Pomoć oko izbora dslr-a

poruka: 13
|
čitano: 3.264
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Pomoć oko izbora dslr-a

Veliki pozdrav svima!

Da ne duljim oko uvoda, zamolila bih vas za savjet. Već neko vrijeme čitam recenzije dslr-a po webu i što ih više čitam to sam više zbunjena=). Namjeravam kupit svoj prvi dslr, ali nisam potpuni početnik u fotografiji (sudjelovala na nekoliko skupnih izložbi), tako da mi je bitno da ne "prerastem" prebrzo kit objektiv, već da ga mogu koristit barem neko vrijeme dok ne skupim novce za novi objektiv.

Najčešće fotkam koncerte i ostale uvijete sa slabijim osvjetljenjem (i to uglavnom preferiram bez korištenja flasha), pa mi je bitno da budući dslr stvara što manje šuma pri takvim uvijetima. Uz to, puno se bavim dokumentarnom (uličnom fotografijom), portretima i tek onda "mrtvom i živom prirodom".

U početku sam bježala od olympusovih modela jer sam do sad imala iskustva samo sa njima, pa jako dobro znam njihove slabije strane (imaju tedenciju raditi šum na fotkama i boje su malko "ugašene"), no sve više po forumima čitam preporke za E-520 zbog dobrog kit objektiva. No, željela bih čuti vaša iskustva sa dslr-ovima drugih proizvođača sa kojima nisam imala do sad iskustva.

Da stvar bude interesantnija, imam (naravno) cijenovno ograničenje od nekih 4000-5000kn.

možete li mi pomoć pronaći dslr za mene=)?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Pomoć oko izbora dslr-a

"prerastanje" kit objektiva ovisi o tvojim potrebama i sklonostima, ali je činjenica da nećeš niti kod jednog proizvođača baš previše profitirati sa takvim objektivom (na kraju krajeva, zato i je "besplatan"). svi su oni, više ili manje, tu negdje po kvaliteti i mogućnostima...

ako se planiraš iole ozbiljnije baviti fotografijom, onda ti svakako preporučam da si za početak kupiš nešto iz oglasa, gdje ćeš unutar te cijene dobiti i neki konkretniji objektiv, a onda kad s vremenom uvidiš  što ti odgovara, lako je promijeniti opremu.

Silence! I Kill You...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Pomoć oko izbora dslr-a

ako nikad nisi imala slr fotić i ne znaš raditi u manual modu onda si početnik... ma koliko god imala izložbi iza sebe.

pošto ti je prvi uređaj preporučam pogledati olympus e 520 ili 620. ja sam počeo s takvim aparatom.... moj je e510 i dobio sam ga u kitu s 2 optike. kao što kaže no name nisu neka sreća ali ako znaš tj. kad naučiš koristiti slr aparat moći ćeš izvući jako kvalitetne i dobre fotke.

ja sam upravo u planovima za kupnju svog prvog profi aparata... jer nakon 2 godine sam prerastao svoj oly pa sam u sličnoj dilemi kao ti... razmišljam dali ići na e3 ili jednostavno malo stisnut zube i protegnut se na nešto što je full frame uređaj. jer vjerojatno znaš oly je 4/3

ja ti mogu preporučiti olympus jer sam na njemu počeo raditi i radim još uvijek (čak i posao ne samo zabavu) i odlično mi služi, na fotkama koje sam napravio na njemu sam znao zaraditi dobre novce. ima šuma kada ideš na iso 1600 ali i te snimke dosta dobro prolaze i nisu baš takav krš kako neki pričaju.... stvarno dajem punu preporuku za prvi uređaj uzeti oly.... a i po recenzijama oly u toj kategoriji nudi puno više od nikona i canona tih amaterskih gabarita. Oly također ima vrhunske optike koje se mogu mjeriti s onim najboljim Canon i Nikon optikama... tako da i što se toga tiče je dobar izbor....

no naravno ako ciljaš na kvalitetnije tijelo onda preporučam nekog drugog proizvođača.... kojeg ne znam ni sam jer i sam odlučujem što dalje.

Ali velika grešak koju rade amateri je kupnja na prvu loptu skupe opreme.... treba ići korak po korak. Kad ti posao koji radiš otplati sadašnji uređaj onda kupuješ novi nešto bolji od sadašnjeg a ne odmah ulupati 20-30 tisuća koje ti se nikad neće vratiti.

http://www.svijetkulture.com
Poruka je uređivana zadnji put pon 2.8.2010 12:42 (hondo).
15 godina
neaktivan

nisam imala vlastiti dslr. na posudbu sam dobivala olympusov e-420 sa kit objektivima (također). i nemam većih zamjerki, osim toga što sam napomenula. imaš pravo, nije strašan toliko šum-da se maknut, ili prebacit u bw i isfurat kao neki film-efekt. ali boje su bile ugašene i njih sam redovito kasnije u lightroomu "podizala".

no, želim ti se zahvalit, kao prijedlog si stavio e-520 o kojem sam i sama razmišljala, pa si mi malko olakšao daljnja razmišljanja i oduku u konačnosti.

16 godina
neaktivan

a čuj aparat koji ima dosta visoki (u toj cjenovnoj klasi canikona ili olynpusa ili sonya) iskoristivi iso--cca.iso3200 pa čak i veči (nazivaju ga i carem iso-a), koji je dosta brz na okidaču a to je 5 okidanja  u sekundi,ima stabilizaciju u tijelu aparata pa je poslje jeftinije nabavljati objektive (netrebaš kupovati objektive sa ugrađenom stabilizacijom=jako skupi objektivi) a i prastari objektivi od prije 35 godina pašu na njega bez ikakvih adaptera a svjetlomjer i blenda rade kao da je najnoviji što je jako važno kod starijih prime-manualaca što znači da samo prišarafiš stisneš zeleni gumb i aparat sve sam izmjeri i namjesti,možeš staviti na njega objektive i sa ugrađenim motorom za fokusiranje,možeš i obične na šarafenciger-znači prima svakakvi sistem af, zatim kit objektivi su na visokoj zavidnoj razini a ulazi u cjenovni rang 4-5000 kuna je PENTAX K-X,to su samo neke karakteristike koje bi te možda zanimale kod odabira,moja preporuka

15 godina
neaktivan

jedino nemam dobra iskustva sa AA baterijama. ali kažu da one koje se dobe uz njega su dobre...

16 godina
neaktivan

sa njim dobiješ jednokratne znači ne-punjive litijske baterije koje možeš ponovo kupiti ali su jako skupe ali imaju ogromni kapacitet (jaaako puno fotografija-zato i jesu skupe),ja koristim eneloopice od 2000mAh (dva seta-jedan u aparatu a drugi u rezervi) i moram priznati da nisam imao ama baš nikakvih negativnih iskustava baš ni u jednom obliku,izdrže oko 500 okidanja, nema šanse da se samoisprazne ako aparat ne koristiš 2-3 mjeseca (samopražnjenje je po specifikaciji u godinu dana samo 30%) znači ako ne koristiš napunjene eneloopice godinu dana one če se isprazniti samo 1/3 (to ti ne mogu potvrditi ali ovo prvo je iz mog iskustva),

ovo ima samo PENTAX i ako si iz zagreba toplo preporučam i iz isprobanoga možeš sam donjeti odluku:

http://www.rent-a-foto.com.hr/

moja iskustva sa njima su za svaku pohvalu

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.8.2010 20:56 (struić).
15 godina
neaktivan

500 okidanja kažeš? pa to je sasvim uredu-ni sa li-on baterijama ne bi više ispucala. e, a daj mi reci, nekoć sam i ja imala punjive AA baterije i kod njih sam primjetila da su nakon nekoliko punjenja držale manje nego dok su bile nove, baš osjetno manje. jel kod eneloopa drugačije?

16 godina
neaktivan

eneloop baterije su  ti kao baterije za profesionalce koje se ne prazne ako ih ne koristiš neko razumno vrijeme (sloboda laičkog izražaja nemoj zamjeriti) za kakvih 140 kuna dobiješ 4 baterije i punjač u kompletu sa kojim se te baterije moraju puniti kakvih 8 do 10 sati (prvih par punjenja obvezatno 10 sati - neču sad objašnjavati zašto ali tako je najbolje za njih) i onda si kupiš još jedan set baterija bez punjača (4 kom.=90kn ili 8 kom.=170kn) i imaš oko 1000 ili 1500 okidanja za manje novaca nego da imaš litijske tipske baterije

17 godina
neaktivan

boje možeš dignut većim isom recimo 200 ili 400. nećeš ni osjetit na kvaliteti fotke kod olympusa a dobit ćeš onu puninu canona za kojom svi pate.

i obavezno snimaj na +0.7 ili +1... boje su zapravo stvar snimanja a ne aparata. budeš vidila kad kreneš radit u M modu s slr-om.

iskreno ne vjerojem AA i sličnim baterijama. Akumulator je tu nenadjebiv posebno na terenu, vjeruj. a još ako skupiš lovu za grip nećeš ružno sanjat kad budeš imala zahtjevno snimanja sa preko 1000 udaraca poklopca.  moji akumulatori već 2 godine rade i to pošteno  a svaki još može preko 700 snimaka dati u komadu čak i kad dosta koristim AF.... (kad svako malo izoštravam i provjeravam a to najviše guta struje). ali to su original akumulatori. ne vrijedi davati 100 kn manje za zamjenske. izvališ 700 kn po bateriji ali znaš da te neće iznevjerit nikada (osim kad ju ne napuniš)

sad dok ti ovo pričam padam u napast i ja ostati na olyu..... nekako mi žao napustiti to sve. to ti je stil života, kad jednom probaš ne napuštaš.

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.8.2010 2:58 (hondo).
16 godina
neaktivan

ljudi moji ma jeli to moguče, 700kuna =700 okidanja--------310kuna=1500 okidanja u istim uvjetima i ti kažeš da je ovo prvo bolje( ma jesi li ti hondakepiran),a što se tiče terena nek ti vrisne litijska originalna baterija možeš se frigati a ovak odeš do prvog kioska i kupiš obične AA baterije i opet imaš čime škljocati (istinaibog da si ograničen ali nisi onesposobljen 100%) a što se tiče iso-a pentax k-x je nenadmašan  i nemožeš uopče uspoređivati sa olyjima u toj klasi Cool

17 godina
neaktivan

baš iz tog tvog razloga profesionalci imaju pune džepove AA baterija i samo se njima špekulaju po terenu buaaa hahahahaha

kako god s AA baterijama ne bi snimao nikad pa čak ni lud. tko  voli njegov izbor.

aha, zato ima izbor optika da te bog sačuva što nije beznačajna stavka kad gledaš dugoročno. Uostalom ISO problemi su dosta pre navikani. Ja stvarno snimam u svakkakvim uvjetima pa iso 1600 koristim jednom u 2 mjeseca i to da bi napravio 4 fotke a sve do 800 oly odrađuje ko po špagi. a kad u finalu usporediš kit objektiv koji stiže uz oly i pentax onda vidiš da ti činjenica o nešto boljem ISOu opće ne pomaže.

no na (poretpostavljam) mladoj dami je odabir... mi možemo hvaliti svoje miljenike al činjenica je da nitko ozbiljan ne snima s AA baterijama  a što se tiče ovog odabira za oly on opravdava svoju cijenu...... ima ogromnu paletu vrhunskih objektiva gdje mu konkurencija u Canonu i nikonu nikako ne bježi.. čak šta više u vrhunskoj seriji optike oly je znatno ispred svih....

a sad svi detalji su stvar preferencija i sitnica kao što je izgled, ergonomija i slično.

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.8.2010 13:29 (hondo).
16 godina
neaktivan

pa mi pokušavamo pomoči dotičnoj dami u cjenovnom rangu 4do5 tisuča kuna (da ti bude lakše to ti je cca.550-680 eura) kako je ona sama navela, a o profesionalcima o kojima ti pričaš oni ni prosječni objektiv za te novce nemogu kupiti tako da se oni niti ne zamaraju baterijama od par stotina kuna tako da ti usporedba ne stoji nikako,pokušavam se držati zadanog cjenovnog ranga jer i ja znam da za više novca možeš kupiti i bolju opremu,naprimjer ako dama kupi pentax k-x+kit18-55+punjač sa 4 baterije eneloop+8baterija eneloop+memorijsku karticu od 8gb class6 i to sve bude platila=4800kuna (a to je cca.660 eura) i bude mogla okinutu bez prestanka 1500 fotografija zavidne kvalitete, iso njoj bude itekako bitan jer iz traženoga od nje daje se zaključiti da nebude mogla kupovati brze objektive (dakle skupe objektive) a povečanjem kvalitetnoga isa bude koliko-toliko nadoknadila taj nedostatak ,tako da i iz tog razloga preporučam aparat sa kvalitetnim visokim iso-m a trenutno je pentax car u tom cjenovnom rangu sa tim karakteristikama i to mogu potvrditi iz iskustva jer ga koristim, a i par postova prije naveo sam da može otiči u trgovinu uzeti opremu koja je zanima te isprobati naprimjer jedan dan i sama zaključiti dali je spremna platiti to što dobiva za te novce što pruža samo pentax ma koliko mi šutjeli o tome

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice