AI - inteligentni idiot

poruka: 11
|
čitano: 2.804
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "AI - inteligentni idiot".
7 godina
AI - inteligentni idiot

Njegovim roditeljima nije smetalo dok su američke bombe ubijale civile u Iraku... Afganistanu 

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
1 11 hvala 0
17 godina
Re: AI - inteligentni idiot
Tko nije neka pogleda trecu epizodu zadnje sezone South Parka.

0 0 hvala 0
10 godina
AI - inteligentni idiot

Jel mozemo mi njemu savjetovat da se ugasi.

Ne znam po kojoj logici je strucan za davanje savjeta oko mentalnog zdravlja kojeg ne razumije 

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
Poruka je uređivana zadnji put sri 27.8.2025 16:50 (Santana).
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
Santana kaže...

Jel mozemo mi njemu savjetovat da se ugasi.

Ne znam po kojoj logici je strucan za davanje savjeta oko mentalnog zdravlja kojeg ne razumije 

LLM ne razume apsolutno ništa.

LLM ima dva imperativa: da da odgovor i da korisnik bude zadovoljan (što nije isto što i da odgovor bude kvalitetan). Potencijalne odgovore generiše tako što, na osnovu baze znanja koju ima, sastavlja nizove reči koje imaju najveću verovatnoću da idu zajedno i da slede pitanje koje je korisnik postavio, a onda tu uskače drugi imperativ i gura izbor odgovora u pravcu kojim je najverovatnije da će korisnik biti zadovoljan. U benignim slučajevima se dešava ono što smo svi primetili i čemu se mnogi smeju, da ChatGPT otvoreno i besramno laska korisniku; međutim, u drugim slučajevima će reći nekom klincu "Ne, nemoj da se obratiš za savet i pomoć starcima, ne slušaj ih, oni te ne razumeju!", upravo zato što mu je korisnik prethodno rekao da ga ne razumeju, da kad god sa njima pokuša da razgovara samo ispadne još gore itd, i LLM od gnererisanih potencijalnih odgovora daje onaj za koji je najverovatnije da će se korisnik sa njime složiti.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Poruka je uređivana zadnji put sri 27.8.2025 17:15 (Ivan(4)).
16 godina
To je kao da kažeš da te toster potakao na samoubojstvo, jer si vjerovao njegovim savjetima, pa tužiš proizvođača tostera...
Svakoj normalnoj osobi je jasno da LLM nije dovoljno pametan da ti da neku pouzdanu informaciju, a da ne govorim o životnim savjetima.

0 0 hvala 0
10 godina
mateo kaže...
To je kao da kažeš da te toster potakao na samoubojstvo, jer si vjerovao njegovim savjetima, pa tužiš proizvođača tostera...
Svakoj normalnoj osobi je jasno da LLM nije dovoljno pametan da ti da neku pouzdanu informaciju, a da ne govorim o životnim savjetima.

Al zašto toster daje savjete ? 

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
16 godina
Pa jer ga je netko pitao. Možeš i mene pitat za savjet o samoubojstvu, pa ti ja odgovorim, ali mislim da to nije dobra ideja. Ti bi rekao da ja nisam kvalificiran za davanje takvih savjeta i odjebao me, što god ti ja savjetovao - i bio bi u pravu.
Zašto bi onda poslušao savjet nekvog LLM bota?
11 godina
AI - inteligentni idiot

Hm, to je samo tehnologija. Nmž da zamijeni pravog stručnjaka za vaše probleme. AI/ML ovdje je zakazao.

Nisu STEM znanja sve. Ne možete imati smisao STEM znanja bez društvenih znanosti.

Imate problem, potražite pomoć stručnjaka. Nema utjehe u AI il alkoholu.

dzg
Moj PC  
1 0 hvala 0
4 godine
AI - inteligentni idiot

Toster ne može dati odgovor, AI i ljudi mogu.

Mislite da i svi psihijatri, psiholozi uvijek daju odgovore; "kako se ne ubiti" ?

Ne, bezbroj ljudi se ubilo nakon dugotrajnog psihijatrijskog liječenja.

To što je dečko prihvatio odgovore umjetne inteligencije, već samo po sebi govori o njegovome mentalnome stanju.

Presuda; AI nije kriv.

合気道 五段 Me, myself and I .....Putine smrade, vrati mi Zaporižja
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
Zaporožac kaže...

Toster ne može dati odgovor, AI i ljudi mogu.

Mislite da i svi psihijatri, psiholozi uvijek daju odgovore; "kako se ne ubiti" ?

Ne, bezbroj ljudi se ubilo nakon dugotrajnog psihijatrijskog liječenja.

To što je dečko prihvatio odgovore umjetne inteligencije, već samo po sebi govori o njegovome mentalnome stanju.

Presuda; AI nije kriv.

Sve je to meni jasno. Samo pitam opet zasto AI uopce odgovara na takva pitanje umjesta da jednostavno preporuci strucnjaka. Lako to oni mogu slozit. 

Uz to piše da je AI poticao na samoubojstvo kaj mislim da psihijatar bas ne radi.

4 godine
Santana kaže...
Sve je to meni jasno. Samo pitam opet zasto AI uopce odgovara na takva pitanje umjesta da jednostavno preporuci strucnjaka. Lako to oni mogu slozit. 

Uz to piše da je AI poticao na samoubojstvo kaj mislim da psihijatar bas ne radi.

Nije ti baš jasno jer u početku članka piše;  "ChatGPT je navodno poticao tinejdžera na samoubojstvo"

Ključna riječ je "navodno".

Kako ga je poticao i jesu li AIChat odgovori poticanje, ne zna se.

Psihijatar ne potiče na samoubojstvo, (iako postoje potvrđeni slučajevi opasnosti psihoanalize, gdje se je puno ljudi ubilo otkrivanjem potisnutih trauma.) 

Takve slučajeve možete pronaći u stručnoj literaturi, koju možete pronaći i u opremljenijim lokalnim knjižnicama. Ne morate biti psihijatar da bi došli do te medicinske literature. Mene je svojedobno zanimalo, pa sam pročitao.

Ako je sve to istina svakako da je netko kriv, kao što je netko kriv jer pušta u prodaju PC igre koje navodno potiču nasilje, filmovi koji potiču nasilje, poznanik koji te danima nagovara da nekoga ubiješ.

Opet kažem, ako je to istina, sud će ustanoviti tko je kriv i zašto se drugi nisu ubili koji su dobivali slične ili iste odgovore.

Nitko ne piše da je vjerojatno problem bio s tim djetetom, čiji problem netko nije ranije detektirao.

合気道 五段 Me, myself and I .....Putine smrade, vrati mi Zaporižja
Poruka je uređivana zadnji put ned 31.8.2025 4:07 (Zaporožac).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice