Baza podataka za fakultetsku knjiznicu

poruka: 46
|
čitano: 34.650
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Poruka je uređivana zadnji put sri 27.4.2011 12:42 (eagle05).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Re: Baza podataka za fakultetsku knjiznicu

Ako sam dobro shvatio, ti zapravo ne znaš ništa o ničemu i hoćeš da ti netko napravi čitav zadatak. Access je samo krajnja stvar - kad napraviš točke od 1 do 3, onda tek ideš na te stvari. A sad ne znam tko ima volje igrati se s tim. Nemaju ti kolege nekakve primjere, riješene zadatke? Uzmi riješeni zadatak pa radi po njemu.

Edit: Nix je u jednoj drugoj temi dao link na 880 modela baza podataka - među njima ima i knjižnice.

Poruka je uređivana zadnji put sri 27.4.2011 17:50 (mbaksa).
14 godina
neaktivan

hvala na pomoci.  Meni treba samo prvih šest zadataka, ali ja neznam kako da napravim relacije,forme,querije... Znam samo tabele napraviti

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.4.2011 10:35 (eagle05).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
eagle05 kaže...

hvala na pomoci a meni treba samo prvih šest zadataka ali ja neznam kako da napravim relacije i to sve znam samo tabele napraviti

Možeš napisati rečenicu s interpunkcijskim znakovima (zarezima i točkama)? Jer iz ovoga mi nije jasno što znaš, a što ne.

http://office.microsoft.com/en-us/access-help/guide-to-table-relationships-HA010120534.aspx?CTT=5&origin=HA010072597

17 godina
moderator
eagle05 kaže...

hvala na pomoci.  Meni treba samo prvih šest zadataka, ali ja neznam kako da napravim relacije,forme,querije... Znam samo tabele napraviti

Imaš ovdje neke tutoriale:

http://databases.about.com/od/buildinganaccessdatabase/Building_an_Access_Database_From_the_Ground_Up.htm

Imaš na youtubeu: relacije, forme, querije.

14 godina
neaktivan

hvala za ove linkove. Moze li mi neko objasniti jos samo kako da napravim dokumentaciju za sve ovo.

Profesor je rekao da bi ta dokumentacija trebala imati nekih 15 listova.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Ako ti se već ne da samome pisati, potraži na Googleu database documentation tool - recimo, ovako nešto http://www.winnershtriangle.com/w/Products.SQLDocumentationTool.asp.

14 godina
neaktivan

ne znam kako se ovo koristi .Ali nije vazno to nego mene zanima sta treba da pisem u tu dokumentaciju ,ako mozete objasniti  puno ce mi pomoci

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-u samom accessu imaš wizarda (- jedan od templatea je library..), dovoljan je jedan klik za napraviti funkcionalan program-bazu. Dokumentacija je malo teža stvar (jer ipak moraš razumjeti ono što opisuješ) ali možeš iskoristiti spomenute alate. Uz google translator možeš sve napraviti u tri klika (i dalje ništa ne znati). Dali je to cilj?

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

nije to cilj. Cilj je da naucim ali posto mi to sve treba sad u cetvrtak nemam bas puno vremena . ali ako bimi mogli reci korake samo sta da radim sad kad sam napravio tabele kojim redom da idem i sta da radim

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

evo neke sliek kako to izgleda mozete li mi reci svoje misljenje

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Odlican screenshot :)

Mentalist je moj idol...

5 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

i kakvo je misljenje da li ovo valja ili treba nesto mijenjati

i kako bih sad npr za ovo napravio potrebnu dokumentaciju

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
eagle05 kaže...

ne znam kako se ovo koristi .

Naučit ćeš. Koliko je teško skinuti program, pokrenuti ga i vidjeti što se u njemu da napraviti? Spojiti ga na bazu i reći mu nek ti napravi dokumentaciju baze?

eagle05 kaže...

Ali nije vazno to nego mene zanima sta treba da pisem u tu dokumentaciju ,ako mozete objasniti  puno ce mi pomoci

Pa objasni ti nama što treba da pišeš u tu dokumentaciju. Imaš valjda negdje materijale s predavanja što sve u to ulazi, zar ne? Ako nemaš, pitaj profesora. Ili jednostavno daj programu da to napravi umjesto tebe pa ćeš onda odmah vidjeti što bi sve moglo ući u to.

eagle05 kaže...

i kakvo je misljenje da li ovo valja ili treba nesto mijenjati

Prvo - screenshotovi se ne rade s mobitelom, nego na tipkovnici pritisneš tipku PrintScreen, onda sliku pasteaš u nekom programu (recimo Paint.Net), obrežeš ako treba i uploadaš na forum.

Drugo - iz ovih screenshotova ti se ništa ne vidi. Zašto nisi dao screenshot prozora s relacijama? To je ovaj prozor: http://www.databasejournal.com/img/pl_SQLyog4_image001.jpg

17 godina
mbaksa kaže...

Prvo - screenshotovi se ne rade s mobitelom, nego na tipkovnici pritisneš tipku PrintScreen, onda sliku pasteaš u nekom programu (recimo Paint.Net), obrežeš ako treba i uploadaš na forum.

Win7 ima odlican alat za screenshote - Snipping tool. 

Mentalist je moj idol...
17 godina
moderator
tnakir kaže...
mbaksa kaže...

A on ima XP-a. {#}

17 godina
mbaksa kaže...
tnakir kaže...
mbaksa kaže...

A on ima XP-a. {#}

Eto na...

Mentalist je moj idol...
14 godina
neaktivan

U mene neradi kad kliknem na tipku printscreen nista se ne desava tako da to otpada ali sa ovih slika se sve vidi.

Na ovom linku je ono sto meni treba to je prvi ovaj projektni zadatak Knjiznica

http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:OD5pA44XhXQJ:www.etfos.hr/upload/OBAVIJESTI/obavijesti_strucni/82411projektni_zadaci_popp.doc+projektni+zadatak+knjiznicA&hl=hr&gl=ba&pid=bl&srcid=ADGEEShSZJV1dj8SKlkqsnFDR_wpvwWMDA-3VNQtfVJkHkzJsmWX_8hzc9ZxsK5ABYNW_OpepjiCEYIb-g4irFbjO8l05YkRkNqa2oG6fsryIlORiGsp9hWZC05nTBqdKuTM8R99MpCX&sig=AHIEtbRF3r30-I47OOsgRTb6gnx0WoGJEA

ja trebam uraditi prvih 6. koraka do ovih grafickih to mi ne treba

a da pitam profesora nemam vremena jer u cetvrtak imam cas i tad treba donijeti

Tko ne donese on odmah zakljuci jedan , a kod njega niko na popravnom ne prolazi

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.5.2011 18:31 (eagle05).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
eagle05 kaže...

U mene neradi kad kliknem na tipku printscreen nista se ne desava tako da to otpada ali sa ovih slika se sve vidi.

Kako znaš da se "ništa ne dešava"? Što ti misliš da bi se trebalo desiti? Slika ekrana kopira se u clipboard, odakle se može pasteati (zalijepiti) u neki uređivač slika. Ako ti to ne odgovara, imaš recimo program Gadwin PrintScreen.

Sa tvojih slika se ništa ne vidi - ne vidi se koje sve tablice imaš i koje su relacije među njima.

eagle05 kaže...
a da pitam profesora nemam vremena jer u cetvrtak imam cas i tad treba donijeti

Rekoh ti - upotrijebi neki od programa za dokumentiranje baze podataka - pa ćeš onda znati što sve u to ulazi. Ja ne kužim što bi ti od nas htio - da ti mi nakucamo tih 15 stranica ili što?

Imaš ovdje primjer jedne dokumentacije koju napravi program:

http://www.schematodoc.com/downloads/MSSql_Sample2.html

http://www.schematodoc.com/

14 godina
neaktivan

ne da mi vi kucate nego da mi kazete sta ta dokumentacija treba sadrzavati

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
eagle05 kaže...

Nisam pazio na predavanjima na kolegiju (Baze podataka i SQL), tako da nemam pojma (u materijalima koje imam ne vidim da se uopće spominje dokumentacija). No, imaš u ovom dokumentu: http://web.studenti.math.hr/~manger/bp/BP-skripta-v2.pdf - točka 1.3. Znači, u to bi ulazio opis modela, opis i popis tablica i polja (uz naovođenje tipova) te queryja. Pogledaj si taj PDF.

14 godina
neaktivan

evo ovo su tabele koje imam

Tabele:

1.Casopisi

2.Knjige

3.Knjiznica

4.Posudba

5.Studenti

6.Literatura

Query:

1.Casopisi

2.Knjige

3.Studenti

Forma sadrzi:

Vrsta literature(moze se odabrati knjiga ili casopis)

Id_literature

Autor

Naslov

Id_studenta

Ime

Prezime

Adresa

Telefon

Id_posudbe

Datum posudbe

Datum povratka

Treba li sta dodati

ili obrisati

da li je ovo ok s obzirom na zadatak koji je na onom linku iznad

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.5.2011 10:05 (eagle05).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
eagle05 kaže...

-sarkastično, dokumentacija samo mora izgledati lijepo. Očigledno si početnik jer se mučiš običnim PrnScr-om, pa je svaka brzopotezna pomoć beskorisna.

Baze: osnova baze je tablica, najjednostavniji tip baze (ali tad nema relacije), optimizacija (redundancija) i korištenje više tablica implicira potrebu za relacijom.

Wizard napravi sve potrebno za rad te baze (relacije su zapravo ono što je bitno), otvori relacije, poslaži da se uredno vide na ekranu (kao diagram) i .... PrnScr (iskoristi i tipku ALT), sadržaj clipboarda zaljepi u npr word mada je bolja praksa snimiti uz pomoć npr painta.

Grafički (diagram) prikaz tablica-relacija je zgodan, ali pogledaj ga i kao SQL, to je zapravo ono 'ispod haube'...

Formu koju stvori wizard možeš koristiti samo kao najjdesnostavniji primjer, ali svakako napravi svoju formu (može biti identična, samo drugačije posložena za razliku od generičke, recimo kao formular).  (hint: možeš koristi querije kao međusloj umjesto direktnog pristupa za formu, ima nekih prednosti).

I PrnScr Forme je dio dokumentacije. Pošto je estetika (donekle i ergonomija) ono što realno prodaje robu uz pomoć marketinga.. (opet sarkazam) potrudi se oko tog dijela mada je s programerskog gledišta sporedno.

... itd.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 4.5.2011 11:15 (ihush).
14 godina
neaktivan

kako da izvedem ovu stvar sto se trazi u zadatku

da ima informacija o tome da li je knjiga u knjiznici ili je posudena ako je posudena da pise datum posudbe

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Jel imaš tablicu u kojoj vodiš evidenciju posudbi? U njoj bi imao recimo šifru studenta, šifru knjige, datum posudbe, datum vraćanja. I kako znaš dal je posuđena? Pa ako je polje datum vraćanja prazno (NULL). Ako nije, znači da je knjiga vraćena (i znaš kad je vraćena).

14 godina
neaktivan

moze li mi neko objasniti kako da u tabelu clanovi stavim za clana njegovu povijest posudbi. Znaci da pise koje je sve knjige posudivao pojedini clan i kad ili ako neko ima gotovu bazu podataka da mi posalje ili ako neko hoce doraditi moju pa da mi posalje

Poruka je uređivana zadnji put ned 12.6.2011 14:13 (eagle05).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Pa napravi obični select da pokupi sve user_id koji imaju barem jednu posudba_id i izlista ih u report zajedno sa user_id, posudba_id i ostalim podacima koji ti trebaju.

A to je access. Pa samo napravi query.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
Poruka je uređivana zadnji put ned 12.6.2011 14:24 (Sum_of_all_fears).
14 godina
neaktivan

neznam aj to vec sam pokusavao i ne ide ako hocete da vam posaljem ovo sto sam ja uradio pa vi da dovrsite

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Kako ne ide? Obični query? Pa samo definiraš uvjete -.-

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
14 godina
neaktivan

pa to ne zanm te uvjete definirati ja sam vecinu posla odradio i forme napravio i relaciju i querie ,ali te uvjete neznam

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice