Sony PlayStation 5 izdvojena tema

poruka: 29.729
|
čitano: 8.253.580
|
moderatori: DrNasty, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Sony PlayStation 5
Chronosus kaže... 

Ja sam se osobno sreo prvi put s tim prije 8-9 godina kad sam si složio na kompu Switch emulator da bi igrao BoTW gdje je doslovce svaki pomak miša rezultirao stutteringom i kompajliranjem shadera. Bio sam WTF je ovo jer do tad nisam nikad vidio u igri. E, al možeš igrati i na višoj rezoluciji nego na Switchu. Rekoh hvala al ne hvala (BTW, upravo igram baš BoTW na OG rabljenom Switchu kojeg sam uzeo ove godine, apsolutno superiorno iskustvo). 

Ispada da je to kroz par godina postalo mainstream iskustvo na PC-u i sad svi znaju što je kompajliranje shadera i time izazavani stuttering. Tako da jednostavno ne možeš reć da nije otišao u rikverc.

Moram samo još ovo iskomentirati jer ne mogu prijeći preko toga.

Znači ti si prije 8-9 godina imao probleme sa nekim Switch Emulatorom na PCu zbog shader stuttera. Sa emulatorom koji je tad tek započeo svoj razvoj (Switch je izašao 2017-Q1, znači prije 9 godina).

Znači, random emulator projekt, emulator za sve igre, koji ti nije odmah radio dobro za BOTW nije radio dobro day 1? Pa kako?!

Bila je hrpa emulatora i nijedan nije bio savršen, em su radili samo u pojedinim igrama, em su bili tek u počecima razvoja.

Npr. Ryujinx emulator je 2020 uveo disk caching mehanizam kako bi riješio taj problem, koji je onda keširao iskompajlirane shadere na disk kako ih sljedeći puta ne bi opet morao kompajlirati. Jer očito nisu znali kako to bolje riješiti u emulatoru. Naravno, igre su i dalje štekale dok prvi put nešto novo mora iskompajlirati. Nakon toga su se pojavili downloadi za već predkompajlirane shadere koje si samo strpao na disk.

Znači, pričamo o ilegalnim emulatorima, koje je Nintendo krenuo zabranjivati tek nakon što su se počeli masovno koristiti na SteamDecku.

I ti to spominješ tu kao neki relevantni faktor oko shader stutteringa na PCu?

Da ne ulazim u detalje i neke druge primjere iz svijeta programiranja (a imam ih) ono što je bitno je sljedeće:

- ako se žele top performanse (a u igrama se žele) tada se ne koristi Just-In-Time kompajliranje u runtimeu, nego unaprijed kompajlirane stvari. I to je upravo ono što PC igre oduvijek i rade.

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.6.2026 11:16 (Bitanga).
9 godina
Sony PlayStation 5

Pozdrav, 

Poklanjam 2 vouchera za 25% popusta u BB, ako nekom treba, vrijede do 30.6.2026., voucher vrijedi za ps4 i ps5 igre te opremu za ps....

A1-S0AU47AZM

A1-OP6R49FO8

Moj PC  
4 0 hvala 1
7 godina
Sony PlayStation 5

Hvala, iskoristio sam ovaj prvi. Kupio sam si ghost of yotei 

2 0 hvala 0
14 godina

Za ps4 pro nisam kupio nijednu dvd igru, a PS5 sam odmah uzeo DD. Koliko je još preostalo ljudi koju kupuju fizičke igre

15 godina
sstrmi kaže...

Za ps4 pro nisam kupio nijednu dvd igru, a PS5 sam odmah uzeo DD. Koliko je još preostalo ljudi koju kupuju fizičke igre

mozda jos sedmero

/s za ove koji ne kuze

Poruka je uređivana zadnji put danas u 12:14 (CrossDeath).
16 godina
sstrmi kaže...

Nedavno sam pročitao da je u PS5 generaciji oko 90% prodanih igara na PlayStation platformi digitalno. Nije ovo ništa neočekivano, PS5 Pro su pustili u prodaju bez čitača za diskove, to je bila neka naznaka. Igre u fizičkom obliku će još samo donekle postojati na Nintendo platformi, ali ne vjerujem da će ni tamo dugo biti tako.

Blaugrana al vent, un crit valent, tenim un nom, el sap tothom, BARCA! BARCA! BARCA!
15 godina
sstrmi kaže...

Nije u tome problem. Problem je što digitalne igre neće biti ništa jeftinije i to što ovim potezom ti fizički nisi vlasnike igre.

Ko kaže da neće u nekoj bliskoj budućnosti ti oduzeti kupljenu digitalnu igru jer je nisi igrao 2 godine npr.

16 godina
zuper kaže...
sstrmi kaže...

Nije u tome problem. Problem je što digitalne igre neće biti ništa jeftinije i to što ovim potezom ti fizički nisi vlasnike igre.

Ko kaže da neće u nekoj bliskoj budućnosti ti oduzeti kupljenu digitalnu igru jer je nisi igrao 2 godine npr.

Zadnjih para igara koje sam kupio na disku uopće nisu bile cijele na disku i tražile su extra download i day 1 update za pokrenuti. Dakle i dalje si uvelike ovisan o digitalnom storeu i updateima bez obzira što imaš igru na disku. Već odavno to nije kao PS2 ili PS3 era gdje ti samo ubaciš disk i siguran si da sve radi i ne treba ti Internet. Ako je tako onda bolje da uopće ni nema igara u "fizičkom" obliku.

Blaugrana al vent, un crit valent, tenim un nom, el sap tothom, BARCA! BARCA! BARCA!
15 godina
Sony PlayStation 5

Klošari...

Znao sam da će bit, samo ne baš tak brzo.

Moj PC  
6 0 hvala 1
17 godina
zuper kaže...

I fizičku ti mogu oduzeti, osim ako ćeš cijelo vrijeme imati konzolu offline i nikad ništa ne ažurirati.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 17:18 (Bitanga).
15 godina
Sony PlayStation 5

jebiga, moze im se. na nama je da ih kaznimo. iako nemam niti jednu fizicku igru, nikako ne podrzavam to sto ce ih ukinuti. klosarski potez. 

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
Sony PlayStation 5

Baš sam malo pogledao, i apsolutno sve igre za PS5 koje sam kupio bile su na disku...Sa jednim izuzetkom, a to je Alan Wake II jer ga kreteni nisu izdali na disku u prvih godinu i pol.

Sve kupim, odigram i prodam, ne replay-am igre...Koji će bi k pun library igara koje neću više taknuti. 

Pitaj boga kaj dalje kad dođe nova generacija konzola, najbolje na nađem neki drugi hobi, možda da se počnem drogirat...Vjerojatno bi bilo jeftinije.

Moj PC  
7 0 hvala 0
16 godina
Sony PlayStation 5

Ja zasad 37 igara na PS5, od toga 8 na disku. Čisto jer igre koje mi se ekstra sviđaju volim imati u kolekciji sa kutijom. Da nije toga nebi nikad ni kupovao u fizičkom obliku, bar ne u ovom stanju kakve su fizičke igre sad gdje sam ovisan o Internetu i dalje bez obzira što je igra na disku.

Moj PC  
2 0 hvala 1
18 godina
Da zivim u zg i imam laganu mogućnost prodaje/zamjene, bi kupovao disk verzije, ovako samo digitalija i vecinom na popustu kada bude oko 30ak eura.
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
Sony PlayStation 5

Naravno da ovo nije nikakvo iznenađenje, ali kao nekog tko kao i kolega par postova iznad praktički isključivo nabavlja diskove, došlo mi je malo prebrzo. Igram puno raznih igara kroz godinu, ali rijetko što replayam.

Kakva će točno biti situacija s konzolaškim gamingom 2028. tko zna s obzirom na trenutno stanje, ali sigurno da ću PS5 koristiti puno manje nakon što diskovi nestanu. 

U teoriji možda će ovo biti manje tmurno nego mislim jer će Sony više uložiti u PS+ pa ću se vratiti na mjesečnu pretplatu i na taj način odigrati dosta onog što me zanima.

Ali s druge strane, sada će PS Store biti jedini način za nabaviti igre. Tko kaže da ubuduće i Sony neće poći putem Nintenda pa popuste na igre davati svake prijestupne. 

Željko Vela: Phillip Lahm jedini ima dres s dugim rukavima ---- Srećko Bogdan: Zima mu je, jer je mali
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Sony PlayStation 5

Ja ne znam šta Sony točno misli, odnosno je li tu netko išta misli, oni kao da su u poziciji da mogu šta hoće, samo odbijaju ljude jednom za drugom užasnom odlukom, al tko zna, možda imaju neke top igre na rasporedu za 2028. pa će opravdati. Kad imaš proizvod onda radiš kako želiš. 

Oni su valjda umislili da su Rockstar, Rockstar ima proizvod koji uzima i uzeti će milijarde, i zaslužuje jer uvijek rasture. Kao dileri droge, ako imaš top proizvod onda sam postavljaš uvjete. Zašto njemački ovčar liže jaja? Jer može.

Kad Sony izbaci first party drlog od igre, onda barem ljudi imaju mogućnost preprodavat, a ovako bi nas valjda zaključali da kad kupimo da je gotovo.

Osobno se uopće ne bojim ovih fora da će moći isključit igre ili ukinuti podršku, to mogu i sada, fizička igra ili ne, osim toga kao da prekidaju podršku za igre koje valjaju, prekinu za neke opskurne drloge.

Ko im jebe mater u svakom slučaju, ima konkurencije, ne zaboravite da glasate svojim novcima. Da ne izlazi GTA 6, izbacio bi to smeće od ps5 iz kuće iste sekunde.

Moj PC  
4 0 hvala 0
15 godina
Hexfire kaže...

Naravno da ovo nije nikakvo iznenađenje, ali kao nekog tko kao i kolega par postova iznad praktički isključivo nabavlja diskove, došlo mi je malo prebrzo. Igram puno raznih igara kroz godinu, ali rijetko što replayam.

Kakva će točno biti situacija s konzolaškim gamingom 2028. tko zna s obzirom na trenutno stanje, ali sigurno da ću PS5 koristiti puno manje nakon što diskovi nestanu. 

U teoriji možda će ovo biti manje tmurno nego mislim jer će Sony više uložiti u PS+ pa ću se vratiti na mjesečnu pretplatu i na taj način odigrati dosta onog što me zanima.

Ali s druge strane, sada će PS Store biti jedini način za nabaviti igre. Tko kaže da ubuduće i Sony neće poći putem Nintenda pa popuste na igre davati svake prijestupne. 

Mislim da je izglednije da nam se Isus opet vrati neg ovo...

Sve te pare će pokriti epske failove koje imaju svaka 2 mjeseca sa svojim live service pokušajima

15 godina
Gemmy kaže...
Da zivim u zg i imam laganu mogućnost prodaje/zamjene, bi kupovao disk verzije, ovako samo digitalija i vecinom na popustu kada bude oko 30ak eura.

Ali tko će ti garantirati da će digitalija biti na popustu?

Često je upravo disk jeftiniji, a ovako ovisiš kad će Sony dati popust, koliki ili ako će dati popust. Ovo je sad monopol.

16 godina
Sony PlayStation 5

Jedna stvar koja se izostavlja iz ovih priča danas, ovaj podcrtani dio. Znači li to da će igre biti dostupne u raznim dućanima kao i dosad, samo u oblku keyeva a ne na disku? Jer trenutno ne možeš u dućanima kupiti digitalne PlayStation igre samo tako.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
antimadridista kaže...

Jedna stvar koja se izostavlja iz ovih priča danas, ovaj podcrtani dio. Znači li to da će igre biti dostupne u raznim dućanima kao i dosad, samo u oblku keyeva a ne na disku? Jer trenutno ne možeš u dućanima kupiti digitalne PlayStation igre samo tako.

Ja sam shvatio da da. To jest, jedina razlika će biti što sad u kutiji više nećeš dobiti disk nego key. I dalje će postojati "fizička" izdanja igre.

E sad, hoće li to i dalje dolaziti u obliku kutije trenutnih dimenzija (što nema baš smisla osim zadržavanja više godišnjeg kontinuiteta) ili će biti neki drugi format treba vidjeti. U svakom slučaju očekujem da barem u početku tu ne bude prevelike promjene. A s vremenom ćeš možda jednostavno na blagajni kupiti kod kao što je sad sa bonovima. Bez da dobiješ nešto što možeš staviti na policu.

Željko Vela: Phillip Lahm jedini ima dres s dugim rukavima ---- Srećko Bogdan: Zima mu je, jer je mali
14 godina
Sony PlayStation 5

To je ok samo ako si zaluđeni kolekcionar , ja pobacao sve kutije svi ključevi su aktivirani i ne zauzima mi mjesto.

Super Maria su stvorili Japanci,Talijan je a govori Engleski, kompanija mu ima urede u Americi, trči kao Ruski atletičar i skuplja novčiće kao Židov! Ne budimo rasisti budimo kao Mario!
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
Sony PlayStation 5

Eto, mene recimo to odmah odbija od kupnje PS 6, ovaj PRO što imam u kombinaciji sa diskom koristim do daljnjeg i to je to, a moguće da popi*dim pa i njega prodam.

Što bih kupovao digitalno na PSN-u kada je Steam jeftiniji, za tih par ekskluziva ću preživjeti i samo s PC-jem, kod fizičke verzije osim iz kolekcionarskih razloga mi je dosta igrala uloga prodaje/zamjene, stoga ne vidim smisao konzole bez istih. 

Poruka je uređivana zadnji put danas u 8:34 (lobotomac90).
Moj PC  
5 0 hvala 0
18 godina
antimadridista kaže...

A hoće li se moći prodavati/mijenjati kao i do sada fizičke?
Šta ću ja npr Johnu dati key ("fizički") od GTA VI, a on meni 30 evrića i on će onda moći normalno igrati kod sebe na svoj acc-u?

Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran - Einstein
14 godina
Sony PlayStation 5

Sve ide naprijed pa tako i to. Nasa generacija cmuze, druga bude pitala ''kaj je to cd''. Smanjenje troskova, plasticnog otpada i takve fore nam dolaze na naplatu i to je to. Kupovanje jedno te iste stvari 100x, bez mogucnosti posudivanja igara osim accoutn share.

Po meni je to nekakav normalan razvoj dogadaja u takvoj industriji. Unazad par godina je kupovina ''disk'' verzije sve samo ne to. I kad imas CDe, bez interneta si mozes ostrugat guzicu s njim.

http://www.forum.hr/showthread.php?t=1017619&page=24
Moj PC  
1 0 hvala 0
9 mjeseci
Gemmy kaže...

Ja imam situaciju gdje uzimam igre sa dvoje prijatelja, pa si share-amo i neke igramo skupa što mi je definitivno prednost digitalije. Ovako ja imam na disku, ti igru nemaš i možemo se skupa slikati. Jedini razlog iz kojeg sam gotovo prešao na potpuno digitalne igre. Da nemam sa kime šerati i igrati, uzimao bi isključivo diskove i nezanimljive prodavao nakon prolaska. Mislim nisam za odbacivanje diska kompletno, ali evo GTA ćemo uzeti skupa i šerati, možda i rokati online skupa kad dođe, sa jednim diskom to ne možemo. Generalno za SP naslove samo digitalno je pušiona, za MP i game share ako imaš sa kime igrati/podijeliti trošak po meni no brainer.

17 godina
Pero Dinamit kaže...
antimadridista kaže...

A hoće li se moći prodavati/mijenjati kao i do sada fizičke?
Šta ću ja npr Johnu dati key ("fizički") od GTA VI, a on meni 30 evrića i on će onda moći normalno igrati kod sebe na svoj acc-u?

Ne, tako ima Nintendo na nekim cartridgeima (GameKeyCard). I to je čisto ok za prodaju, osim što ovisiš i dalje o online serverima da skineš igru.

Ovdje ako neće biti fizičkog medija, nego key koji ukucaš u PSN (kao Steam key) to je to. Nema više prodaje.

15 godina
Sony PlayStation 5

Nekaj smo propustili u tom svemu oko diskova, ali ovo je usko povezano: PS3 Store closing in all countries July 2027.

Znači nakon izvjesnog vremena i PS5/PS6 igre će "nestati". Store će se zatvoriti kao za PS3 i bit će opet kur*ina po pitanju gdje su tvoje kupljene igre. Morat ćeš kupiti neku pretplatu za stream igara ili neki remake opet...

Dada znam, PS3 je star i igre su recimo (ali zapravo nisu) zastarijele...Ali ja bi rekao da industrija sve manje napreduje i ima sve manje pomaka sa svakom generacijom (i grafički i mehanika samih igara). Recimo jedan GTA V se puca i dalje na max a star 13 godina, Witcher 3 također i dalje vrh i dobro izgleda usporkos godinama, čak dobiva i DLC...Ovakav potez za PS5/PS6 bit će mnogo bolniji jer će igre te generacije punje ljepše stariti.

Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina
Promster kaže...

Nekaj smo propustili u tom svemu oko diskova, ali ovo je usko povezano: PS3 Store closing in all countries July 2027.

Znači nakon izvjesnog vremena i PS5/PS6 igre će "nestati". Store će se zatvoriti kao za PS3 i bit će opet kur*ina po pitanju gdje su tvoje kupljene igre. Morat ćeš kupiti neku pretplatu za stream igara ili neki remake opet...

Dada znam, PS3 je star i igre su recimo (ali zapravo nisu) zastarijele...Ali ja bi rekao da industrija sve manje napreduje i ima sve manje pomaka sa svakom generacijom (i grafički i mehanika samih igara). Recimo jedan GTA V se puca i dalje na max a star 13 godina, Witcher 3 također i dalje vrh i dobro izgleda usporkos godinama, čak dobiva i DLC...Ovakav potez za PS5/PS6 bit će mnogo bolniji jer će igre te generacije punje ljepše stariti.

Ovo je logičan potez, a PS4/5/6/n igre neće nestati zbog same arhitekture navedenih koja omogućava backward compatibility 

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice