Draga Majko, nisam ti nažalost za života zahvalio što nisi nikad slušala Cajke, a pogotovo ne u trudnoći.
Hvala Ti ! 🙏
Draga Majko, nisam ti nažalost za života zahvalio što nisi nikad slušala Cajke, a pogotovo ne u trudnoći.
Hvala Ti ! 🙏
Pitanje čedomorstva nije samo pitanje postojanja svijesti i percepcije boli, nego je još više od toga - pitanje zaustavljanja ljudskog života. Ima ljudi koji su zamalo doživili takvu sudbinu - da im život bude prekinut u samom početku, a danas žive ispunjeno, vole život - zadovoljni su, doprinose zajednici na različite načine. Stoga, kad žena kaže: moje tijelo - moj izbor - to je varljiva floskula, jer zapravo nije u pitanju njeno tijelo i njen život. Tko si uzima za pravo da s predumišljajem prekine drugi ljudski život - kako nazivamo takve?
Krilatica moje "tijelo - moj izbor", shvaćena od neoliberala je iskrivljenje svake etike. Jer sloboda u čovjeka podrazumijeva i odgovorost. Čovjek sa svojim tijelom može raditi što hoće, ali onda mora snositi i sve posljedice svojih odluka. Ako žena slobodno, svojom voljom stupa u spolne odnose, onda mora prihvatiti i rizik trudnoće i snositi sve posljedice koja ona donosi. Ovako je: ja ću raditi što hoću - a neka drugi (nerođeno dijete) snosi posljedice. No, lijepo. Bilo bi lijepo tako živjeti, na tuđ račun.
-ovakva mizoginija ili zadrtost je razlog da se sve muškarce etiketira i baci u isti koš.. no jasno je vidljivo tko što misli, zastupa, uz prikrivanje brčića..
-da, uz pravo ide i odgovornost.. no muškarci nemaju što pametovati, prigovarati itd ženama.. tj ako nisi nečim zadovoljan, zasuči rukave, primi se posla i napravi.. tj muškarac može o toj temi govoriti kad postane majka.. do tad je 'samo' otac.
-istina, idealno, oboje bi odlučivali.. no realnost je takva da majka ima glavnu riječ, jer je to ipak njeno tijelo i dok se ne razdvoji porodom .. itd itd. može li bolje? odgovor jednako kao demokracija, nije savršeno ali imamo li bolje? .. prihvatiti realnost i unutar tog živjeti, ne prosipati **izme kao izmete .. loše.
-ovakva mizoginija ili zadrtost je razlog da se sve muškarce etiketira i baci u isti koš.. no jasno je vidljivo tko što misli, zastupa, uz prikrivanje brčića..
-da, uz pravo ide i odgovornost.. no muškarci nemaju što pametovati, prigovarati itd ženama.. tj ako nisi nečim zadovoljan, zasuči rukave, primi se posla i napravi.. tj muškarac može o toj temi govoriti kad postane majka.. do tad je 'samo' otac.
-istina, idealno, oboje bi odlučivali.. no realnost je takva da majka ima glavnu riječ, jer je to ipak njeno tijelo i dok se ne razdvoji porodom .. itd itd. može li bolje? odgovor jednako kao demokracija, nije savršeno ali imamo li bolje? .. prihvatiti realnost i unutar tog živjeti, ne prosipati **izme kao izmete .. loše.
ajd se smiri, naskodilo ti bude
Ovu ihushovu argumentaciju sam već sto puta čuo. Pa dobro, o visini zatvorske kazne mogu odlučivati samo zatvorenici jer nitko tko se nije našao u njihovom položaju ne može razumjeti njihove motive za učinjenje kaznenog djela niti razumjeti kako im je teško u zatvoru. Lako je govoriti da se ne smije krasti, kad imaš dobar posao i novca koliko hoćeš!
-ovakva mizoginija ili zadrtost..
