125 tisuća e-Građana

poruka: 12
|
čitano: 2.855
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "125 tisuća e-Građana".
16 godina
neaktivan
125 tisuća e-Građana

Još jedna velika laž ove Vlade jer gotovo išta od ovog ne funkcionira.

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.12.2014 16:57 (Nikola63).

1 1 hvala 0
13 godina
Re: 125 tisuća e-Građana
kažu...

administrirati svoj elektronički identitet.

Hm, ne bi li ovo trebalo biti pod obvezno!?

10 godina
neaktivan
Naravno da je velik broj registriranih kada je takva registracija potrebna i obavezna prilikom zaposljavanja pa cak i dizanja kredita.
17 godina
neaktivan
125 tisuća e-Građana

Kaj to znaci da si mogu istampat rodni list i isprintanu kopiju odnjet drzavnom potrcku? Tesko!

0 2 hvala 0
15 godina
Drazen kaže...

Kaj to znaci da si mogu istampat rodni list i isprintanu kopiju odnjet drzavnom potrcku? Tesko!

Pa mora ti netko udarit pečat :-))

17 godina
neaktivan
125 tisuća e-Građana

Očito je došlo vrijeme da o ovome objavite istraživačku reportažu u Bugu. Možda i tema broja, ako ustanovi da je sustav zreo za normalno korištenje...

www.tomislavdekovic.iz.hr

6 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Mozda rodni list pošalju postom
13 godina
neaktivan
125 tisuća e-Građana

Jedna je stvar koliko je akiviranih e-identiteta.

Druga je stvar koliko je aktivnih, tj. koliko ih se koristi umjesto da otvore, isprobaju i "zaborave" na njega.

Treća je stvar koliko tijela državne uprave i LOKALNE SAMOUPRAVE priznaju i primaju ovakve e-dokumente.

To bi stvarno bila tema za reportažu.

1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
125 tisuća e-Građana

Ne volim kad netko na pamet kritikuje i pljucka, bez da se osobno uvjeri u točnost navedenog. Osobno sam iskoristio svoju lozinku i pin koju sam imao na HZMO, bez potrebe odlaska u Finu. Provjerio sam svoje podatke na mirovinskom, poreznu karticu, a od nedavno i podatke o svom lijećniku. Možda još nije sve u punoj funkciji, ali napravljen je veliki korak. Za probu sam zatražio vjenčani list, koji sam preuzeo (mislim da je u PDF-u) i imaš mogučnost da ga isprintaš. Što se tiče priznavanja takvih dokumenata, misilm da je to davno riješeno, jer sam prošlu godinu isprintao policu autoosiguranja i lik mi ju je uredno priznao.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
deda55 kaže...

Ne volim kad netko na pamet kritikuje i pljucka, bez da se osobno uvjeri u točnost navedenog. Osobno sam iskoristio svoju lozinku i pin koju sam imao na HZMO, bez potrebe odlaska u Finu. Provjerio sam svoje podatke na mirovinskom, poreznu karticu, a od nedavno i podatke o svom lijećniku. Možda još nije sve u punoj funkciji, ali napravljen je veliki korak. Za probu sam zatražio vjenčani list, koji sam preuzeo (mislim da je u PDF-u) i imaš mogučnost da ga isprintaš. Što se tiče priznavanja takvih dokumenata, misilm da je to davno riješeno, jer sam prošlu godinu isprintao policu autoosiguranja i lik mi ju je uredno priznao.

HZMO account se apgrejda u ovo (nivo 2) bez problema. Isto tako bi trebalo raditi s CARNet AAI@Edu i još nekim.

FINA je samo za one koji nemaju ništa. Ili one koji žele m-token za nivo 3.

Polica autoosiguranja nema veze s ovim, to sam također koristio.

Umreženi su ili s osiguravajućim kućama ili s Hrvatskim uredom za osiguranje (regulatorno tijelo).

Upisuješ broj police na koju se nastavlja ako želiš prenijeti bonus.

Preko njihove aplikacije provjeravaju kod e-police.

Međutim, u roku od mjesec dana mora ti stići regularna polica, tako piše i to ide.

Izgleda kako policija ne priznaje ispintanu e-policu s kodom.

Super što će FINA sad preko ovog inboxa slati obavijest o ovhama.

Nije da imam koju, ali koristi {#}

Ljude ovrha neugodno iznenadi, a obavijesti zapnu negdje po oglasnim pločama sudova i javnim bilježnicima a da ljudi nit ne znaju

17 godina
boing24234 kaže...

HZMO account se apgrejda u ovo (nivo 2) bez problema. Isto tako bi trebalo raditi s CARNet AAI@Edu i još nekim.

FINA je samo za one koji nemaju ništa. Ili one koji žele m-token za nivo 3.

Procitao tvoj post, otisao na https://pretinac.gov.hr/ i preko AAI@Edu ulogirao, poklikao one standardne bedastoce i otvorio pretinac za manje od minute.

Svi studenti mogu preko svog ime.prezime@uciliste.hr dobit pristup klikom misa.

Izgleda ko e-mail inbox bez mogucnost za slanje i vidljivosti svoje mail adrese.

Ono sto mi jos nije jasno su razine pristupa.

2. vs 3. razina, koje su razlike?

Zar za pristup 3. razini bas moram imat instaliranu aplikaciju?

Linux, Arch Linux. Dvorak keyboard layout.
Poruka je uređivana zadnji put pet 12.12.2014 22:12 (Ante).
13 godina
neaktivan
Ante kaže...

Izgleda ko e-mail inbox bez mogucnost za slanje i vidljivosti svoje mail adrese.

Ono sto mi jos nije jasno su razine pristupa.

2. vs 3. razina, koje su razlike?

Zar za pristup 3. razini bas moram imat instaliranu aplikaciju?

Glavna namjena jest dostava obavijesti i podataka iz tijela državne i javne uprave.

Koliko će lokalna samouprava biti uključena, jer je dosta tog "decentralizacijom" spušteno njima, vidjet ćemo.

Ukoliko želiš slanje obavijesti na neki e-mail, trebaš ga unijeti tamo negdje.

Razina 3 donosi veća korisnička prava od razine 2, pojednostavljeno rečeno.

Traži two-factor authentication, slično internetskom bankarstvu: bilo m-tokenom (aplikacija), bilo x.509 cerfikatom (HZZO ili FINA certifikat na smart cardu).

U taj viši nivo bi se u budućnosti moglo staviti npr. porezna prijava, zahtjev za izdavanjem vozačke dozvole itd.

Zasad ne vidim za što bi trebao m-token i nivo 3, a da to već ne možeš ostvariti preko AAI@Edu ili nivoom 2 preko ovog e-pretinca.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice