tako i misliš, onda bi ti bilo najbolje da budeš prvi koji neće pridonosit porastu broja ljudske populacije...

i da ti otkrijem tajnu: jedan posto nikako nije dovoljno da se poremeti ravnoteža stabilnog i funkcionalnog sustava kao što je zemljina atmosfera. jer da je atmosfera toliko osjetljiva i delikatna, ne bi život nikada ni dobio priliku da se razvije na zemlji, barem ne u višestaničnom obliku.

reci mi, kad vidim da imaš magisterij iz fizike i klimatologije: ako je pred nekoliko stotina godina bilo normalno da pijavice haraju Slavonijom, jel to onda znači da se globalno zagrijavanje dogodilo i tada? dakle, ljudi su pred nekoliko stotina godina isto bili iznimno tehnološki razvijeni, zagađivali i uništavali atmosferu, i izazvali svoju "propast"? i mi smo onda proistekli iz onih 7 muškaraca i 7 žena koji su preživjeli te nedaće, pa opet ponavljamo greške "starih" ljudi? i opet se majka zemlja uzdiže da nas "pročisti"?

p.s. inače, razina mora raste i tijekom plime, hoćemo i to pribrojit u simptome globalnog zagrijavanja?
Mislio sam i ja odgovarat na post na koji si ti odgovarao, ali evo mogu se samo sa tobom složiti.

Još jedan problem je što danas imamo dosta naprednu tehniku za mjerenje svega i svačega i mi baziramo sve teorije na nekim podatcima zabilježenim od 1900-ih pa do danas... a uzorak od 100injak godina je apsolutno beznačajan za nekakve veće klimatske promjene.

A za sve ove koji tvrde da "uništavamo okoliš" imam jedan prijedlog. Kako je sve što mi radimo loše odreknite se malo automobila, struje, vode, plina na cca mjesec dana, znači eliminirajte sve što "zagađuje" pa da vas nakon tog vremena vidim.I ovi koji forsiraju električne aute. Vidim niste razmišljali odakle dolazi struja kojom bi se punile baterije, ili se termoelektrane ne računaju kao "zagađivači"

Sve je to dogovor da se pojača potrošačko društvo, npr. ljudi koji su imali klima uređaje ili hladnjake doma sa starim freonima koji su radili na tlakovima oko3bar-a... takvi sustavi mogu bit stari i po30-ak godina bez ikakve naznake da treba kupit novi... dok ovi današnji "eko-plinovi" rade po tlakovima od 30 bar-a i više. Što naravno znači da se svakih 5 god. i više treba kupovat nova oprema...

Izljevi nafte, raznih kemikalija, veliki nekontrolirani deponiji svega i svačega, pretjerana sječa šuma... to su problemi. Globalno zagrijavanje - not so much.
17 godina
protjeran
Lightning kaže...

Izljevi nafte, raznih kemikalija, veliki nekontrolirani deponiji svega i svačega, pretjerana sječa šuma... to su problemi. Globalno zagrijavanje - not so much.

zanimljivo razmišljanje, s obzirom na to da je jedno direktno povezano s drugim.

ja sam često razmišljao o tome kako bi bilo dobro, kad bi svakom retardiranom idiotu sjela dobra šamarčina kad bi bacio smeće na pod.   svijet bi bio daleko ljepše mjesto.
"Hedonism Is My LifeStyle"©
18 godina
TripperNX kaže...
PICART kaže...

Globalno zatopljenje ili efekt staklenika pojava je koja se zbiva u atmosferi zbog prisustva određenih plinova koji apsorbiraju infracrveno zračenje. Vidljive i ultraljubičaste zrake sposobne su prodrijeti u kroz atmosferu i zagrijati zemljinu površinu. Zbog oštećenja ozonskog omotača štetnog zračenja je daleko više nego prije, poglavito kod polarnih kapa. Ovu energiju Zemlja reemitira kao infracrveno zračenje, koje zbog veće valne duljine biva apsorbirano od strane ugljikova dioksida. Posljedica toga je povećanje srednje temperature Zemlje i njene atmosfere (globalno zatopljenje). Slično se dešava i u stakleniku gdje svjetlost i duže ultraljubičaste zrake mogu proći kroz staklo ali infracrvenu radijaciju staklo apsorbira i dio reemitira u staklenik. Jednom riječju "kuhamo" se ko u sauni.

Kad sam rekao da je problem čovjek, onda sam mislio na njihovu stupidnost da shvate što se događa. Nažalost nama uvijek treba nešto veliko i ekstremno da to shvatimo. Problem sa ispušnim plinovima automobila postoji rješenje (nije savršeno), ali naftni lobij neće tako lako dopustiti da njihova zarada ode u vjetar.
18 godina
protjeran
l)oolvl kaže...
Lightning kaže...

zanimljivo razmišljanje, s obzirom na to da je jedno direktno povezano s drugim.

ja sam često razmišljao o tome kako bi bilo dobro, kad bi svakom retardiranom idiotu sjela dobra šamarčina kad bi bacio smeće na pod.   svijet bi bio daleko ljepše mjesto.
 OK,
Krenimo s ovim forumom, manje smeca...
Globalno zagrijavanje, nego sto, kao da svi nemamo vozila, podrzavamo zagadivace, umjesto kupovanja hrane na placu jedemo iz plasticnih kontejnera ili vrecica, fast food, i ostalo umjetno procesirano VS domace proizvedeno, podrzavajuci prirodni proizvodni proces. Imamo bicike, noge i ostala korisna pomagala, al rado sjednemo u brza i udobna vozila. Lista naseg utjecaja na okolinu je preduga, a u zadnjih 30 godina polako izmice kontroli. 
Jeftinije se trovat i trovat sve oko sebe ostavljajuci stihiju smeca i problema potomcima, kao da je ova zemlja neunistiva i neiscrpna. Netreba nama 3 svjetski rat ni nekakvo kemijsko oruzje, sami cemo sebi i sljedecim narastajima presuditi svojim postupcima. Trebali bi biti "razumni", "pametni", bolji od ostatka zivotinjskog carstva, al oportunizam je izgleda jaci...
Zlo i Naopako
18 godina
neaktivan
l)oolvl kaže...
Lightning kaže...

Možeš mi pojasnit u čemu je to toliko povezano? Kako to zagađenje mora naftom, ili deponij utječe na "globalno zagrijavanje"
17 godina
protjeran
Apologet postao skeptik

malo mi retardirano izgleda objašnjavati takvu preočitu povezanost

"Hedonism Is My LifeStyle"©

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ja svakako se mogu slozit s time da covjek ima odredjeni utjecaj na klimu, ali da je glavni krivac ne...I to samo zbog jedne stvari. Kroz povijest zemlje postojali su razni periodi topije i hladne klime, ledena doba, mala ledena doba i slicno. Kako se to objasnjava neznam, sigurno nisu neandertalci zagadili zemlju pa je ledeno doba prestalo (klima zatoplila)

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice