AVI (DivX i Xvid) obrada

poruka: 25
|
čitano: 8.749
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
AVI (DivX i Xvid) obrada

Pozdrav svima!

Za obradu videa koristim CyberLink Power Director. Problem mi stvara obrada AVI filmova (DivX ili Xvid).

Nije mi jasno kako spremiti film u istim dimenzijama u kakvima sam ga skinuo prije obrade (npr. 512×384) ??

Problem je što, npr. obradim neki Xvid file i kad ga želim snimiti, program mi nudi neke defaultne postavke (640×480...), što ja ne želim. 

Ima li neki user friendly program u kojem mogu obradit film (skinut nepotrebne dijelove) i fino stisnut save as... i da ga spremi pod istim postavkama u kakvim je film snimljen.  Na ovaj način bi kvaliteta filma ostala ista, a vjerojatno se nebi trebalo toliko čekati dok program napravi iznova kompresiju.

Radio sam ranije sa mpeg filmovima isto u programu Mpeg Video Wizzard. Sve je bilo jednostavno i brzo.

Hvala!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: AVI (DivX i Xvid) obrada

probaj virtual dub mod

15 godina
neaktivan
logic kaže...

probaj virtual dub mod

Probao sam. Nije mi baš sjeo. Malo je spor u radu, a i zna se desit da kod većih fileova zvuk nije u skladu sa filmom. Odog problema nema kod CyberLink Power Directora, al eto, ima drugih problema koje neznam rješit.

17 godina
neaktivan

Probaj neke iz mase tih programa samo sto inace programi za video obradu nisu user friendli

17 godina
neaktivan

xilisoft video converter?

15 godina
neaktivan

Netreba bit user friendly. Bitno je da nema dodatnog konvertiranja kod spremanja. Pri ovome mislim sljedeće... Učitam film (npr divx) koji ima neke svoje vrijednosti (dimenzije, frame rate, zvuk...), obradim ga (izređem dijelove, spojim)....I sad bi htio napravit Export ili Save pod istim vrijednostima pod kojima je film učitan u program.

Svi programi koje sam do sad probao (Corel, Cyberlink...Xilisoft...) kod spremanja daju neki svoj format u kojem se film sprema. Na kraju se načekam, pošto se radi dodatna konverzacija, film bude slabije kvalitet, a i veličina filea bude veća, ovisno u što sam ga konvertirao. Ovo konvertiranje želim izbjeć.

Zna netko?

17 godina
neaktivan

Ja sam radio u tri progama. Prvi je bio mpeg wideo wizard koji odlicno radi sa mpeg fileovim i to smo korstili ja i kolega kad se snimalo na vhs pa preko dvd recordera prebacivalo na dvd i onda pbradjivalo i on nije radio rekodiranje. Drugi je bio adobe premire elements i on je lose radio sa manje vise svime sto nije bio DV a treci je adobe premiere pro i u njemu nisam ni probavao nista sto nije DV pa ne znam al u principu svi manje vise rekodiraju nazalost.

17 godina
moderator
Andrey_81 kaže...

Netreba bit user friendly. Bitno je da nema dodatnog konvertiranja kod spremanja. Pri ovome mislim sljedeće... Učitam film (npr divx) koji ima neke svoje vrijednosti (dimenzije, frame rate, zvuk...), obradim ga (izređem dijelove, spojim)....I sad bi htio napravit Export ili Save pod istim vrijednostima pod kojima je film učitan u program.

AviDemux, VirtualDub, VirtualDubMod (moj favorit) - ne diraju dimenzije ni framerate, a mozes i izrezati van dijelove videozapisa bez rekomprimiranja (naravno, pod odredjenim uvjetima, ali funkcionira).

Andrey_81 kaže...

Svi programi koje sam do sad probao (Corel, Cyberlink...Xilisoft...) kod spremanja daju neki svoj format u kojem se film sprema. Na kraju se načekam, pošto se radi dodatna konverzacija, film bude slabije kvalitet, a i veličina filea bude veća, ovisno u što sam ga konvertirao. Ovo konvertiranje želim izbjeć.

Kad kazes "konvertiranje" (konverzacija je razgovor Namigiva), na sto tocno mislis? Oni ti mijenjaju dimenzije slike ili framerate ili sto? Ako pod konvertiranjem mislis na rekoprimiranje (rekodiranje), onda naravno da to traje i da moze doci do smanjenja kvalitete slike ako odaberes losiji (drugaciji) kodek, slabije parametre kodiranja/komprimiranja.

16 godina
neaktivan
AVI (DivX i Xvid) obrada

TMPGEnc MPEG Editor 3 - encodira samo dijelove koji su mijenjani, ak samo režeš gotovo je za minutu-dvije; jednostavan za upotrebu

*** Gentlemen, Start Your Engines ***
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Kad kazes "konvertiranje" (konverzacija je razgovor Namigiva), na sto tocno mislis? Oni ti mijenjaju dimenzije slike ili framerate ili sto? Ako pod konvertiranjem mislis na rekoprimiranje (rekodiranje), onda naravno da to traje i da moze doci do smanjenja kvalitete slike ako odaberes losiji (drugaciji) kodek, slabije parametre kodiranja/komprimiranja.

Sorry na krivom izražavanju. Uglavnom shvatilo se na što mislim. Mislio sam na konverziju ;)

Budem još jednom isprobao VirtualDubMod. Ranije sam odustao od njega pošto mi je spremljeni film imao problema sa zvukom koji nije bio u 'skladu' sa filmom tj. kasnio je za slikom.

Kako ovo riješiti?

16 godina
neaktivan
AVI (DivX i Xvid) obrada

Avidemux je IMHO trenutno najbolji video editor (bolji i od VirtualDuba). Ima ugrađene sve audio i video codece i podražava spremanje u sve moguće kontejnere.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
diletant kaže...

Avidemux je IMHO trenutno najbolji video editor (bolji i od VirtualDuba). Ima ugrađene sve audio i video codece i podražava spremanje u sve moguće kontejnere.

AviDemuxu nedostaje jedino nativna podrska za AviSynthove (AVS) datoteke - moze ih se otvoriti, ali to su peripetije - stoga je meni osobno VirtualDubMod jos uvijek prvi izbor.

17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

AviDemuxu nedostaje jedino nativna podrska za AviSynthove (AVS) datoteke - moze ih se otvoriti, ali to su peripetije - stoga je meni osobno VirtualDubMod jos uvijek prvi izbor.

Zar misliš da znaju napraviti avs. scriptu za VDM ??

DGIndex. pa deinterlaced, pa denoise, pa reza.... ima tu......

mladi ljudi na početku čine pogrešku, jer vide gdje je moć, postaju zli, sve za novac, sveti novac, prljavi novac, krvavi novac, oprani novac, zato neka se čudo desi, čudo osvještenja!
17 godina
moderator
Verbatim kaže...
mbaksa kaže...

Sumnjam. Smijeh Zato i rekoh - AviSynth meni osobno treba (za BugTV).

16 godina
neaktivan
Verbatim kaže...

Neki znaju.. A i u avidemuxu treba znati što odabrati, pa ti na isto dođe, razlika je samo da li klikaš ili napišeš par kratkih linija teksta. Još ako imaš kakav gui za avs skripte - čas posla. A i ne treba svaki video deinterlacati niti raditi denoise..

17 godina
neaktivan
bed kaže...
Neki znaju.. Još ako imaš kakav gui za avs skripte - čas posla. A i ne treba svaki video deinterlacati niti raditi denoise..

Daj mi link za gui avs.scripte!?

Koliko ja znam postoji AvsP ali to je text editor.

Čas posla :rolleyes.

Čas posla je za one koji su izripali 100 DVD-a, a tu varira, ovisno

o kvaliteti videa koji se želi obraditi.

A i ne treba svaki video deinterlacati niti raditi denoise.. Da naročito Pal Filmove

Ako ti nije bed, daj copy-paste jednu svoju scriptu.

mladi ljudi na početku čine pogrešku, jer vide gdje je moć, postaju zli, sve za novac, sveti novac, prljavi novac, krvavi novac, oprani novac, zato neka se čudo desi, čudo osvještenja!
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Verbatim kaže...
mbaksa kaže...

Sumnjam. Smijeh Zato i rekoh - AviSynth meni osobno treba (za BugTV).

Evo kad spomenuste BUG tv u cemu ga konkretno radite. Mene a vjerujem jos ponekoga interesuje. Znaci koji programi konkretno i koji dio u kojem programu.

17 godina
moderator
logic kaže...

Evo kad spomenuste BUG tv u cemu ga konkretno radite. Mene a vjerujem jos ponekoga interesuje. Znaci koji programi konkretno i koji dio u kojem programu.

Video se s kamere na disk prebacuje programom WinDV 1-2-3, potom ide montaza u Premiereu, prilog po prilog. Prilozi (goli prilozi - bez spica, logoa, natpisa...) se nakon montaze eksportiraju u zasebne AVI datoteke, pri cemu za video koristi lossless kodek (Lagarith). Uvodna animacija i spice (uvodna, medjuspica, odjavna) su unaprije pripremljene u Premiereu (gole, bez natpisa, bez videoisjecaka) - jednom su bile eksportirane u .avi datoteke i to je to.

Prije nego se moze ici u kompilaciju BugTV-a treba pripremiti one kratke isjecke na uvodnoj spici, koji prikazuju po kadar-dva iz svakog priloga. Tih isjecaka ima ukupno 16 - 8 na lijevoj strani i 8 na desnoj strani. Oni su zapravo DV AVI datoteke Lijevi.avi i Desni.avi, a do njih se dolazi tako da se prvo proberu isjecci iz videa skinutog s kamere. Znaci, u VirtualDubModu otvaram videozapise skinute s kamere, oznaci se pocetak, odbroji se 22 framea, oznaci se kraj i spremi se (DirectStream Copy) 8 isjecaka za lijevu stranu i osam isjecaka za desnu stranu. Zatim se ti isjecci pomocu VirtualDubModa ili pomocu programa SUPER spajaju/konvertiraju u navedene Lijevi.avi i Desni.avi datoteke.

A sad na scenu stupa AviSynth. Konkretno, editiraju se parametri u datoteci EpisodeDefinitions.avsi, koja izgleda ovako:

# Basic episode info
global EpisodeNo = "53"
global EpisodeMonth = "Siječanj"
global EpisodeYear = "2010."
global EpisodePath = "E:\BugTV 53\Output\Denoised\"          # resolution: 720x540 (gets cropped to 720x528)

# Intro setup
global IntroVOffset=0
global IntroCache=true    # true only if IntroCache.avi has been created!   |  needs to be set to false to be able to (re)create cache file InfroCache.avi

# Outro setup
global OutroCategories = "Urednik\n\nAutori priloga\n\n\n\n\nDirektor fotografije\n\nMontaža"
global OutroValues = "Miro Rosandić\n\n" +\
GetAuthorsForOutro(aDenis, aDavor, aOton, aDragan) + "\nRobert Krivec\n\nMario Baksa"

function NatpisiMisevaFull(clip clip)
{
  return clip\
    .NatpisMali("Cooler Master Storm Sentinel Advance", 550)\
    .NatpisMali("Logitech G500", 1530)\
    .NatpisMali("Logitech G9x", 2425)\
    .NatpisMali("Razer BoomSlang Collector's Edition 2007", 3542)\
    .NatpisMali("Roccat Kone", 4415)\
    .NatpisMali("A4Tech XL-750BK", 5280)\
    .NatpisMali("Razer Destructor", 5705)
}

function EpisodeClips
{  
  DenoiseClips = false

EpisodeClip("G110.avi", "Logitech G110" , aDenis, DenoiseClips, titlestart=20) +\
  EpisodeClip("Zune.avi", "Microsoft Zune HD" , aDavor, DenoiseClips)+\
  EpisodeClip("Pleomax.avi", "Pleomax S2-600B", aOton, DenoiseClips, titlestart=160) +\
  EpisodeClip("Corby.avi", "Samsung Corby" , aDragan, DenoiseClips) +\
  EpisodeClip("Misevi.avi", "Miševi za igranje", aDavor, DenoiseClips, titlestart=20).NatpisiMisevaFull

return last
}

Tu vidite funkciju EpisodeClips koja definira o kojim datotekama je rijec, koji ce biti naslovi pojedinih priloga, tko je autor priloga (to je konstanta definirana u drugoj .avsi datoteci), treba li se provesti uklanjanje suma (zrnatosti slike) na prilozima (taj parametar zapravo vise ne koristim - to sam rijesio na malo drugaciji nacin, te eventualno parametar titlestart koji govori na kojem frameu ce se pokazati onaj natpis s nazivom priloga i autorom). Ostale funkcije koje tu vidite (EpisodeClip, NatpisMali, GetAuthorsForOutro) definirane su u drugim .avsi datotekama.

Zatim se pomocu programa VirtualDubMod otvara datoteka Epizoda_IntroCache.avs - ona uzme onu pozadinsku animaciju na uvodnoj spici BugTV-a, otvori datoteke Lijevi.avi i Desni.avi, "deformira" ih i nalijepi na pozadinsku animaciju. Ta datoteka se potom, takodjer koristenjem kodeka Lagarith, sprema kao IntroCache.avi. Ovo se radi zato jer je lijepljenje tih videozapisa s Lijevi.avi i Desni.avi na sliku procesorski vrlo zahtjevno, pa da se ne bi moralo raditi tijekom svakog rekodiranja BugTV-a (a on se rekodira vise puta, jer uvijek tu treba naknadno raditi neke izmjene).

U posljednjih nekoliko epizoda sam poceo uklanjati zrnatost sa slike - ako pazljivije pogledate, primijetit cete da je slika cisca nego na BugTV-ovima iz prosle godine. Za to, za svaki prilog napravim odgovarajucu .avs skriptu u kojoj pozivam funkciju DefaultDenoiser (koja opet poziva prostorni i vremenski denoiser) - to je procesorski strasno zahtjevno pa zato napravim istu stvar kao uvodne spice - rekodiram svaki prilog s tako uklonjenom zrnatosti i dobim ociscenu .avi datoteku (opet - kodirana Lagarithom da ne dolazi do gubitka kvalitete). Naravno, ako idem poslije mijenjat koji prilog, moram ga ponovno rekodirati kako bih ga ocistio od zrnatosti. Uklanjanje zrnatosti s kompletnog snimljenog materijala ne dolazi u obzir - taj proces bi valjda na mom procesoru (Q6600) trajao valjda 3-4 dana.

I sad, secer na kraju, samo u VirtualDubModu otvorim datoteku Epizoda.avs i rekodiram je kodecima XviD (dva prolaza) + MP3. I eto vam BugTV.

No, da se vratim na Epizoda.avs - ta skripta generira kompletni BugTV - znaci, uvodnu spicu (uzme onu "kesiranu", na koju nalijepi nazive priloga koji su definirani u datoteci EpisodeDefinitions.avsi, te nalijepi duljine priloga koje iscita direktno iz .avi datoteka samih priloga! znaci, ne moze se dogoditi da recimo skratim prilog pa da slucajno zaboravim na uvodnoj spici promijeniti trajanje - to ide automatski), za svaki prilog automatski napravi medjuspicu (uzme pozadinsku animaciju, na nju ispise naziv priloga definiran u datoteci EpisodeDefinitions.avsi), na svaki prilog nalijepi logo BugTV-a u gornji desni kut (PNG s alpha kanalom), natpis s nazivog priloga (PNG s alpha kanalom, na koji ispiše naziv priloga i autora iz EpisodeDefinitions.avsi; automatski se napravi fade-in i fade-out natpisa), automatski na svakom prilogu napravi fade-in i fade-out (postupno odtamnjenje i zatamnjenje), izgenerira se odjavna špica (opet - iz parametara u EpisodeDefinitions.avi, tako da nije moguce da na uvodnoj spici pise jedan broj epizode ili mjesec/godina, a na odjavnoj drugi), te na kraju se svi prilozi spoje u jedan video. Konkretno, Epizoda.avs izgleda ovako:

import("BugTV.avsi")
epizode=EpisodeClips
Intro+epizode+Outro

Eto, to vam je ukratko to. Smijeh

17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
logic kaže...

Video se s kamere na disk prebacuje programom WinDV 1-2-3, potom ide montaza u Premiereu, prilog po prilog. Prilozi (goli prilozi - bez spica, logoa, natpisa...) se nakon montaze eksportiraju u zasebne AVI datoteke, pri cemu za video koristi lossless kodek (Lagarith). Uvodna animacija i spice (uvodna, medjuspica, odjavna) su unaprije pripremljene u Premiereu (gole, bez natpisa, bez videoisjecaka) - jednom su bile eksportirane u .avi datoteke i to je to.

Prije nego se moze ici u kompilaciju BugTV-a treba pripremiti one kratke isjecke na uvodnoj spici, koji prikazuju po kadar-dva iz svakog priloga. Tih isjecaka ima ukupno 16 - 8 na lijevoj strani i 8 na desnoj strani. Oni su zapravo DV AVI datoteke Lijevi.avi i Desni.avi, a do njih se dolazi tako da se prvo proberu isjecci iz videa skinutog s kamere. Znaci, u VirtualDubModu otvaram videozapise skinute s kamere, oznaci se pocetak, odbroji se 22 framea, oznaci se kraj i spremi se (DirectStream Copy) 8 isjecaka za lijevu stranu i osam isjecaka za desnu stranu. Zatim se ti isjecci pomocu VirtualDubModa ili pomocu programa SUPER spajaju/konvertiraju u navedene Lijevi.avi i Desni.avi datoteke.

A sad na scenu stupa AviSynth. Konkretno, editiraju se parametri u datoteci EpisodeDefinitions.avsi, koja izgleda ovako:

# Basic episode info
global EpisodeNo = "53"
global EpisodeMonth = "Siječanj"
global EpisodeYear = "2010."
global EpisodePath = "E:\BugTV 53\Output\Denoised\"          # resolution: 720x540 (gets cropped to 720x528)

# Intro setup
global IntroVOffset=0
global IntroCache=true    # true only if IntroCache.avi has been created!   |  needs to be set to false to be able to (re)create cache file InfroCache.avi

# Outro setup
global OutroCategories = "Urednik\n\nAutori priloga\n\n\n\n\nDirektor fotografije\n\nMontaža"
global OutroValues = "Miro Rosandić\n\n" +\
GetAuthorsForOutro(aDenis, aDavor, aOton, aDragan) + "\nRobert Krivec\n\nMario Baksa"

function NatpisiMisevaFull(clip clip)
{
  return clip\
    .NatpisMali("Cooler Master Storm Sentinel Advance", 550)\
    .NatpisMali("Logitech G500", 1530)\
    .NatpisMali("Logitech G9x", 2425)\
    .NatpisMali("Razer BoomSlang Collector's Edition 2007", 3542)\
    .NatpisMali("Roccat Kone", 4415)\
    .NatpisMali("A4Tech XL-750BK", 5280)\
    .NatpisMali("Razer Destructor", 5705)
}

function EpisodeClips
{  
  DenoiseClips = false

EpisodeClip("G110.avi", "Logitech G110" , aDenis, DenoiseClips, titlestart=20) +\
  EpisodeClip("Zune.avi", "Microsoft Zune HD" , aDavor, DenoiseClips)+\
  EpisodeClip("Pleomax.avi", "Pleomax S2-600B", aOton, DenoiseClips, titlestart=160) +\
  EpisodeClip("Corby.avi", "Samsung Corby" , aDragan, DenoiseClips) +\
  EpisodeClip("Misevi.avi", "Miševi za igranje", aDavor, DenoiseClips, titlestart=20).NatpisiMisevaFull

return last
}

Tu vidite funkciju EpisodeClips koja definira o kojim datotekama je rijec, koji ce biti naslovi pojedinih priloga, tko je autor priloga (to je konstanta definirana u drugoj .avsi datoteci), treba li se provesti uklanjanje suma (zrnatosti slike) na prilozima (taj parametar zapravo vise ne koristim - to sam rijesio na malo drugaciji nacin, te eventualno parametar titlestart koji govori na kojem frameu ce se pokazati onaj natpis s nazivom priloga i autorom). Ostale funkcije koje tu vidite (EpisodeClip, NatpisMali, GetAuthorsForOutro) definirane su u drugim .avsi datotekama.

Zatim se pomocu programa VirtualDubMod otvara datoteka Epizoda_IntroCache.avs - ona uzme onu pozadinsku animaciju na uvodnoj spici BugTV-a, otvori datoteke Lijevi.avi i Desni.avi, "deformira" ih i nalijepi na pozadinsku animaciju. Ta datoteka se potom, takodjer koristenjem kodeka Lagarith, sprema kao IntroCache.avi. Ovo se radi zato jer je lijepljenje tih videozapisa s Lijevi.avi i Desni.avi na sliku procesorski vrlo zahtjevno, pa da se ne bi moralo raditi tijekom svakog rekodiranja BugTV-a (a on se rekodira vise puta, jer uvijek tu treba naknadno raditi neke izmjene).

U posljednjih nekoliko epizoda sam poceo uklanjati zrnatost sa slike - ako pazljivije pogledate, primijetit cete da je slika cisca nego na BugTV-ovima iz prosle godine. Za to, za svaki prilog napravim odgovarajucu .avs skriptu u kojoj pozivam funkciju DefaultDenoiser (koja opet poziva prostorni i vremenski denoiser) - to je procesorski strasno zahtjevno pa zato napravim istu stvar kao uvodne spice - rekodiram svaki prilog s tako uklonjenom zrnatosti i dobim ociscenu .avi datoteku (opet - kodirana Lagarithom da ne dolazi do gubitka kvalitete). Naravno, ako idem poslije mijenjat koji prilog, moram ga ponovno rekodirati kako bih ga ocistio od zrnatosti. Uklanjanje zrnatosti s kompletnog snimljenog materijala ne dolazi u obzir - taj proces bi valjda na mom procesoru (Q6600) trajao valjda 3-4 dana.

I sad, secer na kraju, samo u VirtualDubModu otvorim datoteku Epizoda.avs i rekodiram je kodecima XviD (dva prolaza) + MP3. I eto vam BugTV.

No, da se vratim na Epizoda.avs - ta skripta generira kompletni BugTV - znaci, uvodnu spicu (uzme onu "kesiranu", na koju nalijepi nazive priloga koji su definirani u datoteci EpisodeDefinitions.avsi, te nalijepi duljine priloga koje iscita direktno iz .avi datoteka samih priloga! znaci, ne moze se dogoditi da recimo skratim prilog pa da slucajno zaboravim na uvodnoj spici promijeniti trajanje - to ide automatski), za svaki prilog automatski napravi medjuspicu (uzme pozadinsku animaciju, na nju ispise naziv priloga definiran u datoteci EpisodeDefinitions.avsi), na svaki prilog nalijepi logo BugTV-a u gornji desni kut (PNG s alpha kanalom), natpis s nazivog priloga (PNG s alpha kanalom, na koji ispiše naziv priloga i autora iz EpisodeDefinitions.avsi; automatski se napravi fade-in i fade-out natpisa), automatski na svakom prilogu napravi fade-in i fade-out (postupno odtamnjenje i zatamnjenje), izgenerira se odjavna špica (opet - iz parametara u EpisodeDefinitions.avi, tako da nije moguce da na uvodnoj spici pise jedan broj epizode ili mjesec/godina, a na odjavnoj drugi), te na kraju se svi prilozi spoje u jedan video. Konkretno, Epizoda.avs izgleda ovako:

import("BugTV.avsi")
epizode=EpisodeClips
Intro+epizode+Outro

Eto, to vam je ukratko to. Smijeh

Zahvaljujem se na "kratkom" objasnjenju ;)

ZEzam se. I ja pomalo montiram video i ucim premiere pa zato pitam.

16 godina
neaktivan
Verbatim kaže...

Daj mi link za gui avs.scripte!?

Evo jedan. Ali moram priznati da nisam probao. Kada sam počeo avisynth je bio u fazi 1.x i nije bilo guia, izludilo me pisanje naziva datoteka/pathova, pa napisah jedan programčić da se ne mučim.. Glup, ali za moje potrebe radi.

Verbatim kaže...

Čas posla je za one koji su izripali 100 DVD-a, a tu varira, ovisno o kvaliteti videa koji se želi obraditi.

A i ne treba svaki video deinterlacati niti raditi denoise.. Da naročito Pal Filmove

Ako ti nije bed, daj copy-paste jednu svoju scriptu.

Da 100, tisuće.. A što se kvalitete tiče, postavke su zapravo uvijek iste, ev. neki denoise, ne možeš od govna napraviti zlato..

Zapravo 90% pal-a filmova ne treba deinterlacati. Jer su to streamovi dobiveni iz filmskog standarda (24 fps) i u biti su progresivni samo imaju interlace flag. I nekih cca 10% snimanih/kodiranih baš kao 25i (50 fld).

Nema potrebe da ti stavljam skriptu (mbaksa je stavio primjer), time više što je daleko jednostavnija forma, mpeg decoder, malo resize-a, kap zmijskog znoja i to je to. Čak niti ne deinterlace-am, najčešće rekonstuiram originalni progresivni stream, ako je to moguće. A dobiveni materijal je barem 5-6 x mj. na nekoj od hr 'dalekovidnica', pa ti ne mogu c/p (jbg., kruh svagdašnji).

@mbaksa

Pa ti si se bacio u ozbiljnu montažu skriptom. Živa si volja.. Ja bih to riješio AE-om, ali zapravo nije loša varijanta skripte naročito iz razloga što je koncept isti, samo se pojedini elementi mjenaju. Skripta je više manje jasna, ne vidim gdje je deinterlacer, kamera snima progresivno? Zašto crop na 528?

16 godina
neaktivan
Verbatim kaže...
mbaksa kaže...

Znaju napraviti skriptu, ne brini. Za AVS je VDM nenadmašan, ali u svim ostalim situacijama Avidemux je jednostavno bolji.

17 godina
moderator
bed kaže...
@mbaksa

Pa ti si se bacio u ozbiljnu montažu skriptom. Živa si volja.. Ja bih to riješio AE-om

Sve se to da rijesiti i u Premiereu, ne treba AE, no cijelu stvar sam "izvadio van", u AviSynth, zato jer ako to radis u Premiereu ili AE-u, moras to raditi svaki put, svaki mjesec. Znaci, svaki mjesec moras to "rjesavati", a ja sam to rijesio jednom (priznam - potrosio sam dosta vremena na pisanje skripti i testiranje - ali sve to vrijeme mi se vratilo u samo nekoliko mjeseci).

Dakle, "rjesavanje" u Premiereu ili AE-u je s jedne strane gubljenje vremena (sto na editiranje, sto na renderiranje i kodiranje) i uvijek mozes negdje zeznuti nesto. S ovim skriptama pogreske sam sveo na najmanju mogucu mjeru, i sve je prilicno automatizirano. Spomenuo sam recimo trajanje priloga - znaci ako skratim jedan prilog, morao bih u Premiereu ili AE ponovno otvarati projekt s otvornom spicom, mijenjati natpis u kojem pise duljina priloga i ponovno renderirati uvodnu spicu. Em je gubitak vremena, em ako mijenjam vise priloga moze se dogoditi da na nekom zaboravim promijeniti duljinu.

bed kaže...

ali zapravo nije loša varijanta skripte naročito iz razloga što je koncept isti, samo se pojedini elementi mjenaju.

Tako je - promijenis par linija skripte (tamo gdje se definiraju prilozi), mozda jos koji parametar i to je to.

bed kaže...

Skripta je više manje jasna?

To je samo dio cijele price. Tu je i stotinjak linija dugacka skripta BugTV.avsi koja sadrzava funkcije poput DefaultDenoiser, funkcije za natpise, stavljanje logoa, upravljanje prilozima itd. Koristio sam inace denoisere na ovaj nacin:

function DefaultDenoiser(clip clip)
{
  clip.ConvertToYUY2

SpatialSoften(3, 2, 6)
  TemporalSoften(3, 2, 5, 15, 2) 

return last.ConvertToRGB32
}

Pa je tu jos skripta s globalnim varijablama, i stvarcicama koje sluze za simuliranje vektora (nevjerojatno, ali istinito - autorima AviSyntha nije na pamet palo implementirati matrice!), skripta s uvodnom (ona sama se proteze na 50 linija) i odjavnom spicom (22 linije) te skripta za generiranje sadrzaja na uvodnoj spici (60 linija).

Razmisljam si mozda nekad u buducnosti napraviti i programcic koji ce mi, koristenjem ffmpega, na jedan klik misem napraviti cachiranje za uvodnu spicu te obaviti uklanjanje zrnatosti pa tad ne bih morao koristiti VirtualDubMod i to rucno raditi. Ali... Vidjet cu...

bed kaže...

ne vidim gdje je deinterlacer, kamera snima progresivno? Zašto crop na 528?

Izlaz iz Premierea je progresivan (AVI s kodekom Lagarith), odnosno Premiere radi deinterlacing. Crop ide na 528 jer je taj broj djeljiv sa 16 (rezolucija BugTV-a je 720x528), inace bi bilo 540, jer je rezolucija montiranih priloga 720x540. Bilo bi mozda bolje da sam odabrao rezoluciju tako da ne diram vertikalnu rezoluciju (576), no tad bi rezolucija videa bila 768x576, a to mi se u vrijeme kad smo kretali s BugTV-om cinilo malo previse. A resajzati sam morao, posto kod PAL standarda pikseli nisu kvadrati nego pravokutnici, pa sam se odlucio za nizu rezoluciju.

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Dakle, "rjesavanje" u Premiereu ili AE-u je s jedne strane gubljenje vremena (sto na editiranje, sto na renderiranje i kodiranje) i uvijek mozes negdje zeznuti nesto. S ovim skriptama pogreske sam sveo na najmanju mogucu mjeru, i sve je prilicno automatizirano. Spomenuo sam recimo trajanje priloga - znaci ako skratim jedan prilog, morao bih u Premiereu ili AE ponovno otvarati projekt s otvornom spicom, mijenjati natpis u kojem pise duljina priloga i ponovno renderirati uvodnu spicu. Em je gubitak vremena, em ako mijenjam vise priloga moze se dogoditi da na nekom zaboravim promijeniti duljinu.

I je i nije gubljenje vremena. Mada se slažem da je ovo elegantno rješenje, dalo bi se to i u AE. Jednostavno replace-aš footage unutar projekta, a za trajanje priloga imaš timecode funkciju. Malo bi trebalo odvojiti vremena za postaviti projekt, a poslije bi samo mijenjao.

Bez obzira na to, nikad mi ne bi palo na pamet da je sve riješeno skriptom, tj. potpuno je funkcionalno a rješeno s opensource rješenjem. Ako ništa drugo, to zavrijeđuje thumb up..

mbaksa kaže...

To je samo dio cijele price. Tu je i stotinjak linija dugacka skripta BugTV.avsi koja sadrzava funkcije poput DefaultDenoiser, funkcije za natpise, stavljanje logoa, upravljanje prilozima itd.

Naravno da je to samo dio. Moram priznati da se nisam igrao u tom smislu, većina mojih skripti je vezano isključivo uz jedan stream, a ovakve stvari riješim u AE. Jednom mi je trebalo ljepiti titl na film, pa sam nešto napisao u tom smislu, ali to je bilo za avs. ver 2.07, a od onda se sintaksa ponešto promijenila. Tada je postojao samo neki filter za ssa format titlova za vdub, ne znam kakva je danas situacija, ako nađem 'remekdjelo' (i vremena) prepraviti ću za aktualnu verziju pa možda nekome zatreba..

mbaksa kaže...

Izlaz iz Premierea je progresivan (AVI s kodekom Lagarith), odnosno Premiere radi deinterlacing. Crop ide na 528 jer je taj broj djeljiv sa 16 (rezolucija BugTV-a je 720x528), inace bi bilo 540, jer je rezolucija montiranih priloga 720x540. Bilo bi mozda bolje da sam odabrao rezoluciju tako da ne diram vertikalnu rezoluciju (576), no tad bi rezolucija videa bila 768x576, a to mi se u vrijeme kad smo kretali s BugTV-om cinilo malo previse. A resajzati sam morao, posto kod PAL standarda pikseli nisu kvadrati nego pravokutnici, pa sam se odlucio za nizu rezoluciju.

Samo field options > always deinterlace?

Odmah mi je bilo jasno da radiš square pixel i tada je vertikala cca 540 ako ne diraš horizontalu. Ali ovih 528 mi nije bilo jasno, a nije niti sada, zašto bi moralo biti dijeljivo s 16? Misliš radi rada filtera, zar nije to 4?

17 godina
moderator
bed kaže...
Naravno da je to samo dio. Moram priznati da se nisam igrao u tom smislu, većina mojih skripti je vezano isključivo uz jedan stream, a ovakve stvari riješim u AE. Jednom mi je trebalo ljepiti titl na film, pa sam nešto napisao u tom smislu, ali to je bilo za avs. ver 2.07, a od onda se sintaksa ponešto promijenila. Tada je postojao samo neki filter za ssa format titlova za vdub, ne znam kakva je danas situacija, ako nađem 'remekdjelo' (i vremena) prepraviti ću za aktualnu verziju pa možda nekome zatreba..

Ne znam, nisam se igrao s titlovima (samo jednom zapravo, ali mislim da sam ih lijepio pomocu VirtualDubModa, a ne pomocu AviSyntha).

Glede sintakse - ne sjecam se kakva je prije bila. Nije nuzno da se promijenila - i dalje mozes kod pisati na klasicni nacin, da koristis obicne funkcije, ali mozes koristiti slicno kao da pozivas metode objekata. Znaci:

video=AviSource("c:\blabla.avi")

SpatialSoften(video, 3, 2, 6)

je isto kao 

video=AviSource("c:\blabla.avi")

video.SpatialSoften(3, 2, 6)

A funkcije mozes i ulancavati, tipa:

AviSource("c:\blabla.avi").SpatialSoften(3, 2, 6)

Oni backshlashevi znace da je linija u sljedecem retku nastavak trenutne. Varijabla last vraca - logicno - dotud zadnji (dakle, aktualni) video.

bed kaže...
Samo field options > always deinterlace?

Odmah mi je bilo jasno da radiš square pixel i tada je vertikala cca 540 ako ne diraš horizontalu. Ali ovih 528 mi nije bilo jasno, a nije niti sada, zašto bi moralo biti dijeljivo s 16? Misliš radi rada filtera, zar nije to 4?

Glede deinterlacea - da, tako nesto - taj defaultni deinterlace prilikom eksportiranja. A djeljivost sa 16 je uvjetovana samim konceptom MPEG4 kodiranja, koje koristi makroblokove od 16x16 piksela. Cak mi se zapravo cini da starije verzije kodeka XviD nisu htjele kodirati ako sirina ili visina nisu bile djeljive sa 16. Sad izgleda da vise nema takvog ogranicenja - probao sam kodirati i prolazi. No, i dalje cu se drzati klasike - radi kompatibilnosti, ako nista drugo - jer ne znam kako su zaobisli to ogranicenje velicine makroblokova (valjda su uveli manje makroblokove) - sigurno je sigurno. Uoci da su skoro sve standardne rezolucije dijeljive sa 16: 480, 576, 720, 1280, 1920. Tu nedostaje 1080 (djeljiv je sa 8, ali ne i sa 16) - cini se da H.264 dopusta manje macroblockove (8x8, 4x4).

15 godina
neaktivan
AVI (DivX i Xvid) obrada

Pozdrav!

Vidim da ste malo otišli od teme, al evo da se pohvalim da sam pronašao odličan program koji radi ono što sam tražio. Predložili ste mi VirtualDubMod, ali postojao je jedan problem koji se javio nakon izbacivanja određenog sadržaja i ponovnog spajanja, a to je zvuk koji nije bio u skladu s filmom.

Prošvrljao sam netom i pronašao Solveig Video Splitter i ostao zapanjen. Ubacim AVI, na jednostavan način odredim koje će se scene izbaciti (npr. reklame) i stisnem Save. Ono što me iznenadilo je brzina spremanja. Gotovo u trenu program izbaci odabrane dijelove i spremi film u istom formatu u kojem je i importiran, bez ikakvog rekordiranja. Savršeno! I nema problema sa kašnjenjem zvuka u odnosu na sliku...

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice