Davinci Resolve

poruka: 66
|
čitano: 40.324
|
moderatori: pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
Davinci Resolve
Moj PC  
1 0 hvala 0
10 godina
Re: Davinci Resolve

Razbahatili su se, ne mogu reći da mi je žao.

A i podržavam SW open source, ili fair price kao Davinci.

10 godina
Davinci Resolve

Evo nam i nove verzije, 21:
https://www.blackmagicdesign.com/products/davinciresolve/whatsnew

Sudeći prema glavnim mu featurima:

• RIP Lightroom 
Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
ihush kaže...
mbaksa kaže...
SupremeCommander kaže...

--

-pa ponovo, ako probate distre.. probajte nubaru.. trebala bi biti upravo za ovu namjenu odlična dok će za većinu i dalje ostati win.

-prođe godina.. razlika je u verzijskom broju davincija, 21.. i to je to.. :)

-pa evo nešto kao sažetak čapt-aija, koji nešto čitljivije objasni ono što ja možda promašim..

-umjesto mojih riječi-mišljenja, ovo će biti čapterski-univerzalno-neutralno (kao objektivno-realno, kao 'činjenica') dok ću samo boldanjem istaknuti naslove i 'važnije' dijelove.. :) i da, već sam sve to rekao u ovoj temi, prije aija :) ..

c/p:

1. Problem s licencama i kodecima: Besplatna vs. Studio na Linuxu

Najveći šok za nove korisnike Linuxa je taj što besplatna verzija DaVinci Resolve-a na Linuxu uopće ne može uvesti niti izvesti MP4 datoteke (H.264 i H.265 kodeke). Kada uvezete video, vidjet ćete samo crni ekran ili "Media Offline" poruku, a zvuk se neće čuti.

Razlog leži u vlasničkim licencama koje Microsoft i Apple plaćaju unutar svojih operativnih sustava, dok Linux (kao open-source) to nema integrirano u aplikaciji.

Besplatna verzija na Linuxu: Potpuno je uskraćena za H.264, H.265 i AAC audio. Da biste montirali, morate svaki video prije uvoza ručno konvertirati putem alata kao što su FFmpeg ili Shutter Encoder u masivne profesionalne formate poput DNxHR (.mov), a zvuk u PCM (.wav). To troši goleme količine prostora na disku i vremena.

Studio verzija na Linuxu (Plaćena): Kupnjom licence dobivate podršku za dekodiranje i kodiranje H.264 i H.265 videa. Međutim, čak i u plaćenoj Studio verziji na Linuxu, AAC audio (standardni zvuk s mobitela i kamera) i dalje NIJE podržan zbog specifičnih licencnih prava. Zvuk i dalje morate konvertirati u .wav prije uvoza.

(moj dodatak: nije problem os, linux, distra, blackmagic.. problem su vlasnički odnosi kodeka-licence koje vlasnik ne dozvoljava. kućni-hobistički juzer može riješiti, koristiti.. no ne može profi u branši koja u temeljima ima vlasnička-autorska prava.. npr distribucija..)

2. Nvidia, CUDA i problem s ostalim grafičkim karticama

DaVinci Resolve na Linuxu ima izuzetno rigidne hardverske zahtjeve i ovisi o grafičkoj kartici puno više nego na Windowsu.

Nvidia ima apsolutni monopol: Da bi Resolve uopće startao na Linuxu, potreban vam je službeni, vlasnički (proprietary) Nvidia upravljački program (driver) i funkcionalan CUDA pogon. Otvoreni (nouveau) driveri ne rade.

Što je s AMD-om i Intelom?: Dok na Windowsu AMD kartice rade izvrsno u besplatnoj verziji, na Linuxu AMD grafičke kartice nemaju hardversko ubrzanje za enkodiranje/dekodiranje, čak ni u plaćenoj Studio verziji. Pokretanje na AMD-u zahtijeva kompliciranu instalaciju ROCm ili AMD-Pro drivera, što često uzrokuje rušenje sustava (crash) pri pokretanju.

(opet moj dodatak: + dodati potrebu za x11-xorg serverom i problemi wylanda.. nije svejedno koja distra-gui, stalno ponavljam, kde-plasma..)

3. Zašto Windows ima golemu prednost kao platforma?

Windows rješava sve probleme "iz kutije" s kojima se Linux korisnik bori danima:

Svi kodeci rade u besplatnoj verziji: Na Windowsu odmah možete uvesti MP4 (H.264/H.265) i AAC audio bez ikakve konverzije.

Izravno slanje na internet: Windows verzija ima integrirane račune za YouTube, TikTok i Vimeo. Linux verzija (zbog nedostatka određenih web-knjižnica) ne dopušta direktan upload na ove platforme; video morate renderirati na disk pa ručno podizati kroz preglednik.

Audio i video dodaci (Plugins): Većina popularnih VST audio dodataka i OFX video efekata trećih strana uopće nema instalatere za Linux ili na njemu rade nestabilno.

Podrška za hardver: Spajanje običnih kontrolera, konzola za montiranje ili specifičnih zvučnih kartica na Windowsu je "plug-and-play", dok na Linuxu zahtijeva napredno poznavanje terminala i dozvola sustava.

(opet ja: na win i macosu sve radi.. na lin praktički ništa, nije problem os nego vlasništvo-interesi.. a juzer to mora znati kako bi mogao izabrati-dobro..)

4. Izbor distribucije (Distre) za početnike

Službeno, tvrtka Blackmagic Design podržava isključivo Rocky Linux (specifičnu enterprise distru baziranu na Red Hatu). Njihov službeni instalater napravljen je s pretpostavkom da koristite taj sustav.

Ako ste početnik i koristite distre prilagođene lakšem radu:

Ubuntu / Linux Mint / Pop!_OS: Instalacija je moguća, ali instalacijska datoteka .run s web stranice često nailazi na probleme s ovisnostima (dependencies) i bibliotekama sustava. Korisnici često moraju koristiti neslužbene skripte (poput MakeResolveDeb) kako bi pretvorili instalaciju u format koji njihova distra razumije.

Arch / Manjaro: Kroz AUR (Arch User Repository) instalacija je znatno lakša jer zajednica održava paket koji sam posloži sve što nedostaje, ali sustav i dalje ostaje podložan rušenju nakon velikih ažuriranja grafičkih drivera.

Problem s Waylandom: Moderne distre masovno prelaze na grafički server Wayland, dok DaVinci Resolve i dalje pati od problema s prikazom sučelja ako se ne pokrene unutar starijeg X11 okruženja (problemi s maksimiziranjem prozora, treperenje i sl.).

(opet ja.. distre? znate što je redhat? fedora? .. nobara je temeljena na fedori + s razlogom korisit defaultno kde-plasmu.. ok? dakle 'bolja' od rockyja.. i možda će je u budućnosti blackmagic preporučivati ili neku treću-desetu.. za razliku od ubuntua koji je temeljen na debianu, druga grana.. ovdje je temelj ekšli fedora jer je redhat komarcijala.. a kde je grafičko sučelje koje svaki grafički soft treba-traži, kao win-aero-dx ili mac-metal..).

Što se promijenilo u zadnje vrijeme?

Iako se unutar zajednice često govori o napretku Linux gaminga (zahvaljujući Protonu i Steamu), profesionalni kreativni softver na Linuxu i dalje kaska. Blackmagic Design polako ažurira bazu sustava, no i dalje drže fokus na holivudskim studijima, ostavljajući "obične" korisnike na Linuxu da se sami snalaze s kodecima i licencama. Najveća novost u novijim verzijama (poput Resolve 21) donosi isključivo optimizacije unutar Neural Engine-a za Nvidia CUDA pogone, što dodatno cementira potrebu za skupim Nvidia hardverom ako planirate raditi na Linuxu.

(ja: .. nije se promijenilo ništa) :)

Zaključak: Ako nemate plaćenu Studio verziju, Nvidia grafičku karticu s čistim vlasničkim driverima i volju da konstantno konvertirate video formate u terminalu – Windows je za DaVinci Resolve neusporedivo stabilnija, brža i jednostavnija platforma.

Ako želite, možemo proći kroz točne naredbe za FFmpeg kojima možete pripremiti videozapise za besplatnu verziju na Linuxu ili provjeriti kompatibilnost vaše trenutne grafičke kartice?

**

Korištenjem distribucije Nobara Linux stvari se značajno mijenjaju na bolje po pitanju same instalacije softvera, no temeljni problemi s licencama i kodecima i dalje ostaju nerješivi u besplatnoj verziji. (+moj dodatak, jer to nije stvar osa, nego vlasništva-licence..)

Nobara Linux je distra posebno modificirana za gaming i kreatore sadržaja, stoga nudi jedinstvena rješenja unutar Linux ekosustava, no i dalje je vezana pravnim ograničenjima samog DaVinci Resolve softvera.

1. Instalacija na Nobari: Čisto savršenstvo ("Out of the box")

Dok je na običnom Ubuntuu ili Archu instalacija prava noćna mora zbog knjižnica sustava, Nobara rješava tehnički dio automatski:

DaVinci Resolve Wizard: Unutar aplikacije Nobara Welcome nalazi se namjenski čarobnjak. Vi samo trebate preuzeti službenu .zip datoteku s Blackmagic stranice, uložiti je u čarobnjak, a on obavlja sav posao.

Automatsko preklapanje knjižnica: Čarobnjak automatski modificira prečace i učitava ispravne grafičke runtime datoteke (LD_PRELOAD skripte) kako softver ne bi doživio "crash" pri pokretanju, što je inače glavni problem na Linuxu.

2. Status kodeka i licenci na Nobari (Besplatna verzija)Unatoč vrhunskom instalateru, Nobara pravno ne smije isporučiti vlasničke kodeke unutar besplatnog Resolve-a.

H.264 i H.265 (MP4): U besplatnoj verziji i dalje nema podrške za uvoz ovih videa. Ako snimate mobitelom ili standardnim OBS postavkama, videozapisi će u Resolve-u na Nobari i dalje biti crni ekrani.

Rješenje (Transkodiranje): Početnici na Nobari moraju koristiti alate poput HandBrakea ili FFmpeg-a da prebace video u ProRes ili DNxHR format prije uvoza. Alternativno, možete podesiti svoj OBS Studio da izravno snima u DNxHR (MOV) formatu.

3. Kako Nobara rješava problem s grafičkim karticama (Nvidia vs. AMD)

Nobara ulaže ogroman trud da automatizira prepoznavanje hardvera, što olakšava situaciju s driverima:

Nvidia + CUDA: Ako preuzmete "Nvidia ISO" sliku Nobara sustava, dobit ćete unaprijed instalirane službene Nvidia drivere. Čarobnjak za Resolve će automatski povezati CUDA pogon. S Nvidia karticom na Nobari sustav radi iznimno stabilno.

AMD napredak: Nobara ovdje radi čuda za razliku od drugih distri. Tijekom instalacije kroz čarobnjak, sustav automatski instalira ROCm pakete (AMD-ov pandan za CUDA-u). Zahvaljujući tome, besplatna verzija Resolve-a na AMD karticama u Nobari podržava H.264/H.265 hardversko dekodiranje (prikaz videa na vremenskoj crti), što je na drugim distrama izuzetno teško konfigurirati.

4. Nobara + Studio verzija (Plaćena)

Ako na Nobari koristite plaćenu Studio verziju, situacija je drastično bolja:

GPU Enkodiranje: Ako imate Nvidia karticu, Studio verzija na Nobari će bez problema hardverski renderirati (izvoziti) H.264 i H.265 videozapise.

AMD ograničenje: Ako imate AMD karticu, čak i u Studio verziji na Linuxu/Nobari, nemate mogućnost GPU enkodiranja (izvoza) u H.264/H.265 jer Blackmagic to nije implementirao za Linux. Video morate izvesti u master formatu (npr. ProRes), pa ga naknadno komprimirati kroz HandBrake.

AAC Audio: Problem sa zvukom ostaje isti – čak i uz Studio licencu, zvuk s mobitela (AAC) se mora pretvoriti u .wav

Zaključak: Nobara je uvjerljivo najbolja i najlakša Linux distra za pokretanje DaVinci Resolve-a jer uklanja tehničke frustracije s driverima i instalacijom. Međutim, ako ne planirate kupiti Studio verziju ili ne želite trošiti vrijeme na prebacivanje videa u druge formate prije montaže, Windows i dalje pruža neusporedivo lakše "plug-and-play" iskustvo za početnike.

Želite li upute kako podesiti OBS Studio na Nobari da snima u formatu koji besplatni Resolve odmah prepoznaje, ili vas zanimaju naredbe za masovnu konverziju videa?Odgovori AI-ja mogu sadržavati pogreške. Saznajte više

-opet ja.. kao zaključak izbora distre, ono važno 'zašto?' ili što se bira, kriterij.. za video-soft-apps.. ne po nekom osobnom kriteriju izbora ikone ili navijanja win-lin-mac..

+ danas to može biti jedna distra, za par godina neka druga, nema jednog odgovora jer se konstantno sve mijenja.. + zato jer ja tako kažem... :)

edit: .. i linkić na nobara-distru, uz napomenu, čitajte.. 'offical' to je ta 'prava distra', ok?

+ naravno, za entuzijaste koji slučajno ulete, tu je zanimljiva i htpc-distra kao i steam..

+

Stable Fedora base, optimized for games and creative work.
WINE, OBS, codecs, and third-party repositories preconfigured.
Less time in the terminal, more time playing and creating.

...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 30.6.2026 22:22 (ihush).
10 godina

Ma ja zasad batalih Davinci na Linuxu, ne zato što se ne može namjestiti, nego zato što mi se na slabom HW-u ruši ko da je +38 C, pa otežava rad do razine teške frustracije. Jedva sklepah 2 videa i još bez ikakvih efekata.

Vjerojatno ću mu ponovo dati priliku na Linuxu, tek onda kad si priuštim laptop sa 64 GB LPCAMM2 RAM-a. A to će sa ovim cijenama RAM-a biti još daljnja budućnost.

Dok se cijene unormale, i ako ne bude još kakvih nepredviđenih p...rija, predviđam si već laptop sa Intel CPU-om upakiran skupa sa NVIDIA integriranim GPU-om.

Do tad mi ostaje Mac veselje i rad na 4K i sa efektima bez ikakvih trzavica.

A za sve ostalo Linux.

17 godina

-realno.. za ovakve potrebe kao davinci.. linux nema smisla, opet, ne zbog osa, nego vlasništva-kodeka... situacija kao imam auto ali nemam gorivo i sl. .. rezultat, win-ili-mac..

-tko ima maca ima maca.. no recimo da ga većina nema, oni koji zalutaju u temu :) .. i tad je za njih 99% odgovor win, no onih par koji pokušavaju, dobiju nešto kao 'prečicu' distrom nobaru.. za probati-vijdeti (i vratiti se na win) :) ..

-mac.. nema smisla, jer on ima npr finalcut, premiere.. može davinci ako želi, tj problem linuxa je što takav soft za lin nema, adobe-autodesk itd.. pa se izbor svodi na win-mac dok problem kodeka na njima ne postoji..

-mac.. novi, unified memorija.. strašna stvar, tj ram=vram.. ono što ograničava i stalno 'tjera' juzera na kupnju nove gpu s više vrama.. nešto slično sad kemija nvidia, vidjet ćemo..

-za ostale pc juzere .. externa gpu, strašna-korisna stvar, usbc-thunder.. radi, eliminira potrebu za recimo skupim macom ili laptopom + zastarjevanje-kvarovi.. pogotovo za laptop recimo klase kao mac4-srednji 2-3000€ ili win laptop.. dovoljan za osnovni rad, a kad se doda kao docking ext.gpu na radnom stolu, postane zvjer.. ono što inače traži workstation-zvjer, napajanje-kućište.. u osnovi za istu cijenu gpu-a.. i radi, davinci (studio-plaćeni) bez problema može koristiti više gpu (free samo jednu) ... stvar-riješenje koje prije 5-10god nije bilo moguće, danas je jednostavno-lako, bilo koji srednji-jači lap ili računalo a ext.gpu se doda.. kućni buđet može podnjeti za hobiste itd.. kao što i kućni gejmer ima istu gpu.. i stvar je jednako primjenjiva, osim što igra ne mora koristiti istovremeno sve gpu kao što to radi davinci.. tj može ponuditi iste opcije ako to programer predvidi-omogući.. nema posebnog razloga da to ne rade itd.. i zamislite tad, kupiš prosječan lap, dodaš gpu, kombiniraš, optimalno.. kad nisi na radnom stolu, na terenu, ograničeno no dovoljno.. a kad radiš imaš snagu-mogućnost i to radi ok.. naravno, na win-mac što ispadne praktički samo win..

-opet, ne navijam za-protiv nekog osa, meni su svi 'isti'.. i odlični su, rade, ali dio ne ovisi o osu nego ostatku, softu-vlasništvu-interesima i ograničenjima.. lin je za servere-baze-mrežu, bez guija, mac je obrnuto, win za kućne itd.. kao što su to osobna vozila ili bus-šleper-kombajn.. nije sve za svakog, mada su sve 'ista' vozila :) .. namjena. .. i odličan primjer softa kao davinci koji postoji za sve tri platforme čak i đabe.. za razumjeti što je os i što nije os, interesi..

-npr idealni pc kojeg ću jednog dana složiti.. (za par godina.. možda..) ... je nešto s recimo promox-vmovima, win-mac-lin.. server osnova s parsto gb rama, par gpu.. nešto što mogu upaliti paralelno, pa i za par multiplayer igara-igrača.. npr xp-w7 za cod5-zombije ili stari starcraf bez online itd.. hoće li u tome biti i mac-hakintoš? vjerojatno.. onak, jer mogu.. ali za one koji stvarno rade i žive od videoeditinga hakintoš nije odgovor (licence) pa moraju imati maca ili win.. itd. jedini problem za takvu budućnost je što mac više nije x86-pc.. pa tko zna što će biti, za sad radi.. (skok s verzije 15-na-26 m-cpu.. i dodatna sličnost tpm2.0 i t2-čip kao kriteriji za win11 ili macos25+..)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice