Da li brzi GPU smanjuje potrebu čestog uplitanja procesora ili to nema utjecaja,ili sam pogrešno zaključio?Jučer sam otkrio da na radeonki mogu ići do 850Mhz sa GPU,primjetio sam da je proc i5 2500k 2-3C "hladniji" a i grafa je hladnija u idle a kod igri je naravno veča temperatura za nekih 8C.
Gledaj, nema ti to veze jedno sa drugim. CPU će koristiti svaku komponentu onoliko koliko ona ima potencijala.
Dakle, možeš izgubiti jedino u slučaju ako je CPU bottleneckXD
Naravno u gamingu glavnu ulogu igra grafički procesor (kartica) i što je brža daje bolje rezultate-viši framerate:P Ako je CPU dosta jak da ju 100% iskoristi doći će do izražaja to što sam posljednje rekao, a naprotiv ako je clock procesora viši to može značajno doprinjeti povećanju brzine igranja za do nekih 5-6 FPS-ova u prosjeku:D
Recimo ja sam sa istim komponentama i 2500K na 3.3GHz dobio 3 FPS+ u igri Crysis 2 kada sam ga OC-ao na 3.9GHz! Mjereno benchmarkom ili unutar samoga gameplaya sa programom Fraps. Isto...
I da, između ostalog viši clock CPU donosi viši minimalni FPS pa će i sama igra manje trzati ako je zahtjevna i/ili na visokim detaljima. Razumiješ, ja na 3.9GHz imam manje framedropova nego na 3.3GHz iako je to slučaj samo kod jaaako zahtjevnih igara a koje izuzetak npr Crysis serijal i Metro 2033 jer je procesor silan sam po sebi i na stocku.
Dakako ako nisi več znao ja imam mali bottleneck suprotno, imam lagano relativno slabašan GPU naspram ostatka konfiguracije kada se radi o shooterima na max detaljima. Dakle kod mene bi se uz 2500K @3.9GHz najbolje uklopila nekava GTX560 Ti ili HD6950 pa da sve bude savršeno iako se i ova klokana sasvim pristojno mogu reč drži