Auti - ultimativna tema izdvojena tema

poruka: 79.025
|
čitano: 16.550.135
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Auti - ultimativna tema
chutac kaže...

Jedno pitanje.

Ima netko iskustva s OBDII BT konekorima/uređajima?

http://www.ebay.com/itm/ELM327-Bluetooth-OBD2-OBDII-V2-1-Car-Diagnostic-Scanner-Code-Reader-For-Android-/401173875426?hash=item5d67d38ae2:g:lPgAAOSwdIFXyoUv&item=401173875426&vxp=mtr

ja imam ovaj i radi odlično sa TorquePRO aplikacijom

14 godina
Auti - ultimativna tema

Malan auto pa se teže vidi.jk

15 godina
neaktivan

Pa da, što je veći moment samim time je i snaga, ne kužim zašto si to rekao.

Stvar je u tome što on zbog turbine ima ravnu krivulju momenta na jednom rasponu okretaja(bar mislim, možda taj motor nema) i zato je bolje da su mu brzine duge jer nema potrebe za učestalim šaltanjem.

Benzinca uvijek vrtiš do kraja, a kada mu staviš turbinu, dobiješ razlog da ne moraš šaltati u nižu prije preticanja recimo. On ne mora ciljati na 3500 okretaja prije preticanja, dok ja moram. Bolje je naravno krenuti iz viših okretaja zbog WHP-a, a on to može jer ima duge brzine.

Danas me je Škodilak htio dobiti u dvotračnoj, ali je popušio. Počeo se približavati dok se ja nisam zavrtio i onda sam ga ostavio iza. Samim time kada staviš turbinu na benzinca imaš savršen motor, uvijek vuče.

Sad sam zbunjen, o čemu mi točno pričamo?

Ne predaj se nikada osim kad moraš - Grunf
10 godina
Auti - ultimativna tema

Evo kak ima razvoj, tj. omjer snage/momenta.

Slika.

17 godina
neaktivan
chutac kaže...

Stvar je u tome što on zbog turbine ima ravnu krivulju momenta na jednom rasponu okretaja(bar mislim, možda taj motor nema) i zato je bolje da su mu brzine duge jer nema potrebe za učestalim šaltanjem.

Benzinca uvijek vrtiš do kraja, a kada mu staviš turbinu, dobiješ razlog da ne moraš šaltati u nižu prije preticanja recimo. On ne mora ciljati na 3500 okretaja prije preticanja, dok ja moram. Bolje je naravno krenuti iz viših okretaja zbog WHP-a, a on to može jer ima duge brzine.

A pa krivo.. evo vidi VW-ov 2.0 atmobenzo od 150ks, također ima "ispeglanu" krivulju momenta (a nema turbinu), od 1750rpm pa sve do praktički 6000rpm ima minimum 180Nm, jel i njega ne treba šaltat nižu?

Opet, bitni su konji, džabe tebi ispeglan moment ako je on malen ili ako su okretaji niski, odnosno ako motor u tom trenu razvija malo ks. Mi sad ne pričamo o istom motoru sa ili bez turbine nego o malom 1.0 sa turbinom i recimo usporedivo jakom 1.6l bez turbine.

Pa evo primjer, renaultov 1.6 16v od 110ks, na 3k rpm ima ~63ks a na 4k rpm 84hp. Na 3k i 4k rpm uopće nije puno slabiji od tog malog turbomotorića. Bolja bi usporedba bila nekakav 1.8 16v od 120-130ks pa bi vidio da on iako nema turbinu na niskim rpm razvija jako sličnu snagu.

Will this run on my 486?
14 godina
Auti - ultimativna tema

Ali ce zato taj bez turbine biti manje efikasniji sto znaci da ce vise trositi da napravi jedno te istu radnju.

Poruka je uređivana zadnji put pet 14.10.2016 17:09 (ivanzu).
16 godina
ivanzu kaže...

Ali ce zato taj bez turbine biti manje efikasniji sto znaci da ce vise trositi da napravi jedno te istu radnju.

Kad sve stavis na papir, na kraju ti ispada isto, atmosferac malo vise trosi, ali je jeftiniji za odrzavanje, manje rizika od kvara, nedaj boze da ode turbina na turbaku.

Naravno, nije bas previse objektivno misljenje posto sam fanboy atmosferskih benzinaca. 

15 godina
neaktivan
Auti - ultimativna tema

Ma atmo benzinci su zakon, realno nema se kaj pokvarit, jednostavan je i jeftino je održavanje, ali u vožnji ja ga iskreno više ne bi pored turbaka.

10 godina
CroNk3r kaže...
ivanzu kaže...

Kad sve stavis na papir, na kraju ti ispada isto, atmosferac malo vise trosi, ali je jeftiniji za odrzavanje, manje rizika od kvara, nedaj boze da ode turbina na turbaku.

Naravno, nije bas previse objektivno misljenje posto sam fanboy atmosferskih benzinaca. 

Slažem se s napisanim, ali fućkanje ove mini turbine iznad 2k rpm nebi mjenjal za niš

16 godina
Auti - ultimativna tema

Meni se sve dalje sve vise svida Accord 2.4 s plinom, auto ide i ne trosi previse.

Motor je jednostavan, jedini problemi mogu biti s plinom, ali i to je kolko citam pouzdano.

17 godina
Auti - ultimativna tema

Šta koristiti preko zime? Nekako mislim da će zimske zajedno s felgama na prodaju

0 nove Dunlop ljetne gume
2 2010 zimske s malo gripa
http://www.njuskalo.hr/korisnik/VTxCRO
11 godina
neaktivan
Ekipo dali netko zna sta znaci. ln. chg. flash?????
Znaci imam u meniu tu obciji za upalit i ugasit to je nesta u vezi svjetla al nemam poima sta. Ako mi netko moze pojasniti cemu sluzi. Hvala
15 godina
Auti - ultimativna tema

Ima li možda netko preporuku FM transmittera? Ako se netko kuži..

Ništa ne ostavljam nezavrš
15 godina
neaktivan
Penryn kaže...

Kako fora? Šta duže brzine to je auto tromiji i ubrzanja su lošija. Ne znam, meni je baš bezveze kad kod šaltanja u višu okretaji padnu "u podrum". U tome i je poanta novih mjenjača sa više brzina, da se češće nalaziš u idealnom području okretaja, npr. kod ubrzanja da si uvijek što bliže okretajima gdje je max snaga. Koliko vidim fiesta u tećoj ide do 160km/h, pa to nije normalno.  Zato mi se recimo Megane RS sviđa, u trećoj jedva 130km/h, čupa li ga čupa. 

Hm, kak sam ja onda jednom u swiftu 90Ks dobil golfa V 1.9 tdi 105Ks valjda, random smo se našli prvi na semaforu i krenuli malo jače, ja u swiftu prva do 40km/h, 4000rpm-a i druga, a druga ide malo preko 90Km/h, dok je golf u treću šaltal da dođe do 90, smiješan je trenutak kada se paralelno vozite i on prešalta i vidiš kako zaostane za metar

Dobil sam ga u dužini od jednog semafora do drugog, do 90km/h sam došal i moral kočit.

Uglavnom što duže brzine to manje vremena na gubljenje pri šaltanju

Al kada su okretaji u podrumu, nema ni 10ks raspoloživih, ja sam se ovo ljeto vozio sa swiftom po Krku, u Baškoj ima dosta strma cesta, penjem se uzbrdo, druga na 1500rpm-a, gas do poda, ništa, vozim se ko da me gura neko iza, morao sam prešatat u prvu i u prvoj se vozit, druga preslaba, a tak nekaj bi sa puntom u drugoj prešal bez problema...

Što bi dao da se punto tako vrti, aufff

Probao sam pronać blokadu na puntu, vozim se u drugoj, dođe druga do nekih 75km/h, galami al ne ide (kako je max moment na 2500rpm-a...), a imam osječaj da se još može vrtit, ko da blokade nema, na swiftu malo preko 90km/h u drugoj kada se dođe do blokade ko da se fuel cut off dogodi, auto trzne i ostaneš bez svih 90ks dok se ne prešalta u treću...

Gledam novog swifta ima 100ccm mane i 2ks više odprethodnika, još se više vrti, a zanimljivo su ga udebljali, pa je sekundu sporiji, baš razmišljam koje opterečenje trpi taj 1.2 u novom swiftu naspram mog 1.2 u puntu

EDIT:

Baš malo gledam, kubikaža identična na novom swiftu i mom puntu, a swift izvači 34ks više zbog 16v+okretaji a vijerujem da je i kompresija veća, baš bi volio vidjet compression ratio, šteta da to autoevolution nema ispisano, za motocikle ima, za aute nema...

Kako je kubikaža identična, možda pašu klipovi sa punta 1.2 16v 80Ks i swifta 1.2 16v 94Ks...

Poruka je uređivana zadnji put pet 14.10.2016 20:31 (1BIT).
17 godina
neaktivan
1BIT kaže...

Hm, kak sam ja onda jednom u swiftu 90Ks dobil golfa V 1.9 tdi 105Ks valjda, random smo se našli prvi na semaforu i krenuli malo jače, ja u swiftu prva do 40km/h, 4000rpm-a i druga, a druga ide malo preko 90Km/h, dok je golf u treću šaltal da dođe do 90, smiješan je trenutak kada se paralelno vozite i on prešalta i vidiš kako zaostane za metar

Dobil sam ga u dužini od jednog semafora do drugog, do 90km/h sam došal i moral kočit.

To je druga stvar, kod šprinta do stotke je praktički što manje brzina to bolje, pogotovo kod manualaca jer se tada previše gubi na šaltanju, a i recimo meni često u drugoj zna palit asr pa se i tu dosta gubi.

Ali recimo da imaš dva identična swifta 1.3 od 90ks na 6k rpm s razlikom što jednom kod šaltanja u višu okretaji padnu s 6k na 4k a drugom s 6k na 5k, ovaj drugi bi u konačnici bio brži jer bi u prosjeku više vremena proveo na okretajima gdje je veća snaga. Evo zamisli što bi bilo da ova integra kod šaltanja u drugu i treću padne na ~5-6k rpm. 

Will this run on my 486?
16 godina
Auti - ultimativna tema

Imaju na autodata podatke za Punto i Swift. Nekad podaci znaju biti krivi pošto ih može bilo tko unositi kao na Wikipediji, ali uglavnom su ok.

Punto ima kompresiju 10.6, a Swift 11. Klipovi im ne pašu pošto Swift ima bore/stroke ratio 73 x 74.2 mm, a Punto 70.8 x 78.86 mm. Veći promjer klipa znaći da Swift vjerojatno ima i veće ventile pa motor bolje diše, a kraći hod omogučuje veće okretaje.  Vjerojatno mu je i bregasta agresivnija pošto mu je moment pomaknut za 800 rpm u odnosu na Punta što opet omogučava više konja na okretajima.

Tko visoko leti, štedi gorivo.
Poruka je uređivana zadnji put pet 14.10.2016 21:56 (Shamrock).
15 godina
neaktivan
veki22 kaže...

ali u vožnji ja ga iskreno više ne bi pored turbaka.

pa sad da možeš birati atmo vs turbo slične snage kubikaže i težine, glavna prednost turbaka bi ti bila ekonomičnost.

Hacker002 kaže...

Šta koristiti preko zime? Nekako mislim da će zimske zajedno s felgama na prodaju

nove zimske možda?

the problem with my brain is the left side has nothing right in it, and the right side has nothing left in it.
15 godina
neaktivan
Penryn kaže...

To je druga stvar, kod šprinta do stotke je praktički što manje brzina to bolje, pogotovo kod manualaca jer se tada previše gubi na šaltanju, a i recimo meni često u drugoj zna palit asr pa se i tu dosta gubi.

Ali recimo da imaš dva identična swifta 1.3 od 90ks na 6k rpm s razlikom što jednom kod šaltanja u višu okretaji padnu s 6k na 4k a drugom s 6k na 5k, ovaj drugi bi u konačnici bio brži jer bi u prosjeku više vremena proveo na okretajima gdje je veća snaga. Evo zamisli što bi bilo da ova integra kod šaltanja u drugu i treću padne na ~5-6k rpm. 

To kolko kužim, najviše ovisi o samom vozaču, koliko poznaje getribu, na kojim okretajima ima najviše momenta itd, ako pre rano prešalta, onda mu odu okretaji u prodrum, na dizelu je to i poželjno, ali atmo benzinac nema šta ponudit u tom trenutku...

Teoretski bi se ti okretaji dali međugasom korigirat, ako baš padaju sa 6k na 4k, međugasom se zavrti na 6.5k i prilikom spajanja spojke bi bil na 5k, velim opet teoretski, ja sam to kod swifta radio kad sam ubacivao u višu, jer mu okretaji jako brzo padaju čim se odvoji spojka (ne znam dal su svi takvi ili samo ovaj moj, vele na tehničkom da je ovaj moj neka "poboljšana" verzija, da na takve swiftove neide 16" felga (bez atesta), a na mog ide, vele gledaju po šasiji), npr vozim se u drugoj i zavrtim ga na 4k i dok prešaltam u treću, okretaji već padnu na 1.5k, pustim spojku u trćoj i okretaji skoće na 3k, tu sam međugasom znao dić na 5k i dok prešaltam, taman bi pali negdje oko 4k, mada nisam toliko precizan da bi ga mogao dić za 500, obićno ga za 1000 dignem, ne znamo dal je šta prijašnji vlasnik radio, možda je olakšan zamašnjak i radilica, velim kad je ospojena spojka, strašno brzo mu se okretaji daju dić, ali mu brzo i padaju, bar kad usporedim sa puntom...

10 godina
neaktivan
Auti - ultimativna tema

Pozdrav, imam VW Touran 2005 godište,  da li bi mi neko mogao reći u čemu je problem:

1. Početnik sam i kad stanem sa autom i ubacim ga brzo u rikverc. kvačilo imam zabijeno u pod ali svejedno auto kao malo trzne ne ugasi se niti bilo šta slično ni da promjeni zvuk nego samo trzne ?

2. Auto ima ne znam kako se kaže tome no ima automatski saug normalno radi na oko 800 obrtaja no kada je hladan na 950 i jedno pet minuta dok se ne zagrije se taj automatski saug ne ugasi on radi na tim obrtajima posle padnu na normalno, no nije u tome problem problem se što ima dvije faze gašenja sauga prva je onako sa 950 padne na 900 sasvim mala razlika se osjeti i onda na tim obrtajima mi bukvalno sva svijetla trepere znači naprijed nazad unutra bukvalno sva da bi nakon padanja obrtaja tj potpunog gašenja sauga svejedno svijetla treperila posvuda i onda nakon vožnje ne znam otprilike 2-3 km sve ide i radi normalno. Eh sad da li je problem u nekim kablovima ili je to ipak što unutra imam ( od prijašnjeg vlasnika ostao ) akumulator 61 Ah a po internetu sam gledao da je njima preporučljivo ili kako bi rekao po projektu davati oko 70-75 Ah ??

Nije siromah onaj koji nema, nego onaj ko želi previše!
Poruka je uređivana zadnji put sub 15.10.2016 0:14 (NisamNormalan12).
16 godina
Auti - ultimativna tema

Atmo benza za optimalo ubrzanje treba saltati prakticki na redline, kad krivulja od max power pocinje padati i on taman pada nakon max torque na grafu.

14 godina
NisamNormalan12 kaže...

Pozdrav, imam VW Touran 2005 godište,  da li bi mi neko mogao reći u čemu je problem:

1. Početnik sam i kad stanem sa autom i ubacim ga brzo u rikverc. kvačilo imam zabijeno u pod ali svejedno auto kao malo trzne ne ugasi se niti bilo šta slično ni da promjeni zvuk nego samo trzne ?

2. Auto ima ne znam kako se kaže tome no ima automatski saug normalno radi na oko 800 obrtaja no kada je hladan na 950 i jedno pet minuta dok se ne zagrije se taj automatski saug ne ugasi on radi na tim obrtajima posle padnu na normalno, no nije u tome problem problem se što ima dvije faze gašenja sauga prva je onako sa 950 padne na 900 sasvim mala razlika se osjeti i onda na tim obrtajima mi bukvalno sva svijetla trepere znači naprijed nazad unutra bukvalno sva da bi nakon padanja obrtaja tj potpunog gašenja sauga svejedno svijetla treperila posvuda i onda nakon vožnje ne znam otprilike 2-3 km sve ide i radi normalno. Eh sad da li je problem u nekim kablovima ili je to ipak što unutra imam ( od prijašnjeg vlasnika ostao ) akumulator 61 Ah a po internetu sam gledao da je njima preporučljivo ili kako bi rekao po projektu davati oko 70-75 Ah ??

Moguci problem u mjenjacu. Drugi moguci problem su jako losi nosaci motora.

Poruka je uređivana zadnji put sub 15.10.2016 2:11 (ivanzu).
10 godina
1BIT kaže...
Penryn kaže...
... 500, obićno ga za 1000 dignem, ne znamo dal je šta prijašnji vlasnik radio, možda je olakšan zamašnjak i radilica, velim kad je ospojena spojka, strašno brzo mu se okretaji daju dić, ali mu brzo i padaju, bar kad usporedim sa puntom...

Onda si nabavi ecoboost, tu doslovce "tri dana# treba da padnu okretaji, a lete u zrak samo tak. Čital/slušal, da to ovisi kolko "kubika" motor ima. Zato npr. s V8 amerom možeš onak fino gasirati, a s ecoboostom ne. (je da je drastična razlika, ali da bude primjer očitiji, što hoću reći). Tj. mislim da o masi motora ovisi, ovaj lagani treba puno duže vremena da se uspori, nego ovaj znatno veći/teži.

Uglavnom, neda m ise sad to tražiti, ali znam da sm to vidjel kad sam gledal testove prije kupovine. Probajte na jubitou, utipakti ecoboost sound ili 0-100, često likovi "gasiraju" prije i stvarno se vidi kak sporo opadaju okretaji. I jedna dobra stvar po meni, u leru ne možeš preko 4k rpm nabijati gas, ima blokadu.

Poruka je uređivana zadnji put sub 15.10.2016 6:27 (Karlek_19).
16 godina
Auti - ultimativna tema

blokadu u leru ima skoro svaki noviji auto.

Inace jako korisna stvar za tehnicki da ga ne vrte kako hoce

Poruka je uređivana zadnji put sub 15.10.2016 9:24 (CroNk3r).
15 godina
neaktivan
NisamNormalan12 kaže...

probaj ubaciti u ler, pustiti kvačilo pa opet stisnuti, pa tek onda ubaciti u rikverc.

the problem with my brain is the left side has nothing right in it, and the right side has nothing left in it.
15 godina
neaktivan
CroNk3r kaže...

Atmo benza za optimalo ubrzanje treba saltati prakticki na redline, kad krivulja od max power pocinje padati i on taman pada nakon max torque na grafu.

Ovisi koji

16 ventilce da, al 8ventilci su već druga priča

meni je na atmo benzincu max torque ko na dizelu na 2500rpm-a i nemam nikakve koristi stiskat u redline, kad mi je moment sve manji, baš sam pisao gore, tražio sam blokadu, al je nemrem nać, motor se vrti ko lud, urla, a ne mrda

evo ti usporedba isti motori, jedan je 8v, drugi 16v

LINK

Mada danas svi noviji auti imaju 16 ventila, rijetko tko ima još 8...

Karlek_19 kaže...

Onda si nabavi ecoboost, tu doslovce "tri dana# treba da padnu okretaji, a lete u zrak samo tak. Čital/slušal, da to ovisi kolko "kubika" motor ima. Zato npr. s V8 amerom možeš onak fino gasirati, a s ecoboostom ne. (je da je drastična razlika, ali da bude primjer očitiji, što hoću reći). Tj. mislim da o masi motora ovisi, ovaj lagani treba puno duže vremena da se uspori, nego ovaj znatno veći/teži.

Uglavnom, neda m ise sad to tražiti, ali znam da sm to vidjel kad sam gledal testove prije kupovine. Probajte na jubitou, utipakti ecoboost sound ili 0-100, često likovi "gasiraju" prije i stvarno se vidi kak sporo opadaju okretaji. I jedna dobra stvar po meni, u leru ne možeš preko 4k rpm nabijati gas, ima blokadu.

Ja bi ipak rekao da se lagani motori lako zavrte (zbog manje rotacijske mase) pa tako brzo idu u okretaje i brzo im okretaji padaju, pogotovo ovi sa malo kubika, zato tvoj brzo ide u okretaje, a sporo pada valjda zbog vakuma kada kočiš motorom, tj vakum ti predstavlja otpor i usporava okretaje.

Teoretski nemre se motor brzo zavrtit, a sporo usporavat (to bi značilo da  se sama masa motora mjenja, a to je nemoguće), ili se sporo zavrti i sporo mu padaju okretaji ili se brzo zavrti i brzo mu padaju okretaji

BTW: sad kad si spomenuo amere i v8, sijetio sam se teme na fiatistima, sljedeće godine fiat izbacuje nove motore pod nazivom firefly, stari se zovu fire, ono o čemu se nagađa je da će imati hemi komoru, baš kao ti stari američki v8 motori, a vrtit će se ko japanci

INFO

Da bar mogu zamjenit staro za novo, dam ja svog 1.2 60ks za ovog 1.3 101KS, max snaga tek na 6000rpm

compression ratio kod mene je 9.6:1, a kod ovog 13.2:1, tempirana bomba

Poruka je uređivana zadnji put sub 15.10.2016 10:13 (1BIT).
10 godina
Auti - ultimativna tema

Kočenjem otorom na ovome je užasno, pustiš gas i auto uopće ne usporava (jako slabo), nizbrdo i ubrzava. Valjda zbog malo kubika.

EDIT: Upravo sam si naručil zimske sa felgama, bez TPMS senzora, jer me 1600kn ne svrbi. Van HR i onak ne planiram, a domaći plavci navodno ne stvaraju probleme zbog toga.

Poruka je uređivana zadnji put sub 15.10.2016 10:38 (Karlek_19).
15 godina
Auti - ultimativna tema

tko jos danas mjeri 60-100? pa valjda ces mjeriti 100-200, a ne neke ove brzine koje ne znace nista kao pokazivac snage auta...

10 godina
RuskeGTT kaže...

tko jos danas mjeri 60-100? pa valjda ces mjeriti 100-200, a ne neke ove brzine koje ne znace nista kao pokazivac snage auta...

Aj mi molim te reci, gde da se 200 vozim da ne kršim propis? Osim na Autobahnu prema Štutgartu...

9 godina
neaktivan
RuskeGTT kaže...

oces rec da ubrzanje 60-100 ne znaci nista tijekom pretjecanja? 

15 godina
neaktivan
RuskeGTT kaže...

pa više od pola auta tu u temi ni ne ide 200 hahaha..

a inače 0-100 se najčešće koristi kao neki pokazivač akceleracije.

60-100 je možda malo smiješno, ali opet može biti relevantno za neke svakodnevne situacije.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice