imam sada win 7 32 bit-a i nabavio sam si od 64 -bit-a i sad bi si to instalirao
KONFA JE:
2 gb-rama
proc.: intel core 2 duo e8200 2.6 ghz
grafa.:nvidia geforce 9600 gt 1gb
pitanje je samo jel bi bio šta sporiji ili će bit dobro?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Samo daj, nema razloga da se uspori.
Bit ce ti dosta sporije jer za 64bit treba najmanje 4 gb rama....
1 gigahertz (GHz) or faster 32-bit (x86) or 64-bit (x64) processor
1 gigabyte (GB) RAM (32-bit) or 2 GB RAM (64-bit)
16 GB available hard disk space (32-bit) or 20 GB (64-bit)
DirectX 9 graphics device with WDDM 1.0 or higher driver
64 bitni ti troši više rama nego 32 bitni, tako da je minimum za 64 bitna 2 giga rama, ali je optimalno 4. evo ti na slici, moj task manager, win7 64 bit sa 4 giga rama. od procesa je uključena opera sa 5-6 tabova, mjutorrent, i otvoreno je nekoliko foldera.
dakle, ako staviš 64 bitni win na 2 giga rama, nećeš ništa postići. ako si nabaviš još 2 giga, onda se isplati jer ti 64 bitni prepoznaje više od 3,25 gb rama.
ljudi, meljete gluposti..
stavi 64bit slobodno. neće ti ništa usporiti niti će alieni počet izlazit iz kante van..
Bit ce ti dosta sporije jer za 64bit treba najmanje 4 gb rama....
Nije istina!
Dva gb su ti dovoljna za normalan rad i nikakvih usporenja nece biti, osim ako otvoris nekoliko zahtjevnih aplikacija u isto vrijeme i to opet zavisi kojih i sto radis.
Ja sam upravo otvorio Photoshop, BSPlayer koji vrti HD film, Aimp sa muzikom, Skype, Firefox, Limewire, Utorrent, i jos hrpa standardnih aplikacija koje se pokrecu sa startom racunala i zauzece memorije je oko 1.5 GB.
Zato ne slusaj ove koji pricaju da ti je potrebno minimalno 4 GB, oni nisu nikada provjerili koliko im racunalo trosi memorije ili uopce nemaju 64 bitni OS.
ne, nemozes, postoji nesto kada windowsi u nedostatku rama nesto spremaju na hard, kod viste i kod 7 to mozes raditi i sa usb stickom, zove se ready boost, ali problem je u tome sto hard diskovi imaju jako malu brzinu citanja i pisanja u usporedbi s ramom, da se moze, ja bih sada imao terabajt i pol rama...
nije istina... onda bi svi mogli imat nekoliko desetaka gigabajta rama....
možeš stavit usb stick i uključit opciju ready boost tako ti se usb memorija "prepoznava" ka dodatno "skladište" ram podataka...
EDIT..eto prestigli su me.
to po nekoj formuli računaš ili?
inače, što više rama imaš to će više i trošit..
za 64 bitnu inačicu windowsa trebaš imati 4GB ili više RAMA
ćek malo sad npr imam usb stik od 4 gb i kaj bi se to moglo da se napravi da imam još 4 gb dodatno ili..............nekužim malo pojasnite
po 100x
NE MORAŠ!
možeš imat i 512MB, bitno je imat procesor koji podržava 64-bitne instrukcije.
a razlika u ramima je ta da će 64-bitni prepoznati više od 4GB rama u kompu (ukoliko ih imaš) i može alocirati više memorije od 32-bitnog sustava..
i tu priča s ramima prestaje..
ćek malo sad npr imam usb stik od 4 gb i kaj bi se to moglo da se napravi da imam još 4 gb dodatno ili..............nekužim malo pojasnite
može se
ne znam kak se to zove u win7 al u visti se zvalo vista readyboost.
no, brzina takve memorije je katastrofalna i ispala je dobar marketinški trik.
Mala dopuna. Ogranicenja win 32 bitnih su max adresiranje 4 GB rama u sto ulaze razno razne memorije i kes tako da je to realno oko 3 GB i max 2 gb po procesu. TAko da mozes imati 3 GB rama jedan program ti moze iskoristiti max 2. x64 nema tih ogranicenja tj. ima ih ali su neke sulude granice koje reano neces dostici za nekoliko (desetina) godina.
Mogu sad ja neš reć? OK.
Na x86-32 moguće je adresirati 4GB memorije (RAM, pagefile, kernel memory, one sitnice za BIOS) i svaki proces može dobiti max 2GB. Na x86-64 nema smisla spominjati ograničenja pa je bitna samo jedna stvar - Win7 x64 radi i na 1GB memorije!
BTW, ovo što vidite u task manageru to uopće nije stvarno stanje "popunjenosti" memorije jer je tu uključen pagefile, RAM i prefetch tako da nikad ne znate koliko je RAMa u uporabi a koliko je samo rezervirano (prefetch).
ReadyBoost je ustvari dopuna za SuperFetch, koji na pametan nacin upravlja memorijom, odnosno brine se unaprijed da osigura dovoljno memorije za cesto koristene programe, procese, aplikacije...omoguci im prioritet nad programima u pozadini ili ih ucita u memoriju tako da se pri pokretanju aplikacije ne ucitavaju sa HDD-a nego direktno iz memorije sto je visestruko brze.
ReadyBoost znaci omogucava SuperFetch-u da koristi neko drugo mjesto za cache kao sto je Flash memorija ili eksterni HDD. Naravno, svi ti uredaji moraju podrzavati ReadyBoost tehnologiju.
Odakle ti sad ta racunica?
Da si procitao koji post prije, mozda malo progooglao, ili da si ikada upotrijebio 64 bitni OS znao bi da NE TREBA! ... kao sto je vec netko rekao "po 100-ti put".
imam sada win 7 32 bit-a i nabavio sam si od 64 -bit-a i sad bi si to instalirao
KONFA JE:
2 gb-rama
proc.: intel core 2 duo e8200 2.6 ghz
grafa.:nvidia geforce 9600 gt 1gb
pitanje je samo jel bi bio šta sporiji ili će bit dobro?
Radit ce ti ok 64 bit-ni win, ali mozda naletis na neki stariji program ili igru koji bas ne sljakaju ali to je rijetkost i uglavnom postoji adekvatna zamjena, ali sa 2 gb rama neces osjetiti nikakvo poboljsanje, sumnjam da ce biti ikakvog osjetnog poboljsanja tako da osobno ne bi isao na 64 bita sada.
Sto se tice koristenje hdda kao ram, win ima opciju virtual ram koja to radi i automatski je neki mali postotak hdda rezerviran za to, ali kao sto je vec napisano, hdd je osjetno sporiji i povecanjem kolicine te memorije samo bi postigao kontra efekt i usporio system. 2GB su sasvim dovoljna za normalan rad...

E ljudi na WIN7 mi ne radi Task Manager,stisnem ctrl+alt+ delete i nece
zna mozda gdje to mogu srediti?
http://windows.microsoft.com/en-US/windows-vista/Troubleshoot-Task-Manager-problems
Cek uopce ti se ne pojavi onaj logon screen ili?
Inace kad stisnes CTRL+ALT+DELETE pojavi se logon screen i zadnja opcija je start task manager
Zašto mi win7 briše ikone igrica sa radne površine???