Zar prekidanje života u samom početku nije nešto najzadrtije? Možda uvelike cijeniš i koristiš razne stvari, a koje su izumili oni koji su zamalo bili pobačeni. I tko kaže da je ženina riječ glavna; zar dijete nebi htjelo živit - tko ga pita o tome? Tek kad to dijete odraste, kaže ti da voli život i želi živit. Zapravo bi se, po automatici, samo dijete trebalo i pitat, dok bi muž i žena imali dužnost ispunit njegovu želju - da ga iznesu na svijet, da ga podižu i vole, a dalje kako bude. Nebi to trebalo bit nekakvo pravo, nego bi trebala bit dužnost - odgovornost, jer je stvarnost utemeljena na redu i na životu, a ne na kaosu i smrti, mada je prožeta time. Stoga, opstanak cjelokupnog života ovisi o skupu odgovornosti, kao i opstanak društva. Upravo zbog toga sloboda ne može bit bezuvjetna, jer bi tada uništenje bilo zajamčeno.
Kako je jednom netko izjavio (Reagan?): primijetio sam to da svi koji se zalažu za pobačaj - nisu bili pobačeni, nego žive.
Svijest nije materijalne prirode, jer o tome svjedoče nebrojena izvantjelesna iskustva, bilo da su namjerno ili nenamjerno izazvana. O tome, također, svjedoče i duhovni entiteti. Nikola Tesla je dao doznanja, da znanost neće napredovat dok ne počne istraživat duhovnu sferu. Upravo je i on to činio, a od tu mu i najvažniji izumi. I nije on jedini takav, koji je istraživa duhovno i kome je znanje dano na pladnju.
.. Bilo bi lijepo tako živjeti, na tuđ račun.
-eh, da.. na tuđi račun.
ajd se smiri, naskodilo ti bude
-pa? .. odskakući.. :)
Ovu ihushovu argumentaciju sam već sto puta čuo. Pa dobro, o visini zatvorske kazne mogu odlučivati samo zatvorenici jer nitko tko se nije ..
-bla.bla-bla.. relativiziraš, karikiraš.. dovoljno znanja da možeš što poželiš, no možeš li i bolje? npr kao odvjetnik suprotne strane, neutralan-objektiavn reći zašto je ovo loša usporedba, kriterij.. odnosno koji su tvoji kriteriji, što je na tuđi račun itd.. ili tko ima o čemu pravo odlučivati? .. muškarac, žena, oboje, nitko? ili u postotcima.. 49:51? .. odnosno, koliko god ženama galantno dao pravo glasa, kojim kriterijem tad sebi daješ veće pravo glasa u odnosu na žensku osobu i dijete, rođenje, odnosno odluka u vezi s time.. no galantno ženi daš veću odgovornost, eufemizmom ako je raširila noge, neka joj.. onak, loše.. na tuđi račun ili odluči se, želiš li biti dobar-loš, objektivan ili nešto deseto, .. no i to je za ljude, tj biti čovjek ne znači imati pošten kriterij, naprotiv, ljudski dio su prirmarmo mane i loše navike..
**
-pošto ostatak teško može pročitati dužu sms poruku i razumjeti je.. evo pojednostavljenog prijevoda čapta: :)
Pravo nije matematika: Prava se ne dijele po postotcima. Pravo na tijelo, autonomiju i odluku o trudnoći ne može se kvantificirati. U pravnom smislu, žena ima pravo odlučivati jer se radi o njezinom tijelu — to nije galantnost, to je temeljni princip ljudskih prava.
Kriterij “tko je raširio noge”: Taj eufemizam je opasan jer implicira moralnu krivnju žene za seksualni čin, dok muškarca stavlja u poziciju pasivnog promatrača. To je ne samo neobjektivno, nego i društveno štetno. Seksualni čin je zajednički, ali posljedice nisu ravnomjerno raspoređene.
🧭 Tko ima pravo odlučivati?
U slučaju trudnoće: Pravo odlučivanja pripada prvenstveno ženi, jer se radi o njezinom tijelu, zdravlju i životu. Muškarac može imati moralni glas, ali ne pravni veto.
Na tuđi račun je kad se odgovornost prebacuje bez prava, ili kad se pravo uzima bez odgovornosti.
Na tuđi račun je kad se moralna presuda temelji na spolu, a ne na kontekstu.
Na tuđi račun je kad se galantnost koristi kao maska za dominaciju.
itd..
-ovakva mizoginija ili zadrtost..
Zar prekidanje života u samom početku nije nešto najzadrtije? ..
-eh, da.. zadrtost.
Kako je jednom netko izjavio (Reagan?): primijetio sam to da svi koji se zalažu za pobačaj - nisu bili pobačeni, nego žive.
Bas si nasao koga ces citirati. Od Reagana i njjegove trickle down ekonomije su i pocela sva ova sranja koja imamo danas.
dok ja pijem kavu, onaj drugi ima još par sms crtica za razumijevanje problematike i opasnosti misli-ideja..
**
Metafora “rastu prikriveni brčići” koja aludira na lik Hitlera može se tumačiti kao upozorenje na pojavu autoritarnih tendencija koje se ne manifestiraju odmah otvoreno, već se postupno uvode pod krinkom reda, sigurnosti, tradicije ili “zdravog razuma”. Evo kako se ta metafora može razložiti:
🕵️♂️ Prikrivenost i simbolika
Brčići kao simbol: Hitlerovi brčići postali su globalno prepoznatljiv simbol totalitarizma, mržnje i ekstremne kontrole. Kad se kaže da “rastu prikriveni brčići”, to ne znači da netko doslovno postaje diktator, već da se u društvu, politici ili kulturi počinju pojavljivati elementi koji podsjećaju na fašističke obrasce.
Prikrivenost: Riječ “prikriveni” sugerira da se te tendencije ne prikazuju otvoreno. Umjesto toga, dolaze kroz zakone, retoriku, medije, moralne panike — sve dok ne postane prekasno.
⚠️ Kontekstualna primjena
Ova metafora može se primijeniti na:
Diskurs koji demonizira “druge”: Bilo da se radi o migrantima, manjinama, ženama, LGBTQ+ osobama — kad se počne govoriti o njima kao prijetnji, “brčići” već rastu.
Zakonodavne promjene koje ograničavaju slobodu: Ako se sloboda govora, prava na tijelo, pravo na izbor počnu ograničavati pod izlikom “nacionalne sigurnosti” ili “moralne obnove”, to je znak da se autoritarizam šulja.
Kult ličnosti: Kad se vođe počnu prikazivati kao nepogrešivi spasitelji, a kritika se doživljava kao izdaja — to je već poznat scenarij iz povijesti.
🧠 Zašto je metafora moćna?
Jer ne optužuje direktno, već poziva na budnost. Ona ne kaže “ovo je fašizam”, već “pazi, nešto raste — i nije bezazleno”. To je poziv na kritičko mišljenje, na prepoznavanje obrazaca prije nego što se učvrste.
... podvučeno kao ono što ja kažem.
-dok oni kažu, na tuđi račun.. tj uzmu si pravo odlučivanja iznad prava druge osobe.. nejednakost, nema tad ni 50:50% .. dok to 'diskretno preskoče' u argumentaciji jer znaju da im ne ide u prilog, no to je taj stav, kriterij, 'moj glas vrijedi više'.. ''ja!'' :)
* i tehnički ispravak.. ne fašizam, nego generalno-**izam ili izmi-množine.
ihbush je živ primjer čovjeka koji površno misli, što se vidi i iz svake njegove rečenice, jer ako ne misliš suvislo ne možeš ni pisati suvislo (jasno, razgovjeteno, jezgrovito). Što znači pravo glasa? Evo, primjera. Sjednemo nas 10 u bitriju i nas 9 olučimo da će osoba A podmiriti račun, a ta osoba svojim jedinim glasom glasa NE. Mi smo pobijedili, jer smo ga nadglasali 9:1. Imao sam priliku u praksi vidjeti takvu metodu, kada je uredništvo jednoglasno odlučilo da mi prepolovi honorar, iako je u ugovoru jasno stajao njegov iznos, pa su se čudili što se ja bunim pritiv toga kada je "većina" za. Najlakše se složiti na štetu trećega, u našem slučaju nerođenog djeteta. I dok se zalažemo za pravo životinja, oduzimamo ljudskom biću osnovno pravo, pravo na život. Zar su žene zato stekle slobodu da je drugom oduzmu? Sve u svemu, vrhunac (malo)građanskog licemjerstva.
..Sve u svemu, vrhunac (malo)građanskog licemjerstva.
-slažem se.. a ostalo je besmislena glupost, sjedenje u birtiji i plaćanje runde.. onak, odrasti :)
Krilatica moje "tijelo - moj izbor", shvaćena od neoliberala je iskrivljenje svake etike. Jer sloboda u čovjeka podrazumijeva i odgovorost. Čovjek sa svojim tijelom može raditi što hoće, ali onda mora snositi i sve posljedice svojih odluka. Ako žena slobodno, svojom voljom stupa u spolne odnose, onda mora prihvatiti i rizik trudnoće i snositi sve posljedice koja ona donosi. Ovako je: ja ću raditi što hoću - a neka drugi (nerođeno dijete) snosi posljedice. No, lijepo. Bilo bi lijepo tako živjeti, na tuđ račun.
Točno je da možeš što hoće i točno je da svaka akcija nosi reakciju (posljedice) i to je manje više to.
Jedino me buni zašto se ti guraš u definiranje posljedica na akcije u koje nisi bio uljučen?
Točno je da možeš što hoće i točno je da svaka akcija nosi reakciju (posljedice) i to je manje više to.
Jedino me buni zašto se ti guraš u definiranje posljedica na akcije u koje nisi bio uljučen?
-jednostavno mora.. 'jače od njega' ili priroda :) .. tj već je bila kontekstualno 'ista' tema, žene.. i konkretna mizoginija, no na to dođe i argumentacija iz autoriteta, pa kriterij bugovaca-modova itd.. i tako to.. no brčići se vide, jasno.. :)
-kao što su se 'prepoznali' u postovima i pokušavaju odgovoriti, mada nije bilo referenci na konkretno njihove postove.. 'take one to know one' kažu.. itd :))
ihbush je živ primjer čovjeka koji površno misli, što se vidi i iz svake njegove rečenice, jer ako ne misliš suvislo ne možeš ni pisati suvislo (jasno, razgovjeteno, jezgrovito). Što znači pravo glasa? Evo, primjera. Sjednemo nas 10 u bitriju i nas 9 olučimo da će osoba A podmiriti račun, a ta osoba svojim jedinim glasom glasa NE. Mi smo pobijedili, jer smo ga nadglasali 9:1. Imao sam priliku u praksi vidjeti takvu metodu, kada je uredništvo jednoglasno odlučilo da mi prepolovi honorar, iako je u ugovoru jasno stajao njegov iznos, pa su se čudili što se ja bunim pritiv toga kada je "većina" za. Najlakše se složiti na štetu trećega, u našem slučaju nerođenog djeteta. I dok se zalažemo za pravo životinja, oduzimamo ljudskom biću osnovno pravo, pravo na život. Zar su žene zato stekle slobodu da je drugom oduzmu? Sve u svemu, vrhunac (malo)građanskog licemjerstva.
Primjer ti ne stoji!
Pravo glasa je pravo u sudjelovanju donošenja odluke. Da bi pitanje o tome tko plaća račun uopće moglo biti postavljeno i stavljeno na dnevni red svi sudionici prvo moraju složiti i prihvatiti da se glasanjem odlučuje tko će platiti račun. Do toga trenutka i dok se to ne dogodi ovo što opisuješ je tek iznošenje mišljenja.
Toliko jako mutiš da nisam siguran da li se samo jako dobro zezaš ili si zasita toliko slab u ovoj temi.
Na stranu sad i neprimjerene uvrede prema forumašu i na činjenicu da promjenu honorara nisi morao prihvatiti, odnoso ako je ista obavljena bez tvoje privole, mogao si to i utužiti.
Ovu ihushovu argumentaciju sam već sto puta čuo. Pa dobro, o visini zatvorske kazne mogu odlučivati samo zatvorenici jer nitko tko se nije našao u njihovom položaju ne može razumjeti njihove motive za učinjenje kaznenog djela niti razumjeti kako im je teško u zatvoru. Lako je govoriti da se ne smije krasti, kad imaš dobar posao i novca koliko hoćeš!
Ako ovo nije samo trolanje na najače onda je čak i opasno. Ovdje, čini se, radimo paralelu između žena i zatvorenika? Zatvorenik postaješ onda kada se teško ogriješiš o pozitivne propise koji u konačnici pokušavaju štiti društvo od devijatnosti. Po toj logici žena pobačajem zapravo radi devijatnost vrijednu zatvora, vjerovatno ubojstvo i negativno utječe na demografiju, pa takve žene onda treba strpati u zatvor? Te kao fusnotu ili temeljni zaključak o ispravnosti prethodno rečenoga zaključujemo da je krasti ok ako nemamo novca ili dobar posao.
Koma!
Pitao sam se zašto mi se žene iz udruge "BABE" i slične, čine toliko jako agresivne, ali ako se susreću sa ovakovim komentarima onda mi je jasno zašto su tako jako agresivne. Razumijem da je mnogima na ovakove izjave teško ostati smiren.
Ako ovo nije samo trolanje na najače onda je čak i opasno. Ovdje, čini se, radimo paralelu između žena i zatvorenika? ..
-opet, jače od njega.. ne slučajno, ponavljanje istih obrazaca-kriterija. .. (vidi pod 'demonizaciju', ne slučajno se uz ženu stavi negativan kontekst kao zatvorenik, ne neki pozitivan primjer.. tako se 'gradi' opravadnje, kriterij.. sto malih koraka-ciglica do cilja, ne slučajno, ne prvi put itd. no pošto je u pitanju autoritet kao i besmislene ekipe lajkera prolazi, mada ne bi trebalo.. tj kad treba kartonirati tad nije važno što je netko rekao-natipkao nego tko.. odnosno, diskretno se od tad zaobilazimo, no mora povremeno vratiti.. a nije da ni ja nemam udio u ovoj temi :) .. ne zaboravlja se ništa, no 'zaboravlja' se vlastiti promašaji kao i moderacija bug-foruma ..).
A šta, ova tema još nije stigla do "partizani vs ustashe"? Pif, razočaran sam!
-promašuješ stadion... ako je tema o pobačaju ili što već ..
-razlozi za-protiv su jedno, ali tko na kraju odlučuje, koja osoba, tijelo-institucija.. o čemu, to je važno, u bolnici, sudskom postupku, životu.. i u krevetu, odlučuje tko, osoba ili institucija-društvo? i to ne oko loše demokracije plaćanjem runde u bircu kao blentavom primjeru jer nikakve veze s primjerom nema kao i ona gora druga strana stavljanja žene u kontekst kriminala-negativnosti kad teoretski može biti bilo koji drugi primjer tad onaj izabrani govori sam za sebe itd.
-etika, zakoni.. tko na kraju donosi koju odluku? tko ima ili nema pravo i koliko, do koje granice.. i kako god okrenemo, na kraju odlučuje žena, dok ostali mogu biti ljuti, imati svoje razloge itd.
-ima li žena pravo obaviti abortus, bez nekih opravdanja, razloga, objektivnih (ili subjektivnih).. neovisno o mogućim razlozima, ona to pravo ima, ostali ne baš.. tj ne o tuđem tijelu, čak i kad si država-vlast uzme to pravo jer je naprosto jača i može, kao što silovatelj ili ubojica napravi što želi jer je jači, može.. no to s pravom ili etikom nema veze, odnosno ima, veća riba jede manju bez etičkih problema a hitler opravdava potrebnim životnim prostorom, ubermenšen pravom itd.. svatko nađe opravdanje koje želi, no baš ništa nema s pravom odluke žene oko takve odluke, tj druga osoba koja ima pravo, druga po redosljedu, je partner, klasično suprug-muž.. to su dvije osobe na svijetu koje se mogu pitati bilo što u vezi djeteta.. nitko treći bez posebnog razloga, kao što ni policija ne može nešto bez sudskog naloga, tj mora postojati neki razlog-sud koji će tad kao izuzetak od tog pravila overidati to pravo roditelja-para, odnosno žene koja je jedina meritorna-ovlaštena svim etičkim normama odlučivati ako je se uopće nešto pita.
-što bi bila suprotnost tog-takvog prava.. npr roblje, vlasništvo.. ne samo u haremu gdje je vlasnik muškarac-sultan-car ženama, nego vlasnik u bilo kojem obliku i spolu.. onaj koji ima pravo odlučivati bilo što, npr što smije nositi-obući, burku, haljinu ili tange, što smije govoriti, raditi, misliti.. ili ne smije, pa je sad vrhunac saudijske propagande da smiju voziti auto, .. ili blentaviji primjer albanije koja uvodi ai-ženu.. onak, to je ai.. zašto mora biti muško ili žensko.. vrijedi li manje ako je žena? nema pravi status ministra ili osobe u fotelji? .. to je ai.. soft-algoritam, no predstavljen kao žena .. želeći ravnopravnost zaostalog društva ili pokazujući kako je manje vrijedna? .. oboje? .. tko o čemu odlučuje? tko odlučuje o djeci? zakon? -tek kad dođe do zakona, do tad roditelj, primarno majka.. ne ostatak planete.
edit: ... ili da bi bilo možda jasnije.. ne zagovaram abortus.. ovisi, da ga netko želi, možda bi odgovarao, možda ne .. govorim o tome tko odlučuje, pravo.. ne tko može imati mišljenje-stav ili što bi 'ja' ..
Pitanje čedomorstva nije samo pitanje postojanja svijesti i percepcije boli, nego je još više od toga - pitanje zaustavljanja ljudskog života. Ima ljudi koji su zamalo doživili takvu sudbinu - da im život bude prekinut u samom početku, a danas žive ispunjeno, vole život - zadovoljni su, doprinose zajednici na različite načine. Stoga, kad žena kaže: moje tijelo - moj izbor - to je varljiva floskula, jer zapravo nije u pitanju njeno tijelo i njen život. Tko si uzima za pravo da s predumišljajem prekine drugi ljudski život - kako nazivamo takve?
Djetetu ti treba bubreg da bi preživjelo. Društvo bi te trebalo moći natjerati da ga daš?
Mene zanima kad mi nebinarni shvatimo da smo to što jesmo ?
Nisi u toku, tijeku. Ustaše i partizani su out, sada su woke i sveti Trump in.
Pa prema vama žene nisu stekle slobodu, kad hoćete da budu prisiljene iznositi trudnoću. To je sloboda sa zvjezdicom. K tome fetus, pa čak i novorođenče nije netko nego nešto, nije drugi već drugo.
-tek rođenjem postaje osoba.. s pravima itd., prije tog ovisno o medicinskoj granici ili mišljenjima, pravno.
-može umotano u celofan.. sadržaj je bitan.
Nisi u toku, tijeku. Ustaše i partizani su out, sada su woke i sveti Trump in.
Zar to nije jedno te isto?