Proizvodjaci propisuju max interval. Znaci ako je 15tkm to je gornja granica. Donje nema jer najbolje bi bilo svaki dan sipat novo ulje jel... Znaci krajnja granica je ono sto oni propisuju.
to sigurno nije gornja granica, kao što niti datum roka trajanja bilo kojeg proizvoda nije gornja granica nego ona gdje su sigurni da i najslabija karika u lancu neće puknut
vozim već 30 plus godina i uvijek mijenjam ulje prema preporuci proizvođača, doduše uvijek malo prije isteka roka, nikad poslije
na ford taunusu 2.0 v6 koji mi je bio prvi auto je preporučeni interval bio 10k ili 15km (nisam 100% siguran), nikad nisam mijenjao ulje puno ranije, možda tisuću ili dvije km prije roka, najčešće točno u roku, ekipa se zgražala - moraš na 5k km mijenjat ili će ti otić auto kvragu... malo je reć da je auto doživio preko 20 godina bez problema i preko 500k km, motor je na kraju završio kod neke ekipe iz rijeke koja ga je nabrijala i vozila utrke s njim
ista stvar sa opel astrom 1.8, isto sa golfom jedinicom dizelom koji je doduše bio prekratko kod mene da bi davao zaključke
ista stvar sa corollom koju sam prodao sa 23 godine starosti i motorom s kojim nikad nije bilo problema, a ista stvar je već 6-7 godina i sa 1.6 tdi vw polom, ostale aute neću spominat jer su bili prekratko kod mene da bi bili primjer ičega
da, ako voziš ko divljak i stalno se ganjaš, ako voziš non stop u gradu, ako vučeš prikolicu i stalno neke terete koji opterećuju motor i to su scenariji u kojima odrađuješ većinu vožnje... pametno je skratit interval izmjene ulja, za bilo što izvan tih ekstrema, preporuka proizvođača nije neka teorija zavjere nego upravo to - preporuka za sigurni rok mijenjanja ulja čak i ako se povremeno ganjaš ili povremeno vučeš teret, najbolje da oni koji veze nemaju o projektiranju, izradi motora i materijalima koji se ugrađuju znaju više od onih koji su motor napravili
al kod nas je to tako uobičajeno, mitologija iznad znanja, laik iznad stručnjaka, zato i imamo 4 milijuna izbornika, profesionalnih kuhara, liječnika i što-sve-ne prosječni balkanac nema u malom prstu
da li ima štete od ranije promjene ulja, svakako da nema, osim po novčanik, a jedina dokazana korist je ona koja ide proizvođačima ulja koji tako prodaju duplo više nego su računali da će prodat
da li itko ovdje na forumu ili bilo gdje zna više od onih koji su motor napravili, svakako da ne, ali eto, mitologija i teorije zavjere su uvijek jače i zato ljudi mijenjaju ulje u duplo više intervala nego je preporuka proizvođača motora
nema doduše nikakvog smisla rasprava, to je jasno, svatko neka mijenja kako misli da treba