Gtx 9xx Club

poruka: 9.120
|
čitano: 964.851
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
odjavljen
Re: Gtx 9xx Club
picajzla0707 kaže...
Tonči kaže...
picajzla0707 kaže...

Tonči

meni je problem temperatura (jbga, svakom svoje valjda)

važna mi je i buka naravno, ako je razlika drastična, ali mislim da razlika u buci između tih grafi nije toliko velika

Možeš li mi reći zašto ti je problem temperatura? Tvoje kartice se koriste 15 godina?

pa ovu trenutno koristim tri godine i vjerojatno ću je promijeniti ovo ljeto, problem je utoliko jer već sad dostiže 80 stupnjeva i preko, a po ljetu i više i to me živcira - problem je u lošem hladnjaku bez ijedne heat pipice

do prošle godine sam imao i kućište bez filtera, a u kući hrpa životinja i djece = prašine ko u priči, pa se problem povećavao već dva tjedna nakon čišćenja čim malo prašine uđe u nju

uglavnom, psihički sam postao alergičan na prašinu i temperaturu i želim novu grafu koja će se što manje grijati

Ali postoji jedan problem i stvar je fizike: ako imaš GM204 čip, sasvim je svejedno koju karticu imaš, generira se jednaka količina temperature. Dapače, ako tvoja kartica 970 stoji na 85°C to znači da je toplina dulje na njoj, nego ako je na 30°C, što bi značilo da toplinu brže izbacuješ u sobu. Toplina koju generira kartica nije nestala time što si ti ohladio karticu, samo je promijenila lokaciju jer si je ispuhao s kartice u kućište, odnosno van kućišta.

Da bi zaista smanjio toplinu, trebaš karticu koja generira manje topline ili jako downclockati tu svoju.

15 godina
neaktivan

Meni je buka također primarna stvar. Jel će biti 50 ili 55 fps tak mi je svejedno.

Moje računalo radi od jutra do mraka i zato mi je bitno da ne drndači bez veze. Ova opcija 0dB kod niskog opterećenja je fenomenalna!

Ako baš hoću više fps kupit ću gtx980. Dobro, neću jer nisam TOLIKO lud za gejmingom. Snizit ću postavke sa ULTRA HIGH MEGA na HIGH MEGA i sve će letit..  :)

16 godina
MarioG kaže...

Meni je buka također primarna stvar. Jel će biti 50 ili 55 fps tak mi je svejedno.

Moje računalo radi od jutra do mraka i zato mi je bitno da ne drndači bez veze. Ova opcija 0dB kod niskog opterećenja je fenomenalna!

Ako baš hoću više fps kupit ću gtx980. Dobro, neću jer nisam TOLIKO lud za gejmingom. Snizit ću postavke sa ULTRA HIGH MEGA na HIGH MEGA i sve će letit..  :)

Ako ti je glasnoća kartice primarna vodilja.. definitivno odi na Asus, pa tu karticu nit' čujem u idlu (passive) nit' u loadu (ali baš apsolutno ništa, toliko su tihi ventovi na kartici da se ventilatori na radijatoru vodenog hlađenja i ona 2 Noctua case ventilatora koja imam čuju glasnije)

Moj Portfolio - http://3docean.net/user/tomislavn
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.4.2015 9:22 (mrsmith).
14 godina
Gtx 9xx Club

MSI je isto necujna. Barem dok radi kak spada :P

Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
Stjepanj kaže...
Tvoje rijesenje stoji u integriranoj;)hehe ne prasi se a niti grije!

pa obzirom koliko vremena provodim na primjerice fonline reloaded i nekim drugim prastarim igrama, ne bi mi bila tolika drama da spadnem neko vrijeme i na integriranu

ali (uvijek postoji neki ali) mojoj ženici integrirana nije dovoljna za njene mmo-e, a i witcher je skoro na izlasku pa neće biti dosta ni meni, u planu je i novi monitor, tako da nova mi grafa ne gine kako god okrenem

Tonči

nažalost nemam 970 (još), nego 550ti i sve to stoji što kažeš - no krivo si me shvatio, ne želim smanjiti ukupni izlaz temperature, nego želim grafu koja će se te topline efikasnije riješiti - dakle, onu s boljim hladnjakom

ako je moguće dobiti i ukupno manje topline za iste perfomanse (npr 970 vs 290 ili 960 vs 280) onda ću birati onu koja stvara manje topline, dakle 970 ili 960 (ovisno koliko će ljeto biti "produktivno")

u slučaju pak da nove amd 3xx grafe budu davale bolje perfomanse uz nižu cijenu i relativno nezamjetnu razliku u potrošnji i grijanju, uzet ću neku njihovu - u suprotnom, idem na nvidiju

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.4.2015 10:29 (picajzla0707).
17 godina
odjavljen
Gtx 9xx Club

Pozdrav. Pitat ću ovdje da ne otvaram novu temu.

Zanima me za koliko bih mogao prodati svoje referentne gtx 980. Garancija 3 godine. Teče od studenog 2014. Vidio sam da se na computeruniversu kreću cijene oko 580 eura. Mislim da ove sad bar vrijede 450, ali možda sam u krivu. Bio bih zahvalan na savjetu.

Mislio sam ih se rješiti prije izlaska 980 ti, nadodati 200-250 eura i uzeti nove modele. Najveći razlog je 6 GB memorije na "najavljenim" Ti modelima, a Titan X mi je neisplativ.

Pro patria
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.4.2015 10:54 (Malarkey).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
picajzla0707 kaže...

Tonči

nažalost nemam 970 (još), nego 550ti i sve to stoji što kažeš - no krivo si me shvatio, ne želim smanjiti ukupni izlaz temperature, nego želim grafu koja će se te topline efikasnije riješiti - dakle, onu s boljim hladnjakom

ako je moguće dobiti i ukupno manje topline za iste perfomanse (npr 970 vs 290 ili 960 vs 280) onda ću birati onu koja stvara manje topline, dakle 970 ili 960 (ovisno koliko će ljeto biti "produktivno")

u slučaju pak da nove amd 3xx grafe budu davale bolje perfomanse uz nižu cijenu i relativno nezamjetnu razliku u potrošnji i grijanju, uzet ću neku njihovu - u suprotnom, idem na nvidiju

Ja ti pokušavam reći da je štos u tome da visoka temperatura neće štetiti tvojim karticama. Stajala ona u kućištu ili van njega, u pravilu nema razlike - prije ili kasnije rasporedi se po prostoriji.

Osim ako ne overclockaš, a tada želiš toplinu što dalje od kućišta, no u tom je slučaju voda opet najbolja stvar. Ja sav hardver držim na stocku jer najviše cijenim tišinu, a onda sve ostalo.

16 godina
kole2689 kaže...
ivanec kaže...

geforce experience encountered an error and must close

ima ko ovakav problem?

kad pokrenem geforce exp. javlja mi poruku,

jucer sam instalirao beta "gta drivere"

Također jučer, isti problem. Prije toga sve ok. Ima rješenja?

Ja sam taj problem riješio tako da pokrenes task manager i pogledas malo procese, naći ćeš neki shadowplay proces koji samo terminiraš i nakon toga bi ti geforce experience trebao raditi. Izgleda da se prelaskom na nove drivere shadowplay opcija zbuga.

I knew a man who once said : Death smiles at us all. All a man can do is smile back.
13 godina
protjeran
Gtx 9xx Club

Koliki su vam max stable core "klokovi" na Gtx970, jer kod mene Giga Wf3OC ide "za sad" do 1570mhz

Intel Core™ i7 ----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Stjepanj kaže...

Koliki su vam max stable core "klokovi" na Gtx970, jer kod mene Giga Wf3OC ide "za sad" do 1570mhz

1700MHz :)

14 godina
neaktivan
Stjepanj kaže...

I nemaš artefakte? :O Kod mene isto možeš ju gurat dok se ne sruši, ali prije nego se sruši će počet artefakti divljat

15 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Ja ti pokušavam reći da je štos u tome da visoka temperatura neće štetiti tvojim karticama. Stajala ona u kućištu ili van njega, u pravilu nema razlike - prije ili kasnije rasporedi se po prostoriji.

Osim ako ne overclockaš, a tada želiš toplinu što dalje od kućišta, no u tom je slučaju voda opet najbolja stvar. Ja sav hardver držim na stocku jer najviše cijenim tišinu, a onda sve ostalo.

To je isto kao da kažeš da ako se griješ pokraj peći da ti je svejedno..

-ako je peć u nekoj sobi,

-ako je peć u nekoj sobi s otvorenim prozorima

-ako je peć na ulici

:)

16 godina
odjavljen

Hmm, nije baš isto. Dakle, prvi razlog koji mu može smetati je da ne grije ostale komponente. Štetu kartica neće imati. Drugi razlog je da mu ne grije noge, ali je sasvim svejedno jel' grije pasivno ili aktivno hlađena kartica, količina topline je ista. Termodinamika, jebiga.

No, koji može biti razlog osim toga?

13 godina
protjeran
Almin94 kaže...
Stjepanj kaže...

cek zajebavas ili? moja uredno radi na 1570mhz, ovih dana kad stignem ide do kraja posto mi se rusi na 1600mhz no mislim da budem nagurao jos tih 30mhz!

kole2689 nemam artefakte, no imam jos 25% lufta do maximalne voltaze tako da benchanje pocinje;)

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.4.2015 9:58 (Stjepanj).
15 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Hmm, nije baš isto. Dakle, prvi razlog koji mu može smetati je da ne grije ostale komponente. Štetu kartica neće imati. Drugi razlog je da mu ne grije noge, ali je sasvim svejedno jel' grije pasivno ili aktivno hlađena kartica, količina topline je ista. Termodinamika, jebiga.

No, koji može biti razlog osim toga?

Da, termodinamika i ne, nije svejedno.

Uzmimo tri točke

A.. površina silicija na čipu grafičke

B.. temperatura zraka u kućištu na cca 10 cm od čipa

C.. temperatura sobe gdje je kućište smješteno na dva metra od kućišta

Čip neka disipira 150 W toplinske energije. Kućište neka ima zapreminu 0,05m3, a prostorija 65m3.

Prvi slučaj: kućište otvoreno.

Na čipu imamo temperaturu A1. Temperature B1 i C1 su približno jednake jer je prostor kućišta dio prostora sobe.

Drugi slučaj: kućište zatvoreno, ventilatori na kućištu rade

A2>A1, B2>B1, C2 je približno jednako C1

Treći slučaj: kućište zatvoreno, ventilatori na kućištu ne rade

A3>A2, B3>B2, C3 je približno jednako C2

Četvrti slučaj: kućište zatvoreno i izolirano sa stiroporom

A4>A3, B4>B3, C4 je približno jednako C3

Probaj izmjeriti pa budeš vidio.  ;)

13 godina
protjeran
Gtx 9xx Club

mogao si staviti i kuciste s kamenom vunom 16cm+10 ventova cisto da oni fakat glupi jednostavno nemoraju racunati, tonci ti je vec odgovorio razlike su jedino bitne kod overklokanja, ostalima koji imaju prosjecna kucista s najmanje 2x venta u njemu je tako svejedno dali je koji stupanj vise ili nize...

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Stjepanj kaže...

mogao si staviti i kuciste s kamenom vunom 16cm+10 ventova cisto da oni fakat glupi jednostavno nemoraju racunati, tonci ti je vec odgovorio razlike su jedino bitne kod overklokanja, ostalima koji imaju prosjecna kucista s najmanje 2x venta u njemu je tako svejedno dali je koji stupanj vise ili nize...

To je bio samo primjer za ilustraciju u svrhu razumijevanja termodinamičkih procesa.

Toni je napisao " Ja ti pokušavam reći da je štos u tome da visoka temperatura neće štetiti tvojim karticama. Stajala ona u kućištu ili van njega, u pravilu nema razlike - prije ili kasnije rasporedi se po prostoriji." i ovo posljednje apsolutno ne stoji.

My point: U stacionarnom stanju i uz nazivne gubitke čipa, što je viša temperatura unutrašnjosti kućišta to će biti i viša temepratura na površini čipa. Naravno pričamo o zračnom hlađenju.

16 godina
odjavljen
MarioG kaže...
Stjepanj kaže...

To je bio samo primjer za ilustraciju u svrhu razumijevanja termodinamičkih procesa.

Toni je napisao " Ja ti pokušavam reći da je štos u tome da visoka temperatura neće štetiti tvojim karticama. Stajala ona u kućištu ili van njega, u pravilu nema razlike - prije ili kasnije rasporedi se po prostoriji." i ovo posljednje apsolutno ne stoji.

My point: U stacionarnom stanju i uz nazivne gubitke čipa, što je viša temperatura unutrašnjosti kućišta to će biti i viša temepratura na površini čipa. Naravno pričamo o zračnom hlađenju.

Ne znam što si ti iščitao iz mog komentara, ali ništa neće promijeniti činjenice termodinamike o kojima ja govorim, a to je da će dvije prostorije doseći termalnu ravnotežu u nekoj točki u vremenu.

Možda se nismo dobro razumjeli?

15 godina
neaktivan

"Termalna ravnoteža" je ono što ja nazivam stacionarno stanje. U praksi postoji kriterij kojim se određuje stacionarno stanje, a to je da temperatura u promatranoj točki se ne promijeni za više od 1 K u sat vremena.

Temperature u dvije prostorije će se izjednačiti ako i samo ako ne postoji izvor energije (gubitaka) tj. nekakvi vati.

16 godina
odjavljen

Točno. No, to ne mijenja činjenicu da će se dogoditi. A sama temperatura na čipu je apsolutno nebitna dok god je ta temperatura ispod operativno neopasne vrijednosti, a ta vrijednost za GPU čip je čak i na sigurnosnom limitu (koji je ispod stvarnog) nekih 85°C. Da mu pet godina ta kartica 24/7 radi na 85°C ne bi joj ništa bilo. S obzirom na TDP komponenti, dok ne overclocka, ne treba ga brinuti temperatura koja ne prelazi te vrijednosti.

Naravno, posve je jasno da se temperatura mora stabilizirati. Ako je sustav moguće pasivno hladiti da ne prelazi neugodne temperature (npr. ~50°C) onda radije nećeš staviti vent (npr. novi MacBook je posve pasivan).

15 godina
neaktivan

Temperatura na površini čipa je apsolutno najbitnija za dugovječan rad komponente. Dobra inženjerska praksa je projektirati komponente sa sigurnosnim faktorom koji obuhvaća najnepovoljniji slučaj koji se može pojaviti u normalnom radu. Vi clockeri iskorištavate tu projektiranu rezervu s računom da namjerno skraćujete životni vijek silicija jer nakon tog vremena kartica će ionako biti zastarjela.

16 godina
odjavljen
MarioG kaže...

Temperatura na površini čipa je apsolutno najbitnija za dugovječan rad komponente. Dobra inženjerska praksa je projektirati komponente sa sigurnosnim faktorom koji obuhvaća najnepovoljniji slučaj koji se može pojaviti u normalnom radu. Vi clockeri iskorištavate tu projektiranu rezervu s računom da namjerno skraćujete životni vijek silicija jer nakon tog vremena kartica će ionako biti zastarjela.

Mislim da sam barem pet puta rekao da je životni vijek komponenti sasvim nebitan jer je komponenta zamijenjena u većini slučajeva već unutar dvije godine, najdulje 5. Kao inženjer, sasvim razumijem odakle polaziš s time, ali je - nepotrebno, odnosno uglavnom nikoga ne zanima GPU koji traje 10 godina.

12 godina
nikad ne reci nikad, moja 9600gso stara 6-7godina ide ovih dana klincima u komp sa c2d 8400 i 3gb rama
svakako ce im biti bolja od integrirane, a kad ja uzmem novu grafu dobit ce ovu 550ti koja ce tada imati 3+ godine i radit jos nekoliko godina (ako izdrzi)
16 godina
odjavljen
picajzla0707 kaže...
nikad ne reci nikad, moja 9600gso stara 6-7godina ide ovih dana klincima u komp sa c2d 8400 i 3gb rama
svakako ce im biti bolja od integrirane, a kad ja uzmem novu grafu dobit ce ovu 550ti koja ce tada imati 3+ godine i radit jos nekoliko godina (ako izdrzi)

Istina... No, hoće li biti 2020. u kompu? :) Koliko je takvih korisnika?

Čekaj, zašto klincima ne daš bolji komp? :)

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.4.2015 22:47 (Tonči).
13 godina
neaktivan
Almin94 kaže...
Stjepanj kaže...

Moja Gigabyte gtx 970 g1 ne ide preko +99 core clock da ga bičem tučeš. Dakle, mislim da je maksimum 1514mhz (stock voltaža).

16 godina
odjavljen
Almin94 kaže...
Stjepanj kaže...

To sigurno imaš validirano? :)

12 godina
Tonči kaže...
picajzla0707 kaže...

Istina... No, hoće li biti 2020. u kompu? :) Koliko je takvih korisnika?

Čekaj, zašto klincima ne daš bolji komp? :)

vjerovao ili ne, ima dosta korisnika koji neće baciti stare komponente nego ih iskoristiti na sličan način

jbga, da živimo u normalnijoj državi, možda bi i mi ko švabe petkom izbacili sve starije od dvije godine pred vrata da turčini to skupe

16 godina
Almin94 kaže...
Stjepanj kaže...

Siguran da ne gledaš CPU clock?

Moj Portfolio - http://3docean.net/user/tomislavn
14 godina
neaktivan
Gtx 9xx Club

Jeli 970 overkill za 24 inch monitor? Pošto u dogledno vrijeme mislim slagat novi pc pa cu kupovat i monitor. Nekako mi 27 incha izgledaju preveliki za pc gaming, iako se mnogi neće složit samnom.

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Gtx 9xx Club

Nije overkill a ni 27 incha nije preveliko...

Moj PC  
3 0 hvala 1
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice