Win7 ne cita xp-ove particije

poruka: 31
|
čitano: 9.671
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Do prije par dana sam imao instalirani XP, zatim sam formatirao particiju-disk, na kojoj je bio instaliran. Na tu particiju sam instalirao win7 32 bit. i to radi ok. Problem je u tome da imam jos dva diska sa hrpom informacija i podataka koje win7 ne otvara i ne cita, i sada neznam kaj napraviti da spasim te podatke, ima li tko ideju kaj napraviti. Ne saljite me guglati, jer sam sa engleskim jezikom na ratnoj nozi, ali ako ima neka stranica na Hrvatskom, bio bih zahvalan za adresu. Unaprijed zahvaljujem na bilokakvoj pomoci!

0 0 hvala 0
13 godina

to se i meni desilo, ja sam spasio datuteke pomocu ubuntu-a, isao sam ga "isprobati" i stavio podatke na prijenosni hdd {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Win7 ne cita xp-ove particije

mozes li to malo pojasniti obzirom da se ne kuzim u linux, cini mi se dosta komplicirano...

13 godina
neaktivan
Nen kaže...

Do prije par dana sam imao instalirani XP, zatim sam formatirao particiju-disk, na kojoj je bio instaliran. Na tu particiju sam instalirao win7 32 bit. i to radi ok. Problem je u tome da imam jos dva diska sa hrpom informacija i podataka koje win7 ne otvara i ne cita, i sada neznam kaj napraviti da spasim te podatke, ima li tko ideju kaj napraviti. Ne saljite me guglati, jer sam sa engleskim jezikom na ratnoj nozi, ali ako ima neka stranica na Hrvatskom, bio bih zahvalan za adresu. Unaprijed zahvaljujem na bilokakvoj pomoci!

daj nam malo više informacija, kako bismo ti mogli pomoći. da li BIOS uredno prepoznaje te ostale diskove?? da li je u BIOSu prepoznavanje diskova prebačeno na AUTO opciju ili je ručno podešeno???? koliko imaju particija ti diskovi (koje ti Win7 ne prepoznaje), kakve su particije (primarne, extended...???), kakvi su FileSystem-i na tim particijama (FAT, FAT32, NTFS...????) daj nam neke podatke

JohnyJ
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.5.2012 18:34 (JohnyJocker).
17 godina
neaktivan

ovako, u device menageru tocno prepoznaje sva tri hd-a, svaki disk ima samo jednu-svoju particiju, XP je radio u NTFS-u, pa su valjda i hd-ovi isto, muci me da za sva tri hd-a info u device menageru kaze da su master boot record (mbr) pa ne kuzim gdje je tu master, a gdje slave...?

sto mislis o tom: kakve su particije (primarne, extended...???),, ne kuzim to pitanje, pojasni. u biosu nisam provjeravao, pogledati cu pa cu javiti, ali koliko se sjecam tamo nisam vidio nigdje automatsku opciju, mislim da je rucno postavljen prvi hd sa OS-om, ali cu provjeriti...

provjereno, u biosu postoje samo rucna podesavanja hd-ova i njihovih redosljeda, nigdje ne postoji nikakva opcija AUTO, nazalost kratko vrijeme radim sa sedmicom, ali nigdje nisam nasao hd menager koji normalno radi u xp-u, da ga ima u sedmici mozda bi se nesto i dalo napraviti, mozda postoji kakav program koji to moze srediti...

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.5.2012 20:49 (Nen).
13 godina
neaktivan
Nen kaže...

ovako, u device menageru tocno prepoznaje sva tri hd-a, svaki disk ima samo jednu-svoju particiju, XP je radio u NTFS-u, pa su valjda i hd-ovi isto, muci me da za sva tri hd-a info u device menageru kaze da su master boot record (mbr) pa ne kuzim gdje je tu master, a gdje slave...?

sto mislis o tom: kakve su particije (primarne, extended...???),, ne kuzim to pitanje, pojasni. u biosu nisam provjeravao, pogledati cu pa cu javiti, ali koliko se sjecam tamo nisam vidio nigdje automatsku opciju, mislim da je rucno postavljen prvi hd sa OS-om, ali cu provjeriti...

provjereno, u biosu postoje samo rucna podesavanja hd-ova i njihovih redosljeda, nigdje ne postoji nikakva opcija AUTO, nazalost kratko vrijeme radim sa sedmicom, ali nigdje nisam nasao hd menager koji normalno radi u xp-u, da ga ima u sedmici mozda bi se nesto i dalo napraviti, mozda postoji kakav program koji to moze srediti...

to što kažeš vezano uz Master Boot Record odnosno MBR, to nikakve veze nema sa Master i Slave pozicioniranjem Hard Diska na IDE ATA kablu. sa druge strane SATA diskovi nemaju Master i Slave pozicioniranje. MBR je samo početni sector na disku koji je vidljiv jedino posebnim programima za upisivanje MBRa, i taj sektor na disku služi za pristup Boot Sectoru primarne particije boot-abilnog diska. nakon čitanja Boot Sectora podiže se prva datoteka na disku za podizanje OSa, kod Windowsa XP to je (NTLDR), kod Windowsa 9x i MS-DOSa to je (IO.SYS) itd.

kakve su particije? (primarne, extended...???)
Kod particioniranja diska postoji nekoliko vrsta particija i dodijeljenih drive-ova. Postoji primarna (primary) particija i proširiva (extended) particija. Nakon stvaranja primarne particije, njoj se uredno može dodati slovo (drive letter) i ona je nakon formatiranja faktički spremna za korištenje. Primarna particija može biti i boot-abilna particija, odnosno sa nje se može boot-ati OS (koji se nemora striktno nalaziti na toj particiji, al' se zato na njoj moraju nalaziti Boot Sector i nekoliko prvih datoteka za dizanje operativnog sustava)
Nakon primarne, postoji i extended particija, koja kao takva nije koristiva već se nakon izrade nje same, njoj mora dodijeliti i takozvani logički drive (Logical Drive), nakon dodjeljivanja logičkog drive-a te dodieljivanja slova (drive letter) logičkom drive-u i nakon njegova formatiranja, tek tada extended particija postaje iskoristiva. ona nemože biti boot-abilna što znači da se sa nje nemože boot-ati operativni sustav, bez obzira da li se OS nalazio na toj ili na nekoj drugoj particiji.

u svim BIOSima (nakon ranih 486ica) jer čak i kasnije verzije 486ica i svih novijih matičnih ploča, svi BIOSI dakle, imaju i opciju automatskog raspoznavanja tvrdog diskovlja koji su fizički prisutni bilo na IDE ATA kablu, bilo na SATA kablu. dakle, ako ti je prepoznavanje diskovlja prebačeno na ručno, i parametri su kucani ručno, lijepo prebaci prepoznavanje diskovlja (u BIOSu naravno) na AUTO. spremi postavke i izađi van, komp će se restartati i odmah u POSTu pojaviti će se informacije koje je računalo samo otkrilo o svim spojenim hard diskovima (pri automatskom raspoznavanju), nakon čega slijedi dizanje Windowsa.

onda se javi, da ćujem rezultate, pa da idemo dalje... 

JohnyJ
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.5.2012 0:10 (JohnyJocker).
16 godina
odjavljen

Rješenje problema je bolno jednostavno - moraš dodijeliti drive letter tim particijama (onu oznaku tipa C:, D:...)

Dakle - desni klik na Computer - Manage - Disk Managment. Tu ćeš vidjeti sve diskove i particije. Desni klik na particiju bez slova i odaberi Assign Drive letter. Gotovo.

http://nighthawk-software.blogspot.com/
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

ovako, u biosu imam opciju boot i tu imam slijedece:

boot setings configuration          unutra ima          ful screen logo----- enabled

addon rom display----- enabled

boot logo------- auto

boot from onboard lan------ disabled

bootup num-lock------------on

ispod boot setings configuration je slijedece

1st boot device (sata:3s....oznaka diska)

2st boot device (cd/dvd:....                   )

3st boot device (usb:....                         )

i to je sve sto imam pod boot

i da, ispod 1st, 2st, 3st se nalaze redosljedi i oznake uredjaja. dali to gleedam na dobrom mjestu?

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.5.2012 9:26 (Nen).
17 godina
neaktivan

prijje svega tnx na infou gdje i kako doci do disk menagmenta, sada mi je puno stvari jasnije, odnosno, vise mi nista nije jasno. pojma nemam kaj se desilo, ali su obadva moja diska razbijena na po pet indanticnih dijelova od kojih samo po jedan ima oznaku E i F. ide ovako

Disk0 basic 1190,90gb online

unutra: 80.42gb unallocated

23.59gb unallocated

E  811.57gb RAW healty (primary partition)  

259.39gb healty (primary partition)

Disk1 ispravan i u radu

Disk2    F indentican disku0

Nazalost neznam dali postoji kakva mogucnost da jednostavno copy-paste sve ovo kaj sam pisao, probao sam, ali....... 

16 godina
odjavljen

Tvoji podaci su negdje na ovim unallocated particijama. Pokušaj sa nekim alatima za popravak i vraćanje particija spasiti podatke. Po BIOSu ne moraš ništa kopati.

Ako ne uspije recovery, naučit ćeš važnost backupa na teži način. Jbg... :/

17 godina
Kao sta je sum moras samo dodijeliti slova particijama, ako zelis mogu ti ja pomoci preko teamviewera dok dodem kuci, a ima ovdje na forumu tema gdje se pomaze forumasima preko teamviewera
Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
17 godina
neaktivan

Stvarno si me ohrabrio, znas li mozda za kakav program koji bi bio primjeren mom problemu, pa da vidim kaj se da napraviti. Najveci problem je u tome da ja imam skoro sest i pol banki, a nikada me nitko nije ucio nista o informatici, sve sam  naucio sistemom pokusaja i promasaja, ali je ovo malo previse za moje znanje, a nebi htio izgubiti te podatke.

Ovo je odgovor za SUMA

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.5.2012 14:57 (Nen).
17 godina
neaktivan

Svasta, u originalu je bila samo jedna particija po disku i kaj se to desilo, pojma nemam, otkuda sada po pet particija na dva diska, cini mi se da se xp i sedmica obozavaju... A kaj ti je to teamviewer, nikada cuo, i gdje se nalazi to na ovom forumu da vidim o cemu se radi? A svaka pomoc mi je dobrodosla.

Ovo je odgovor za Patrika

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.5.2012 14:59 (Nen).
13 godina
neaktivan

dečki su se malo zaje... sa dodjelom drive lettera. jer ti imaš nekoliko GB unallocated-a, to se moglo desiti iz nekoliko razloga. XP ima malo drugačije računanje MBa pri izradi i dodjeli particija od Windowsa 7. također i jedni i drugi Windowsi koriste nekolicinu MBa za neke sistemske stvari, pa je to možda ostalo od stare instalacije XPa

sve u svemu, lijepo su ti rekli kada su napisali BACKUP!!! i uvijek BACKUP i samo BACKUP. kad god ti padne na pamet instalacija operativnog sustava, koji god on bio, uvijek BACKUP. vjeruj mi, ja sam to učio na vlastitim greškama (kao i velika večina nas) i to BOLNIM greškama. 

