Rasprava o grafičkim karticama izdvojena tema

poruka: 7.185
|
čitano: 1.355.865
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
4 godine
Re: Rasprava o grafičkim karticama
ElektričnaOvca kaže...

To je komplicirana priča, al svejedno rekoh prilagođeno za inflaciju cijene su otišle u krasni k. 

Zna se kada su cijene skočile. Kada se je počelo rudariti.

Proizvođači su nerazborito tada podigli cijene 40%, 50, 60% i više ih nisu spuštali.

Kad pogledaš, kupim prvo LG B2 za 900 €što mi negdje 2017 i ranije ne bi palo na pamet. Poslije LG C4 za 1200€, Samsung Galaxy S24 Ultra za 1200 € 

Izgleda da nam je korona većini trajno oštetila mozak, te se ne možemo vratiti u stvarnost.

Opet kao nekadašnji profi glazbenik vidim da i danas momci i đevojke kupe električnu gitaru za 2500 €, dočim i gitara od 1000 € uz manje dorade zvuči isto.

Kad sam krajem devedesetih išao na neku svirku u Njemačku vidio sam njihove bendove i njihovu glazbenu opremu. Bend našeg ranga imao je upola jeftiniju glazbenu opremu, nisu patili kao mi da imaju Fendera "Amerikanca", njima je dobar i Meksikanac ili Fender Japanac, a zvučali su isto kao mi.

合気道 五段 Me, myself and I .....Putine smrade, vrati mi Zaporižja
Poruka je uređivana zadnji put pet 5.9.2025 22:57 (Zaporožac).
17 godina

Ne možeš to reći....zvučali ste malo bolje. Dao si toliko para zato što si mogao i plača ti je bolja, amen, da nisi nebi.

Tv isto si mogao gledat i na upola jeftinijem tv-u, isto tako bi vidio film i mogao nam ispričat kakav je

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 9:21 (Wiz3m4n).
14 godina
Rasprava o grafičkim karticama

Ima li netko iskustva sa windforce modelima od gige?

Frend planira uzeti 5070 windforce,a dosta je osjetljiv na buku. Kolko vidim okolo po netu neki pisu da je relativno tiha, dok drugi kazu da je glasna ko avion..

twice the pride double the fall
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

to su najlošiji modeli sa najlošijim hlađenjem, no na nezahtjevnoj rtx 5070 taj model kao i skoro svi ostali prolaze.

14 godina
Wiz3m4n kaže...

to su najlošiji modeli sa najlošijim hlađenjem, no na nezahtjevnoj rtx 5070 taj model kao i skoro svi ostali prolaze.

Šta na kraju, jel su loši ili ipak dobri ako prolaze? Zvučiš kao tipičan primjer kontradikcije ili nepreciznog izražavanja. "To su najlošiji modeli sa najlošijim hlađenjem“ - ovdje tvrdiš da su modeli loši i da imaju loše hlađenje, što govori da bi mogli imati problema s performansama ili throttlingom. „No na nezahtjevnoj RTX 5070 taj model kao i skoro svi ostali prolaze“ - ovdje priznaješ da, unatoč lošem hlađenju, ti modeli ipak bez problema rade s RTX 5070, koja nije previše zahtjevna.  Prvo kritiziraš modele, ali odmah nakon toga priznaješ da oni ipak odrade posao u praksi. Dakle, sam sebi „skačeš u usta“ jer tvoja prva tvrdnja o lošim performansama nema smisla jer su ta hlađenja skroz dovoljna. 

dad0r  - ja sam imao windforce 1080ti, 3070 i sve radi kako treba, tiha i hladna u velikoj većini igara, bitno je da su 3 venta, razlika između ostalih modela u temperaturama i buci su samo nijanse. 

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 14:07 (Cryogenic).
17 godina
Cryogenic kaže...
Wiz3m4n kaže...

Šta na kraju, jel su loši ili ipak dobri ako prolaze? Zvučiš kao tipičan primjer kontradikcije ili barem nepreciznog izražavanja. "To su najlošiji modeli sa najlošijim hlađenjem“ - ovdje tvrdiš da su modeli loši i da imaju loše hlađenje, što implicira da bi mogli imati problema s performansama ili throttlingom. „No na nezahtjevnoj RTX 5070 taj model kao i skoro svi ostali prolaze“ - ovdje priznaješ da, unatoč lošem hlađenju, ti modeli ipak bez problema rade s RTX 5070, koja nije previše zahtjevna.  Prvo kritiziraš modele, ali odmah nakon toga priznaješ da oni ipak odrade posao u praksi. Dakle, sam sebi „skačeš u usta“ jer tvoja prva tvrdnja o lošim performansama nije potpuna jer u stvarnom svijetu ta hlađenja su dovoljna za tu karticu. 

dad0r  - ja sam imao windforce 1080ti, 3070 i sve radi kako treba, tiha i hladna, bitno da su 3 venta, razlika između ostalih modela u temperaturama i buci su samo nijanse.

Treba znati čitati. Windforce modela ima od 5050 do 5090, i očito ono što prolazi na modelima od 100W TDP

može raditi probleme na 600W TDP modelima (iako je naravno za jače modele pojačano)

Naravno tu su još faktori kućišta, što se igra/radi na karticama...

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 12:34 (segregator).
14 godina
segregator kaže...
Cryogenic kaže...
Wiz3m4n kaže...

Šta na kraju, jel su loši ili ipak dobri ako prolaze? Zvučiš kao tipičan primjer kontradikcije ili barem nepreciznog izražavanja. "To su najlošiji modeli sa najlošijim hlađenjem“ - ovdje tvrdiš da su modeli loši i da imaju loše hlađenje, što implicira da bi mogli imati problema s performansama ili throttlingom. „No na nezahtjevnoj RTX 5070 taj model kao i skoro svi ostali prolaze“ - ovdje priznaješ da, unatoč lošem hlađenju, ti modeli ipak bez problema rade s RTX 5070, koja nije previše zahtjevna.  Prvo kritiziraš modele, ali odmah nakon toga priznaješ da oni ipak odrade posao u praksi. Dakle, sam sebi „skačeš u usta“ jer tvoja prva tvrdnja o lošim performansama nije potpuna jer u stvarnom svijetu ta hlađenja su dovoljna za tu karticu. 

dad0r  - ja sam imao windforce 1080ti, 3070 i sve radi kako treba, tiha i hladna, bitno da su 3 venta, razlika između ostalih modela u temperaturama i buci su samo nijanse.

Treba znati čitati. Windforce modela ima od 5050 do 5090, i očito ono što prolazi na modelima od 100W TDP

može raditi probleme na 600W TDP modelima (iako je naravno za jače modele pojačano)

Treba znati čitati, jel ga je on pitao za 5050 do 5090 ili ga je pitao za rtx 5070?

14 godina
Cryogenic kaže...

dad0r  - ja sam imao windforce 1080ti, 3070 i sve radi kako treba, tiha i hladna u velikoj većini igara, bitno je da su 3 venta, razlika između ostalih modela u temperaturama i buci su samo nijanse. 

Kaj se tice nvidie uvijek sam imao Asus ili MSI gaming model to znam iz prve ruke da je dead silent.

Našao sam par videa na yt gdje ova giga wf zvuci kao fen za kosu :O.

Ali bude si frend sam pogledalo pa nek odluci oce li wf model ili malo više eura za neki drugi model. 

14 godina
dad0r kaže...
Cryogenic kaže...

Kaj se tice nvidie uvijek sam imao Asus ili MSI gaming model to znam iz prve ruke da je dead silent.

Ali bude si frend sam pogledalo pa nek odluci oce li wf model ili malo više eura za neki drugi model. 

Radi se o nijansama, što se tiče buke, svaka grafa sa 3 venta iznad cca 60% fan speed'a se dosta čuje, a i sve ovisi o lokaciji kučišta i kvaliteti samog kučišta. Sad oće li neka igra navuć fanove iznad 60%, ovisno o igri. Meni rijetko koja digne preko 60%. Ako frendu novci nisu problem, i iritira ga kad muha prdne postoje i vodena rješenja. Ja bi uzeo onu sa najdužom garancijom. Mislim da gigabyte daje najviše, 4 godine uz registraciju. 

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 13:03 (Cryogenic).
4 godine
dad0r kaže...

Ima li netko iskustva sa windforce modelima od gige?

Frend planira uzeti 5070 windforce,a dosta je osjetljiv na buku. Kolko vidim okolo po netu neki pisu da je relativno tiha, dok drugi kazu da je glasna ko avion..

Evo pa proslijedi frendu, solidna kartica i nista drugo, naravno Giga ima brutalnih modela no ove jeftinije "SFF" varijante to nisu! Perf bios ide do 1900rpm koliko vidim sto moze biti dosta glasno, no silent je na ispod 1400 što je ok!
https://www.hwcooling.net/en/gigabyte-geforce-rtx-5070-gaming-oc-review-quiet-on-cue/13/
https://www.alktech.co/articles/review-gigabyte-geforce-rtx-5070-eagle-oc-sff-12g-graphics-card

17 godina
Cryogenic kaže...
segregator kaže...
Cryogenic kaže...
Wiz3m4n kaže...

Treba znati čitati, jel ga je on pitao za 5050 do 5090 ili ga je pitao za rtx 5070?

Pitao ga je za 5070, čovjek mu je odgovorio, al ti nisi razumio odgovor pa sam ga ja malo proširio/objasnio

Očito nedovoljno dobro za tebe, al možda pomogne nekom drugom

14 godina
segregator kaže...

Pitao ga je za 5070, čovjek mu je odgovorio, al ti nisi razumio odgovor pa sam ga ja malo proširio/objasnio

Očito nedovoljno dobro za tebe, al možda pomogne nekom drugom

Čovjek ga je pitao za 5070, ti i on dajete objašnjenje za ostale kartice. Komplicirate nepotrebno i čovjeka neptorebno stavljate u dilemu. Pogotovo kad se neko služi takvim nepotrebnim ekcesima od riječi, "najlošiji modeli sa najlošijim hlađenjem". A te grafe rade čist pristojno. Ajmo iscjepidlačit za par decibela i par stupnjeva temperature. Imao sam dosta različitih grafi i sa jednim ventom i sa dva i sa tri, ove sa jednim ili dva su katastrofa, kao da si na aerodromu. Ove sa tri su uvijek bile tihe i nisam primjetio neku razliku između grafi sa 3 venta.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 17:47 (Cryogenic).
16 godina
Rasprava o grafičkim karticama

nije baš tako jednostavno, jer razlika između 20 db i 30 db je duplo glasnija grafička a ne za jednu trećinu. Tak da razlika od 3-4 decibela je veča nego što brojka sugerira.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
forumaš kaže...

nije baš tako jednostavno, jer razlika između 20 db i 30 db je duplo glasnija grafička a ne za jednu trećinu. Tak da razlika od 3-4 decibela je veča nego što brojka sugerira.

Source? Koja to grafa sa istim čipom i 3 venta na istim okretajima (+- 200 rpm) radi na 20db a koja na 30db?

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 16:36 (Cryogenic).
16 godina
14 godina

Pusti ti AI, nađi u praksi tu grafu, kako si rekao da je jedna na 20 db a druga na 30?

16 godina
Cryogenic kaže...

Pusti ti AI, nađi u praksi tu grafu, kako si rekao da je jedna na 20 db a druga na 30?

To ti je primjer a ne konkretna situacija. Svakih 10 db buka se udvostručuje..više manje.

14 godina
forumaš kaže...
Cryogenic kaže...

To ti je primjer a ne konkretna situacija. Svakih 10 db buka se udvostručuje..više manje.

Neznam kakve to veze ima sa grafama koje rade na od 26db do 32db. Većina njih između tih brojeva. Ljudski razgovor je 50 decibela a kad nekome šapčeš je 40 db. 

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 16:50 (Cryogenic).
16 godina
Cryogenic kaže...
forumaš kaže...
Cryogenic kaže...

Neznam kakve to veze ima sa grafama koje rade na od 27db do 32db. Većina njih između tih brojeva.

Tih 5 db je osjetna razlika u buci, jer svakih 10 db razlika je dupla. Naravno stvar je tolerancije i kaj kome smeta.

14 godina
forumaš kaže...
Cryogenic kaže...
forumaš kaže...
Cryogenic kaže...

Neznam kakve to veze ima sa grafama koje rade na od 27db do 32db. Većina njih između tih brojeva.

Tih 5 db je osjetna razlika u buci, jer svakih 10 db razlika je dupla. Naravno stvar je tolerancije i kaj kome smeta.

Tih 5db je samo od do, od "najtiše do najglasnije", negdje je razlika i decibel ili dva, možda tri. Uglavnom nitpicking i picajzlenje i cjepidlačenje jer razlike su minorne kod grafi sa 3 venta, i daleko od tvrdnje da je razlika dupla kod različitih modela grafi sa 3 venta.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 17:48 (Cryogenic).
17 godina
Cryogenic kaže...

Čovjek ga je pitao za 5070, ti i on dajete objašnjenje za ostale kartice. Komplicirate nepotrebno i čovjeka neptorebno stavljate u dilemu. Pogotovo kad se neko služi takvim nepotrebnim ekcesima od riječi, "najlošiji modeli sa najlošijim hlađenjem". A te grafe rade čist pristojno. Ajmo iscjepidlačit za par decibela i par stupnjeva temperature. Imao sam dosta različitih grafi i sa jednim ventom i sa dva i sa tri, ove sa jednim ili dva su katastrofa, kao da si na aerodromu. Ove sa tri su uvijek bile tihe i nisam primjetio neku razliku između grafi sa 3 venta.

Opet pričaš gluposti....u načelu jesu sa 3 venta tiše no sa 2, no ne mora uvijek biti tako....aktualne sada i u praksi ti eto da nije tako, ventus rtx 5070/ti sa 3 venta ti je glasnija od one sa 2 ili od Shadow modela sa 2 venta koje su obje tiše.

17 godina
dad0r kaže...

Dragi kolega....ako ti frenda zanima rtx 5070 i htio bi neko buđetno a dobro rješenje onda neka pričeka na amazonu rtx 5070 Shadow od MSI koja ti je bila 579e nova u bandlu sa 1tb m2 MSI solidnim m2 diskom kojkeg ako ne treba proda za 60e i ostaje mu rtx 5070 po 520e glanc nova a tiha koju za tu cijenu nema nigdje. Trenutno je akcija prestala pa je taj bandl po 650e što je neisplativo no za tjedan 2 lako da bude opet 579eurića

17 godina
Cryogenic kaže...
Mislim da gigabyte daje najviše, 4 godine uz registraciju. 

nisi u pravu, Zotac ima 3+2g što bi bilo 5g.

12 godina
Wiz3m4n kaže...
Cryogenic kaže...

Uz to ovo Gigino dodatno jamstvo od 1 godine je samo za njihove top modele tipa Aorus serija.

14 godina
Wiz3m4n kaže...
Cryogenic kaže...

Opet pričaš gluposti....u načelu jesu sa 3 venta tiše no sa 2, no ne mora uvijek biti tako....aktualne sada i u praksi ti eto da nije tako, ventus rtx 5070/ti sa 3 venta ti je glasnija od one sa 2 ili od Shadow modela sa 2 venta koje su obje tiše.

A ti i i dalje kontraindiktoran, jel jesu tiše ili nisu , kažeš u načelu jesu što ja i govorim al eto ja pričam gluposti kad kažem da isto jesu kao i ti . Shadow model 2x ima dosta veće ventove od grafi sa standardnim veličinama dva ventilatora, za 20-30% veće. Ma da ja ne vjerujem da je tiša od grafe sa 3 venta jer grafa sa 3 venta nemora vrtit kao grafa sa 2 venta u load'u, ali najbolje pričekat benčmarke i ne špekulirat, ne možeš ti na temelju vizualnog dojma obećavati nekome brda i doline a na kraju se rodi miš. Pričekaš benčmarke pa onda kreneš sa činjenicama. Mišljenja sam da se "navjerojatnije" radi o nijansama u razlici decibela, Shadow 2x vs 3x fan. Ali uvijek bi prije uzeo 3x nego 2x. Možda rtx 6xxx napravi nešto po tom pitanju.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 19:30 (Cryogenic).
14 godina
ibme74 kaže...

Uz to ovo Gigino dodatno jamstvo od 1 godine je samo za njihove top modele tipa Aorus serija.

Gaming OC

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 19:22 (Cryogenic).
14 godina
Wiz3m4n kaže...
Cryogenic kaže...

Eto super, hvala na info, stvarno nisam znao, zato sam napisao "mislim". 5 godina je i više nego top. Defintivno Zotac vrijedi promatranja.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 20:41 (Cryogenic).
17 godina
Cryogenic kaže...
Wiz3m4n kaže...
Cryogenic kaže...

A ti i i dalje kontraindiktoran, jel jesu tiše ili nisu , kažeš u načelu jesu što ja i govorim al eto ja pričam gluposti kad kažem da isto jesu kao i ti . Shadow model 2x ima dosta veće ventove od grafi sa standardnim veličinama dva ventilatora, za 20-30% veće. Ma da ja ne vjerujem da je tiša od grafe sa 3 venta jer grafa sa 3 venta nemora vrtit kao grafa sa 2 venta u load'u, ali najbolje pričekat benčmarke i ne špekulirat, ne možeš ti na temelju vizualnog dojma obećavati nekome brda i doline a na kraju se rodi miš. Pričekaš benčmarke pa onda kreneš sa činjenicama. Mišljenja sam da se "navjerojatnije" radi o nijansama u razlici decibela, Shadow 2x vs 3x fan. Ali uvijek bi prije uzeo 3x nego 2x. Možda rtx 6xxx napravi nešto po tom pitanju.

Evo ti jedan primjer bučnog windforce modela:

https://hexus.net/tech/reviews/graphics/124523-gigabyte-geforce-rtx-2070-windforce/

i još jedan iz prošle generacije:

https://www.techpowerup.com/review/gigabyte-geforce-rtx-4060-windforce-oc/37.html

i još:

https://www.reddit.com/r/gigabyte/comments/yzc0eu/windforce_4090_grinding_fan_noise/

5070 serija izgleda ima sličan problem sa tim "0 RPM" fičrom:

https://www.reddit.com/r/gigabytegaming/comments/1jnxmrl/my_review_of_gigabyte_windforce_sff_oc_5070_ti/

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 20:29 (segregator).
14 godina

Pronašao sam i ja neke od ovih linkova, ti WF modeli su strava i užas. 

14 godina
segregator kaže...
Cryogenic kaže...
Wiz3m4n kaže...
Cryogenic kaže...

Evo ti jedan primjer bučnog windforce modela:

https://hexus.net/tech/reviews/graphics/124523-gigabyte-geforce-rtx-2070-windforce/

i još jedan iz prošle generacije:

https://www.techpowerup.com/review/gigabyte-geforce-rtx-4060-windforce-oc/37.html

i još:

https://www.reddit.com/r/gigabyte/comments/yzc0eu/windforce_4090_grinding_fan_noise/

5070 serija izgleda ima sličan problem sa tim "0 RPM" fičrom:

https://www.reddit.com/r/gigabytegaming/comments/1jnxmrl/my_review_of_gigabyte_windforce_sff_oc_5070_ti/

Ako ćemo baš tražiti boljke kod jednog, možemo i kod drugih, ni drugi nisu imuni na probleme, imaš kukolja i u ostalom žitu, svi prodaju muda po bubrege i moraš bit lucky one da dobiješ dobar primjerak jbg. Sa windforce 1080ti i 3070 nikad nikakvih problema.

MSI RTX 5070 VENTUS 3X OC Review - rattle noise

Asus RTX 4080 TUF

https://www.reddit.com/r/Asustuf/comments/1k081z3/asus_rtx_4080_tuf_fans_extremely_loud_at/

Itd itd

Ko da kažeš da samo jedna marka auta ima boljke. Sva sreća tu je 14 dana povrata ukoliko netko nije zadovoljan i amen.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 21:07 (Cryogenic).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice