Znači, zamijenim 1070 za 1080, i onda tu istu 1080 zamijenim za rx580 koja je slabija od ove moje 1070? Oprostite, ali ja ne vidim smisao toga. Pogotovo ako ćemo uzeti u obzir da će za pola godine, godinu biti hrpa RX-ica na oglasnicima.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Znači, zamijenim 1070 za 1080, i onda tu istu 1080 zamijenim za rx580 koja je slabija od ove moje 1070? Oprostite, ali ja ne vidim smisao toga. Pogotovo ako ćemo uzeti u obzir da će za pola godine, godinu biti hrpa RX-ica na oglasnicima.
ne slusaj bedastoce.
Ako vec mislis ici na 1080 probaj nabaviti 1440p monitor ili jos bolje 4k tako ces ignorirati BN procesora
Ako vec ostajes na 1080p rezi, ne gine ti BN u prijevodu negdje ces dobivati i nize fpsa nego s gtx 1070 ili isto.
Potreban ti je mocan procesor tipa i7 7700k na visokom taktu kako bi je drzao stabilno na min i max fpsu.
Nema ti tu nikakve logike. Jača kartica će ti uvijek biti jača kartica. 1070 je negdje otprilike trenutno takva da manje-više sve igre u 1920x1080 gura preko 60 FPS. CPU ti je ok, sve dok ti je u igrama (gdje je sve u redu) opterećenje kartice većinu vremena iznad 90%. Uštedio bi nešto malo novca jer je RX580 jeftinija, ali gubit ćeš tu možda uštedu pri prodaji.
...ne gine ti BN u prijevodu negdje ces dobivati i nize fpsa nego s gtx 1070 ili isto.
kako niže, pa valjda jednako ili više
nemere jača kartica, pogotovo iste arhitekture i drivera, davati manje od slabije
...ne gine ti BN u prijevodu negdje ces dobivati i nize fpsa nego s gtx 1070 ili isto.
nemere jača kartica, pogotovo iste arhitekture i drivera, davati manje od slabije
Zapravo i ne.
Imam poprilicno iskustva sa time.
FX 8320 i gtx 970.
Idealan primjer je bio BF 4 gdje je kolega tu s foruma imao i5 i gtx 770 i dobivao jednako ili vise frejmova nego ja s fx 8320 ocanim na 4.5ghz i gtx 970.
I jos par igara je tako bilo.
Dakle ....
Zapravo i ne.
FX 8320 i gtx 970.
Idealan primjer je bio BF 4 gdje je kolega tu s foruma imao i5 i gtx 770 i dobivao jednako ili vise frejmova nego ja s fx 8320 ocanim na 4.5ghz i gtx 970.
Dakle ....
nešto tu nije bilo ok, previše razlika u konfama da bi to mogao uzeti kao primjer
u istom sustavu, s istim procesorom i ostatkom konfe, jača grafa će uvijek davati jednaki ili veći fps
Zapravo i ne.
FX 8320 i gtx 970.
Dakle ....
nešto tu nije bilo ok, previše razlika u konfama da bi to mogao uzeti kao primjer
u istom sustavu, s istim procesorom i ostatkom konfe, jača grafa će uvijek davati jednaki ili veći fps
Ne, ogroman BN
Zamisli si da jedna kartica daje maksimalnu brzinu od 130 a druga od 100
Ako ova od 130 ima ogroman teret na ledima ne moze prismrditi maksimalnoj brzini od 130 vec dode do maks 100 i to ne moze takoder drzat konstantno, s druge strane ova od 100 uvijek ide maksimalnom brzinom jer nema nikakvog tereta.
Zapravo je vrlo jednostavno.
FX 8320 nije mogao tadasnju gtx 970 u bf4 multiplayeru iskoristiti niti njezinih 70% mogucnosti.
Jednostavno zali boze kartice i njezine snage kada je ne mozes iskoristit.
Matematika je to.
Više sam izgubio orijentaciju cijena zbog ovog rudarenja, jel puno 155 eura za 1050ti 4GB ?
Da, dokaz za ovo imas kad su benchali G4560 i gledali sta moze da izgura, fps raste do gtx 1060 a 1070 i 1080 daju isti fps mozda 5% iznad 1060.

Pa baš po matematici nema smisla da fps bude niži sa jačom karticom, ako se radi o ogrmnom BNu, može biti samo jednak u najgorem slučaju. Da, usage će biti niži na 1080 zato što je u startu jača.
Primjera radi, recimo da imaš 2 auta na autocesti, ograničenje 130km/h. Jedan auto ima max brzinu od 150km/h, drugi 180km/h - oba voze jednakom brzinom (fps) zbog ograničenja (bn), sporiji vozi na 86% svoje max brzine, a brži na "samo" 72% svoje max brzine (usage).
Pa baš po matematici nema smisla da fps bude niži sa jačom karticom, ako se radi o ogrmnom BNu, može biti samo jednak u najgorem slučaju. Da, usage će biti niži na 1080 zato što je u startu jača.
Primjera radi, recimo da imaš 2 auta na autocesti, ograničenje 130km/h. Jedan auto ima max brzinu od 150km/h, drugi 180km/h - oba voze jednakom brzinom (fps) zbog ograničenja (bn), sporiji vozi na 86% svoje max brzine, a brži na "samo" 72% svoje max brzine (usage).
pusti aute.
Probaj u praksi vidi rezultat
Ima tu niz faktora.
Gpu usage, cpu usage, cpu overhead, o kojoj igri je rijec itd.
Mozemo do sutra pametovat tu. Ja ne izvlacim teoriju nego praksu, ne googlam.
Ako netko ima neka proba fx 8320/50 s npr gtx 1060 i gtx 1070 ili gtx 1080 i neka javi razliku.
Igre za test neka uzme BF 4 ili 1, uglavnom multiplayer igre s puno igraca FPS neka pusti dakle bez limita.
Da, dokaz za ovo imas kad su benchali G4560 i gledali sta moze da izgura, fps raste do gtx 1060 a 1070 i 1080 daju isti fps mozda 5% iznad 1060.
Kada zelis tako prikazati.
Inace taj procesor je toliko slab da ne moze u jednom odlicnom naslovu graficki zahtjevom iskoristiti gtx 1060 bf1 mutliplayer
dakle gpu usage katastrofa a sve na ultra
za usporedbu radi reda
Prestanite stalno gurat taj g4560- za novce koje ga kupis je super ali treba znati limite i gdje testirat da vidis razliku.
I onda neki kazu da neki i5 4440 ili 6600k nemre gurat gtx 1060 na 100% ? mos si mislit
Jao daj čitajte komentare prije komentiranja ... Reko ja da sam na tvom mjestu bi napravio ovo: Zamjenio 1070 za 1080, PRODAO 1080 i onda kupio 580 kada padne cijena.
Nisu nikakve bedastoce, jer ako ces drzat 1070 (ili pogotovo 1080) sa FXom koji ne moze gurati R9 290 i tome se jos ne planiras micati sa 1080 rezolucije, bolje bi zaradio na 1080 nego da mi radi na 30% u kompu....
ok za bn na mp-u a kak bi se ta konbincija ponasala za nekog to iskljucivo igra SP
Jao daj čitajte komentare prije komentiranja ... Reko ja da sam na tvom mjestu bi napravio ovo: Zamjenio 1070 za 1080, PRODAO 1080 i onda kupio 580 kada padne cijena.
Nisu nikakve bedastoce, jer ako ces drzat 1070 (ili pogotovo 1080) sa FXom koji ne moze gurati R9 290 i tome se jos ne planiras micati sa 1080 rezolucije, bolje bi zaradio na 1080 nego da mi radi na 30% u kompu....
Zašto mislip da "ne može gurati R9 290"? Uopće nisu iste arhitekture da je usporedivo pa nije bitno čak ni da ne može, ali vjerojatnije je da može.
ok za bn na mp-u a kak bi se ta konbincija ponasala za nekog to iskljucivo igra SP
bio bi super.
ali taj procesor se konstatno usporeduje s znatno skupljim a pokazuje se samo jedna strana a ima i ova druga.
Poanta je da stroj treba znati balansirati i nekada nema smisla davati lovu za skuplju grafa kada niti ovu koju imas ne mozes dobro iskoristiti neces dobiti boost kakvog vidis na raznim recenzijama a cak se moze dogoditi i kontra efekt i to bas u naslovima koje ja spominjem.
Ne radi se o guglanju nego o logici. No kad već spominješ praksu, jesi testirao dvije kartice iste serije na istoj platformi sa istim driverima i igrama? Treba uzeti u obzir da je dosta teško testirati MP igre jer ne možeš kontrolirati uvjete pa dobiveni podaci mogu biti varljivi. Možda te to buni.
Ne razumijem odakle misliš da bi slabija kartica "stvorila" dodatne framove u usporedbi sa jačom ako proc već daje svoj max.
Zašto mislip da "ne može gurati R9 290"? Uopće nisu iste arhitekture da je usporedivo pa nije bitno čak ni da ne može, ali vjerojatnije je da može.
Moze gurat ali ne onako kako bismo htjeli.
Ta r9 290 cak ima ja bih rekao (nisam 100% siguran) veci cpu overhead od dosta snazniji grafickih kartica iz Nvidia tabora
Ne radi se o guglanju nego o logici. No kad već spominješ praksu, jesi testirao dvije kartice iste serije na istoj platformi sa istim driverima i igrama? Treba uzeti u obzir da je dosta teško testirati MP igre jer ne možeš kontrolirati uvjete pa dobiveni podaci mogu biti varljivi. Možda te to buni.
Ne razumijem odakle misliš da bi slabija kartica "stvorila" dodatne framove u usporedbi sa jačom ako proc već daje svoj max.
Ne mislim da daje svoj maksimum.
Kada neki proc daje svoj maksimum zakuca se na 100% cpu usagea a ovaj je daleko od toga.
Jednostavno ima jako spore jezgre koje ne moze nadoknaditi niti visokim taktom.
Pitam te slijedece odgovori u brojakama.
Ako gtx 1070 daje 100 slicica u sekudni u istoj igri istoj sceni sa 100% gpu usagea
gtx 1080 u istoj sceni daje 130 ako je 100% gpu usagea (recimo da je to maks grafe iako niti to nije 100% tocna informacija)
Ako u toj sceni gpu usage gtx 1080 padne na 40% koliko fpsa ce dati?
Takoder ako u toj sceni gpu usage gtx 1070 padne na 80% koliko ce fpsa dati?
Gpu usage ne pada proporiconalo postotku koliko je grafa jaca.
Meni kao isključivo SP igraču nije potreban snažniji CPU od ovog mojeg i5 još nekoliko godina.
G4560 je za SP odličan procesor, a onaj tko igra većinom MP će vjerojatno uzet jači procesor.
Više sam izgubio orijentaciju cijena zbog ovog rudarenja, jel puno 155 eura za 1050ti 4GB ?
ako ima garanciju nije puno
u HR su nove u ducanu od oko 170 EUR
Inace taj procesor je toliko slab da ne moze u jednom odlicnom naslovu graficki zahtjevom iskoristiti gtx 1060 bf1 mutliplayer
To sve stoji, zaguse se 2 jezgre bez problema, zaguse se i 4 isto tako u nekim MMO naslovima bez ikakvih problema, ali za SP ce ti i FX biti dovoljan tu kao i taj pentium
Deus Ex, i5 @4,5ghz i skoro konstantni 100% usage u glavnom hub-u igre sa gtx 1070. To je single player, a i GTA SP u centru grada nabije i5 na 100% bez problema. Ima jos sp igara koje guse i5...
To sve stoji, zaguse se 2 jezgre bez problema, zaguse se i 4 isto tako u nekim MMO naslovima bez ikakvih problema, ali za SP ce ti i FX biti dovoljan tu kao i taj pentium
Ako ne pratiš brojke
Slažem se treba igrati a ne gledaj frejmove.
Koliko ja vidim u oglasu pise zamjena uz nadoplatu.
Ovo sta je receno da se zamijeni gtx 1070 za gtx 1080 za 1:1 ima itekakvog smisla i prodas kasnije tu grafu i uzmes rx580.
Kao sta je receno ima fhd monitor na 60hz koji ne misli mijenjati tako da je i ta gtx 1070 prejaka grafa za taj fx na toj rezoluciji i zato je i preporucena rx 580 koja je vise nego dovoljna za tu rezoluciju, a razliku u cijeni neka spremi u dzep ili kupi neki drugi dio hardwera
sve to stoji samo di ces nac 580 jer preko njuske se neisplati posto su bezobrzano skupe...