Pozdrav,
evo napravio sam ovu temu u kojoj cu razbaciti svoj review za Windows 8 . Ako može da tema bude sticky, pa da svatko postavlja svoje mišljenje o novoj verziji Windowsa ovdje.
Pa da počnemo.
Windows 8 Developer Preview je moguće skinuti sa ovog oficijelnog Microsoftovog linka www.dev.windows.com. Tu možete pronaći sve informacije za ovu verziju windowsa i skinuti odgovarajuce .iso fajlove(32bitna i 64 bitna verzija sa developer programima, ukljućujući Microsoft Visual Studio 2011, Expression Blend 5 i još neki programcici). Pa prvo da malo to pogledamo. Za razliku od Windowsa 7(32 bitna verzija) koji je zapakovan u oficijelnom .iso fajlu veličnine oko 3.7GB-4GB, .iso fajl 32 bitne verzije Windowsa 8 je velik svega 2.8 GB (64 bitna verzija Windowsa 8 dolazi sa developer tools programima i normalno je da je teža(6.8GB)). Impresivno.
Instalacija:
Instalirao sam ovu 32 bitnu verziju(na jedan hard disk od 160 GB, kojeg ne koristim). Početak instalacije je manje više isti kao kod sedmice, izuzevsi novi boot screen i novu pozadinu. Tek nakon dva restartovanja, možemo vidjeti razliku u novim dijalozima. Prvo, nadam se da ce promjeniti onu ruznu zelenu pozadinu, osim toga sve je ok. Samo slijedite uputstva. Vas Windows 8 je potpuno vezan za vaš live racun(bez windows live racuna je nemoguce napraviti acc). Ostatak instalacije dolazi sa klasicnim pitanjima, tastatura, ovako onako ali je u Metro stilu. Čitava instalacija, barem kod mene je trajala 15min. Instalacija je dobra, bez previse pitanja i smaranja.
Boot:
Ovaj Windows 8 se boota nevjerovatno brzo, kod mene 12 sec. Apsolutno fantasticno.
Prvi pogled:
Prvi put kad se logujete vidjet cete novi start meni, koji je odrađen u metro stilu(sa ružnom zelenom pozadinom). Ovaj novi interfejs bi usporedio kao prelazak sa komandne linije(ako se sjeca ko toga), na ove klasicne desktop os-ove. Revolucija. Potpuno novi metro dizajn. Na kraju reviewa mozete vidjeti slike. Moguce je se prebacivati s metro desktopa na klasicni desktop, ako se i on puno promjenio. Malo cemo o ovom metro desktop načinu. Ako ste kad vidjeli Windows Phone 7 znate o čemu se radi, prosti kvadrati i pravougaonici popunjeni nekom bojom. Ostavlja se prostora aplikaciji da pokaže svoj sadržaj. Odlično za tablete. Bilo koju aplikaciju je moguće pinovati. Na klasicnom desktopu nema više start menija. Ustvari ima ali klikom na njega prebacujemo se na metro način rada. Windows Explorer je potpuno redizajniran. Ima ribbon ili vrpce koje zbilja ubravaju rad. Već sam se navikao na to. Ikone su malo preuređene, nema neke velike promjene ali ivice ikona u malo vidljivije. Takođe tu je i nova tema, Aero Lite, koja je slicna windows 7 aero temi ali je malo redizajnirana. Sve u svemu dobro.
Drugi pogled:
Nekom će se biti tesko navikunuti, tako da ne preporucjem prelazak na windows 8, ipak nije ni stablina verzija. Možete je instalirati na Virtual mašinu da je malo isprobate. Ovaj interfejs je odličan za tablete, ali za desktop nije(barem još nije).
Neke stvari su se pravo zakomplikovale. Trebalo mi je pola sata da nađem opciju za shutdown. Search je posebno zakomplikovan, jeste da je lakse naci neke stvari, ali je nezgrapnije pretraziti sistem u odnosu na windows 7.
To su neke stvari za sad, kasnije cu dodati jos informacija, ovo je samo 5-10% napisanog