JohnyJ
13 godina
neaktivan
Nen kaže...

prijje svega tnx na infou gdje i kako doci do disk menagmenta, sada mi je puno stvari jasnije, odnosno, vise mi nista nije jasno. pojma nemam kaj se desilo, ali su obadva moja diska razbijena na po pet indanticnih dijelova od kojih samo po jedan ima oznaku E i F. ide ovako

Disk0 basic 1190,90gb online

unutra: 80.42gb unallocated

23.59gb unallocated

E  811.57gb RAW healty (primary partition)  

259.39gb healty (primary partition)

Disk1 ispravan i u radu

Disk2    F indentican disku0

Nazalost neznam dali postoji kakva mogucnost da jednostavno copy-paste sve ovo kaj sam pisao, probao sam, ali....... 

morao sam još jedan post dodati... lakše mi je za pisati.
uglavnom, Disk0 (koliko vidim po ovim informacijama) je disk od nekih 1 TB???? jel tako???? ovih 80GB i 23GB su manje (neiskorišteni [unallocated]) diskovni prostori i 100% sam siguran da je nešto od toga nastalo pri instalaciji WindowsaXP, pa onda pri instalaciji Windowsa7 (i tko zna čega je sve tu još bilo u međuvremenu)
a ovih 811.57gb RAW healty (vidim i slovo E  ispred) to je u MyComputer-u particija E. tamo bi trebali biti nekakvi podaci. isto tako kažeš da je Disk2 identičan Disku0 onda pogledaj kraj svih "healthy" particija koja su im slova (drive letter) i tako ćeš znati koje su to particije u MyComputeru.
ako "healthy" particije nemaju dodjeljeno slovo, onda klikni desnim klikom miša na njih i "assign drive letter" te im samo dodijeli slovo, al' ih NEMOJ FORMATIRATI jer buš ostal bez podataka.
na samom krajju postoje programi za 'združivanje' ovih neiskorištenih (unallocated) gigabajta nekim od ovih particija, al ti to ni u kojem slućaju nije preporučljivo jer vrlo lako možeš ostati bez svih, apsolutno svih podataka (i to navodi svaki od tih programa)!!! iako sam uvjeren da na tim unallocated prostorima nema ništ od tvojih podataka, vjerujem da su tvoji podaci na ovim "healthy" particijama (koje su velike) samo je pitanje da li im je dodijeljeno slovo?!?!?
ak si došao do podataka, na kraju???!?! onda lijepo to sve probaj negdje strpati i sredi te diskove, briši sve particije sa njih, stvori samo onoliko koliko trebaš, formatiraj i na njih vrati podatke I TO JE TO!!!!!

uglavnom ja sam također radio svakakve prelaske sa XPa na Win7 (i upgrade, i clean install) i nikad mi nisu naje.... podaci. svaki put su ostali netaknuti, tak da imam osjećaj da i prije samog prelaska na Windows7 ove particije i nisu bile baš najbolje uređene

eto toliko!!! 

P.S. a po pitanju automatskog raspoznavanja diskova u BIOSu, netrebaš uopće tražiti opcije BOOT u BIOSu jer to su opcije samo za podešavanje postavki dizanja OSa, i POSTa itd.

tebi treba prva opcija (prvi ili drugi podizbornik u BIOSu, zavisno od BIOSa) i unutra je POPIS (znači samo POPIS) diskovlja koji su prisutni u računalu. i tamo se postavlja ručno odnosno automatsko raspoznavanje diskovlja.
taj podizbornik bi se trebao zvati: "Standard CMOS setup" ili "Main" ili nešto slićno i onda unutra imaš "Primary IDE Master", "Primary IDE Slave", "Secondary IDE Master", "Secondary IDE SLave" i ostale slićne konektore po kojima se spaja diskovlje (s time da sam sada naveo samo IDE konektore, a postoje i SATA konektore, no o tome više drugi put jer svi su ovdje na istom mjestu)!!!!!!!! :) :) {#} 

JohnyJ
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.5.2012 22:40 (JohnyJocker).
17 godina

Kasnim s odgovorom jer nisam prije stigao kuci. Uglavnom vidi ovu temu, vjerujem da ce ti netko tamo pomoci bez problema http://www.bug.hr/forum/topic/razni-softverski-problemi/pomoc-forumasima-preko-teamviewera/69530.aspx

Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Tocno si primjetio, to su dva indeticna diska, svaki od jednog tby i idemo ispocetka. Sedmicu sam instalirao jer mi je doslo do rusenja sistema, pojma nemam zasto, jer nista nisam radio, u tom trenutku sam igrao karte, stari solitare koji igram godinama.  Masina nije bila povezana sa inetom i nista mi nije bilo jasno. Bio je instaliran XP, i nakon tog rusenja vise nisam mogao dici sistem, samo je upisivao pocetne podatke  o proizvodjacu maticne ploce i nakon toga se stalno resetirao. To je razlog zasto sam instalirao sedmicu, mozda sam morao ponovo instalirati xp, ali mi ni na kraj pameti nije bilo da se nesto desilo prilikom pada sistema sa ta dva hd-a, jer treci hd od 250 gby na kojem je bio xp i na kojem je sada sedmica je ostao potpuno citljiv i bez problema je primio sedmicu. Sada citam iz disk menagmenta kaj pise:

Volume------------Layout--------------Type-----------------File Sistem--------------Status

prazna kockica----simple--------------basic-----------------prazno-------------------healthy (primary partition)

prazna kockica----simple--------------basic-----------------prazno-------------------healthy (primary partition)

kockica (E:)--------simple-------------basic-----------------RAW........................healthy (primary partition)

kockica (F:)--------simple-------------basic-----------------RAW---------------------healthy (primary partition)

na kraju:

kockica (C:)--------simple-------------basic----------------NTFS----healthy (sistem, boot, page file, active, crash dump, primary partition)

Izmedju njih se ugurao D-cd rom, G vodafonov program za bezicni pristup inetu, H vodafonov stick

Pojma nemam kaj to znaci RAW, jer to nije NTFS? Pokusao sam napraviti kako si rekao, dakle staviti nova slova, ali moja sedmica ni sa desnim klikom misa, ni pod komandama computer menagmenta nigdje nema komande assign drive letter. I kaj sada.......

17 godina
neaktivan

Ma nema problema, mi penzici jedino vremena imamo na pretek, budem to pogledao, u svakom slucaju TNX!

16 godina
odjavljen

http://www.easeus.com/partition-recovery/

Ovo RAW ti znači da je particija napravljena ali nema nikakvog file systema na njoj. Sa ovim alatom gore pokušaj vratiti particije u početno stanje. Drive letter ne možeš dodijeliti particiji ako ona nije formatirana.

Ni u kom slučaju ne formatiraj ništa jer time umanjuješ ionako malene šanse za povrat podataka.

Tebi je setup od sedmice strgao tablice sa particijama i nisi trebao nakon toga ništa dirati nego odmah pokušati vratiti u početno stanje. Daljnim prtljanjem samo smanjuješ šanse za povrat podataka.

Suprotno od ovog što ti ovaj Johny gore kaže, dodijeljivanje drive lettera NEĆE napraviti nikakvu štetu jer su to logičke oznake za windowse koje se nigdje ne zapisuju. Dokaz za to ti je činjenica da u dual bootu drugi windowsi ne znaju apsolutno ništa o oznakama diskova na ostalim windowsima.

Nadaj se da će ovaj alat uspjeti vratiti particije. Ponavljam - ne formatiraj ništa ni pod razno!

17 godina
neaktivan

Ok, zahvaljujem na informacijama, skinuo sam program, ali, nazalost pogresan. Kako sam sa engleskim jezikom na ratnoj nozi, nisam skuzio da je verzija koju sam skinuo ogranicena, tek kada sam je instalirao vidio sam gresku. To je najnovija verzija i ja sam ga pokrenuo, pronasao je sve na prvom izgubljenom disku, ali nije dovrsio posao, nego je rekao da je to ograniceno i da nadogradim (platim) nadogradnju. Deinstalirao sam taj program, skinuo free verziju, pokrenuo quick opciju koju mi je preporucio i nakon vure i pol cekanja mi je rekao da nista nemoze napraviti i da pokrenem kompletan skan. To ce vjerojatno trajati pola noci, tako da prije jutra necu nista znati, da li je kaj napravio, u svakom slucaju prva verzija programa je pronasla sve, a to puno znaci. Kada vidim rezultate javit cu!

Nazalost, u obadva slucaja je izbacio: FILE SYSTEM ERROR, MOUNT FAIL, dakle, ili ova verzija to nezna napraviti, ili ja u necem grijesim. Jedino sto mi sada jos preostaje, pokusati to napraviti sa nekim drugim programom. Nakon sto si mi dao naziv programa pronasao sam hrpu slicnih na bug-ovim dvd-ima. Ima li jos kakvih savjeta?

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.5.2012 7:22 (Nen).
13 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Suprotno od ovog što ti ovaj Johny gore kaže, dodijeljivanje drive lettera NEĆE napraviti nikakvu štetu jer su to logičke oznake za windowse koje se nigdje ne zapisuju. Dokaz za to ti je činjenica da u dual bootu drugi windowsi ne znaju apsolutno ništa o oznakama diskova na ostalim windowsima.

nešto si krivo skužio u mojih 2 predhodna posta.
ovaj Johny kaže upravo to da dodjeljivanje slova neće uništiti podatke ukoliko nakon dodjele slova ne bude formatiranja, al isti taj Johny navodi da nit' slućajno čovjek NE FORMATIRA particije (iz bilo kojeg razloga) jer onda ostaje bez podataka. to isto vidim si i ti napisao 

JohnyJ
16 godina
odjavljen
JohnyJocker kaže...

dečki su se malo zaje... sa dodjelom drive lettera. ...

JohnyJocker kaže...
ovaj Johny kaže upravo to da dodjeljivanje slova neće uništiti podatke ukoliko nakon dodjele slova ne bude formatiranja, al isti taj Johny navodi da nit' slućajno čovjek NE FORMATIRA particije (iz bilo kojeg razloga) jer onda ostaje bez podataka. to isto vidim si i ti napisao 

Odluči se. Assign drive letter nigdje ne podrazumijeva formatiranje jer je upravo ta akcija, dodijeljivanje slova particijama ide nakon formatiranja. Nećeš dodijeliti slova pa formatirati.

Ti si gore pisao o BIOSu a od početka je bilo jasno da su svi diskovi na mjestu i detektirani. Samo su se particije pomiješale.

XP i Sedmica NE računaju particije na drugačiji način jer nema drugog načina računanja veličine particije. XP ne stvara nikakve dodatne particije osim sistemske i onih koje same odredimo a Win7 stvara dodatnu od 100MB (koji se oduzimaju od sistemske) radi nekih boot i recovery fajlova.

Svačeg si nadrobio i niti jednom nisi spomenuo da particije treba vratiti nekim recovery alatima. Nisi spominjao Disk Managment dok ja ga nisam naveo. Cijelo vrijeme pišeš i pišeš a sve bitno stane u 2 retka:

Pogledati stanje sa diskovima u Disk Managmentu, dodijeliti slova particijama ako ih nemaju i ako su particije OK a ako su postale RAW ili čak unallocated, treba ih vratiti sa nekim alatom za recovery particija. Nikakav BIOS, ništa drugo.

Da diskova nema u Disk Managmentu, onda se prvo ide u Device Manager (provjeriti kontrolere i diskove) a BIOS i kablovi su na zadnjem mjestu za provjeravati.

17 godina
neaktivan

Dakle, ovo su zadnje vijesti, skinuo sam drugi program koji se zove O&ODiskRecovery 7.1 trial version, ukljucio ga i sada cekam.............katastrofa, program je samo citao 8 sati i 15 minuta, a jos toliko mu treba da sve poslozi, bar se nadam da ce taako biti...izgleda da ovaj program cita bayt po bayt i pokusava pronaci sve sto je ikada bilo napisano na njemu. Rezultat ce biti vidljiv vjerojatno tek sutra, jedino se nadam da nece biti nestanka struje, sto se ovdje dosta cesto desava, onda cu biti stvarno u gabuli... Rezultat cu javiti kada bude gotovo...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Nazalost nemam nikakvih dobrih vijesti, cijeli proces za 1tby harda traje oko 14 sati, a meni je nocas u dva nestalo struje, samo sat vremena prije zavrsetka cijelog procesa. Opet sam pokrenuo program i sada se nadam da se to opet nece ponoviti, to je jedino kaj mogu reci, za sada.....

0 0 hvala 0
16 godina

(ubacjem se kao padobranac, nakon hrpe postova, pa možda tupim bezveze..-sorry).

- prvo stani na kočnicu...

- izbjegavaj komercijalni soft bez akvtivaciej (trial) jer ... imaš EaseUS (partition manager, Home-Free).

- na problematičan disk, s kojeg nešto želiš spasiti, nikad ne instaliravaj soft, jer tad možeš pregaziti podatke koje želiš spasiti. To se radi na dugom računalu-disku, još bolje, s liveCDa (miniPE, linux.., Hirens), na kojima već imaš potreban soft (pa ne moraš razmišljati o trialu/licenci..).

- ako je uopće potrebno spašavanje.. prije tog, osiguraj dovoljno velik disk za kopiranje, jer se ne ispalti gubiti sate pa na kraju nemati mjesta ... ili nestank struje.

- prije svega, fale neke info, PC je OK, diskovi su u BIOSu i OSu uredno prepoznati... pa problem nebi trebao biti velik, dobra šansa da s easusom jednostavno povratiš particiju (RAW). Predpostavka, da samo fali drive letter, jer sedmica sakrije bootdisk (koji je vjerojatno bio XP), ali jednako ako si nešto radio s nekim alatima, konvertirao ili zaključao disk nekim alatom.. sjeti se.

- dali se može podići stari OS-XP? ako nisi formatirao trebalo bi se moći, pa tad vidi dali su particije tu. Sedmica može najnormalnije čitati XPove diskove, obrnuto nije pravilo (noviji FS-NTFS) kao i opcije za novije diskove ATF-cluster, poseban jumper ili utils. To bi moglo biti objašnjenje za obrnut slučaj. .. tako da si vjerojatno nešto pogrešno napravio u tijeku instalacije ili koristiš neki soft za zaštitu.

Dobra stvr je imati i neki live-linux, npr ubuntu 10.4LTS-386, jer tad možeš vidjeti sve particije ako nije neki hardware problem (99% nije kvar) ili zaštita.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan

Tnx na informacijama, nisam znao za taj EaseUS program, ja sam jednostavno na bug-ovom dvd-u upisao u trazilicu i skinuo jedan od (po datumu ) zadnji program, pisalo je free, tek kada ga pokrenes onda ti daje opciju da platis, ili vozis trial verziju.

Dakle, kaj veli u disk menangeru:

Sam disk je velicine 1tby i nesto ga je podijelilo na PET dijelova, prvi, drugi i peti dio su unallocadet, treci i najveci je RAW, ali ima oznaku (E:) i healthy (primary partition) a cetvrti samo healty (primary partition)

Prije je bio XP i nista u tom trenutku nisam radio na masini, igrao sam karte, jedino kaj sam u tom momentu izasao van, a susjed mi je kasnije rekao da je bio nestanak struje na momenat, to se ovdje zna dosta cesto desiti, par milisekundi nestane i opet se pojavi, zbog takvih stvari sam vec ostao bez hladnjaka i televizora, pa postoji velika mogucnost da je taj nestanak struje uzrok pada sistema. Inace, nevolim nista raditi sa navedenim alatima, ni sa slicnim, jer se ne kuzim previse, pa se drzim onog, bolje sprijeciti nego lijeciti. Stari OS je bio instaliran na hd-u gdje je sada sedmica, morao sam formatirati taj hd da primi sedmicu, a razlog je bio taj sto se XP stalno pokusavao dici, ali osim upisa podataka iz biosa dalje nije islo, samo se resetirao. Dakle, prvi hd sa instaliranom sedmicom radi ispravno, ja pokusavam spasiti podatke sa dva terabajtna hd-a, ako je drive letter slova za oznacavanje particije, onda obadva diska imaju oznake, jedan E:, drugi F:, ali to ne pomaze da pod computer vidis bilo sto drugo osim tih oznaka, znaci, nista ispod se nemoze viditi. Ovaj program koji mi sada radi ima jos dosta za raditi, pa neznam dali prekinuti, ili pustiti da zavrsi, strah me je da, ako prekinem mogu napraviti sra..e, kaj napraviti?

Kaj se linuxa tice, to si moram skinuti, ali nazalost ne ovdje gdje sam sada, jer imam edge prijenos podataka, pa sam sretan ako imam pedesetak kilobita/sek i ogranicenje na 5gby mjesecno, to ce se strpiti dok se ne vratim u metropolu. Ako te jos kaj interesira pitaj.

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.5.2012 11:28 (Nen).
16 godina

.. sad je potrebno otkriti konkretan kvar, nestanak particija (moguće zbog problema sa strujom), ali tad je pitanje dali je HDD ispravan. Skini sa stranice proizvođača diska diag-util (free) ili s HirensCDa, testiraj ispravnost. Ako je neki kvar, tad je samo spašavanje podataka možda moguće. ako je greška logička (zbrljavljena particija) dobra šansa je da npr Easeus to pokrpa (partition recovery), ili nakon spašavanja-kopiranja napraviti noramaln format (brisanje i kreiranje particije), može i LLF proizvođačevim alatima i svakako test nakon toga.

- spašavanje podataka je često moguće ako disk 'radi', ali se mora isprobati s više raznih alata, kao što su O&O, Acronics, Pargon.. (sve se nalazi na liveCDima nekih miniPE... dobavljivo na bespućima neta).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan

Dakle, raport bi bio slijedeci:

O&O program je rostao 17 sati i pronasao je sve, samo ja neznam kaj napraviti s tim, automatski je sve stavke oznacio i sada trazi mjesto gdje ce raditi, dao je prijedlog u dokumentima na hd-u gdje je i os, ali je odmah naveo da je to premalo i trazi neko drugo mjesto. Kada sam mu dao oznaku diska kojeg je citao, trazi da formatira, sto nisam htio i sada neznam kaj dalje. Sa easusom sam vec probao i najnovija verzija je isto sve pronasla, ali je limitirana i trazila je da nadoplatim punu verziju da bi mogla nastaviti raditi, starija free verzija nije nista pronasla. I kaj dalje, probati sa jos nekim programom? Sada nesmijem gasiti masinu da mi sve ostane, jer neznam dali oznaka: SAVE DATA RECOVERY znaci da je snimio sve kaj je nasao, to sam snimio za svaki slucaj i sada pojma nemam kaj dalje. Ak imas savjet please...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Skinuo sam jos jedan program, Paragon backup, i pokrenuo ga, ovaj kaze da mu treba prostora gdje ce prebaciti sve kaj nadje na E particiji, C mu je premala, a F ne prijavljuje niti bayta slobodnog prostora i kaj sada. Izgleda da stvar nece raditi bez jos jednog praznog hd-a od minimum 1tby. To isto je trazio i O&O program. I kaj sada?

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Tako to ide. Posudi neki eksterni disk i prebacuj na njega.

Nikad, ama baš nikad, podaci se ne vraćaju na disk sa kojeg se spašavaju, pa niti na drugu particiju. Uvijek na drugi disk jer u protivnom riskiraš gubitak podataka.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice