ja mislim da da jer su ljudi dovoljno zreli da mogu i s 16 polozit. npr. za po selu vozit i da ti policija nis ne moze. super ideja.!!
Trebalo bi na vozačkom ispitu polagati test zrelosti i onda da ljudi ako su sposobni za cestu puštaju ih već sa 14god a neki imaju 22god pa su još "zeleni"
Pa postoje pametni ljudi koji su zakonodavci i koji su odlucili dobnu granicu za polaganje vozackog ispita. 18 godina nije samo zbog zrelosti osobe nego i zbom mnogo drugih faktora...
Trebalo bi na vozačkom ispitu polagati test zrelosti i onda da ljudi ako su sposobni za cestu puštaju ih već sa 14god a neki imaju 22god pa su još "zeleni"
nikaj od toga
morate priznat da smo svi budale u stvari...pogotovo od15-17 (18) god...onda nas najvise gluposti pucaju...
najpametnije bi bilo da stave sa 18 na 20 god ... a test zrelosti...lol...to mozes izmuljati ko obicni psihotest
Treba povisiti dobnu granicu, staviti na 21 godinu, poboljšati sustav edukacije i postrožiti kriterije. Jasno je da se ljudi ne razvijaju na isti način, neki sazriju prije, neki kasnije. Ali generalno, netko sa primjerice 14 godina, kao što je netko spomenuo, definitivno ne može biti sposoban upravljati vozilom. Tinejdžerske godine su kritične, do dvadesete smo još djeca željna dokazivanja.
Selo ili ne, svejedno je. Polaganje pomaknuti na 21 godinu uz zadržavanje trenutnog zakona o prometu na cestama i nadopunu. Kako utvrditi dali je netko zelen ili ne teško je reći. Ima konja od 30 i više koji se polukružno okreću na autocesti i izvode čuda tako da je to relativno. Uvesti mogućnost dokazivanja krivnje putem video snimke i još mnogo toga, jer očito da se u našoj zemlji stvari tek pokreću kada se dogodi nešto za čime žalimo, ali prekasno.
NE!
Ja sam polagao s 24 B kategoriju..A kategoriju s 18. Znam cure i momke od 17 šta voze bolje od mene..vozim kad moram..treba biti zreo za sjest za volan, nisu važne godine..psiho test pa vozi
NE!
Ne, ali bi vratio na staro za H kategoriju (bicikl s motorom, moped, kako hoćete), 14 godina. Glupo je da smo, koliko ja znam, jedina država u Europi gdje je ista dobna granica za polaganje za moped i motocikl, 16 godina. Zato je prije i postojala dobna razlika. Imaš 14, položiš, voziš 2 godine moped (ili skuter) od 50 cm3 i onda možeš polagati za A1. Kad sa 18 polažeš za B, IMAŠ ISKUSTVA u prometu. Ovako ne vidim smisla H kategorije, koja bi trebala biti početna, edukativna, jednostavna za položiti. Barem takva je u EU, a takva je bila davnih dana i kod nas kad sam ja polagao (čitaj, imao sam YU vozačku).
PS. U EU se može sa B voziti A1. Toliko o usklađenosti zakona.

Ne, nikako. Toliko balave i glupe djece svakodnevno na skuterima radi gluposti po cesti. Djeca od 16 godina su nezrela za promet i previše se prave važna i ugrožavaju ostale. Sve suprotno su rijetke iznimke.
Pomaknuti polaganje na 21. godinu čak.
Ne i ne. kolika bi tada bila crna kronika
Ne i ne. kolika bi tada bila crna kronika
Ne!
Tada bi sigurno i novine poskupile jer bi se broj stranica morao povećati...
Pricate o balavoj djeci na skuterima..djelomicno se i slazem...ali kaj je s onima "odraslima" (mos mislit) koji imaju 21+god pa se napiju ko deve i sjedaju za volan?oni nisu balavi?puno manje ljudi sjeda za motor pijano nego za auto..pjani vozaci auto su puno opasniji nego "balavci" na skuterima..
Pricate o balavoj djeci na skuterima..djelomicno se i slazem...ali kaj je s onima "odraslima" (mos mislit) koji imaju 21+god pa se napiju ko deve i sjedaju za volan?oni nisu balavi?puno manje ljudi sjeda za motor pijano nego za auto..pjani vozaci auto su puno opasniji nego "balavci" na skuterima..
lakse je vozit starijem pijancu koji tak vozi 10 godina i normalno mu je nego klincu kojem se muti u glavi dok pomirisi pivski cep i sjedne za volan...opet iskustvo treba i tu...
lakse je vozit starijem pijancu koji tak vozi 10 godina i normalno mu je nego klincu kojem se muti u glavi dok pomirisi pivski cep i sjedne za volan...opet iskustvo treba i tu...

Kad ti se ovi balavci sa skuterima ubacuju, guraju i prave budalaštine po cesti bezglavo i to ne samo sa skuterima, već i autima ugrožavaju ljude po cesti, najradije bi izašao iz auta i razbio im njušku. Toliko su iritantni.
To je u skladu s psihom. Kad dijete od 18 g. sjedne za volan misli da je glavni frajer na svijetu. Pa se malo curama treba pokazat, pa malo ekipi... Znamo kako to ide. Zato ipak treba pomaknut granicu, neka krenu vozit dok već imaju malo soli u glavi.
Ne!!
I 18 godina je preniska granica...pa gledam malo ekipu po cesti, kak se to vozi, a mahom imaju ispod 20. Čak mi je jedan frend BUDALA napravio sranje za 18 000 €, jer se frajerisao pred starom ekipom, sa nekih <2 promila alkohola oko 5 ujutro.
Nemojte ni pitat kak je sve završilo, jer se lik i dalje vozi po starom, sa istim autom!!! .
Ne!!
I 18 godina je preniska granica...pa gledam malo ekipu po cesti, kak se to vozi, a mahom imaju ispod 20. Čak mi je jedan frend BUDALA napravio sranje za 18 000 €, jer se frajerisao pred stalom ekipom, sa nekih <2 promila alkohola oko 5 ujutro.
Nemojte ni pitat kak je sve završilo, jer se lik i dalje vozi po starom .
Treba povisiti dobnu granicu, staviti na 21 godinu, poboljšati sustav edukacije i postrožiti kriterije. Jasno je da se ljudi ne razvijaju na isti način, neki sazriju prije, neki kasnije. Ali generalno, netko sa primjerice 14 godina, kao što je netko spomenuo, definitivno ne može biti sposoban upravljati vozilom. Tinejdžerske godine su kritične, do dvadesete smo još djeca željna dokazivanja.
nikako. ja bi i za skutere i ostala prdekala stavio veću dobnu granicu
Mislim da ima odgovornih ljudi i sa 16, kojima se ne dokazuje. Npr. ja lol.
Ali svejedno bilo bih bolje da se polaže sa 18, ili čak sa 21, moj buraz je jednako neoprezan bio sa 16 a sad još neoprezniji sa 21.
Možda bi psiho test tebao, ali za ove od 18 i starije.
Jer i ovako ima previše mrtvih na cesti, kada se pogledaju crne brojke čovijek se naježi.
Mislim da ne bi trebali davati svakome vozačku dozvolu, ima javni prijevoz ;) ( u zg-u)
nikako. ja bi i za skutere i ostala prdekala stavio veću dobnu granicu
pa na selu ti i mala djeca (10, 11, 12...) voze