Rasprava o grafičkim karticama izdvojena tema

poruka: 7.318
|
čitano: 1.399.926
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Re: Rasprava o grafičkim karticama
Zeppelin Graf kaže...

Jebote već mi je zlo od pregledavanja benchmark-a. Igram uglavnom Squad na Unreal 5 engine-u i ponekad koji singleplayer. Kaj da uzmem Palit 5070 ti za 750 eura ili XFX Swift RX 9070 XT za 630 eura?

Di ima 5070 ti nova za 750 eura,to je ok cijena po meni za tu grafu

17 godina
Wayto XD kaže...
Zeppelin Graf kaže...

Jebote već mi je zlo od pregledavanja benchmark-a. Igram uglavnom Squad na Unreal 5 engine-u i ponekad koji singleplayer. Kaj da uzmem Palit 5070 ti za 750 eura ili XFX Swift RX 9070 XT za 630 eura?

U zemlji gdje ljudi zarađuju više od nas u prosjeku.

Dojčland...

https://geizhals.de/?fs=5070+ti&hloc=at&hloc=de

Raznorazni modeli ispod 780€. Ne dostavljaju svi u HR ili dosta košta dostava. A kod nekih je dostava u cijeni...

16 godina
Wayto XD kaže...
Zeppelin Graf kaže...

Njemačka. Solidna je ta Palit obzirom da je najeftiniji model, dobro hladi uz 32db na 80cm udaljenosti za 1640rpm. Dobro su ih uradili obzirom na niži tdp nisu se trebali mnogo trudit oko hladnjaka kao Radeon.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
5 godina
Wiz3m4n kaže...
Zeppelin Graf kaže...

6800xt za 300e 

Imam Rx 7700 xt koja ide u prodaju.

17 godina

tih 750e nije loše za RTX 5070ti, ako bi malo na Nv tabor što da ne.....

11 godina
Rasprava o grafičkim karticama

Mjerio sam buku sistema u gamingu s tim da mi je komp pokraj monitora uz glavu na 40-50 cm i ako je vjerovat tom db metru sa google playa imam oko 36-37 db

Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina
Wiz3m4n kaže...

tih 750e nije loše za RTX 5070ti, ako bi malo na Nv tabor što da ne.....

Pa nikad nisam imao para za zelene, pa sam si ovaj puta odlučio uzeti 5070 ti.😊

16 godina
ZGamer kaže...

Mjerio sam buku sistema u gamingu s tim da mi je komp pokraj monitora uz glavu na 40-50 cm i ako je vjerovat tom db metru sa google playa imam oko 36-37 db

Nebitan podatak ako ne znamo tvoj pc.

11 godina

Upravo suprotno,pc je nebitan već okolnosti pri gamingu

16 godina
ZGamer kaže...

Upravo suprotno,pc je nebitan već okolnosti pri gamingu

Slažemo se da se ne slažemo.

4 godine

Nvidja grabi dalje, neumorno bez obzira na svih onih 6% kojima sve nove tehnikalije ne trebaju
NVIDIA Just Solved The Hardest Problem in Physics Simulation

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 23:50 (Boris grozni).
Moj PC  
0 3 hvala 0
14 godina
Ja sam prodao Gigabyte 6800XT Gaming OC za 300€ prije 6 mjeseci...
17 godina

Tvrde da 6% AMD kartica nije istina:

Osim toga, ima izreka iz statistike: "Ne vjeruj ni jednoj statistici koju nisi sam manipulirao!"

Vjerojatno su tu uračunati svi čipovi koji su otišli za AI; a tu se slažem da zeleni vladaju.

Moj PC  
1 1 hvala 0
4 godine
Samo se tješi, 6% je za desktop a ne servere, rakove, farme i ostale ormare u koje su natrpani gpu, mislim da je taj Gn postao teski Amd fam kanal.
Moj PC  
0 4 hvala 0
14 godina
Boris grozni kaže...
Samo se tješi, 6% je za desktop a ne servere, rakove, farme i ostale ormare u koje su natrpani gpu, mislim da je taj Gn postao teski Amd fam kanal.

Video nije GN nego HW Unboxed. Opet pises bez da uopce pogledas o cemu pises, kako iznenadujuce  

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
14 godina

Kaže lik koji linka videe od onog lažljivog degenerika i teškog Intel fanboya (čak si i ti Stjepanju mala beba za njega kaj se tiče fanboyizma) Frame Chasers kojemu je glavni feature ljepljenje lažnih grafova 

Some people are like clouds. When they disappear, it’s a beautiful day.
Poruka je uređivana zadnji put danas u 9:42 (vrinho).
Moj PC  
6 1 hvala 0
17 godina
vrinho kaže...

Kaže lik koji linka videe od onog lažljivog degenerika i teškog Intel fanboya (čak si i ti Stjepanju mala beba za njega kaj se tiče fanboyizma) Frame Chasers kojemu je glavni feature ljepljenje lažnih grafova 

Možeš se ti rugat, ali mnogi uključujući Stjepanja su mu platili $500 da ih nauči podesiti memorijske timinge na Intelu

Poruka je uređivana zadnji put danas u 9:57 (segregator).
16 godina
segregator kaže...
vrinho kaže...

Možeš se ti rugat, ali mnogi uključujući Stjepanja su mu platili $500 da ih nauči podesiti memorijske timinge na Intelu

Ne ne, sjepanj je njega podučio i u kompi su njih dvoje.

17 godina

Bot se vratio, eto nam opet smija kako bi moj kolega dalmoš rekao....

Moj PC  
0 1 hvala 0
12 godina
TomoR kaže...

Tvrde da 6% AMD kartica nije istina:

Osim toga, ima izreka iz statistike: "Ne vjeruj ni jednoj statistici koju nisi sam manipulirao!"

Vjerojatno su tu uračunati svi čipovi koji su otišli za AI; a tu se slažem da zeleni vladaju.

oni pričaju o situaciji na launchu, kad je amd odgodio launch na tri mjeseca (btw., kako to nitko ne smatra govnarskim potezom), pa su trgovci imali stock koji su nakupljali mjesecima i prodaju do besvjesti, što je bilo općepoznato u ono vrijeme

no nevidija ima najmanje 10 puta veću proizvodnju grafičkih čipova i to samo kad se gleda desktop grafe, tako da je to relativno brzo nadoknađeno, a trenutna situacija jest takva kakvi su službeni podaci

da je 'statistika' iole drukčija, već odavno bi amd reagirao, kao što je reagirao kad je mercury research napravio grešku, ne uračunavši određeni broj amd serverskih procesora, što je ukupno bila razlika od samo par posto, pa su itekako to ispravili jer im svaki postotak tržišta koji otmu znači puno u svijetu biznisa, ne samo po čistom rastu prihoda, nego i za reputaciju prema investitorima

to su podaci koji najprije dolaze na burzu (tek kasnije bivaju javno objavljeni) i njima se služi pri određivanju vrijednosti tih kompanija, pa da postoji iole mrva manipulacije, već bi odavno letjele glave, jer ako išta nije dozvoljeno u americi, onda je to manipuliranje tržištem kapitala na takav način

i ponavljam, da ima mrvu manipulacije, amd bi već reagirao... ali što ima reagirat kad su to podaci samih kompanija, njihovi vlastiti

tako da te priče kako je statistika zavaravajuća možete objesit mačku o rep, to nije nikakva statistika, to su čisti podaci o isporuci grafičkih čipova i tih 94% tržišta koje drži nevidija u zadnjem kvartalu je točno tako kako jest, ništa više i ništa manje

EDIT

doduše, podaci jesu zavaravajući po pitanju grafičkih čipova za gejmanje, jer se 90% isporuka nevidije odnosi na ai čipove

tako da je odnos kartica za gejmanje sigurno drukčiji, iako i amd veliki broj svojih čipova prodaje za ai

da se gn potrudi i pretraži financijska izvješća amd-a i nevidije te to usporedi sa brojem isporučenih čipova, lako bi došao do relativno točnijeg podatka od ovih anegdotalnih primjera kojima barataju kao mačak s vrućom kašom

ali, čisti financijski podaci ne mogu se prenijeti na broj prodanih ai vs gaming čipova, jer su ai čipovi daleko skuplji po komadu, ali da se potrude došli bi barem do nekih relevantijih podataka, ali s druge strane oni ionako nisu istraživački novinari i to je njima špansko selo

Poruka je uređivana zadnji put danas u 13:00 (picajzla0707).
17 godina

Nisi pogledao video. Prema informacijama koje imaju iz Australije (gde su direktno anonimno razgovarali sa retailerima), Kanade (gde su to radili Hardware Canucks) i Nemačke (Mindfactory), procenti variraju, ali otprilike stoje ovako:

• modeli serije Radeon 9000 se i dalje prodaju znatno bolje nego direktni Nvidia ekvivalenti (npr Radeon 9070 XT vs GF 5070 Ti)
  • ukupno gledano, Nvidia ima više SKU-ova, pa je odnos R 9000 vs GF 5000 oko 50-50
  • u periodu od izlaska novih serija se prodao i veliki broj kartica prethodne generacije, kada se to uračuna, Nvidia je u prednosti (takođe, AMD na laptop tržištu praktično ne postoji)
  • prema informacijama AIB partnera, na nekim drugim tržištima (uglavnom Azija, dakle Kina, Južna Koreja...), Nvidijin brend je neuporedivo jači i AMD se gotovo i ne prodaje, što globalnu sliku pomera još više u korist Nvidije
  • Nvidia je dosta češća u pre-built konfiguracijama
  • bez obzira na to, brojke koje pokazuju da je AMD-ov udeo opao su najverovatnije netačne - AMD-ovi finansijski izveštaji za Gaming diviziju pokazuju ogroman rast (doduše, porasle su i Nvidijine brojke, ali ni izbliza toliko), a i AMD nije snižavao cene kao što je uvek radio u prošlosti kada se suočavao sa slabom prodajom.
WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Poruka je uređivana zadnji put danas u 13:10 (Ivan(4)).
12 godina
Ivan(4) kaže...

Nisi pogledao video. Prema informacijama koje imaju iz Australije (gde su direktno anonimno razgovarali sa retailerima), Kanade (gde su to radili Hardware Canucks) i Nemačke (Mindfactory), procenti variraju, ali otprilike stoje ovako:

• modeli serije Radeon 9000 se i dalje prodaju znatno bolje nego direktni Nvidia ekvivalenti (npr Radeon 9070 XT vs GF 5070 Ti)
  • ukupno gledano, Nvidia ima više SKU-ova, pa je odnos R 9000 vs GF 5000 oko 50-50
  • u periodu od izlaska novih serija se prodao i veliki broj kartica prethodne generacije, kada se to uračuna, Nvidia je u ozbiljnoj prednosti (takođe, AMD na laptop tržištu praktično ne postoji)
  • prema informacijama AIB partnera, na nekim drugim tržištima (uglavnom Azija, dakle Kina, Južna Koreja...), Nvidijin brend je neuporedivo jači i AMD se gotovo i ne prodaje, što globalnu sliku pomera još više u korist Nvidije
  • bez obzira na to, brojke koje pokazuju da je AMD-ov udeo opao su najverovatnije netačne - AMD-ovi finansijski izveštaji za Gaming diviziju pokazuju ogroman rast (doduše, porasle su i Nvidijine brojke, ali ni izbliza toliko), a i AMD nije snižavao cene kao što je uvek radio u prošlosti kada se suočavao sa slabom prodajom.

otkud ti da nisam pogledao video? ofkors da sam pogledao

najviše se muvaju oko perioda launcha, a onda govore o par prodavača s kojima su razgovarali u australiji i to samo za usporedbu 9070 i 570ti, što su sve anegdotalni primjeri - to je nula bodova novinarstvo

da ima nešto u tome to je svakako, jer nvidia sama kaže da je 88% prihoda od ai, a manje od 10% se odnosi na gaming sektor

e sad, to su prihodi, to nisu brojke prodaje čipova, jer kad vidiš koliko je skuplji jedan ai čip od onog gejming čipa, pogotovo od najprodavanijih 5060, onda je jasno da sa jednim ai čipom u odnosu na jedan čip u 5060 već imaš razliku u prihodima od 90% u korist ai, a odnos prodanih čipova je pritom 1:1

u krajnjem slučaju i amd prodaje ai čipove i hvale se rastom prihoda, koliko god zaostajai za nevidijom u tom segmentu

poanta je da sasvim sigurno odnos prodaje gejming kartica nijke 94:6 posto kako govore službene brojke o isporuci gpu, ali koliko je točno odnos čak i tzv. novinari nemaju pojma

šteta što se čupavi stevo ne uhvati tog istraživanja, on je bar donekle istraživački novinar i mogao bi doći do zanimljivih podataka

EDIT

da nešto ne valja u gatanju iz kugle gn novinara može se vidjeti u financijskim izvješćima amd-a i nevidije, gdje nevidija u gaming sektoru - koji se odnosi na gejming grafe, ima gotovo 5 milijardi dolara prihoda, naspram amd-a koji u tom sektoru ima 1,1 milijardu prihoda

tako da sasvim sigurno nevidija ne drži 94% gejming segmenta grafičkih kartica kako neki poput stjepanja zaključuju iz jpr izvješća, ali je još sigurnije da im amd i dalje nije niti blizu, a kamo li da ih je prestigao

Poruka je uređivana zadnji put danas u 13:25 (picajzla0707).
17 godina
picajzla0707 kaže...

... poanta je da sasvim sigurno odnos prodaje gejming kartica nijke 94:6 posto kako govore službene brojke o isporuci gpu, ali koliko je točno odnos čak i tzv. novinari nemaju pojma

šteta što se čupavi stevo ne uhvati tog istraživanja, on je bar donekle istraživački novinar i mogao bi doći do zanimljivih podataka

Onda se otprilike slažemo u zaključku. Zato nisam ni pominjao onu njihovu procenu od 80-20 ukupno, u suštini niko ne zna, jedino što priča o 94:6 i padu udela definitivno deluje pogrešno.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
12 godina
Ivan(4) kaže...

Zato nisam ni pominjao onu njihovu procenu od 80-20 ukupno...

pa ta bi čak procjena i mogla biti blizu, ako gledaš financijska izvješća... ali opet, nevidija je sama po sebi skuplja i ima segment grafa poput 5090, a koje se izuzetno dobro prodaju, tako da opet niti iz financijskih podataka nemereš izvući točan odnos u broju prodanih čipova

jer kad nvidija proda 10 grafa poput 5090, a amd proda 10 grafa tipa 9070xt, onda je nevidija zaradila nekoliko puta više na isti broj prodanih čipova... tako da je vjerojatna situacija 70:30 ili čak i manje

EDIT

Ivan(4) kaže...

...jedino što priča o 94:6 i padu udela definitivno deluje pogrešno.

djeluje pogrešno zato jer se podaci koji prvenstveno služe za procjenu vrijednosti korporacija i burzovna mešetarenja (a kome su namijenjeni ti izvještaji možeš vidjeti iz same cijene punog izvještaja od 6.000usd), koriste za potpuno pogrešnu namjenu i u tu zamku ne padaju samo forumaši, nego i tzv. tech novinari koji o financijama, burzi i tržištu uglavnom nemaju pojma

Poruka je uređivana zadnji put danas u 13:32 (picajzla0707).
17 godina

Jako puno 5090 se prodaje za rad u AI-u...kinezi kupuju ko ludi, a

zbog Trumpa su donedavno bili u nemogućnosti da ih kupe, pa su

ih kupovali u "turističkim" turama u SK i japanu, toliko da su ovi

morali ograničiti prodaju na 1 komad po putovnici

Poruka je uređivana zadnji put danas u 13:51 (segregator).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
segregator kaže...

Jako puno 5090 se prodaje za rad u AI-u...kinezi kupuju ko ludi, a

zbog Trumpa su donedavno bili u nemogućnosti da ih kupe, pa su

ih kupovali u "turističkim" turama u SK i japanu, toliko da su ovi

morali ograničiti prodaju na 1 komad po putovnici

točno, ali to je opet podatak koji više muti vodu, nego li što govori o prodaji gejming čipova jedne i druge kompanije

NVIDIA RTX 5090

High-End Flagship: The RTX 5090 is the top-tier, fastest gaming GPU in the 50-series. 
Niche Market: Due to its extremely high price and top performance, it appeals to a smaller market of enthusiasts, creators, and professionals. 
Lower Sales Volume: Consequently, its sales figures are significantly lower than more affordable cards like the RTX 5060.

da, svakako ima utjecaja, ali i dalje je to minorno kad se gleda odnos prodanih grafa za gejmanje amd vs nevidija, čisto iz razloga jer je 5090 mali udio u ukupnom broju prodanih grafa zelenih, a i dobar dio prodanih ipak je prodan gejmerima, ne samo za ai

12 godina
vrinho kaže...

Krivo. Frame chasersu je glavi fetaure prodavanje nestabilnih intel konfiguracija za puuuuuuuuuuuuno vecu cijenu 

14 godina

Ma braćo, Nvidia prodaje chipove na kojima je bazirana RTX 5090 na vagone, i to po nekoliko puta višoj cijeni nego što je "sama RTX 5090". Njima grafa tipa RTX 5060 ne znači maltene ama baš ništa, niti koliko se prodaje. A to se realno i vidi po tome kako su prezentirali istu, ako su pozicionirali RTX 4060 i kako imaju RTX 4060 8GB. 

Pored stola mi je bio tu server baziran na 8 gpu-ova (da ne kađem baza kao RTX 5090) koji je u boundle konfiguraciji, sa još nekim stvarima na računu bio preko 700 000€. Znači, hype je sada i dalje takav da oni ne mogu proizvesti i dalje GPU-a za AI servere, koliko mogu prodati. Malo sad i tu dolazi do zasićenja lagano, jer sad više ne znaju svi šta bi sa milijardama koje su ulupali u servere (milijarde su malo), ali i dalje se prodaje ko ludo. Kad kažem prodaje, mislim na hardware i da se gradi ko ludo. E sad, što s time, što sa softwareom i s uslugama i kad će se ta ulaganja vratiti, ee to  sad već polako se počinje i javljati kao upitnik. 

itomic009
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice