Više mi to vuče na CoD AW nego na grafu/konfiguraciju..
Više mi to vuče na CoD AW nego na grafu/konfiguraciju..
Evo, testiralo se. 3x SLI 970 i 3x SLI 980 na 5K monitoru - obje kombinacije trzuckaju kad nabiješ detalje, niti jedna ne trzucka kad si na Medium i tim rezolucijama. Ciljanje 3,8 GB i 3.9 ponašanje je nepredvidivo, ali oboje trza kod okretanja na 3.9GB ili kod ulaženja u nove prostorije. Malo sam razočaran, iskreno. Očekivao sam da će taj test pokazati glatko izvođenje na 980-icama, a kako to nije slučaj, ostavlja još veći problem: nemoguće je igrati se na 5K.
Pa naravno da je nemoguće kad je 5K jedno 85% više pixela nego 4K, znači skoro pa duplo a tek sa dvije GTX 980 imaš pošten set up za igranje na 4K. Monitori i rezolucije u zadnjih koju godinu su otišli daleko ispred grafičkih kartica što se tiče gamera. No s druge strane broj gamera na rezama većim od 1920 X 1080 je potpuno nebitan i zanemariv trenutno. GTX 980 i GTX 970 su taman za gaming na 2560 X 1440p a sve preko toga je previše. Može se naravno igrati s manjim grafičkim postavkama na većim rezama ali kad daš 4 ili 5 tisuća kuna i moraš smanjivat detalje onda je to smiješno.
bdw opce poznato je pravilo kod multy gpu sustava 3 ili 4 kartice da ona treca a pogotovo cetvrta u 90 % slucajeva spava ili je iskoristena 20 %(naravno zavisno od igre do igre) , od tuda takva i slaba reza kod tonchija
jer u teoriji 3 x 980GTX bi trebao bit monstrum za reze vece od 4k a kamoli 4 x 980GTX !
Koliko ja znam stavljanje više kartica u sli i cf ne povećava video memoriju.
Isti podaci se postavljaju na memoriju svake kartice i ona pristupa samo svojoj memoriji, tako da cjeli sustav iskorištava samo dodatne GPUe.
EDIT:
Da malo pojasnim, kada se onda radi o velikim rezolucijama, efektivno imate samo više GPU snage, ali ne i memorije što ga vjerujem najviše i koči.
Mali dodatak i ispravka gluposti koju nismo vidjeli u startu. NISMO UGASILI SHADOWPLAY. :)
Bez Shadowplaya i na 347.25 te mali overclock 970 (priloženo u slici), 970 i 980 stock su gotovo jednaki setupi u ovome što smo vidjeli. Ali, recimo ove postavke za Battlefield 4:
Sve na Ultra minus AA u oba slučaja i post processing na medium daju oko 45-60 FPS na 6880x2880 i 55-70 FPS na 3x SLI 970. 980 je brža i ide 50-60 FPS za 2x SLI i oko 65-75 FPS za 3x SLI. Zamijetite kako je vršni FPS sličan, iako minimalni raste. Bez tranja.
Da malo pojasnim, kada se onda radi o velikim rezolucijama, efektivno imate samo više GPU snage, ali ne i memorije što ga vjerujem najviše i koči.
tako je bolje 3 x titan black sa 6giga nego 3 x 970/980 GTX 3.5 odnosno 4 za vram resolution benefit
tako je bolje 3 x titan black sa 6giga nego 3 x 970/980 GTX 3.5 odnosno 4 za vram resolution benefit
980 je brži od Titana B. i to je korisnije od 2GB memorije koju ionako ne trebaš. Čak i na 4K je 4GB dovoljno za trenutne igre (ne i za one za godinu dvije, ali za trenutne da).
Ili 2x r9 295x2
#nofanboy
Ili 2x r9 295x2
#nofanboy
i jedno ovakvo napajanje da možemo to uopće pokrenuti :)
I pitanje bili to bilo dosta
ma vjerujem da bi.. 1000W bi trošile 2 grafe dok nisu OC-ane, zimi imas solidnu grijalicu od 1000W.. ljeti imas probleme
Cuo sam da ce novi titan biti 12 gb vram-a
Jeste,trebalo bi stvarno dobro napjanje :)
ma vjerujem da bi.. 1000W bi trošile 2 grafe dok nisu OC-ane, zimi imas solidnu grijalicu od 1000W.. ljeti imas probleme
Ma nema problema ako je HE Krsko iza kuce a liti izbacis ga na balkon
neznam jeste gledali mozda od Linus-a video "Whole Room Water Cooling"
komotno bi mogli te 2 grafe staviti umjesto centralne peći, da nas grije zimi.. i što je najbolje, nebi ispalo tolko skuplje nego sto kosta centralna peć
neznam jeste gledali mozda od Linus-a video "Whole Room Water Cooling"
komotno bi mogli te 2 grafe staviti umjesto centralne peći, da nas grije zimi.. i što je najbolje, nebi ispalo tolko skuplje nego sto kosta centralna peć
I onda ih jos oderes na 50 % overclock..Kuhanje covjece
Pricam za 5k i vece reze koje si testirao
Najača mi ova ekipa sa temeraturama i potrošnjom.
Iskreno imam i5 4460 i gtx 970 a promjenio sam hw-a više nego šta pola forumaša će u svom životu.
Ta potrošnja i kad je 200w niko neće primjetit na računu.. Meni su računi za struju cca 700kn mjesečno i sad šta ću ja 2-10kn uštedit ko to primjeti.
Temperatura.. šta Vi mislite da se 90% korisnika zabrinjava za to ?
Ljudima se hebe za temperaturu ako je to stabilno i radi..
Pricam za 5k i vece reze koje si testirao
To svakako da treba i da je onda ipak bolje rješenje 6GB. 8GB 290x je sada best buy za 4K+ reze. Tri komada koštaju kao dvije 980.
Ljudima se hebe za temperaturu ako je to stabilno i radi..
Evo ja ću prvi priznati da ne trpim visoke temperature hardvera, a bogami još manje glasne komponente. To je ono što me užasno nervira - zujanje oko uha ili kuhanje u kućištu.
Za potrošnju mi se fućka :)
I meni jako smeta buka, pa cupao sam HDD-ove iz RAID-a iz kompa jer su previse bucili, sad imam 2 SSD-a i jedan sporiji HDD koji je puno tisi od 2 u RAIDu.
A gledam i na potrosnju, zasto ne pristedit gdje god se moze, a i napajanje koje imam je kvalitetno, ali ipak preslabo za neke gladne komponente (AMD FX i npr 290X)?
AA mi ne fali uopce, sto se mene tice, igre mogu biti nazubljene koliko god...samo nemogu smislit igru sa kidanjem ekrana, tako da je meni jedini uvjet da je ukljucen Vsync, drugo me i ne dira bas, mogu se spustit i detalji, samo da vsync radi na 60 FPS-a i to je to.
980 je brži od Titana B. i to je korisnije od 2GB memorije koju ionako ne trebaš. Čak i na 4K je 4GB dovoljno za trenutne igre (ne i za one za godinu dvije, ali za trenutne da).
Graficku karticu ne kupujes za jucer/danas vec kupujes i za buducnost (barem za sljedecih 1-2 god). Onaj koji vec uzima 3-4 high end kartice za CF/SLI, taj se vrlo vjerojatno planira igrati na barem 4K rezama i maxed out detaljima tako da ce mu itekako trebati sto vise rama. GTX 970 je odlicna kartica bez obzira na ovih 3.5 GB VRAM-a ali osobno ju ne bih uzimao za SLI ako planiram igrati u 4 - 5K rezi jer kao sto svi znamo, VRAM-i se ne zbrajaju imao ti jednu GTX 970 ili njih 4 u SLI-u. Stovise, neke igre u 1080p s maxed out detaljima jedu dosta VRAM-a, a ako jos hoces koristiti npr. modane igre (grafika) tada ce ti cak i neka high end grafa biti na granici bottleneck-a.
Tako da, GTX 970 sama po sebi nije losa, medutim, u nekim situacijama ces itekako osjetiti nedostatak punih 4GB VRAM-a.
Graficku karticu ne kupujes za jucer/danas vec kupujes i za buducnost (barem za sljedecih 1-2 god). Onaj koji vec uzima 3-4 high end kartice za CF/SLI, taj se vrlo vjerojatno planira igrati na barem 4K rezama i maxed out detaljima.
Onaj tko se sada igra na 4K u novim igrama i kupuje SLI nije netko tko godinama drži istu konfiguraciju... uglavnom je to tržište "entuzijasta" koji kupuju uvijek aktualnu generaciju. 4K se na "maxed out" ionako ne može igrati s današnjim karticama, ne zbog memorije, nego brzine čipova. Čak je i izrazito dobar BF4 nemoguće igrati s maxed out stvarima jer trebaš isključiti AA i sl. Isto vrijedi za druge igre. Dvije GTX 980 ne mogu zaključati SoM na 60 FPS-a, FC4, Crysis 3... Trebat ćemo čekati ljeto i vidjeti mogu li 2x390X tako nešto u CF-u.
Onaj tko se sada igra na 4K u novim igrama i kupuje SLI nije netko tko godinama drži istu konfiguraciju... uglavnom je to tržište "entuzijasta" koji kupuju uvijek aktualnu generaciju. 4K se na "maxed out" ionako ne može igrati s današnjim karticama, ne zbog memorije, nego brzine čipova. Čak je i izrazito dobar BF4 nemoguće igrati s maxed out stvarima jer trebaš isključiti AA i sl. Isto vrijedi za druge igre. Dvije GTX 980 ne mogu zaključati SoM na 60 FPS-a, FC4, Crysis 3... Trebat ćemo čekati ljeto i vidjeti mogu li 2x390X tako nešto u CF-u.
Sigurno da ce moci. Unistiti ce Nvidiu na velikim rezama.
Ako gledamo primjer Metro LL na kojem je 980 SLI u 4K rezoluciji na nekih 45 FPS, trenutnim generacijama kartica, od koji su 980 najbrže, trebalo bi ubrzanje od nekih 40% da se može na njima igrati 4K kako treba. SoM na 980 SLI ide još lošije, nekih 35 FPS, a to znači da tu trebamo 75% ubrzanja, a to je još bez Ultra tekstura. Bojim se da 390X neće ostvariti više od 15-20% ubrzanja, dakle, trebamo još barem jednu generaciju prije nego se 4K bude mogao igrati na samo 2x SLI/CF bez redukcije kvalitete. Mislim da ni 980Ti ili kako god se bude zvala neće biti bolja od 390X. Bude li 390X 30% brža, bit ću ugodno iznenađen i oduševljen.
malo offtopica, da li je stvarno potreban AA na 4k, jer već na full hd-u se skoro ne primjete razlike (barem ja ne primjećujem baš).
malo offtopica, da li je stvarno potreban AA na 4k, jer već na full hd-u se skoro ne primjete razlike (barem ja ne primjećujem baš).
Razlike čega? Ne vidiš razliku AA i bez AA na 1080? Šališ se ili imaš ozbiljno zamućen vid?
Razlike čega? Ne vidiš razliku AA i bez AA na 1080? Šališ se ili imaš ozbiljno zamućen vid?
možda i je malo lošiji, nisam rekao da ih nema (vidi boldano - il i tebe muči vid :D), ali meni osobno je draži imati nešto bolji fps, nego lošiji fps i eye candy, ali zanima me kakva je situacija kod 4k i dali se kuži AA
Po meni - sve ti to ovisi o veličini ekrana na kojem gledaš dotičnu rezoluciju. Na primjer, ukoliko koristiš 24" monitor 4k rezolucije onda baš i nećeš vidjeti veliku razliku između korištenja AA ili ne korištenja AA. No, sad, kad bi uzeo nekakav 4K TV koji mjeri dijagonalu od npr 46-50", naravno da će se primjetiti razlika.