Postavio sam, među ostalim, ovo pitanje na podforumu za slaganje konfiguracija, gdje nitko još nije odgovorio,a kako mi je hitno da donesem odluku, odlučio sam ga prenijeti i ovdje. Dakle:
u konfiguraciju sam stavio Sapphireovu HD 5870 (2950kn u ADM-u), jer mi se čini dosta isplativom za te novce. Međutim, gledao sam tragom nekih tamošnjih sugestija Nvidijinu GTX 470. Da 5870-ica ima CUDA tehnologiju, to nipošto ne bi bio težak izbor. Ovako, zbilja ne znam. Želio bih konfiguraciju što pogodniju za high-end gaming, no podjednako sposobnu za brzo i kvalitetno rippanje i konverziju raznoraznih video formata. Koliko uopće CUDA igra ulogu pri potonjem, u odnosu prema recimo 5870 koji ju ne posjeduje; kolika su konkretno ta drastična ubrzanja s CUDA-om koja neki spominju i koliko ću ja to osjetiti koristeći pri dnu navedenu konfiguraciju?
S druge strane, ono što me baš ne veseli jest potrošnja, temperatura i visina buke na 470-ici. Pri tom mi se potrošnja i temperatura još čine manji problem, koliko mi ovako na prvu loptu nikako nije dopadljiva viša razina buke. Ima li tko baš karticu da iskustveno posvjedoči koliko taj faktor generalno dolazi do izražaja, kako u idleu, tako pod raznim stupnjevima opterećenja? Vidio sam i sam neke brojke, no volio bih pročitati mišljenja samih korisnika. Ujedno, ako se za to odluči, koji model uzeti? Vidim na ADM-u da kao najjeftinija ima tek "Asus ENGTX470/2DI/1280MD5, NVIDIA, GTX470, PCIe x16,1280MB" 3083kn. Takva me cijena ponešto buni, jer čitajući neke strane recenzije, GTX470 je kartica koju smještaju negdje između 5850 i 5870, ujedno redovito kao prednost ističući njenu jeftiniju cijenu od 5870, barem kojih 40$. Sad, možda je to točno u odnosu prema nekim high-end modelima, no ovako teško vidim da dolazi do izražaja...
Također, koja je konkretna prednost Voltage Tweaka na ENGTX 470, koji se prvenstveno ističe kao razlika od GTX 470? Što se tiče same brzine spram 5870, zapazio sam da neki govore o istaknutom poboljšanju performansi 470-ice korištenjem posljednjih drivera, međutim nisam pronašao ikakve najnovije benchmarke putem kojih bi se to moglo utvrditi. Ima li tko da uputi na neki, ili da sam kaže pokoju riječ o tome?
Dalje, ako se ima na umu da je kartica vrlo zahtjevna u vidu potrošnje energije, bi li joj uopće bilo dostatno Corsairovo 550W napajanje, uzmemo li u obzir potrošnju svih ostalih navedenih komponenata sljedeće konfiguracije:
Procesor Intel i7 930 , 4x2.8 GHz, Socket 1366, 8MB, BOX
Gigabyte X58A-UD3R, s1366, Intel® X58 + ICH10R Chipset, 6x DDR3
DDR3 6GB (3x2GB) Corsair, 1600MHz, 8-8-8-24, COR-TR3X6G1600C8
ILI
DDR3 6GB (3x2GB) Kingston HyperX, 1600MHz, CL9, KHX12800D3K3/6GX
2 x HDD WD 640GB, WD6401AALS, SATA II, Buffer 32MB, 3Gb/s, 7.200 rpm
CoolerMaster Gladiator 600, Mid Tower, bez napajanja,crno
Napajanje CORSAIR 550W, VX Series CMPSU-550VXEU, 12cm vent., ATX
DVD upisivač SONY DRU-870S, DVD±RW, 24x DVD±R ,12x DL , 48x CD-R
+ neka TV kartica ...?
Na kraju, da ste vi na mome mjestu, što bi vi na mome mjestu, imajući sve navedeno na umu, uzeli?
Unaprijed zahvaljujem na što promptnijem odgovoru, da napokon krenem u kupnju s tim svim.