Evo namjeravam uzeti neki radio za auto, pošto je u njemu radio s kojim je došao, nit mogu CD ni nista, i zvuk kad pojacam dosta šušti, nije oštar (sad jeli to do njega ili do zvučnika??)
Onda sam gledao uzet neki kvalitetniji, vidio sam da su Alpine najbolji, ovaj(Alpine iDA-X311, offical) mi se dopao najviše jer neizgleda cirkusno kao velika većina i ima razne tunere i sl. za zvuk.
I sad se pitam ako bi npr uzeo taj radio, bi li morao uzimat zvucnike za automobil, jer pošto je taj radio vrlo skup i tesko da i njega uzmem a kamoli i zvucnike uzanj,
Hoće li se kvaliteta zvuka promjeniti mnogo ili??
Btw radi se od Audi 80, al moja politika je da uvjek uzmem kvalitetno vrijedit ce i za novo auto.
Od ostalih od Pioneera mi je ovaj(Pioneer DEH 4200SD) dobar.
Kod zvuka ciljam na jasan zvuk i da bass se donekle dobro osjeti kada se pojača.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Evo namjeravam uzeti neki radio za auto, pošto je u njemu radio s kojim je došao, nit mogu CD ni nista, i zvuk kad pojacam dosta šušti, nije oštar (sad jeli to do njega ili do zvučnika??)
Onda sam gledao uzet neki kvalitetniji, vidio sam da su Alpine najbolji, ovaj(Alpine iDA-X311, offical) mi se dopao najviše jer neizgleda cirkusno kao velika većina i ima razne tunere i sl. za zvuk.
I sad se pitam ako bi npr uzeo taj radio, bi li morao uzimat zvucnike za automobil, jer pošto je taj radio vrlo skup i tesko da i njega uzmem a kamoli i zvucnike uzanj,
Btw radi se od Audi 80, al moja politika je da uvjek uzmem kvalitetno vrijedit ce i za novo auto.
Kod zvuka ciljam na jasan zvuk i da bass se donekle dobro osjeti kada se pojača.
Oba radija su super, zvucnike takodje alpajnove ili pijonirce, nebus pogrijesio..
Da, netreba sad neki jaki vrlo bass, pa onda ni bass kutija, valjda ce tresti dovoljno s obicnim? kao na nekoj liniji?
A da taj Alpineov X311 izgleda odlicno, jedino za razliku od drugih ima 4x45W (ostali 50W) sad neznam koliko to igra ulogu, vidio sam da je radio bio oko 1500-600 kn pa je neko snizenje.
Onda prva solucija ako bi uzima taj radio, koji bi zvucnici bili dobri a da su što jeftiniji, po mogucnosti iz iste trgovine radi dostave?
----
Druga solucija, koji bi po vami AutoRadio bio dobar i uz koje zvučnike, da ima dosta kvalitetan i onako jak zvuk i bass ali nemora sad prejak. ??
Nemoj ni gledat tu snagu koju spominju jer tesko da koji autoradio ima po kanalu vise od 20-ak W.
Inace imam slican ovakav alpine tocnije model ida-x100, sasvim sam zadovoljan autoradijom, ako vise slusas preko usb-a onda alpinac svakako, odiza provuces kabez za usb da izadje u ladicu suvozaca i tu onda drzis usb stick, cd nema al meni iskreno niti ne fali :) a ako bas zatreba tu je mogucnost spajanja cd-changera
Ahh, iskreno, nisam ni gledao ima li CD, svidio mi se radi rasporeda, sad vjerojatno cu najvise preko CD-a, onda mislim da bi bilo bolje drugi, samo taj ima jedinstven izgled.
Znaci, ako iskljucimo Alpine X seriju, od Alpine u Ronisa, ovaj izgleda dobar po specifikacijama i nije skup:
Alpine-cde-120rr
Od Pioneera, 4200SD ima Graphic Equalizer, sad neznam koja je razlika izmedju tog i bez (taj Apline ima Custom EQ).
Ovaj od Pioneera neizgleda loše:
Pioneer-deh-3300ub
Vaša mišljenja i iskustva?
Koji bi zvučnici bili dobri, gledao sam po netu, vrsta glazbe igra ulogu, slusat ce se sve, al vazno mi je da bass sta vec u Metal(a i techno) pjesmama se osjeti u pozadini.
Možda Focal 165A1?
Ti pašu dvosistemski (mid+tweet) ili koaksijalni (sve u 1)? Koja veličina? Stražnje također ili samo prednje? Šta ti ide iza, elipse ili okrugli? Koja veličina?
E kad to odgovoriš onda možda padne koja preporuka
Možda Focal 165A1?
Ti pašu dvosistemski (mid+tweet) ili koaksijalni (sve u 1)? Koja veličina? Stražnje također ili samo prednje? Šta ti ide iza, elipse ili okrugli? Koja veličina?
E kad to odgovoriš onda možda padne koja preporuka
Naprijed je mislim 10 cm, nazad su trenutno okrugli, neznam točno velicinu, moguce 16 cm, al mislim da se moze izrezat ako bi isla elipsa, valjda.
Dvosistemski ili ..hm... e sad neznam koja je razlika u tom općenito, a isto tako gledam sto jeftinije proć sa sto boljim zvukom, ti Focal su malo skupi. heh
Dvosistemski, trosistemski ili koaksijalno ovisi o tome što ti stane u autu, imaš li odvojene visokotonce ili ne, naravno uvijek se mogu raditi preinake da stane ono što želiš (jer su generalno dvosistemski i trosistemski bolji zbog pozicioniranja i sl.) ali to ti predpostavljam ne dolazi u obzir. S obzirom da želiš malo basa preporučio bih ti da nekako napraviš mjesta iza za 6x9" elipse. E sad, kažeš 10cm, oni su jeftiniji od 6" i s obzirom da ih spajaš na radio mislim da nema smisla potrošiti više od 400kn po paru ali izbjegavaj one najjeftinije sa dvostrukom membranom jer to su full range ali pošto su najčešće smještenji na dnu vrata gubi se dosta visokih tonova pa bolje uzeti koaksijalni (ima mali visokotonac na sredini). Recimo nešto ovako: http://www.ronis.hr/?zvucnici-10-cm/87/zvucnici-alpine-sxe-1025s/SXE-1025S
Basa od tih malih nećeš imati, štoviše njih obavezno na radiju odsjeci sa skretnicokm (HPF) na nekih 80Hz-100Hz jer će se bespotrebno mučiti i stvarati distorziju. Bas ćeš srediti sa stražnjim elipsama, npr. ovima (da bude u kompletu ): http://www.ronis.hr/?zvucnici-6-x-9/90/zvucnici-alpine-sxe-6925s/SXE6925S
Kad sve ugradiš možda neće svirati baš nešto, trebaš naštimati sistem, srediti skretnice i sl., vjerojatno malo smanjiti volumen na elipsama jer ti odizad treba dolaziti samo bas tj. prednji zvučnici trebaju prevladavati na prednjim sjedištima što se srednjih i visokih tonoiva tiče, srediti si ekvilajzer tako da paše tvom uhu i sl.
Dvosistemski, trosistemski ili koaksijalno ovisi o tome što ti stane u autu, imaš li odvojene visokotonce ili ne, naravno uvijek se mogu raditi preinake da stane ono što želiš (jer su generalno dvosistemski i trosistemski bolji zbog pozicioniranja i sl.) ali to ti predpostavljam ne dolazi u obzir. S obzirom da želiš malo basa preporučio bih ti da nekako napraviš mjesta iza za 6x9" elipse. E sad, kažeš 10cm, oni su jeftiniji od 6" i s obzirom da ih spajaš na radio mislim da nema smisla potrošiti više od 400kn po paru ali izbjegavaj one najjeftinije sa dvostrukom membranom jer to su full range ali pošto su najčešće smještenji na dnu vrata gubi se dosta visokih tonova pa bolje uzeti koaksijalni (ima mali visokotonac na sredini). Recimo nešto ovako: http://www.ronis.hr/?zvucnici-10-cm/87/zvucnici-alpine-sxe-1025s/SXE-1025S
Basa od tih malih nećeš imati, štoviše njih obavezno na radiju odsjeci sa skretnicokm (HPF) na nekih 80Hz-100Hz jer će se bespotrebno mučiti i stvarati distorziju. Bas ćeš srediti sa stražnjim elipsama, npr. ovima (da bude u kompletu ): http://www.ronis.hr/?zvucnici-6-x-9/90/zvucnici-alpine-sxe-6925s/SXE6925S
Kad sve ugradiš možda neće svirati baš nešto, trebaš naštimati sistem, srediti skretnice i sl., vjerojatno malo smanjiti volumen na elipsama jer ti odizad treba dolaziti samo bas tj. prednji zvučnici trebaju prevladavati na prednjim sjedištima što se srednjih i visokih tonoiva tiče, srediti si ekvilajzer tako da paše tvom uhu i sl.
Eeee, hvala puno to mi je trebalo, to najvjerojatnije i uzimam :).
I mislio sam u te prve zvučnike, a elpse znaci radi bassa, a ako ikad budem htio hoće li se moc ugraditi neka kutija za bass ili nesto sl. uz ovo? (sumnjam da ce mi trebati kod tog auta)
I zadnje pitanje, neznam koji bi od sljedeća dva radija, ili pak neki drugi, al volio bih da su neke od te dvije marke:
Pioneer DEH 3200UB (OFFICAL)
Alpine 120RR (nema offical stranicu za taj model)
Ako bi Apline imao bi cjeli komplet Alpine i jos je jeftiniji od ta dva navedena, jedina mana je sto onaj ima Graphic Equaliser a Alpine Custom (sad neznam razliku), i sto nepise kod Alpinea da ima High/Low Pass filter, a taj ima, i cuo sam da se tu moze zvuk "poboljsati", i da jos ovaj Pioneer ima Rotary Commander (kao ima neke funkcije kao joystick i jos neke prednosti)
Hvala opet :D
Za radije ne znam makar bi ja nekako na Pioneera išao, djeluje mi solidnije ali stvarno ne znam kakva je razlika pa bi bilo najbolje kad bi netko tko ima jedan od ta dva modela napisao nešto.
Subwoofer uvijek možeš ugraditi tako da to nije problem, bilo aktivni bilo pasivni + pojačalo.
Eo mislim da cu ovaj radio:
Alpine CDE 111R - 999kn
Razlog sljedeći, onaj Pionerov nema bass booster ni nista dodatno sto se tiče toga, a onaj Alpine 120 samo jednu sitnicu i spada u klasu ispod ovog kojeg uzimam.
Evo neke prednosti u odnosu na taj drugi:
- High Pass Filter: High Pass Filter Adjustment
- Bass Level: Bass Level Adjustment
- Bass Center Frequency: Bass Center Frequency Adjustment
- Bass Width: Q Adjustment
- Loudness: Loudness Feature
Onaj Pioneerov ima i Low pass filter al ako su i zvucnici Alpineovi mislim da mi je vaznija funkcija bass nego ta, tako da sam se odlucio ipak za ovaj, jedini minus je boja. :D
Nemoj uzet Paju jer oni svi imaju jelte tvorničku gresku sa SMD-om tak da ce nakon sto ga kupis brzo zavrsit na servisu :D
Uzmi ili tog alpinea ili nekog kenwooda :D
I da nikako ne sony
a sto se tice bassa bez pojacala tesko da ces imat bassa jer svaki taj radio ti ima 4 *7 w RMS-a
Nemoj uzet Paju jer oni svi imaju jelte tvorničku gresku sa SMD-om tak da ce nakon sto ga kupis brzo zavrsit na servisu :D
Uzmi ili tog alpinea ili nekog kenwooda :D
I da nikako ne sony
a sto se tice bassa bez pojacala tesko da ces imat bassa jer svaki taj radio ti ima 4 *7 w RMS-a
Ti si sigurno jedan od onih koji misle da ima 4 * 50
A neki znaju imati malo više, 10-15W :)
Hehe, ma uvjeren da sto se tiče Alpinea da ima sigurno više od "4*7w", pa i Pionner.
A odlucio sam se za ovaj radio, ima ove dodatne bass funkcije i od ostalih vise/manje sve a i bar ce imati nekog bassa (sigurno bolji nego trenutno :D), jedina manja mana boja(u Audija je crvena):
Alpine-cde-111R
imas aute koji imaju kvalitetne zvucnike a fus od radia kao C2 od stare...
imas aute koji imaju kvalitetan radio a fus od zvucnika
imas aute koji nemaju ni kvaliteta radio ni zvucnike
moras vidjeti prvo komponenta po komponenta...ako stavis radio, vidi dali si zadovoljan sa zvucnicima, ako nisi, mjenjaj i njih
ja osobno u autu imam komplet pioneerov, 2100UB, 1749 prednje, 1001 straznje, 306C sub i pojacalo od magnata, no moram uzeti jace, jer mi 180W u bridgeu premalo...pa cu gledat da uzmem pioneerov neki dvokanalni sa barem 300W u brigdeu...
prezadovoljan sam sa pioneerom, nebi ga mjenjao za nista...na db dragu (natjecanje u jacini zvuka) napumpao sam 136db, jako zadovoljan s time da je muzika slozena za slusanje a ne za nabijanje i natjecanje
hahaha
hahaha
Ljudi evo naručio nekidan i doslo mi, oni zvučnici i radio Alpine CDE 113BT (Dobio ga na aukciji za 960kn, inače kosta 1600)
Sutra cu to ugradit, i uvest nove kablove.
Javi dojmove ali pusti ih i nek se malo usviraju jer će se zvuk s vremenom malo promjeniti (poboljšati) nakon što se razrade bez obzira što nisu high end.
I da, ne bi škodilo da radzmisliš o dampiranju vrata, to je priličan pomak ka boljem zvuku čak i sa stock zvučnicima jer vibracije koje vrata proizvode prilično poružnjuju zvuk.
Javi dojmove ali pusti ih i nek se malo usviraju jer će se zvuk s vremenom malo promjeniti (poboljšati) nakon što se razrade bez obzira što nisu high end.
I da, ne bi škodilo da radzmisliš o dampiranju vrata, to je priličan pomak ka boljem zvuku čak i sa stock zvučnicima jer vibracije koje vrata proizvode prilično poružnjuju zvuk.
Evo jucer ugradio i danas dovrsio, pošto je bio tvornicki radio moralo se žice spajat i tako pa je tu bilo malo posla, zvuk je dosta dobar, kad pojacam na 10 (od 35) jači je nego kad je stari prije bio u automobilu.
Jedino kad pjesma ima baš jaki bass i pojačam iznad 20 osjeti se malo, izvana ne.
A dampiranje neznam zasad je dovoljno ovo, pošto se radi od starijem automobilu, provjerio sam radi dobro i bluetooth za poziv i mikrofon i sve,
Dobro si izabro
Jos samo ako ti se da malo prčkaj po opcijama pa si nastelaj bass treble itd
mada je tema vec davno prosla....
auto je clio a imam sljedece: sony gt 500( 4x52w) bio je 1000 kn
hertz dcx 130 40W rms osjetljivost 91db (u vratima) 430 kn
hertz dcx 690 90W rms osjetljivost 95 db (na polici) oko 600 kn
bez pojacala,nisam ni zice mjenjao jer nema potrebe, zvuk je fenomenalan i cesto me pitaju dali su mi zvucnici spojeni na pojacalo jer se bas dosta dobro cuje.
po forumima skupljao informacije ,isao po ducanima i raspitivao i stvarno htio sam dobit max za min cijenu.ja sam osobno stavio hertz,mada sam se dvoumio da uzmem rockford za vrata al su malo vise od 100 kn skuplji.da ja salazem muziku ponovo (znaci bez pojacala) definitivno hertz ili rockford.alpine je isto super al mi se cini mrvicu preskup.
za pojacalo:mjenjanje komplet kablova,posebno masu za radio izvuć... i naoruzat se dobrom voljom i parama.