Reinstalacija Windowsa 7, kako? zaključana tema

poruka: 9
|
čitano: 25.599
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Reinstalacija Windowsa 7, kako?

U zadnje vrijeme imam nekih problema sa Windowsima, vjerovatno od svih stvari koje su se nakupile, možda se je i registry zblesirao, pa me zanima kakav je postupak reinstalacije Windowsa 7, negdje sam pročitao da je čak i poželjno napravit barem jednom reinstalaciju?

Šta se sve gubi sa reinstaliranjem?

Imam dvije particije, C i D, na C su instalirani Windowsi i ostali programi, dakle to je sistemska particija, a na D igre, video, muzika i ostalo.

Mene najviše zanima kada bi išao raditi reinstalaciju, dali bi mi ostali svi podaci sa D particije, uglavnom me zanima za igre i spremljene pozicije, a za C mi uopće nije problem ponovno instalirati programe i drivere, ako to treba samo napraviti nakon reinstalacije.

Znači, šta ću morat sve napravit nakon reinstalacije Windowsa i kakav je sam postupak reinstalacije?

Gaming is Life!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Reinstalacija Windowsa 7, kako?

-prvo, pišeš reinstalacija, misliš instalacija (clean).

-reinstalom ništa ne gubiš, ništa se ne mijenja za programe-drivere, samo sistem obnovi originalne fileove ako su oštećeni. Često beskorisno, jer nasljeđuje sve postavke (pa i probleme).

-clean install je nova instalacija OSa, podrazumijeva se svi driveri i sve apliakcije. Samo dokumente-podatke (i savegameove) možeš iskopirati. Podrazumiejva se i formatiranje diska, pa i brisanje particija. Podatke je najpametnije iskopirati na neki prijenosni disk. Pametno je i pribaviti barem osnovne drivere dok računalo radi.

Pod podatci se misli na dokumente (radne, kao .doc, txt) slike, glazbu.. ali i podatci za internet, skype, mail, favoriti itd. Jesi li sve backupirao? Znaš sve user-passworde?

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan
Dali mi je onda bolje napraviti čistu instalaciju Windowsa na C particiju pošto su na njoj samo driveri i programi, ako kažeš da reinstalacijom problemi ostaju?

Inače, sve igre instaliram na D particiju, dali ću morati i igre reinstalirati jer nisu na C particiji?

I dali znaš gdje su savegameovi, na C ili D, gdje se inače spremaju spremljene pozicije od igara?

Gaming is Life!
13 godina
neaktivan

da napravi čistu instalaciju..

igre češ vjerojatno morati reinstalirati...

a save gameove traži ili u my documents ili tamo di si instalirao igru, na to mjesto di su bili ih kasnije i vratiš...

ali pazi da ne bi slučajno formatirao i d: particiju

0 0 hvala 0
16 godina
PCGamerX kaže...
Dali mi je onda bolje napraviti čistu instalaciju Windowsa na C particiju pošto su na njoj samo driveri i programi, ako kažeš da reinstalacijom problemi ostaju?

Inače, sve igre instaliram na D particiju, dali ću morati i igre reinstalirati jer nisu na C particiji?

I dali znaš gdje su savegameovi, na C ili D, gdje se inače spremaju spremljene pozicije od igara?

-windowsi kod normalne instalacije defaultno kreiraju još jednu particiju-boot (100MB), druga particija je u pravilu vidljiva kao disk C:. Pazi na to. Poželjno je obrisati (automatski se kreiraju ponovo) ili barem formatirati te particije. Podatci se uvjek mogu izgubiti... greškom ili lošom srećom. Početnici često rade greške... pazi, čitaj poruke-pitanja, razmisli.

Slova diska su relativan pojam (svejedno koje slovo..), moraš biti siguran da brišeš onaj disk koji želiš obrisati. npr veličina je dobar info. Možda (zbog GUIa) je bolje obaviti to s nekog liveCDa, linux, miniPE, Hirens, svakako ih treba imati pri ruci kad se nešto desi. (pa i za spašavanje pogrešno obrisanih diskova ili kvarova).

- ne, ne instaliraš nešto na particiju-disk, nego na OS (na disku su samo konkretni fileovi, fizički, svejedno program-podatci), instalacija je u OSu tj u registryju. Bez toga većina programa ne radi (osim takvih neovisnih 'portable' i sl. app.) Tako da ti ništa ne znači što je igra na nekom D: disku, sve programe koje želiš koristiti moraš ponovo instalirati u novom OSu. Jednako je u dual bootu i sl.

- savegamovi, jednako kao i svi ostali dokumenti, se nalaze ili u mydoc ili u folderu same aplikacije. Korisnik bi to trebao znati, lako je za igre (gubljenje saveova je manji problem nego gubljenje važnih podataka).

-defaultno, userovi dokumenti su na istom disku kao i OS (folder users), ako si i muvnuo nešto na D: disk, dosta tog ostane na C: npr desktop, favoriti... prije nego kreneš u popravnjanje, razmisli dali si sve što ti treba iskopirao na sigurno mjesto. Pogotovo što instalacija nemora ništa popraviti, jer i sad imaš funkcionalan OS, clean instal je samo to - čisti početak ali ako je problem u nekom hardwareu imaš ga i dalje, jednako ako je usporen zbog neke postavke-softwarea, npr crackovi za igre su često izvor trojanaca, legalni soft u pravilu radi manje problema.. velika je šansa da ćeš nakon svih instalacija opet imati jednako stanje. Dok je ispravan, s jednakom postavkama računalo daje jednak rezultat. Zato pazi što instaliraš, prvo sys.update, zaštita i samo ono što ti treba (npr flash, java, adobe reader, skype... svi za vrijeme instalacije natrpaju nepotrebno smeće-toolbarove, aktiviraju se paljenjem OSa itd. To je ugl. nepotrebno smeće, zato čitaj ponuđene opcije i odaberi samo ono što znaš da ti treba.

-Clean install te samo rješava 'smeća' za koje ni neznaš da je tu... ali nije čarobni štapić. Preduvjet je da korsinik bude nešto više od ŠteficeTM koja samo klika next i farma fb.

Vjerojatno da prva samostalna instalacija OSa neće biti najoptimalnije odrađena, potrebno je nekiliko puta.. - ali tako se uči kako održavati OS, jer lakše-brže je pobrisati Tempove i održavati OS nego to ponavljati svakih mjesec dana.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
odjavljen

Imam problem sa sestrinim laptopom. Pokupila je neke viruse,komp je brutalno spor,ništa više ne štima i najlakše mi se čini instalirat nanovo windowse

?Imam original installation CD koji sam dobio kad sam kupio svoje windowse,a ona na laptopu ima samo key. Dali mogu instalirat svojim CD-om i kasnije samo njezin key unijeti?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Zin8 kaže...

Imam problem sa sestrinim laptopom. Pokupila je neke viruse,komp je brutalno spor,ništa više ne štima i najlakše mi se čini instalirat nanovo windowse

?Imam original installation CD koji sam dobio kad sam kupio svoje windowse,a ona na laptopu ima samo key. Dali mogu instalirat svojim CD-om i kasnije samo njezin key unijeti?

Ako piše za koji windows ide i onda će key ispod lapa uvažiti. Inaće nebi trebalo biti problema. Prije instalacije pogledaj drivere pa skineš na komp i staviš na usb stick dok ove na lapu instaliraš čim završi upikneš usb stick i tam driveri instaliraš i kasnije biti miran. :)

Ako staviš win 7 a key od XP tada nevažeća. Key važeća samo ako piše na koji OS du. 

Nenad
17 godina
neaktivan
Zin8 kaže...

Nisam siguran ali ako se radi o istoj generaciji Windowsa (npr. 7-ica) onda bi se trebalo moci.

Najlakse ti je probati pokrenuti instalaciju na virtualnoj masini, npr VirtualBox ili Microsoft VirtualPC.

Znaci pokrenes instalaciju i pratis korake dok ne dodes to koraka kada trebas unjeti CD-key (nemoj se zeznuti i unjeti ga prije ako te VM pita za key na pocetku instalacije).

Kad vidis dal radi ili ne prekines instalaciju i znas odgovor {#}

...Scooter Tuning is not A Crime!!...
16 godina
neaktivan
Lion King kaže...

Znaci pokrenes instalaciju i pratis korake dok ne dodes to koraka kada trebas unjeti CD-key (nemoj se zeznuti i unjeti ga prije ako te VM pita za key na pocetku instalacije).

Za razliku od Osmice ,Sedmica ima ''gumbić'' (ili botunić {#}) SKIP za aktivaciju tokom instalacije sistema.

Sve ostalo o instalaciji je ovdje!

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice