Ako Oracle ovako nastavi mogla bi Java lagano u povijest kak se meni čini
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Neka se oracle ne zeza, tesko onom ko se kaci sa opensource-om
!!!!
Ako Oracle ovako nastavi mogla bi Java lagano u povijest kak se meni čini
Koliko god ne želio to priznati, i meni se tako čini.
...i Java postade samo ljep san...
Pa ono...
...i Java postade samo ljep san...
To sam odavno ocekivao...
U zadnje vrijeme od Oraclea samo loši potezi. I baš sam mislio da će tako biti nakon akvizicije Suna.
Posao Oraclea i sličnih kompanija se temelji (većinom) na prodavanju magle vladinim i javnim institucijama i međusobnom tužakanju s konkurentima... Nedavno su i kažnjeni zbog namještanja prevelikih cijena softvera vladinim institucijama (naravno u SAD-u, gdje sudstvo funkcionira). Većini je ionako jasno da skoro sve značajne novosti i otkrića u informatici dolazi sa sveučilišta a korporacije samo to debelo zabloataju i naplate :-)
I sam (nažalost) radim s Oracleovim softverom i nebrojeno puno puta želio sam bacit komp kroz prozor koliko je to bugovito sranje i razočaranje. Ali bitno da Oracle i slični mastodonti pogone banke, financijske institucije blabla... ja mislim da je to čista inertnost i da dolazi ili je već došlo vrijeme open source baza poput PostgreSQL-a... oni žive samo na staroj slavi i poznatom imenu... Kad se nešto sruši ili ne radi kako treba, imaš support s kojim možeš igrat ping pong do sutra. Što veća tvrtka - više problema i lošiji softevr, primjer je MS kojem je trebalo pet godina da izbaci Vistu, dok jedan Ubuntu s valjda 10 000 puta manje zaposlenih redovito izbacuje nove verzije svakih 6 mjeseci...
U budućnosti će sav bazni softver poput operativnog sustava, baza podatka i slično biti open source... prije ili poslije... mislim da će čak i Oracle postepeno opensourceat svoju bazu kao što je Sun opensourceao Solaris, Javu, jer je to jedino logično, ili će korisnici prijeći na free baze, kad shvate koliko dobrih i kvalitetnih otvorenih alternativa postoji... Sada dok među developerima caruje inertnost za promjene ide im dobro...
U pravilu se većinom slažem sa iznadnavedenim, ali citirano mislim da je ipak nerealno, barem za bliži vremenski rok.
To je slično kao da kažeš da će u budućnosti cijela ekonomija preći na vodik, gorive ćelije i fuziju - da, trebala bi i hoće, ali kada i hoćemo li to uopće doživjeti?
Naime, smatram da je tu puno previše novaca i moći u igri da bi se to tek tako promijenilo i morao bi se desiti nekakav tektonski poremećaj na globalnom tržištu da bi se počelo dešavati to što sugeriraš. Od opensourceanja Oracle baze mislim da zasada ništa. Stvar je vrlo jednostavna - veliki korisnici su itekako pod utjecajem lobiranja i raznoraznih dogovora ispod stola, a mali korisnici su na poslovnoj razini (nažalost) prebeznačajni i previše povodljivi za velikim korisnicima. Circuosus vituosus.
Ukratko, idućih 10 godina ne vidim kako će se stvar promijeniti....