Rasprava o grafičkim karticama izdvojena tema

poruka: 7.568
|
čitano: 1.475.159
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Rasprava o grafičkim karticama

Ma nije to loše bit će sada dosta polovnih kartica za bagatelu od serije 5000/6000 za one koji vole starije naslove.

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Rasprava o grafičkim karticama
Digitale Maximale kaže...

Je osim šta tako blesave teorije zavjere padnu u vodu isti tren kad pogledas koliko toga se zapravo mijenja u svakom zelenom driveru, i da neke igre cak i bugovi budi znatno popravljeni ili skroz eliminirani. A Nvidia za svaku igru ima i day one driver a ne samo za neke vece AAA naslove.

AMD generalno ima day one drivere za naslove kod kojih izdavač nije ugovorom obavezan da AMD-u neće dostaviti igru pre objavljivanja.

Vezano za NV, priča se tako uopšteno, ali mene zanima koje su to konkretne velike promene iz verzije u verziju ("u svakom zelenom driveru") na GTX 700 i 900 karticama, pošto su one i dalje podržane najnovijim Game Ready driverima.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Poruka je uređivana zadnji put pon 3.11.2025 16:28 (Ivan(4)).
17 godina
Nešto si krivo cuo jer legendarna 1080ti je izgubila podršku pred neki dan
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Pa zapravo je i NV prilično nejasna oko cele priče, no ako se ode na njihovu stranicu, i potraži poslednji Game Ready driver, dobije se 581.57 od pre 20-ak dana, i on pod podržanim generacijama i dalje navodi sve serije od 700 do RTX 50. I onda meni na prethodnim stranama ljudi objašnjavaju kako NV i dalje podržava HW iz 2013. i kad ih pitam "Ok, al' šta je zapravo novo za te kartice, osim oznake verzije" kače neke uopštene linkove o tome kako NV game specific optimizacije funkcionišu, ali niko konkretno da pokaže koja je to najstarija NV serija koja zaista svakog meseca dobije driver koji nešto realno menja.

Moj PC  
0 0 hvala 0
6 tjedana
Ivan(4) kaže...

AMD generalno ima day one drivere za naslove kod kojih izdavač nije ugovorom obavezan da AMD-u neće dostaviti igru pre objavljivanja.

Vezano za NV, priča se tako uopšteno, ali mene zanima koje su to konkretne velike promene iz verzije u verziju ("u svakom zelenom driveru") na GTX 700 i 900 karticama, pošto su one i dalje podržane najnovijim Game Ready driverima.

Kakva 700 i 900 serija, ti si u zimskom snu, to odavna nema podršku. A i da ima neznam koju bi to danasnju igru opce moglo pokrenuti...

Eto Pascal i među njima legendarna gtx 1080ti GOAT graficka je nakon punih 10 godina službeno prestala dobivati drajversku podršku, radeon nije izdržao ni pola od toga.

17 godina

Ok. U tom slučaju je pitanje: Šta se novo desilo na GTX 16x0 karticama u poslednjih godinu dana (što je 6 godina stara generacija, tj Radeon RX 5000 era)? Osim možda podrške za neki noviji oblik FSR-a, koju su dobile od AMD-a. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
6 tjedana
Ivan(4) kaže...

Pa zapravo je i NV prilično nejasna oko cele priče, no ako se ode na njihovu stranicu, i potraži poslednji Game Ready driver, dobije se 581.57 od pre 20-ak dana, i on pod podržanim generacijama i dalje navodi sve serije od 700 do RTX 50. I onda meni na prethodnim stranama ljudi objašnjavaju kako NV i dalje podržava HW iz 2013. i kad ih pitam "Ok, al' šta je zapravo novo za te kartice, osim oznake verzije" kače neke uopštene linkove o tome kako NV game specific optimizacije funkcionišu, ali niko konkretno da pokaže koja je to najstarija NV serija koja zaista svakog meseca dobije driver koji nešto realno menja.

Pa kad ne pratiš HW pretjerano, Nvidia ima službeni support i dalje za te graficke i neke sigurnosne zakrpe i to ce trajati do 2028. i tada se ukida kompletna podrška sa drajverima i nadalje ce se moci koristiti jedino legacy driveri.

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.11.2025 16:44 (Digitale Maximale).
17 godina

Taj vid podrške, sigurnosne zakrpe i slično dobijaju i Radeoni koji su u zloglasnom maintenance režimu. Pre par meseci su RX 400/500 (iz 2016.) kartice dobile takav novi driver. Na kraju ćemo doći do toga da je AMD očajan u komunikaciji, tj da NV možda u ovom slučaju ima realnu "punu" podršku za jednu generaciju više (što opet nije zanemarljivo, ali je daleko od duplog).

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.11.2025 16:52 (Ivan(4)).
Moj PC  
0 0 hvala 0
6 tjedana

Nikoga nije briga za security driver podršku u toj priči jer gaming potpora staje i nema podrški za nove igre a zbog toga se kupuju graficke.

Podsjecam te da je Pascal izasao na ljeto 2016.g i tek je prošli mjesec zaustavljena game ready driverska podrška, to je 9 i pol godina, dok je rx 6000 serija izašla prije ravno 5 godina i vec je EOL.

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.11.2025 17:01 (Digitale Maximale).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

AMD odjebao fanboyse još jednom šljagom. Ostaje vram kao dodatak kockastom FSR3. Sramota da se tako ponašaju prema svojim vjernim kupcima kojih ionako ima jako malo. Ne može me nitko uvjerit da RX6950XT/6900XT, RX 6800/XT, ne može vrtit taj usrani FSR4 koji i dalje kaska za konkurencijom. Kaj je najgore neka me netko ispravi niti serija 7000 ne vrti to govno od FSR4 to su jebeni moroni. A kao nemaju new FP8 AI upscaling model pa to nemre radit hvala AMD za 100g tuge.

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.11.2025 17:25 (mislioc).

2 0 hvala 0
6 tjedana

Radeon divizija je spala na takve grane jer su jos prije 13 godina odustali od natjecanja s Nvidia-om i toga da pokusaju napraviti jacu i brzu karticu. Od tada su odustali zbog loše politike i posrnule CPU divizije onomad, pa je to oduzelo i resurse za razvoj GPU odjela te su se kontinuirano pokušavali prištekat kao jeftinija solucija za one koji su na kriticnom budžetu i bez ikakvih tehnoloških razvoja i tehnologija, vec su šturo samo loše kopirali sve sta Nvidia radi, uz naravno i velika zakasnjenja za njima.

U danasnje vrijeme kupiti Radeon iznad 500e po mom misljenju je teški promašaj osim ako nisi jednoličan gamer koji igra par starih igara i briga ga za sve, od RT, DLAA, DLSS, pa cak i dijela potrošnje i efikasnosti u istom rangu.

Moj PC  
1 2 hvala 0
14 godina

Lossless Scaling radi sasvim normalno na AMD karticama. Neznam čemu drame. 

Moj PC  
0 1 hvala 0
14 godina
Minneyar kaže...
Cryogenic kaže...

Ti koji ih brane, to su ti uglavnom financijski nepismeni ljudi, nesposobni za poslat ih u McDonald’s po Big Mac menu. Što očekivati od mentaliteta koji kaže: “Ma dobro, nekad se zajebeš u životu, popušiš pare, ali naučiš lekciju i ideš dalje" I tako do sljedećeg pušenja? 

To su ti oni koji nikad nisu morali paziti na svaku kunu, euro, sat rada, koji nisu ništa sami stvorili, jer su im mame i tate sve omogućili, žive u roditeljskim kućama, zaposleni preko veze i misle da su popili svu pamet svijeta.
Naravno da takvi neizbrušeni, nisu prošli realne lekcije života. Jednostavne šlape. A te šlape onda mene i slične ljude nazivaju "Ciganima" jer štitiš svoju lovu, svoju investiciju, jer ih boli to što smo dovoljno bistri da ne nasjedamo. Čista ljubomora, jal i zavist. 

Ovo su sad vec ozbiljne patologije, di je svatko tko je uspjesniji i moze si priustit vise od tebe automatski "dobio od mame i tate" i "posao prek veze". I sebe prikazuje moralnom vertikalnom jer scamma ducane (a posljedicno, vjerojatno i ljude, nije tolko daleko jedno od drugog). Evo ja nisam dobio apsolutno nista od mame i tate, sve stekao sam, auto, stan, zenu, posao i mogu si priustiti hardver kakav zelim, cak i financijski nepismeni hardver i to bez varanja ikoga. Bas sam jado sto se ne moram igrati na 4060 Ti 8 GB defektnoj s ps2 grafikom i varati okolo. Logika ti je ista ko kod ovih s Hrelica sta kradu bicikle pa ih prodaju i kazu da je to biznis, samo su financijski pismeni jelda, i kradu maminim i tatinim sinovima koji sigurno nisu sami zaradili pa je ok.

Bas si dno dna, fuj, tipicni balkanski jal i jad radi kojeg i dalje pol Europe ne zeli poslovat s nama, radi kojih nam ukidaju korisnicke podrske i zasto servisi onda jebu i postene ljude jer su valjda navikli na ovakve prevarante.

Sve je kak si rekel kumpić, samo neznam gdje ja tu ispadam prevarant?  

- Došli artefakti na 4060ti na novoj igri Bloodlines 2, poslana na servis, servis detektirao artefakte i poslat će novu. 

- prijašnja jedna 3070 isto artefakti, isto servis, detektirano i zamjena,

- prije toga isto jedna Gigabyte 3070, poslana na servis radi COIL WHINE'a u Futuru IT i dobivena nova 3070.

- Poslana jedna Gigabyte 3070 direkt u Asbis isto radi Coil vajna ali nisu odobrili zamjenu kartice. Kažu da to nije razlog za zamjenu, al kak su u futuri zamjenili u mjesec dana razmaka a isti uvoz Asbis i isti tip grafe i isti kvar. Čudno.

Ovo se sve desilo unutar 2 i pol 3 godine. Ono servis detektira kvarove ali ja sam prevarant? Dje je ba zapelo? Pa nisam ja dobio kamion grafi u zamjenu kumpić.

I sad pazi ovo, jel vidiš kumpić kolko kvarova? To su samo grafe, imal sam  pokvareno, memu, Samsung ssd 980 pro, maticnu, naš kaj je sa matičnom bilo? Poslana na servis radi ne dizanja BIOS'a, Gigabyte, poslana u Poljsku ja mislim i vratili mi matičnu i rekli da je proliveno ulje po nekim čipovima, ja otvorim kutiju kad vidim kao da je neko kapnuo ulje po matičnoj i nisu priznali garanciju. I sad ti meni reci kumpić ko je tu pravi prevarant na kraju, ja ili korporacije. 

Ispričavam se ak sam te dotaknul. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.11.2025 19:23 (Cryogenic).
Moj PC  
1 2 hvala 0
4 godine
suspendiran
Cryogenic kaže...
Minneyar kaže...
Cryogenic kaže...

Ti koji ih brane, to su ti uglavnom financijski nepismeni ljudi, nesposobni za poslat ih u McDonald’s po Big Mac menu. Što očekivati od mentaliteta koji kaže: “Ma dobro, nekad se zajebeš u životu, popušiš pare, ali naučiš lekciju i ideš dalje" I tako do sljedećeg pušenja? 

To su ti oni koji nikad nisu morali paziti na svaku kunu, euro, sat rada, koji nisu ništa sami stvorili, jer su im mame i tate sve omogućili, žive u roditeljskim kućama, zaposleni preko veze i misle da su popili svu pamet svijeta.
Naravno da takvi neizbrušeni, nisu prošli realne lekcije života. Jednostavne šlape. A te šlape onda mene i slične ljude nazivaju "Ciganima" jer štitiš svoju lovu, svoju investiciju, jer ih boli to što smo dovoljno bistri da ne nasjedamo. Čista ljubomora, jal i zavist. 

Ovo su sad vec ozbiljne patologije, di je svatko tko je uspjesniji i moze si priustit vise od tebe automatski "dobio od mame i tate" i "posao prek veze". I sebe prikazuje moralnom vertikalnom jer scamma ducane (a posljedicno, vjerojatno i ljude, nije tolko daleko jedno od drugog). Evo ja nisam dobio apsolutno nista od mame i tate, sve stekao sam, auto, stan, zenu, posao i mogu si priustiti hardver kakav zelim, cak i financijski nepismeni hardver i to bez varanja ikoga. Bas sam jado sto se ne moram igrati na 4060 Ti 8 GB defektnoj s ps2 grafikom i varati okolo. Logika ti je ista ko kod ovih s Hrelica sta kradu bicikle pa ih prodaju i kazu da je to biznis, samo su financijski pismeni jelda, i kradu maminim i tatinim sinovima koji sigurno nisu sami zaradili pa je ok.

Bas si dno dna, fuj, tipicni balkanski jal i jad radi kojeg i dalje pol Europe ne zeli poslovat s nama, radi kojih nam ukidaju korisnicke podrske i zasto servisi onda jebu i postene ljude jer su valjda navikli na ovakve prevarante.

- Došli artefakti na 4060ti na novoj igri Bloodlines 2, poslana na servis, servis detektirao artefakte i poslat će novu. 

- prijašnje  dvije 3070 isto artefakti, isto servis, detektirano i zamjena,

- prije toga isto jedna 3070, poslana na servis radi COIL WHINE'a u Futuru IT i dobivena nova 3070.

- Poslana jedna 3070 direkt u Asbis isto radi Coil vajna ali nisu odobrili zamjenu kartice.

Ono servis detektira kvarove ali ja sam prevarant? Dje je ba zapelo? Pa nisam ja dobio kamion grafi u zamjenu kumpić. Ispričavam se ak sam te dotaknul. 

Joj nemoj ga on ti je naš hrv. gastabajter koji je s naših prostora s TN-om od 70€ i grafom od 150€ skocio na Oled i 9070xt mozak mu se ukuhao instantno, mi hrvati smo prevaranti, cigani, lopovi, ja isto koji kupujem hw u nasim trgovinama takoder ispadamo svi balkanjerosi radi ovog švabe.

14 godina
Boris grozni kaže...
Cryogenic kaže...
Minneyar kaže...
Cryogenic kaže...

- prije toga isto jedna 3070, poslana na servis radi COIL WHINE'a u Futuru IT i dobivena nova 3070.

- Poslana jedna 3070 direkt u Asbis isto radi Coil vajna ali nisu odobrili zamjenu kartice.

Ono servis detektira kvarove ali ja sam prevarant? Dje je ba zapelo? Pa nisam ja dobio kamion grafi u zamjenu kumpić. Ispričavam se ak sam te dotaknul. 

Joj nemoj ga on ti je naš hrv. gastabajter koji je s naših prostora s TN-om od 70€ i grafom od 150€ skocio na Oled i 9070xt mozak mu se ukuhao instantno, mi hrvati smo prevaranti, cigani, lopovi, ja isto koji kupujem hw u nasim trgovinama takoder ispadamo svi balkanjerosi radi ovog švabe.

A nemožemo svi bit isti, neko je mekan u srcu i plah, i takvi ljudi su isto važni.  Al ima onih koji jednostavno nemaju taj borbeni duh. Ako dobiju krivu narudžbu u McDonaldsu, samo kažu "ma nema veze" i odu dalje i pojedu ono što ne vole. Neće se svađat, neće se raspravljat, njima je mir važniji od svega. Ima ih tona takvih tu na forumu. Kako je i sam rekao, "nekad popušiš, naučiš lekciju i ideš dalje", ali do sljedečeg pušinga odnosno "gaženja". Ali problem je kad to prijeđe u naviku kad se nikad ne zauzmeš za sebe, za svoj trud, za svoju lovu. Jer ako stalno popuštaš, ljudi to počnu uzimat zdravo za gotovo. ali ne samo ljudi nego i korporacije. Lijepo je bit dobar, al ponekad moraš pokazat zube ne da bi bio grub, nego da te ne gaze.

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.11.2025 18:40 (Cryogenic).
14 godina
Boris grozni kaže...
Cryogenic kaže...
Minneyar kaže...
Cryogenic kaže...

Kakav bozji svaba, rođen i cijeli zivot u Zg  A nekupovanje od nasih ducana je cisto kak bi rekao tvoj kolega "sticenje investicije" - zasto dati 1250 EUR za 5070 Ti kad mogu dati 850... i slicna logika na zalost za veliku vecinu toga. Kupim i ja kod nas ponekad, kad nije prevelika razlika u cijeni, al to je na zalost sve rjeđi slucaj. Ak se tebi placa tolko vise, samo daj, ja radije razliku u cijeni ulozim u recimo 7800X3D odnosno top tier procesor, tolko je nenormalna razlika u cijenama...

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
Poruka je uređivana zadnji put pon 3.11.2025 19:18 (Minneyar).
6 tjedana
Minneyar kaže...

Kakav bozji svaba, rođen i cijeli zivot u Zg  A nekupovanje od nasih ducana je cisto kak bi rekao tvoj kolega "sticenje investicije" - zasto dati 1250 EUR za 5070 Ti kad mogu dati 850... i slicna logika na zalost za veliku vecinu toga. Kupim i ja kod nas ponekad, kad nije prevelika razlika u cijeni, al to je na zalost sve rjeđi slucaj. Ak se tebi placa tolko vise, samo daj, ja radije razliku u cijeni ulozim u recimo 7800X3D odnosno top tier procesor, tolko je nenormalna razlika u cijenama...

Mislim da ga nisi pročitao. Uglavnom to je covjek koji se konstantno ima potrebu pravdati i dokazivati jer ocito doma mora šutit kad žena priča pa ovdje liječi ego. Zar nisi dovoljno ustanovio na njegovim kupnjama i kak je to uvijek najbolje sve dok ne promjeni, onda najdnom nađe 2 stranice mana.

Isto tako i voli glumiti da ima, a obilazi ko porezna inspekcija teme sa prodajom da bi rušio cijene i pricao koliko sta vrijedi, dok svoje oglase uredno debelo precijenjuje i trazi naivce kojima bi to uvalio, pa uz to i zakljuca oglas da mu se nebi moglo komentirati i sprdat ga.

Eto nedugo je neku sliku od 5090 tj njenu kutiju objavio u temi o vasem novom hardveru, a od grafe ni traga ni glasa ni rezultata, samo da bi skupio neki lajk vise. 

I za kraj pa on kupuje kod nas jer mu je neugodno reci da mora prebijat na rate a to nemoze izvana, pa onda kupuje turbo lose dealove jer je osuđen na njih. Dat 125oe na 5070ti je pothvat pravog HW Gurua, nema sta 

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.11.2025 20:24 (Digitale Maximale).
14 godina

0 0 hvala 0
14 godina

Kak su pale cijene 5060ti 16gb, nemres vjerovat. Sad se da nać za 430 eura, tak da ja svoju i ak ocu prodat, vise od 370-400 sumnjam da mogu dobit, i to nova zapakirana.

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina

realno, 120-140e mozes dobiti za nju.... ako ti je bas hitno, evo nudim 93e, da je se rijesis... em je envidija, em je xx60, em nevalja.

odmah skines pola vrijednosti, jer nije iz ducana. 200e. na to skines jos 40%, jer nesto moras skinuti, i dodas jos popust za bug forumase, ma puno sam i rekao 140e....

(ironija,sala,zez)

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.11.2025 10:33 (Damir22).
Moj PC  
4 0 hvala 0
17 godina

AMD se obavezao da će RDNA 1 i 2 kartice, barem u dogledno vreme, dobijati game specific optimizacije u isto vreme kada i serije RDNA 3 i 4. 

Hardware Unboxed

AMD has confirmed to us in writing that RDNA1/2 will still receive game optimizations AT THE SAME TIME as RDNA3/4. So this should put the issue to rest, and if this does end up being the case they probably should have just said this and cut the BS.

Hardware Unboxed:
Will RDNA 1/2 GPUs receive game support and game optimizations at the same time as RDNA 3/4 GPUs for a given newly released game?

For example, Call of Duty Black Ops 7 releases in a few weeks, and in early 2026 we have major game releases such as Resident Evil Requiem and Crimson Desert. When the first driver supporting these games is released, will that driver include support and optimizations for all RDNA series (1, 2, 3 and 4) products at the same time?

Official AMD Response (in writing):
Yes, game optimizations and support for all RDNA Series 1 through 4 will roll out at the same time in both driver packages – including but not limited to CoD, Crimson Desert, and Resident Evil.

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.11.2025 12:29 (Ivan(4)).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Ivan(4) kaže...

AMD se obavezao da će RDNA 1 i 2 kartice, barem u dogledno vreme, dobijati game specific optimizacije u isto vreme kada i serije RDNA 3 i 4. 

nepotrebni backpedalling, ne bi se trebali obavezivat na ništa da nisu sami zasrali u startu

sad se i vlasnici i potencijalni kupci novih serija misle oće li se ovo ponovit za godinu-dvije, pa da i oni ostanu bez podrške 

17 godina

Naravno. Negde relativno visoko u svojoj hijerarhiji imaju ekstremno glupe ljude.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Ma nebitni su i tako ima malo mazohista u PC svijetu koji koriste te kartice.

2 0 hvala 0
12 godina
Ivan(4) kaže...

Naravno. Negde relativno visoko u svojoj hijerarhiji imaju ekstremno glupe ljude.

ako ništa drugo, mene je natjeralo na istraživanje o novom laptopu, plan je bio 7735u sa 680m rdna2 grafikom, sad sam našao da je sasvim ok (možda čak negdje i bolji) 8640hs sa 760m rdna3 grafikom

8 vs 12 jezgri na igpu, 6/12 vs 8/16 na cpu, ali je novija arhitektura i cpu i gpu, ponegdje je čak i brži ovaj s nazivno slabijom igpu

six core mi je sasvim dovoljan za uredski posao u firmi, a vjerojatno i za lagani gejming kad mi bude dosadno

13 godina

Koja bi bila najbolja grafa za konfu s ryzen 5 7600x? Slažem neki side komp s viška djelova pa me zanima evo npr budget 350-400€šta bi najbolje sjelo. Može novo, rabljeno, njemačka, tanguzija, samo da je best bang for buck. Možda rx 7800xt?

Moj PC  
1 0 hvala 0
6 tjedana

rtx 3080Ti za oko 400e polovna

Moj PC  
0 4 hvala 0
14 godina
mazy651 kaže...

Koja bi bila najbolja grafa za konfu s ryzen 5 7600x? Slažem neki side komp s viška djelova pa me zanima evo npr budget 350-400€šta bi najbolje sjelo. Može novo, rabljeno, njemačka, tanguzija, samo da je best bang for buck. Možda rx 7800xt?

9060 XT 16 GB,  350 EUR mindfactory. U ovom trenutku daleki best buy u odnosu na 100 EUR skuplji 5060 Ti, a pogotovo u odnosu na rabljeni 3080 Ti bez garancije za 400 EUR...

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
14 godina
Minneyar kaže...
mazy651 kaže...

9060 XT 16 GB,  350 EUR mindfactory. U ovom trenutku daleki best buy u odnosu na 100 EUR skuplji 5060 Ti, a pogotovo u odnosu na rabljeni 3080 Ti bez garancije za 400 EUR...

Pa šta će mu garancija?

13 godina

Ak se uspije upecat kakva 7800xt ili rtx 4070? Nisu li to ipak segment vise kartice od ponudene rx 9060 ili 5060ti? Makar su stariji gen.

Moj PC  
1 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice