Panasonic GF-1 Micro 4/3

poruka: 20
|
čitano: 3.923
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Panasonic GF-1 Micro 4/3

Na svijet je došao još jedan Micro 4/3 fotoaparat. Samim izgledom (i specifikacijama) jako je sličan Olympusu E-P1.

Vijest na Dpreviewu

Preview na Dpreviewu

Uz fotoaparat Panasonic je objavio i dva nova Micro 4/3 objektiva:

1. Lumix G 20mm f1.7 ASPH (fiksni "pancake" objektiv sa 40mm efektiven žarišne duljine i sa velikim otvorom blende)
  2. Panasonic Leica 45mm f2.8 macro objektiv (prvi za Micro 4/3)
Four Thirds
Poruka je uređivana zadnji put čet 3.9.2009 13:04 (Oly_E3).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Panasonic GF-1 Micro 4/3

Ovo mi izgleda čak bolje od olyja ... mogla bi bit zamjena za G seriju od canona ... kad mi se neda vucarat velika stakla .

A.

16 godina
neaktivan

Ovo baš i nije zamjena za Powershot G fotoaparate, jer su ovo daleko močnije igračke, zapravo graniče sa igračkom i ozbiljnom opremom

Four Thirds
Poruka je uređivana zadnji put čet 3.9.2009 13:08 (Oly_E3).
17 godina
neaktivan
Panasonic GF-1 Micro 4/3

sve fino i krasno, panasonic i oly su brutalno pregazili konkurenciju, ali panasonic ima jednu ogromnu manu - nema stabilizaciju u tijelu, već samo inferiornu i skuplju stabilizaciju u objektivima.

ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Oly_E3 kaže...

Ovo baš i nije zamjena za Powershot G fotoaparate, jer su ovo daleko močnije igračke, zapravo graniče sa igračkom i ozbiljnom opremom

Zamjena u smislu prenosivosti a zadr žavanja relativne kvalitete fotografije ...

koristio sam razne profi digitalne slr ove i jedina mana im je naravno prenosivost ... recimo ideš na put , htio bi uhvatit svašta a neda ti se uz sve što vučeš nosit još i torbu sa par kila stakla.

G serija od canona je davala relativno dobru kvalitetu fotografije i potpunu manualnu kontrolu u kompaktnom tijelu, i jedno i drugo neusporedivo sa većinom idiota. Nema izmjenjive objektive iako od desetke sa 28 ili 24 mm u širokom pa do preko 100 mm na zoom kraju uglavnom i ne treba bolje za snapshotove. Dakle ovaj mini trend je upravo za to ... kad ne možeš ili nećeš nosit gomilu opreme sa sobom.

Koliko će kvaliteta fotki biti bolja od G serije recimo, neznam, al ne vjerujem da će biti bitna razlika ... ima neka usporedba recio G10 ili G 11 sa olyjem na netu ... ?

Ne misliš valjda da ovo zamijenjuje studijsku opremu ili opremu za sport ili bilo što slično? :D 

A.

16 godina
neaktivan

I ove kada natovariš sa objektivima postaje nespretno za nošenje, ali kao što si već rekao i kao što sam znam, G serija je High end. Ja isto ponekada poželim nešto manje o 5-6 kila opreme u Lowepro ruksaku.

Nevjeruješ da je bitna razlika u kvaliteti slike koju daje senzor veličine 7 x 5mm i 18 x 13mm. Kruške i jabuke! Ovi mali senzoru (7 x 5mm) jesu jedni od najvećih koji se nalaze u kompaktima (takav senzor ima moj SP-350), ali daje daleko manji DR od većih senzora (evo recimo G11 i ovaj Panasonic imaju skoro jednaku rezoluciju, ali nažalost Canon ima manji DR i samim time gubi)... Tako da je Micro 4/3 ipak kategorija za sebe. Powershot G imaju sebi ravnu konkurenciju (ostali High End kompakti), a Micro 4/3 za sada ima samo Sigmu DP-1 i DP-2 za konkurenciju.

Four Thirds
17 godina
neaktivan
Oly_E3 kaže...

Micro 4/3 za sada ima samo Sigmu DP-1 i DP-2 za konkurenciju.

a sigma DP2 i Foveon gaze microFourThirds opako, kaj se kvalitete slike tiče.

na žalost, DP2 nema izmjenjive objektive, AF nije brz, software nije na nivou olympusa...

ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.
16 godina
neaktivan

Baš to i jesu razlozi zašto Sigmice nisu popularne kao ostali "kompakti", iako bi ja najviše volio, ponavljam, DP-1.

Four Thirds
16 godina
neaktivan
Panasonic GF-1 Micro 4/3

Nije mi jasno zasto uvik negdi moraju napravit neku hebenu falingu, sta je bio problem ubacit stabilizaciju u tijelo i aparat bi bio vrh.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Valjda je to ipak Olyev trademark. Cool

No u kitu dolazi stabilizirani objektiv (14-45mm)

Four Thirds
17 godina
neaktivan
Esc kaže...

Nije mi jasno zasto uvik negdi moraju napravit neku hebenu falingu, sta je bio problem ubacit stabilizaciju u tijelo i aparat bi bio vrh.

panasonic je firma s apsolutno nula tradicije i izvrsnim nosom za zaradu, sa stabilizacijom u objektivima su kopirali lošu tehnologiju canona i nikona. no zato će im zarada na objektivima biti veća - lakše je opravdati skupi objektiv ako ima stabilizaciju u sebi.

a ljudi su budale, te puše marketinške trikove koje im podvaljuju canon, nikon, i sada, i panasonic. pravo im budi, ja bi vlasnicima dotičnih marki još i masnije naplatio objektive, očito žele da ih kompanija odere. ;)

Oly_E3 kaže...

Valjda je to ipak Olyev trademark. Cool

No u kitu dolazi stabilizirani objektiv (14-45mm)

yup, oly ima stabilizaciju u tijelu.

17 godina

Ajde onda jedno brzinsko objašnjenje zašto je stabilizacija u tijelu bolja od one u objektivima.

Zanemari cijenu, jer si to već rekao.

Također zaboravi argument "stabilzacija u tijelu rad i s ostalim objektivima" jer to ne znači da je bolja, a i djelomično spada u argument iznad.

Evo, slušam.

Always code as if the one ending up maintaining your code is a violent psychopath who knows where you live.
16 godina
neaktivan

Bolja je zato što su svi objektivi stabilizirani (Macro, telefoto, širci, standardni zoom.Uglavnom stabilizirani Optički objektivi su standardni zoom, telefoto i pokoji macro (mislim Nikonov da je jedini), širci nisu stabilizirani, a time se gubi dosta ako brzina zatvarača padne ispod 1/30 ili ako je mirnija ruka, ispod 1/20s, a i učinkovitija je od one u objektivima. Recimo ja sa E-3 mogu sa built in stabilizatorom snimiti sliku pri brzini od 1/5s (sa 12-60 @ 12mm). Također mogu se pouzdati da će slike sa 50-200 @ 200mm ispasti kako treba pri brzini većoj od 1/20s. Recimo, imam i Sigmu (koja ugrađuje stabilizatore u svoje objektive) 30mm f1.4 koja nije stabilizirana, ali na E-3-ci je i to dosta dobro

Mana senzorske stabilizacije je ta što se efekt ne vidi kroz tražilo  (iako niti sa optičkom, jer stabilizator se pali kada se već pritisne okidač, osim ako se drži "preview" gumbić). Ali u slučaju m4/3 fotoaparata, koji nemaju optičko tražilo, efekt se vidi i sa senzorskom stabilizacijom

Four Thirds
Poruka je uređivana zadnji put čet 3.9.2009 19:25 (Oly_E3).
17 godina

Dakle, u principu, ponovio si ono što sam ja rekao da se podrazumijeva. Stabilizacija u tijelu je primjenjiva na sve objektive i ne moraju se čekati novi objektivi s ugrađenom stabilizacijom.

Ja sam očekivao da možda imaš argument u stilu da je slika bolja u jednom ili drugom slučaju, ili da je sama stabilizacija traje kraće i upotrebljivija je pri bržem okidanju ili brzini zatvarača.

Always code as if the one ending up maintaining your code is a violent psychopath who knows where you live.
16 godina
neaktivan

Ima jedan video na Cameralabs.com. Idem ga potražiti pa editiram post da vidimo što je bolje riješenje

Evo stranica sa testom optička vs. senzorska (obavezno video pogledati Osmijeh)

Four Thirds
Poruka je uređivana zadnji put čet 3.9.2009 20:03 (Oly_E3).
17 godina
neaktivan
Panasonic GF-1 Micro 4/3

ma poznato je da je opticka stabilizacija bolja ako je i jedna i druga izvedena korektno, samo sto si onda osudjen na objektive sa optickom stabilizacijom koji su skupi u nebo u zemlju.

Isto tako stabilizacija neka magija i ona ne pravi bolje slike sama od sebe, samo pomaze kod duljih expozicija i manjih otvora blende, znam ljude koji je namjerno drze iskljucenom jer im smeta i nije im mrsko koristiti stativ jer je to ipak najbolje rjesenje.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Da ona služi da stabilizira neželjene pokrete fotoaparata, ali ne motiva. Meni je stativ vječan pratioc ipak...

Four Thirds
17 godina
neaktivan
Elles D. kaže...

Dakle, u principu, ponovio si ono što sam ja rekao da se podrazumijeva. Stabilizacija u tijelu je primjenjiva na sve objektive i ne moraju se čekati novi objektivi s ugrađenom stabilizacijom.

Ja sam očekivao da možda imaš argument u stilu da je slika bolja u jednom ili drugom slučaju, ili da je sama stabilizacija traje kraće i upotrebljivija je pri bržem okidanju ili brzini zatvarača.

ako stabilizacija obavi svoj posao, slika je jednako dobra bez obzira jel to bio stabilizirani senzor, ili stabilizirana leća. pošto se radi o sustavu koji ima istu namjenu, bez obzira na implementaciju, dobit ćeš jednako kvalitetnu fotku (u istim uvjetima), bez obzira na tehnologiju.

recimo, u mraku s 50/1.4 objektivom i stabiliziranim senzorom je moguće slikati na i do dvije blende nižom osjetljivošću u usporedbi sa sustavom koji nema stabilizirani objektiv od 50mm (a nema niti jedan) - samim time, sustav sa stabiliziranim senzorom daje osjetno bolju sliku.

no, stabilizacija u objektivu je mehanički daleko kompliciranija od stabiliziranog senzora - samim tim je i inherentno osjetljivija na promjenu radnih parametara - bili to udarci, promjena temperature okoliša (tijelo je uvijek toplije, manja je promjena temperature ležajeva), i sve kaj ide uz to. recimo da nije čudno viditi IS/VR objektiv kojem je stabilizacija crkla - samim tim je objektiv za otpad, jer više nikako nije moguće dobiri ispravni fokus, dok za crknutu in-body stabilizaciju još nitko nije čuo.

kaj se tiče efikasnosti samog sustava, stabilizacija u objektivu stvarno je nešto efikasnija na dužim teleobjektivima, no na svemu kaj nije veći teleobjektiv, in-body stabilizacija je nadmoćna.

dalje, argumenti u korist in-body stabilizacije je i činjenica da je moguće isti mehanizam koristiti i za micanje senzora, kako bi se dobio efekt shift objektiva, ili za ispravljanje horizonta (kako to radi pentax K-7), što je apsolutno nemoguće izvesti sa stabilizacijom u objektivu. moguće je utjecati na efikasnost stabilizacije upgradeom firmwarea, što opet, nije moguće sa stabiliziranim objektivima.

uglavnom, to cut the long story short - stabilizacija u tijelu je bolja stvar. ;)

16 godina
neaktivan

Hehe, meni se bio smrzao stabilizator u E-3-ci... (dobrih -20°C je bilo)... ali evo, radi kao da mu ništa nije bilo

Four Thirds
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.9.2009 0:41 (Oly_E3).
16 godina
neaktivan
Panasonic GF-1 Micro 4/3

Evo i review se nalazi ovdje (napravljena je i komparacija GF-1 vs. Oly E-P1)

Atomska bubamara - Last known good rank
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice