Stara fora otkad je čipiranja
pošto kod nas općenito u državi ništa ne funkcionira - odnosno ide po principu - dok me ne ulove. Tako i sa čipiranim/remapiranim 2.0 TDi-jem sa 140 na 160,170+ ks možeš komotno regati u izvorni razred osiguranja.
Mislim da je razlika u ta dva razreda na polici, uz 50% bonusa, oko 500kn, što je lijepa svota, dakle do 110kW, i iznad 110kW.
Što se tehničkog tiče, 99% sam siguran da gledaju po kubikaži, ovdje je i kalkulator, i starosti automobila, kao i vrsti pogonskog goriva.
EDIT: Moram se apdejtati, od sada će na tehničkom biti presudna - duboko udahnite, masa (?!) vozila.
Pa kom gaće, kom čarape..masa praznog vozila kod mene je oko 1180kg..
Ako mene osobno pitate - jednostavno gamad. Argument koji sam pročitao od strane resornog Ministarstva za poskupljenje je - da pošto je ulaskom u EU pojeftinilo auto-osiguranje, dalje nisam ni čitao.. Sve mi je bilo jasno. I dalje ne vidim kakva je poveznica s jedne strane odnosa vozača i autoosiguravatelja, i s druge HAC-a, državnog proračuna itd.
Drugim riječima, dobili ste jeftinije autoosiguranje, evo vam državna kita, skuplji tehnički - i do 100%. Planirani godišnji iznos / izračun koji tako planiraju namaknuti kreće se od 1-1.5mlrd kuna.
Mogu samo pretpostaviti reakciju autoprijevoznika, špeditera i ostalih gospodarstvenika. Ovakav potez bi mogao dovesti do brojnih poskupljenja kako roba tako i usluga, ne samo u domeni transporta.

Ride or die, remember?