Kada i kako nastaje - svijest?

poruka: 253
|
čitano: 25.593
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kada i kako nastaje - svijest?".
2 godine
Re: Kada i kako nastaje - svijest?
ihush kaže...

-gle.. u tvojoj glavi, tvoje mišljenje-uvjerenje .. i zakon, tuđe tijelo, tuđa odluka.

-što kaže npr zakon? ne kaže od začeća.. nego od rođenja. Ok? 

U mojoj glavi?

Što kaže zakon? Naveo sam. Ti izmišljaš. Govorim o Ustavu RH, temeljnim pravnim aktom države u kojoj živimo.

Timo: "...samo neinformirani krajnji korisnik moze kupiti AMD proizvod, za igranje"
11 mjeseci
Inochulum kaže...
ihush kaže...

-gle.. u tvojoj glavi, tvoje mišljenje-uvjerenje .. i zakon, tuđe tijelo, tuđa odluka.

U mojoj glavi?

Što kaže zakon? Naveo sam. Ti izmišljaš. Govorim o Ustavu RH, temeljnim pravnim aktom države u kojoj živimo.

Fetus nije ljudsko biće..

2 godine
Novice kaže...

Bubnu i osta živ. Ovo je ravno... ravnozemljaštvu u 21.stoljeću. Nakon ove tvrdnje nemamo što raspravljat. Imaš apsolutno svo znanje dostupno ispred sebe, pred nosom, i u stanju si ovako nešto bubnut. 

Evo ovdje samo nešto nabrzaka. Pa šalji njima prigovore. Mene nemoj smarat više ovakvim izjavama. Provjeri prije nego bubneš.

American College of Pediatricians – March 2017

ABSTRACT: The predominance of human biological research confirms that human life begins at conception—fertilization.  At fertilization, the human being emerges as a whole, genetically distinct, individuated zygotic living human organism, a member of the species Homo sapiens, needing only the proper environment in order to grow and develop.

the inconvenient truth is … The biological nature of the fetus is in the realm of verifiable scientific fact and admits but one answer: the fetus is a unique human life. To argue otherwise is irrational and deeply anti-scientific. (McCurdy 2016, 22, 23)

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7245522/#:~:text=There%20is%20no%20doubt%20that,was%20in%20the%20mother's%20womb.

There is no doubt that the embryo and foetus in utero are human individuals prior to birth. The child that is born is the same developing human individual that was in the mother’s womb. 

Timo: "...samo neinformirani krajnji korisnik moze kupiti AMD proizvod, za igranje"
11 mjeseci
Inochulum kaže...
Novice kaže...

Bubnu i osta živ. Ovo je ravno... ravnozemljaštvu u 21.stoljeću. Nakon ove tvrdnje nemamo što raspravljat. Imaš apsolutno svo znanje dostupno ispred sebe, pred nosom, i u stanju si ovako nešto bubnut. 

Evo ovdje samo nešto nabrzaka. Pa šalji njima prigovore. Mene nemoj smarat više ovakvim izjavama. Provjeri prije nego bubneš.

American College of Pediatricians – March 2017

ABSTRACT: The predominance of human biological research confirms that human life begins at conception—fertilization.  At fertilization, the human being emerges as a whole, genetically distinct, individuated zygotic living human organism, a member of the species Homo sapiens, needing only the proper environment in order to grow and develop.

the inconvenient truth is … The biological nature of the fetus is in the realm of verifiable scientific fact and admits but one answer: the fetus is a unique human life. To argue otherwise is irrational and deeply anti-scientific. (McCurdy 2016, 22, 23)

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7245522/#:~:text=There%20is%20no%20doubt%20that,was%20in%20the%20mother's%20womb.

There is no doubt that the embryo and foetus in utero are human individuals prior to birth. The child that is born is the same developing human individual that was in the mother’s womb. 

Da je to zakonski točno, onda bi abortus bio zabranjen i kažnjiv. Ili je logika neka druga?

13 godina
@Novice apropos tvoga navoda da "fetus nije ljudsko biće"

🧬 1. Oplodnja (začeće)

Događa se u jajovodu, kada se spermij spoji s jajnom stanicom.

Nastaje zigota — prva stanica novog ljudskog bića, s potpunim skupom 46 kromosoma (23 od majke i 23 od oca).

Zigota počinje dijeliti se (mitoza) dok putuje prema maternici.

---

🔹 2. Rani embrionalni razvoj (1. tjedan)

Nakon nekoliko dioba nastaje morula (nakupina stanica), a zatim blastocista – šuplja kugla s unutarnjim slojem stanica.

Blastocista se usađuje (implantira) u sluznicu maternice oko 6.–7. dana nakon oplodnje.

---

🔹 3. Embrionalno razdoblje (2.–8. tjedan)

Ovo je ključno razdoblje formiranja svih glavnih struktura i organa.

2.–3. tjedan: formira se embrionalna ploča i živčana cijev (početak mozga i leđne moždine).

4.–5. tjedan: počinju se oblikovati srce, mozak, jetra, oči, udovi. Srce počinje kucati oko 22. dana.

6.–8. tjedan: nastaju osnovni organi (pluća, bubrezi, jetra, crijeva), lice poprima prepoznatljiv oblik, a embrij se već miče.

Na kraju 8. tjedna embrij je dug oko 3 cm i teži oko 1 gram.
Od tada se naziva fetus.

---

👶 4. Fetalno razdoblje (9. tjedan – rođenje)

Ovo razdoblje obuhvaća rast i sazrijevanje organa.

🌿 1. Tromjesečje (9.–12. tjedan)

Svi glavni organi su oblikovani.

Pojavljuju se nokti, kosa, refleksi, počinje gutanje plodne vode.

Spol se može prepoznati ultrazvukom oko 12. tjedna.

🌿 2. Tromjesečje (13.–27. tjedan)

Fetus brzo raste, pokreti postaju jači — majka osjeća „udarce“.

Razvijaju se mišići, kosti, osjetila.

Krajem 24. tjedna fetus može preživjeti izvan maternice uz intenzivnu medicinsku njegu.

🌿 3. Tromjesečje (28. tjedan – rođenje)

Fetus brzo dobiva na težini, mozak i pluća sazrijevaju.

Koža postaje ružičasta i glatka, pojavljuje se masno tkivo.

Oko 37. tjedna smatra se zrelim novorođenčetom.

---

👶 5. Rođenje (oko 40. tjedna)

Kad fetus dostigne dovoljnu zrelost, počinje porod — kontrakcije maternice izbacuju dijete kroz rodni kanal.

Nakon rođenja, dijete samostalno diše, a pupčana vrpca se prereže — tako započinje samostalan život izvan majčinog tijela.
17 godina

Osobe koje bi željeli postati roditelji i mati djecu a imaju problema sa začećem proputuju pola svijeta tražeći pomoć po raznim bolničkim ustanovama i spiskaju hrpu love da bi "samo" došlo do začeća. Nakon toga period od 280 dana je samo period koji treba proći da bi se dijete rodilo i priključilo roditeljima. Ne možeš doći u trgovinu i kupiti svoje biološko dijete. Moraš ga začeti, pa ono tijekom 280 dana rastom i razvojem stekne uvijete da se priključi kao novorođena beba, a prije tog dijela najsigurnije joj je u majčinoj utrobi. Nema dalje.

Sva ostala zapetljavanja znanstvenih činjenica i mučenje vode su u službi agendi koje promiču sebične želje i postupanja bez ograničenja i odgovornosti.

Ali đaba raspravljati, vaditi mikroskop i pojašnjavati.. bilo je na forumu već ovakvih rasprava. Stvar je vrlo jednostavna i logična ali samo onima koje žele shvatiti. Ali ne radi se ovdje samo o pravima žena, ili onome tko je shvatio ili nije.... žene su ovdje samo mudro iskorištene i prevarene. Radi se generalno o agendi i pojedincima koju su krajnje sebični, a njihov cilj je promovirati apsolutnu slobodu bez ograničenja i odgovornosti. To je njihova agenda, svi tobože argumenti su "mučenje vode".. sve promašaj i laž.

Osobno ne bih zabranio pobačaj...samo mi je žao što takve agende iskorištavaju mlade djevojke i žene... kao parole "moje tijelo moj izbor" a iza toga svega stoje krajnje sebični ljudi koji samo iskorištavaju slobode i prava, žele svijet i društvo koje se ponaša sebično, neodgovorno bez ograničenja.

1 0 hvala 0
13 godina
Pobačaj u Hrvatskoj reguliran je od 1952. godine. Prema sadašnjem Zakonu o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece koji je na snazi još od 1978. godine i nije se mijenjao, pobačaj se može obaviti na zahtjev do 12. tjedna od prvog dana posljednje menstruacije, a nakon toga u posebnim okolnostima.

A u postu iznad vidimo navedeni razvoj, i što se sve razvilo do 12 tjedna.

4.–5. tjedan: počinju se oblikovati srce, mozak, jetra, oči, udovi. Srce počinje kucati oko 22. dana.

6.–8. tjedan: nastaju osnovni organi (pluća, bubrezi, jetra, crijeva), lice poprima prepoznatljiv oblik, a embrij se već miče.

Na kraju 8. tjedna embrij je dug oko 3 cm i teži oko 1 gram.
Od tada se naziva fetus.

Haloooo?!

Jel' jasnije di je problem?

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.10.2025 20:14 (Samarzija).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
Inochulum kaže...
ihush kaže...

U mojoj glavi?

-točno.. i što kaže, kad osoba postaje pravno postojeća? začećem ili rođenjem? .. do tad naprosto nema pravni status osobe i zato postoje i drugi nazivi, od stanice do fetusa, koji možda postane beba-dijete.. možda ne, dok datum rođenja, kao i datum smrti idu u osnovne podatke svake osobe itd. čitaj, s razumijevanjem, odgovarajućim pravnim-važećim tumačenjem a ako imaš problem.. tvoj problem, mijenjaj zakon-ustav itd.. pri čemu je nevažno što je u tvojoj glavi, misao-mišljenje.. važno je što kaže zakon-društvo ili što je kriterij, o čemu raspravljamo itd..

odnosno, može i ovakvo tumačenje.. tko će se složiti ili neće... svako ljudsko biće ima pravo na život, točno, slažem se, svi? .. ok, kao da se slažemo :)

-imati pravo na život, kao na stan, auto, posao.. ne znači i ostvariti pravo, pravo na život ne znači da 'nešto' mora živjeti, da ne može umrijeti.. samo to da na to ima pravo, koje možda ostvari, možda ne.. kao npr imati pravo žalbe u roku od recimo 8 dana na neku odluku.. propustiš ga i više ga nemaš, pri čemu nije tebi uskraćeno neko pravo.. ok?

-pa do tog što je definicija ljudskog bića, kao i mijenja li nešto činjenica po rođenju, kad pravno osoba nastaje, dobija prava.. ili po začeću.. zakon-pravno kaže tek rođenjem, do tad naprosto nema prava, kao što ni stranac nema građanska prava neke države dok ne dobije državljanstvo-pravo, status.. ima pravo tek kad ga po nekoj osnovi stekne-dobije, ne prije, ne u 'minus'.. odnosno svi pravni subjektri tek rođenjem stječu prava, jednako osobe-ljudi-bića kao i firme koje se nisu rodile nego su osnovane.. no pravno je to ista stvar, 'rođenje' i upis u odgovarajuću matičnu knjigu, rođenih ili trgovačkog suda.. ok? .. do tad subjekt ne postoji i time ni ne može biti nosioc nekog prava, pa ni ljudskog-univerzalnog.. odnosno, ako s takvim tumačenjem imaš problem, daj bolje, daj tumačenje koje će konkretno to reći od začeća i pri tome uskladi zakone koje će tako pravno tretirati osobu, još nerođenu.. (a da ne spominjemo ponovo da interesom-odlukama do punoljetnosti odlučuje skrbnik tj roditelji tj majka najčešće..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 9.10.2025 20:50 (ihush).
13 godina
@ihush apropos tvog konstantnog pozivanja na zakon(i mjenjanja istog) usput budi rečeno...

Hipotetski...
Izađi van i ubij nekoga zakon te zatvara itd...što već ide...ok.
Usporedbe radi...
U.S znaš i sam da u određenim saveznim državama postoji smrtna kazna...
I tamo neki lik isto tako ima radno vrijeme 09-17h i posao mu je da ubije tamo nekog zatvorenika...puškom, iglom, čimgod već...

Razlika između tebe koji si ubio nekog bezveze i njega kome je to posao? Tvoje se sudi njegovo ne.. a obadvoje ubojice..eto to je zakon..Podložan svemu i svačemu.

U cijeloj ovoj trakavici prepiske nije toliko bitan zakon koliko biologija.
I ti i ja znamo da beba u utrobi majke koja se treba roditi sutra je živo ljudsko biće...a to što će istu bebu Država priznati tek sutra kad se rodi je stvar slova na papiru a ne biologije...
Si čuo za "palčiće". Prijevremeno rođenu djecu sa 4-5 mjeseci samo... Eto po sili zakona iako su samo 4-5 mjeseci bila u matrenici, čim su porođena dobiju oib. Do tad pa velikok večeni vas tu, to niti nisu bila djeca...neg samo "teoretski"..

Ako se beba rodi u šumi i nije zavedena sljedećih 10 godina,jer roditelji žive vam civilizacije, kao osoba niti ne postoji za Državu a isto tako je živa jel' tako? Ili priznamo da su živi samo oni koji dobiju OIB?

Ostavi se zakona i tupljenja oko zakona i razmisli o biologiji.

Svaki zakon je podložan dogovoru i pregovoru. Biologija nije.
16 godina
Samarzija kaže...
@ihush apropos tvog konstantnog pozivanja na zakon(i mjenjanja istog) usput budi rečeno...

Hipotetski...
Izađi van i ubij nekoga zakon te zatvara itd...što već ide...ok.
Usporedbe radi...
U.S znaš i sam da u određenim saveznim državama postoji smrtna kazna...
I tamo neki lik isto tako ima radno vrijeme 09-17h i posao mu je da ubije tamo nekog zatvorenika...puškom, iglom, čimgod već...

Razlika između tebe koji si ubio nekog bezveze i njega kome je to posao? Tvoje se sudi njegovo ne.. a obadvoje ubojice..eto to je zakon..Podložan svemu i svačemu.

U cijeloj ovoj trakavici prepiske nije toliko bitan zakon koliko biologija.
I ti i ja znamo da beba u utrobi majke koja se treba roditi sutra je živo ljudsko biće...a to što će istu bebu Država priznati tek sutra kad se rodi je stvar slova na papiru a ne biologije...
Si čuo za "palčiće". Prijevremeno rođenu djecu sa 4-5 mjeseci samo... Eto po sili zakona iako su samo 4-5 mjeseci bila u matrenici, čim su porođena dobiju oib. Do tad pa velikok večeni vas tu, to niti nisu bila djeca...neg samo "teoretski"..

Ako se beba rodi u šumi i nije zavedena sljedećih 10 godina,jer roditelji žive vam civilizacije, kao osoba niti ne postoji za Državu a isto tako je živa jel' tako? Ili priznamo da su živi samo oni koji dobiju OIB?

Ostavi se zakona i tupljenja oko zakona i razmisli o biologiji.

Svaki zakon je podložan dogovoru i pregovoru. Biologija nije.

-ostavi se ti tupljenja oko bilo čega.. nisi za to. :)

-usa .. i što, kog sam ubio? .. uozbilji se ili zaobiđi.. :)

edit: .. ah, možda važno, za one koji žele razumjeti, argumentirano raspravljati i sl. ..

-palčići.. prijevremeno rođeni.. u čemu je prvano razlika, važna-velika? -rođeni su, .. a to što je prije vremeno, prije normalnog roka .. ostaje pravna činjenica da su rođeni i time dobili prava osobe, djeteta.. dobili su status rođenjem, ne prije. ok?

Rođenje kao pravna činjenica

Rođenje predstavlja ključnu pravnu činjenicu kojom fizička osoba stječe pravnu osobnost. U trenutku rođenja, dijete postaje subjekt prava, neovisno o gestacijskoj dobi u kojoj je rođenje nastupilo. Dakle, činjenica da je dijete rođeno prije uobičajenog termina (prije 37. tjedna trudnoće) nema utjecaja na pravnu valjanost rođenja niti na opseg prava koja iz njega proizlaze.

Prijevremenost kao medicinski, a ne pravni kriterij

Prijevremenost rođenja primarno je medicinski pojam, koji se odnosi na povećane zdravstvene rizike i potrebu za posebnom skrbi. Međutim, u pravnom smislu, ona ne mijenja temeljnu činjenicu da je dijete rođeno. Prava djeteta — uključujući pravo na život, identitet, zdravstvenu zaštitu, obiteljsku skrb i zaštitu od diskriminacije — aktiviraju se rođenjem, bez obzira na njegovu prijevremenost.

Zakonski okvir

Prema zakonodavstvu Republike Hrvatske, kao i međunarodnim dokumentima poput Konvencije o pravima djeteta, dijete stječe pravnu osobnost rođenjem. Ne postoji zakonska distinkcija između prijevremeno i „uredno” rođene djece u pogledu pravnog statusa. Time se potvrđuje načelo jednakosti svih osoba pred zakonom, uključujući najranjivije skupine.

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.10.2025 21:22 (ihush).
11 mjeseci

Da skratim, pravo na život ne može nadvisiti pravo na autonomiju. A nerođenoj djeci se pokušavaju dati posebna prava (koja nemaju rođena djeca).

0 0 hvala 0
13 godina
@Novice

Ljudi kroz godine i desteljeća mjenaju odluke, prioritete i stavove..tako u 30-ima nemaš isti stav ko u 20-ima, pa ni u 50--ima ko u 40-ima...vidiš slijed događaja...itd..itd..

Ne znam u kom si desetljeću života, ali mogu preporučiti da porazgovaraš (ako imaš prilike) sa nekom ženom od 70ak godina koja je učinila abortus, pa ćeš vidjeti količinu tuge i žalovanja koja je prisutna zbog tog nesretnog čina. To je ogromna trauma za ženu. Ogromna. I tek kasnije s godinama shvate što su u biti napravile takvim činom. Vrlo slično je i s muškarcima koji su sudjelovali u tome, ali trauma je neizmjerno veća kod žene, jer ipak je to bila njena odluka.

Toliko od mene.
14 godina
Samarzija kaže...
@Novice

Ljudi kroz godine i desteljeća mjenaju odluke, prioritete i stavove..tako u 30-ima nemaš isti stav ko u 20-ima, pa ni u 50--ima ko u 40-ima...vidiš slijed događaja...itd..itd..

Ne znam u kom si desetljeću života, ali mogu preporučiti da porazgovaraš (ako imaš prilike) sa nekom ženom od 70ak godina koja je učinila abortus, pa ćeš vidjeti količinu tuge i žalovanja koja je prisutna zbog tog nesretnog čina. To je ogromna trauma za ženu. Ogromna. I tek kasnije s godinama shvate što su u biti napravile takvim činom. 

Jedna od njih je bila i Hitlerova mama. Rekla je "da sam imala još jednog, uspjeli bismo".

16 godina
Samarzija kaže...
@Novice

Ne znam u kom si desetljeću života, ali mogu preporučiti da porazgovaraš (ako imaš prilike) sa nekom ženom od 70ak godina koja je učinila abortus, pa ćeš vidjeti količinu tuge i žalovanja koja je prisutna zbog tog nesretnog čina. To je ogromna trauma za ženu. Ogromna. I tek kasnije s godinama shvate što su u biti napravile takvim činom. Vrlo slično je i s muškarcima koji su sudjelovali u tome, ali trauma je neizmjerno veća kod žene, jer ipak je to bila njena odluka.

Toliko od mene.

-uh, eto, nježni-brižni dobrica, koji zbog traume žena, ženama odbija pravo raspolaganja svojim tijelom ili odluke o trudnoći-abortusu.. neovisno jel to dobro-loše, što ja mislim ili što bi u nekom trenutku želio.. nije moje pravo odlučivati o drugoj osobi, nego je to primarno pravo te osobe, odnosno može se samo govoriti o tome da to pravo možemo dati i djetetu u nekom trenutku prije rođenja, od začeća .. no opet o tome ne odlučuje nečije mišljenje, želja, nego ta osoba, odnosno žena jer muškarci za sad nisu trudni-noseći, kao i liječnik u medicinskom kriteriju koji je recimo savjetnik, stručno mišljenje-procjena .. koji može odlučiti da-ne, pri čemu je recimo objektivan, ali ne po etičkoj normi neke osobe nego struke i važećih zakona.. što će reć, ako misliš da ovako štitiš žene, varaš se.. mada istina neki ne žele odgovornost pa tad možda ne zaslužuju ni slobodu, pravo odluke.. tako npr djeci-maloljetnicima ograničavamo prava, s razlogom.. dok im sad politika želi dati pravo glasa s 15-16 god jer žele glasače, glasove.. žele masu kojom mogu manipulirati i osvojiti +5% više za fotelju-mandat, ne zbog interesa djece-mladih, građana ili društva itd.. dok im se s druge strane recimo zabranjuje mobitel, društvene mreže, auto.. ono, licemjerne gluposti, možeš imati pištač (u usa) ali ne možeš recimo do 21ve konzumirati alkohol.. može voziti auto ali ne smije biti iza 22h vani itd.. i dat im pravo glasa ili oduzeti glas-mobitela (ako je to primarno telefon i glasovna komunikacija..) onak, svi bi nešto za sebe i piškili-kakili.. dok ovakvi fasadni zaštitnici nađu pokriće za svakakve bedastoće.. kao u vicu kad egipatski policajac štapom maše i viče lopovu da stane, za njegovo dobro.. dok lopov zna da mu je pametnije pobjeći neovisno što policajac viče..

-dakle, ta žena, u sedamdesetima, će ti reći da je to trauma.. ma nije valjda.. ono, nošitšerlok.. no nije pitanje ugode, traume.. nego tko o čemu ima ili nema pravo odlučivati, pravila, zakoni, jednakost.. i na kraju nitko nema pravo iznad same osobe za vlastito tijelo.. a ako misliš drugačije, pročitaj zakon, zatraži tumačenje i ako se ne slažeš, razmisli.. ili mijenjaj zakon, jer kakav god bio, dok vrijedi odnosi se na sve jednako, pa ako se ne slažeš.. opet, razmisli.. kao i sama demokracija, nije savršeno, no postoji li bolje osim što svaki bedak misli da zna najbolje i da ima pravo odluke za druge.. :)

13 godina
@ ihush frende, naporan si sa zakonom. Nebitan je za biologiju.

Kontaš?

Ne kontaš?

16 godina
Samarzija kaže...

Kontaš?

Ne kontaš?

-ne kontaš ti da ovo nije stvar biologije nego prava, zakona.. tko o čemu odlučuje. .. a zakon je ono što kao uređeno društvo imamo, pravila koja svi moraju poštivati.. pa i ti, neovisno sviđaju li ti se. ok?

2 godine
ihush kaže...
Inochulum kaže...
ihush kaže...

U mojoj glavi?

-točno.. i što kaže, kad osoba postaje pravno postojeća? začećem ili rođenjem? .. do tad naprosto nema pravni status osobe i zato postoje i drugi nazivi, od stanice do fetusa, koji možda postane beba-dijete.. možda ne, dok datum rođenja, kao i datum smrti idu u osnovne podatke svake osobe itd. čitaj, s razumijevanjem, odgovarajućim pravnim-važećim tumačenjem a ako imaš problem.. tvoj problem, mijenjaj zakon-ustav itd.. pri čemu je nevažno što je u tvojoj glavi, misao-mišljenje.. važno je što kaže zakon-društvo ili što je kriterij, o čemu raspravljamo itd..

odnosno, može i ovakvo tumačenje.. tko će se složiti ili neće... svako ljudsko biće ima pravo na život, točno, slažem se, svi? .. ok, kao da se slažemo :)

-imati pravo na život, kao na stan, auto, posao.. ne znači i ostvariti pravo, pravo na život ne znači da 'nešto' mora živjeti, da ne može umrijeti.. samo to da na to ima pravo, koje možda ostvari, možda ne.. kao npr imati pravo žalbe u roku od recimo 8 dana na neku odluku.. propustiš ga i više ga nemaš, pri čemu nije tebi uskraćeno neko pravo.. ok?

-pa do tog što je definicija ljudskog bića, kao i mijenja li nešto činjenica po rođenju, kad pravno osoba nastaje, dobija prava.. ili po začeću.. zakon-pravno kaže tek rođenjem, do tad naprosto nema prava, kao što ni stranac nema građanska prava neke države dok ne dobije državljanstvo-pravo, status.. ima pravo tek kad ga po nekoj osnovi stekne-dobije, ne prije, ne u 'minus'.. odnosno svi pravni subjektri tek rođenjem stječu prava, jednako osobe-ljudi-bića kao i firme koje se nisu rodile nego su osnovane.. no pravno je to ista stvar, 'rođenje' i upis u odgovarajuću matičnu knjigu, rođenih ili trgovačkog suda.. ok? .. do tad subjekt ne postoji i time ni ne može biti nosioc nekog prava, pa ni ljudskog-univerzalnog.. odnosno, ako s takvim tumačenjem imaš problem, daj bolje, daj tumačenje koje će konkretno to reći od začeća i pri tome uskladi zakone koje će tako pravno tretirati osobu, još nerođenu.. (a da ne spominjemo ponovo da interesom-odlukama do punoljetnosti odlučuje skrbnik tj roditelji tj majka najčešće..).

Razumijem te, i dobro si to sročio. I to što govoriš s pravne strane ima logiku. "Pravo na život" je vrijednosna tvrdnja u svrhu zaštite živog ljudskog bića, ali ne definira kada to pravo "stupa na snagu". I tu je moj konflikt, kapiš? Mogu kratku dedukciju:

1. P1: Prema članku 21. stavku 1. Ustava Republike Hrvatske, "svako ljudsko biće ima pravo na život."
  2. P2: Znanstveno je utvrđeno da je zigota ljudski organizam, jer predstavlja početnu fazu ljudskog života, s jedinstvenim genetskim materijalom i sposobnošću za daljnji razvoj.
  3. P3: Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece dopušta prekid trudnoće do 10. tjedna od začeća, što uključuje i uništavanje zigote.

Z: Ako je zigota ljudsko biće s pravom na život (P 1 i 2), a zakon dopušta njezino uništavanje (Premisa 3), tada postoji pravna kontradikcija između ustavne zaštite prava na život i zakonskog dopuštanja prekida trudnoće.

Usput, zakoni RH na nekoliko mjesta spominju nerođeno dijete sa nekim potencijalnim pravima, na nasljeđivanje npr. I to je zanimljivo što nije? Naziva ga djetetom. I vidi vraga, to "dijete" ima pravo, pod uvjetom da se rode živa. Dakle, ima pravo. Isto kao što imamo pravo na žalbu u roku, kako veliš koje možemo ostvarit ili ne. ;)

Nećemo se složit i nema potrebe razvlačit ovu ofucanu temu. Iako je važna, iz svih aspekata (demografske katastrofe u kojoj smo trenutno, npr.), ovo je sizifov posao. Nećeš me uvjerit jer sam u pravu, i ti to dobro znaš, a gornji silogizam ti to crta da ne može kristalnije.

11 mjeseci
Inochulum kaže...
I vidi vraga, to "dijete" ima pravo, pod uvjetom da se rode živa. Dakle, ima pravo. 

Ima prava ako se rodi živa kako kažeš, dakle nema prava dok se ne rodi. A ako se prekida trudnoća, neće imati prava.

11 mjeseci
Meni sad više ništa nije jasno, dali je žena mati kad zatrudni ili kad rodi , kad pobaci dali je grijeh manji ako otac ne sazna, ako ga majstor metne samo do glavića dali je manji grijeh, te oni brčići što vire dali su po zakonu, što kaže pravo 🤔
No kako je rekla pokojna Merlin dajte ženi cipele i pokoriti će svijet - pametnom dosta ili "žena je poput vrča puna vina, prijatelju ako ju ti nećeš popiti , popit će ju netko drugi 😜

Molio bih malo opširnije i jasnije odgovore ako je moguće?
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina

Ljudski život započinje začećem, u trenutku kada nastaje potpuno nov genetski kod, koji nije više dio tijela majke ni oca. To je početak novog bića s vlastitim razvojnim putem. Prekid tog razvoja nije prekid “potencijalnog života”, nego stvarnog ljudskog života u najranijoj fazi – biološki i moralno gledano, to je ubistvo. Dijete u majčinoj utrobi nije nešto što može postati čovjek, ono to već jest – samo još nije odraslo.

Danas su zakoni u mnogim državama pod jakim utjecajem lijevih ideoloških pokreta, sekularnih i ateističkih struja koje su izgubile pojam svetosti života. U ime “prava” i “slobode izbora” opravdava se čin koji objektivno prekida život nevinog ljudskog bića. Takvi zakoni ne štite najslabije, nego legaliziraju njihovo uništenje, stvarajući društvo u kojem je život relativiziran i potisnut pred komforom i egoizmom.

U Hrvatskoj, gdje većinu stanovništva čine katolici, pitanje abortusa uopće ne bi smjelo biti sporno. Stav je jasan – život počinje začećem, a abortus je svjesno oduzimanje tog života. To nije stvar osobne interpretacije, nego temeljne moralne istine: nitko nema pravo odlučivati o tome tko smije, a tko ne smije živjeti!

...Željno iščekujem odgovor ateista o tome što je crkva godinama radi/la čovječanstvu.

Tek kada ti komarac sleti na jaja,shvatiš da se problemi ne rješavaju nasiljem!
Moj PC  
2 1 hvala 1
15 godina
Milka30 kaže...

Ljudski život započinje začećem, u trenutku kada nastaje potpuno nov genetski kod, koji nije više dio tijela majke ni oca. To je početak novog bića s vlastitim razvojnim putem. Prekid tog razvoja nije prekid “potencijalnog života”, nego stvarnog ljudskog života u najranijoj fazi – biološki i moralno gledano, to je ubistvo. Dijete u majčinoj utrobi nije nešto što može postati čovjek, ono to već jest – samo još nije odraslo.

Danas su zakoni u mnogim državama pod jakim utjecajem lijevih ideoloških pokreta, sekularnih i ateističkih struja koje su izgubile pojam svetosti života. U ime “prava” i “slobode izbora” opravdava se čin koji objektivno prekida život nevinog ljudskog bića. Takvi zakoni ne štite najslabije, nego legaliziraju njihovo uništenje, stvarajući društvo u kojem je život relativiziran i potisnut pred komforom i egoizmom.

U Hrvatskoj, gdje većinu stanovništva čine katolici, pitanje abortusa uopće ne bi smjelo biti sporno. Stav je jasan – život počinje začećem, a abortus je svjesno oduzimanje tog života. To nije stvar osobne interpretacije, nego temeljne moralne istine: nitko nema pravo odlučivati o tome tko smije, a tko ne smije živjeti!

...Željno iščekujem odgovor ateista o tome što je crkva godinama radi/la čovječanstvu.

Lol, jedna stanica = covjek. Koliko moras biti zatucan da propovijedas takve ocite bezvezarije. 

9 godina
ihush kaže...
Samarzija kaže...

Kontaš?

Ne kontaš?

-ne kontaš ti da ovo nije stvar biologije nego prava, zakona.. tko o čemu odlučuje. .. a zakon je ono što kao uređeno društvo imamo, pravila koja svi moraju poštivati.. pa i ti, neovisno sviđaju li ti se. ok?

jako dobro znaš da je zakone pisao čovjek, a jedan hitler je više manje cijeli holokaust zapravo provodio po zakonu, možda bi koju ulicu trebalo nazvati po njemu jer je dosta dosljedno pratio te zakone, pravi legalist ne. legalno? da. moralno? ne baš.

budeš branio holokaust jer je po "po zakonu" ili ćemo ubaciti moralni aspekt u priču?

da sutra zakonski zabrane pobačaj, da li bi ovdje branio zabranu pobačaja jer je to po zakonu?

zapravo je taj zakon ovdje posve nebitan, ovdje baš nitko izuzev tebe, ne govori o zakonskom, nego nego o biološkom i dijelom moralnom aspektu živog ljudskog bića koje se abortira. zakon s moralnom i biologijom ne mora imati nikakve veze, kao na primjeru hitlera.

pa, evo konkretno pitanje, dakle ne sa zakonske, nego isključivo s biološke strane, da li je plod u maternici koji se pobacuje čovjek/homo sapines ili ne?

16 godina

jesi odgojio jedno dijete?

ono, hranio ga, odgajao, školovao do samostalnosti?

a o Arvatima-katolicima - i na plotu je pisalo....

vjera se živi, a sudeći po napisima u novinama, baš i ne u Hrvatskoj...

javno križanje, klečanje i pocupkivanje na koncertima nije vjera, a niti život - to je predstava...

Ju je je? Je ju je!
14 godina
captain_soap_McTawish kaže...

Lol, jedna stanica = covjek. Koliko moras biti zatucan da propovijedas takve ocite bezvezarije. 

Zapravo, ta “jedna stanica” već u trenutku začeća sadrži potpun genetski kod, jedinstven i neponovljiv, koji određuje sve biološke osobine buduće osobe — spol, boju očiju, visinu, građu, pa i predispozicije za bolesti. To nije obična stanica kože ili kose, nego početak novog ljudskog bića koje se samostalno razvija. Ako se taj razvoj ne prekine nasilno, ne postaje ništa drugo nego čovjek.

A ono što mnogi ignoriraju jest činjenica da se većina pobačaja ne događa u fazi “stanice”, nego kada je dijete već jasno formirano — ima glavu, udove, srce koje kuca, mozak koji šalje impulse. Kod kirurških pobačaja liječnik mora doslovno sastaviti dijelove tijela na pladanj i provjeriti da nijedan dio nije ostao u maternici. To nije apstraktan “zdravstveni zahvat”, nego konkretno fizičko uništavanje živog, razvijenog ljudskog bića.

Nazivati to “pravom izbora” ne mijenja suštinu onoga što se događa — to je prekid života djeteta koje već postoji, diše kroz majku i ima svoje tijelo.

Stric_Jura kaže...

jesi odgojio jedno dijete?

ono, hranio ga, odgajao, školovao do samostalnosti?

a o Arvatima-katolicima - i na plotu je pisalo....

vjera se živi, a sudeći po napisima u novinama, baš i ne u Hrvatskoj...

javno križanje, klečanje i pocupkivanje na koncertima nije vjera, a niti život - to je predstava...

Da jesam, on danas ima 20 godina i zaposlen je.

Nažalost, mi nismo bili blagoslovljeni da imamo još djece, niti "podobni" da usvojimo, ne zbog financijske ili stambene situacije, nego zbog katastrofalne birokracije naše države. Koja jednostavno ne dozvoljava prosjećnoj Slavonskoj obitelji da usvoji djete. Što je ujedno i ono za što se treba boriti, omogućiti ljudima u usvoje tisuće i tisuće neželjene djece diljem Hrvatske!

Nitko ne tvrdi da su svi koji se nazivaju katolicima savršeni, niti da u Hrvatskoj nema licemjerja. Naravno da ima – kao i u svakoj zajednici. Ali pojedinačni grijesi ili loši primjeri ne poništavaju istinu vjere. Vjera se ne mjeri po tome tko je što napisao u novinama, nego po onome što uči i svjedoči kroz stoljeća.

Katolička vjera nije “predstava”, nego poziv na poštovanje života, dostojanstva i moralnog reda. Klečanje i javno svjedočenje nisu gluma, nego izraz poniznosti i pripadnosti nečemu većem od sebe. Oni koji se rugaju tome često to čine jer im je lakše ismijati nego razumjeti. Vjera se, istina, treba živjeti – ali to ne znači da je treba skrivati ili sramiti se pokazati.

17 godina
Katolička vjera koja je ubila vjerojatno više ljudi nego Hitler, Stalji i Mao zajedno poziva na život?

Malo je to meni ...
14 godina
Gajotres kaže...
Katolička vjera koja je ubila vjerojatno više ljudi nego Hitler, Stalji i Mao zajedno poziva na život?

Malo je to meni ... 

Istina je da je Katolička Crkva kroz povijest, zbog pojedinaca i tadašnjih okolnosti, bila odgovorna za mnoge zločine i pogreške. No sama vjera u Boga, živoga Isusa i njegova učenja nikada nije ubila nikoga — upravo suprotno, ona poziva na ljubav, milosrđe i oprost. Greške onih koji su vjeru zloupotrijebili ne mogu se poistovjetiti s vjerom samom. To bi bilo isto kao reći da su samo oni koji su u HDZ-u pravi Hrvati, a svi ostali Srbi — potpuno besmislna i pogrešna generalizacija.

17 godina
Milka30 kaže...
Gajotres kaže...

Malo je to meni ... 

Istina je da je Katolička Crkva kroz povijest, zbog pojedinaca i tadašnjih okolnosti, bila odgovorna za mnoge zločine i pogreške. No sama vjera u Boga, živoga Isusa i njegova učenja nikada nije ubila nikoga — upravo suprotno, ona poziva na ljubav, milosrđe i oprost. Greške onih koji su vjeru zloupotrijebili ne mogu se poistovjetiti s vjerom samom. To bi bilo isto kao reći da su samo oni koji su u HDZ-u pravi Hrvati, a svi ostali Srbi — potpuno besmislna i pogrešna generalizacija.

Baš mi to nekako čudno onda pošto se jako puno ubijalo u Isusovo ime, dolazimo do toga da je Katoliča crkva jedan veliki licimur i ne relevantna za ovu temu te je kao takvu nemoj spominjati u argumentima. 

Kako je znanost počela preuzimati primatu u tumačenju svijeta tako i crkva postaje nebitna. Da se to promjeni bez brige krenuli bi opet pokolji u režiji crkve. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.10.2025 10:36 (Gajotres).
14 godina
Gajotres kaže...

Baš mi to nekako čudno onda pošto se jako puno ubijalo u Isusovo ime, dolazimo do toga da je Katoliča crkva jedan veliki licimur i ne relevantna za ovu temu. 

Kako je znanost počela preuzimati primatu u tumačenju svijeta tako i crkva postaje nebitna. Da se to promjeni bez brige krenuli bi opet pokolji u režiji crkve.  

Opet spominješ pojedince koji u ime Isusovo ubijaju, iako je to potpuno suprotno svemu što je on propovijedao — ljubavi, miru i praštanju.

Isti obrazac vidi se i kod modernog feminizma: ideja koja je izvorno imala smisla pretvorila se u karikaturu. Danas je često zagovaraju osobe koje svojim ponašanjem i izgledom više šokiraju nego što zastupaju dostojanstvo žene — s ekstremnim frizurama, lancima, vikanjem i performansima, pa čak i muškarci koji sebe proglašavaju ženama.

Zar je to istinska borba za ženska prava? Zar to znači da su žene koje žele obitelj i djecu odjednom “primitivne seljančice”?

Takav “feminizam” nema veze s dostojanstvom žene, nego s ideološkim iskrivljenjem istinske borbe za ravnopravnost.

Znači, usporedba je ista — pojedini svećenici ili popovi pedofili koji se busaju u svoje katoličanstvo i propovijedaju ljubav nemaju nikakve veze s vjerom. Oni su izdali ono što vjera uči.

Isto tako, muškarci u haljinama koji propovijedaju borbu za ženska prava dok istovremeno osvajaju medalje u ženskim sportovima i potiskuju prave žene — nemaju nikakve veze s feminizmom.

17 godina
Milka30 kaže...
Gajotres kaže...

Baš mi to nekako čudno onda pošto se jako puno ubijalo u Isusovo ime, dolazimo do toga da je Katoliča crkva jedan veliki licimur i ne relevantna za ovu temu. 

Opet spominješ pojedince koji u ime Isusovo ubijaju, iako je to potpuno suprotno svemu što je on propovijedao — ljubavi, miru i praštanju.

Isti obrazac vidi se i kod modernog feminizma: ideja koja je izvorno imala smisla pretvorila se u karikaturu. Danas je često zagovaraju osobe koje svojim ponašanjem i izgledom više šokiraju nego što zastupaju dostojanstvo žene — s ekstremnim frizurama, lancima, vikanjem i performansima, pa čak i muškarci koji sebe proglašavaju ženama.

Zar je to istinska borba za ženska prava? Zar to znači da su žene koje žele obitelj i djecu odjednom “primitivne seljančice”?

Takav “feminizam” nema veze s dostojanstvom žene, nego s ideološkim iskrivljenjem istinske borbe za ravnopravnost.

Znači, usporedba je ista — pojedini svećenici ili popovi pedofili koji se busaju u svoje katoličanstvo i propovijedaju ljubav nemaju nikakve veze s vjerom. Oni su izdali ono što vjera uči.

Isto tako, muškarci u haljinama koji propovijedaju borbu za ženska prava dok istovremeno osvajaju medalje u ženskim sportovima i potiskuju prave žene — nemaju nikakve veze s feminizmom.

Isus je jedno a katolična crkva drugo, oni imaju neke dodirne točke ali katolička crkva je jedan od največih ubica tokom povjesti dok je Isus bio full cool osoba. 

Usudio bih se reći Isus jedan od največih predstavnika stoicizma uz Marka Aurelija. Imaju poveznicu u tome što je jednom sin Komod a drugom je sin krščanstvo. Ubojice 

Isus != katolička crkva

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.10.2025 10:48 (Gajotres).
17 godina
bruno1026 kaže...

pa malo edukacije, iz zigote ni približno ne nastaje posteljica, niti se zigota prima za posteljicu, već se taj stadij razvitka ploda naziva drugačije.

idemo dalje, niti živčani, niti krvožilni niti ijedan drugi sustav u razvoju djeteta nema nikakve veze s činjenicom da je dna dotične "tvari" ljudski. o toj dna pišem i o ničemu drugom, niti o svijest, boli, ugnjetavanju žena, štetnim ultrazvucima, 5G čipovima, prisili žena na testove i trudnoću ili o nečem trećem što mi se ovako imputira. ako repliciraš meni, a repliciraš, drži se onoga što pišem.

kad se embrij/dijete/tvar/kako već želiš abortira, razvijen organizam je jako daleko od zigote i ove filozofije i itekako je u pitanju organizam s ljudskom dna, sviđalo se to tebi ili ne. ako to nešto ima ljudski dna, onda je u pitanju što, čovjek ili kišna glista? retoričko pitanje, ne treba odgovor.

Za nekoga tko dozvoljava pobačaj prilično se trudiš iskriviti stvari.

Nego kako se razvija posteljica ako ne iz stanica zigote? Lijepo molim informaciju bolju od "već se taj stadij razvitka ploda naziva drugačije", jer to tvoje je u suprotnosti s onime čega se ja sjećam. Možda sam u krivu, ali onda bih volio barem naučiti nešto...

I to što inzistiraš na ljudskoj DNA... Pa naravno da je ljudska DNA, ona je sadržana i u noktu ili kosi, pa ih odrežeš komad i nitko te ne tuži za ubojstvo.

Gledam te!
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice