Pozdrav
Pitanje, da li će mi programi koji mi na 32 bitnim XP rade savršeno raditi tako i na 64bitnim? Da li 64 bitni imaju podršku za 32 bitne i zapravo koja je najveća razlika?
hvala lijepa!
Pozdrav
Pitanje, da li će mi programi koji mi na 32 bitnim XP rade savršeno raditi tako i na 64bitnim? Da li 64 bitni imaju podršku za 32 bitne i zapravo koja je najveća razlika?
hvala lijepa!
Pozdrav
hvala lijepa!
Radit će bez problema .
Laicki rečeno , razlika između 64 bitnog i 32 bitnog OS-a je da npr kad imaš 2GB rama , 64bit ga prikazuje kao 2GB , a 32bit kao 1.75GB .
Neki put zna se dogoditi da i kod 64bit dolazi do 1.75GB zato kaj je grafa intergrirana pa uzme neš memorije ..
razlika je u verziji OSa tj. potrebnih drivera.
Za aplikacije (tesoretski) razlike nema, ali ako ostaješ na staroj ver.32 tad sami OS-64 nema nekog smisla. Upravo je suprotna potreba, tj ako trebaš 64bit aplikaciju, koja može koristiti više RAMa (npr ACAD) tad je preduvjet odgovarajući OS.
Pošto je 64 verzija relativno mlada, zadnjih par godina se XP polako gasi.. svi programerski timovi se više orjentiraju na sedmicu.. tako je i problem na XPu veći.
Prije promjene, provjeri dali za sve uređaje imaš odgovarajući driver i tek onda odlući, jer sad ti sistem radi, na 64 će možda raditi, a bez 64bitne aplikacije nema prave potrebe-koristi.
Ako ipak ideš na 64, logičnije je preći na sedmicu.
edit:
Radit će bez problema .
Laicki rečeno , razlika između 64 bitnog i 32 bitnog OS-a je da npr kad imaš 2GB rama , 64bit ga prikazuje kao 2GB , a 32bit kao 1.75GB .
Neki put zna se dogoditi da i kod 64bit dolazi do 1.75GB zato kaj je grafa intergrirana pa uzme neš memorije ..
-netočno. Po 'stoti puta'... i ovo.
- netreba mješati 32 bitni OS i aplikaciju. Aplikacija je ograničena na 1.7-2GB, što je grubo polovica adresnog prostora za 32bitni sistem. To sve nije nikakav problem OSa koji može i više.
edit2:
-i to nije 'krađa' od strane VGA nego od strane MSa, tj system reserved. Nevezano s VGA memorijom. Točnija količina dostupnog RAMa na standardnom 32 OSu je 2.7-3.5GB, za to je odgovoran BIOS(chipset), CPU i MS.
Pozdrav
hvala lijepa!
Radit će bez problema .
Laicki rečeno , razlika između 64 bitnog i 32 bitnog OS-a je da npr kad imaš2GB rama , 64bit ga prikazuje kao 2GB , a 32bit kao 1.75GB .
Misliš 4 GB? Ako ima 4 GB, onda 32 bitni OS prikazuje 3.25 - 3.5 GB. Drugo je kada grafička kartica koristi dio memorije.
Pozdrav
hvala lijepa!
Radit će bez problema .
Laicki rečeno , razlika između 64 bitnog i 32 bitnog OS-a je da npr kad imaš2GB rama , 64bit ga prikazuje kao 2GB , a 32bit kao 1.75GB .
Misliš 4 GB? Ako ima 4 GB, onda 32 bitni OS prikazuje 3.25 - 3.5 GB. Drugo je kada grafička kartica koristi dio memorije.
U pravu si , hvala ti na ispravku .
razlika je u verziji OSa tj. potrebnih drivera.
Za aplikacije (tesoretski) razlike nema, ali ako ostaješ na staroj ver.32 tad sami OS-64 nema nekog smisla. Upravo je suprotna potreba, tj ako trebaš 64bit aplikaciju, koja može koristiti više RAMa (npr ACAD) tad je preduvjet odgovarajući OS.
Pošto je 64 verzija relativno mlada, zadnjih par godina se XP polako gasi.. svi programerski timovi se više orjentiraju na sedmicu.. tako je i problem na XPu veći.
Prije promjene, provjeri dali za sve uređaje imaš odgovarajući driver i tek onda odlući, jer sad ti sistem radi, na 64 će možda raditi, a bez 64bitne aplikacije nema prave potrebe-koristi.
Ako ipak ideš na 64, logičnije je preći na sedmicu.
Uz gore navedeno jako je bitno koji ti programi trebaju u radu. Ako koristiš legalni software onda moraš voditi računa da neke aplikacije imaju 32-bitnu i 64-bitnu varijantu (trenutno se gombam s tim kako prenijeti licencu za AutoCAD sa 32-bitnih strojeva na 64-bitne). Mislim da i Adobe ima 64-bitne verzije.
Prije prelaska provjeri i software-sku stranu, koje aplikacije trebaš i imaju li 64-bitnu verziju.