Pozdrav ekipa
Dobio sam novi novcati laptop sa windows 8 instaliranom. Covik mi je dao da ga instaliram da stavim windows 7. Problem se desava kada pokusam staviti windows 7 neda mi da na nijednu particiju instaliram jer je kao GPT particioniranje. Udrem format ili delete ili napraviti novu particiju isto nece. Aj dobro nije mi to problem zaobici jednostanvo dignem koji live boot linux formatiram cili disk u ntfs problem rijesen.
MOJE GLAVNO PITANJE JE SADA. Jeli to pametno napraviti??? Sada se pitate zasto jeli pametno napraviti?
Kao prvo u bios se nemoze uc nikako nego iz windowsa premda sam to kopao jedno uru vrimena. Kada sam usao u bios tamo je hrpa opcija koje su windows related i svi su pisu za win8. Usb bootanje ili bilo koje drugo bootanje osim diska je iskljuceno pod default nije mi uopce dao nista boota. Kada sam se to malo poigrao namjerno formatirao windows 8 particiju najvecu windowsi su se opet dizali ali su digli kao neki svoj safe mode di mogu birat ocu li u bios comand promat i tako te neke opcije a bilo je za normalno nastaviti raditi u windowsima to nije napravilo nista i bilo je opcija kao reinstall windows kao sacuvat aplikacije i reinstalirat i clean reinstal i to je isto napravilo nista kao da mu fali particija.
AJ dobro super. Izvukao sam winse pomocu TIPKE DA TIPKE I ima naljepnica koja se hvali na laptopu kao one key rescue whole sistem i to mi je bootalo sasvim neki drugi program sa neke totalno hidden particije koju nisam vidio ni iz linuxa niti iz acronisa koji je vezan za backupiranje cilog diska ala image diska spremljen na particiju i tako sam sve vratio u prvobitno stanje. Moram napomenuti laptop se nemoze otvoriti za izvaditi disk nema ni jedne vide inace bi ja lako clonirao disk i ako sta pokvarim lako vratim.
Znaci dali udrit kompletan format diska iz GPT VRSTE PARTICIONIRANJA U NORMALNI MBR za windows 7 bez straja da ista "pokvarim"?
Po meni nebi smilo bit nista al opet me zeza kako on odma boota win8 bez imalo gledanja icega i nemogucnost uc u bios bez winsa?
I da moram napomenit. Sa laptopom nije dosao nikakav rescue cd sa winsima tako ako formatiram cili disk da su cili original win 8 otisli bez povratka i neznam bili uopce dalo instalirat 7