Ajd idemo ovako , zamisli sebe kao ženu , saznaš da si trudna te ne želiš to dijete s tim kretenom, dali bi pobacio? Dali bi osjećao grižnju savjesti ako napraviš pobačaj?
Eto samo odgovori na ta dva pitanja i nebitno kakav odgovor bude , nit je neko trik pitanje , nit ću išta više pisati o ovoj temi 🖖
-i dalje ti nije jasno.. da sam ja žena, u takvoj situaciji.. kao gore postavljena scena.. i što? što ti tad kao 'gledatelj' želiš? neko pravo suodlučivanja? osporiti 'moje' pravo (žene) na odluku? .. pazi, moja odluka, nevažno da-ne, oboje ili nešto treće... je moja, ne tvoja. .. kakve ti veze s tim imaš? zamisli da si ti ta trudna žena i da o tome odučuješ ti ili netko treći? tko? ja? muž? društvo? sud? .. baš ti nije jasno. .. i uopće ne govorim o moralu, ne zanima me, jer je to osobna stvar, izbor, kao što možeš biti ljevo-desno, muško-žensko, crn-bijel, vjernik-nevjernik.. ne zanima me i ne odlučujem o tome itd.
-kriterij.
-čak ne govorim što bi ja izabrao-odlučio.. ili da je moja odluka-izbor dobra ili loša.. isključivo o tome tko o tome odlučuje, tko ima pravo (a tko nema..) .. pravo ima žena, zatim udio, suprug-partner (neovisno o spolu itd..) .. društvo? obitelj? pleme? .. moral? koji jebeni moral duruštva? gdje mali ministar ima biz s kotroverznim poduzetnikom? gdje liberali žele spaliti klečavce.. gdje ustaše&partizani rafalno pucaju više nego prije stoljeća, mi-oni-nešto.. moral? etika? kojom vagom pravednosti to odvagnuti? uz podsjetnik da justicija ima povez preko očiju, dok nas mami sisom a lupi mačem..
-misliš da prije nekoliko stoljeća masa vjernika nije etički moralno vjerovala da ono što rade trebaju raditi ili da njemci nisu podržavali hiću.. spaljivanje vještica, vjerski čak možemo reći ok (sarkastično-karikirano) no što reći za galilea koji je skoro završio kao ćevap mada je govorio istinu-činjenice.. ipak se vrti.. vjera ili zatucanost?
-što reći za današnje civilizacije.. napredne demokracije, društvo.. kad su žene po eu kao švica-njemačka tek prije pola stoljeća dobile pravo glasa..
-etika, moral.. u čemu? u sudu, sudaca koji se slikaju s maminjovim rolexom pa dobiju blage ukore.. on je kreten, a oni su što.. sudci? tko će suditi o čemu, kojim kriterijima..
-kako to etika-moral odlučuju o pobačaju? npr žena visokog morala hoće ili neće pobaciti? .. ili ćemo u rečenicu dodati kriminalka, možda silovana, možda bolesno dijete.. i to če istim tim moralnim vertikalama promjeniti odluku iz da u ne ili obrnuto.. npr da je moguće bolesno dijete ok ubiti.. onak, koji je to jebeni moral-etika? .. i tko o tome može suditi osim majke? -ti? ne, čak ni u takvoj priči jer je samo priča, ni ja.. jer nisam žena-majka.. mada bi želio imati pravo glasa, odluke.. itd.
-tko je ta moralna vertikala, koja bi nam tad rekla ovo je dobro-loše.. i da možemo tome vjerovati? .. odnosno da, možemo, biti ovce, dok pastir tumači znake kako želi, pa dok radimo što on kaže peremo ruke.. ili na kraju priče kažemo 'nismo znali' ili 'vjerovali smo mu'.. .. to pravo glupave naivnosti su ljudi izgubili odavno, zalogajem s drveta spoznaje ako ti je tako lakše 'pročitati' :) ..