Rasprava:Windows 95/98 na novim mašinama?

poruka: 31
|
čitano: 11.337
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Ok mene zanima koji su eventualni razlozi imati windowse 95 ili 98 na mašini koja lako može furati win7+igre?

Jedino šta mi pada na pamet je to da sa tehničke strane ti windowsi imaju drugačiji kernel(slojeviti) dok svi od windowsa 2000 na dalje imaju monolitni...

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
RE: Rasprava:Windows 95/98 na novim mašinama?

- razlozi moraju biti konkretni-opravdani, ne retorički.

-Jer na novi PC (recimo prosjećan) vjerojatno nećeš ni moći instalirati potpuno funkcionalan OS iz tog vremena. Za prvi korak, količina RAMa, chipset.. i svi potrebni driveri. U takvim potrebama se koriste VMovi, s razlogom.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 28.9.2010 23:01 (ihush).
15 godina
neaktivan

Možeš ali bi trebao najnoviju verziju i updateove,a eventualno i third party fixove.

15 godina
neaktivan

Win9x ne moze na nove masine, vjeruj mi da znam o cemu pricam, imam doma jedan Win98 stroj.

A sto se kernela tice Win9x i NT su oba monolitni (iako neki jos nazivaju NT hibridnim, razlike su samo povrsne)

Pathogenic fundamentals clearly indicate that homogenous populations are most vulnerable.
15 godina
neaktivan

Meni u udžbeniku piše da je 98 slojevit,a na wikipediji piše da je monolitan,štoviše wikipedia ni nezna da postoji slojevit kernel.

16 godina
g12356 kaže...

Možeš ali bi trebao najnoviju verziju i updateove,a eventualno i third party fixove.

(u pisanju i čitanju treba biti maksimalno precizan..)

-što možeš? koju najnoviju verziju, koji trećestrani fixevi??

- ''.. potpuno funkcionalan OS iz tog vremena ...'' - odgovor nisam ograničio samo na windowse.

g12356 kaže...

Meni u udžbeniku piše da je 98 slojevit,a na wikipediji piše da je monolitan,štoviše wikipedia ni nezna da postoji slojevit kernel.

- oslanjaš se na udžbenik iz ''prošlog milenija''.. :) i sam kernel je više filozofska stvar.

- a pitanje, tj cilj je? Samo saznati razloge?  Onda bi odgovor mogao biti teh. razvoj, promjena svih bitnih/sistemskih komponenti itd... (jer nije samo to).

Kao što danas više nebi mogao koristiti (pra)stari TV, još manje bi mogao popraviti pregorene lampe u takvom TVu.

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.9.2010 23:01 (ihush).
16 godina
neaktivan

Evo ajde jedan ful konkretan razlog, instalirao bih Win98 tako da mogu igrati prezakon igru Corsairs Gold za koju nema šanse da igdje nađem neki fix ili nešto da radi na novijim sustavima. Jedina stvar koja me sprječava je to što ne mogu instalirati Win98 na particiju po mom izboru nego uzme prvu slobodnu i na nju se grune (ili formatira cijeli disk, ni ne sjećam se više). Btw, ako netko zna nešto vezano za ovo, bilo bi super :D

:D
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-može biti bilo koja particija, s tim da 98mica vidi samo FAT(16/32), ali odvajati dvije particije za 98 je nepotrebno, dok boot mora biti na prvoj. Ukratko, napraviš prvu (primarnu) particiju, koja služi kao boot svim ostalima i kao 98, cca 8GB bi trebalo biti divoljno. Standardna druga particija bi trebala biti extended, ili do 4 primarne. Razlika, primarna= 1 logiočki disk, extended proizvoljan broj logičkih diskova (do 26). Uz pomoć trećih alata možeš raditi svakakve perverzije, kao recimo s GRUBom. Ipak KISS je dobro pravilo.

btw. zbog nepostojanja drivera za noviji hardware, možda je VMware bilji izbor.

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.9.2010 23:00 (ihush).
16 godina
neaktivan

Jel to ono vezano za izbornik gdje pita installation path pa je po defaultu C:\WINDOWS? Nezgodno mi je to malo jer sta ja znam sad koja je particija C, koja D, koja G i koja Z. Znam po sdxY i hd(x,y), ostalo blage veze nemam, svaki Win koji instaliram sebi svoju system particiju oznaci s C:, pa mi je za pojam XP-a (dok sam imao XP+7 dualboot) Sedmica bila na D: i za pojam Sedmice XP je bio na D: Pa ko tu koga... :)

Inace da, imam GRUB na jednom disku, drugi mi ima samo Win 7 bootloader sto je kao failsafe pa stavim samo kad nesto podje po zlu ili dok instaliram neke distre za koje treba vise vremena (citaj: Gentoo i Arch) samo stavim da dok ocu koristiti komp bootam s drugog diska i to je to (malo me Debian tu zezao posto nisam stavio Expert install pa me nije nista pitao nego na taj disk koji je prvi, sda, stavio GRUB :) ). Ovako sam si sredio jer jako mnogo eksperimentiram s distrama raznim, a sad je to na pauzi radi skole i problema koji mi se desava s gotovo svim distrama (postao sam na LZS forumu, izgleda da je do USB zvucne kartice).

A vezano za Win98, prvi put kad sam ga instalirao, malo sam iskustva imao jos tad, desilo se to da mi je XP bio na C: i napravio sam drugu particiju za 98, dignem instalaciju, skuzim da nemam pojma kako stavit da mi na tu drugu particiju stavi pa ugasio instalaciju, bootao sustav i doceka me fino crni ekran sa sivim slovima PLEASE INSERT SYSTEM DISK (ili tako slicno).

Uglavnom, zagazio sam dosta debelo u offtopic, al aj jos malo kad sam vec toliko, jel ima neki nacin da instaliram Win98 bez da mi ikako dira sam MBR nego da svoj bootloader instalira na svoju particiju? Jos bi bolje bilo da ga instaliram bez CD-a nego kroz neki drugi sustav ako se moze, ne znam kako je to uredjeno kod 98-ice. Al opet da instalira bootloader iskljucivo na svoju particiju pa samo pointam GRUB tamo i to je to.

16 godina

-ostaje problem redosljeda (instalacija), zbog MBR-a. Prvo mora bit (u ovom slučaju) 98 -> XP -> 7 ->Grub.. tad je sve OK. Tim redosljedom nije problem primarnu particiju ostaviti pod FATom za 98 (2-8GB), čak ima neke prednosti...

od 2000/XP(NT), i win vidi diskove kroz particije (vidi boot.ini), samo je 'slovo' i talje tu. Sedmica se uvije prijavi kao C, mada je fizički na 'žblj' disku, dok defaultno skriva boot.

Grubom možeš sve podesiti. - Ali, po opisanom više prednosti bi imao u virtualcu i (free) VMware Player od v3 može kreirati VM, ima DirectX akceleraciju, što bi trebali biti OK, (čak bolje od čistog osa zbog onih gore razloga).

Sve instalacije (DOS-95/98..) možeš iskopirati bilo gdje, instalacija radi, problem je u bootanju, recimo s diskete/CDa s dobrim config.sys-om (himem, cd-driver...) za konkretnu verziju OSa. Bez tog je skoro nemoguće ili jako otežano-sporo.

btw, SDA1=C, ... do SDA4 su primarne particije, SDA5 je extended... tim redosljedom ih vidi 'DOS', tj kako BIOS posloži diskove ako ih imaš više dolazi do brljanja redosljeda...

-BIOS prvo prijavljuje fiziki prvi disk (na kontroleru), primarnu particiju, pa s drugog diska primarnu itd...onda, krene dodavati extended, koje mogu imati više diskova, pa dobiješ pod DOSom raspored C=hd1-p1, D= hd2-p1, ... E=hd1-px1, F= hd1-px2... G... i to samo ako je BIOS na defaultu, jer se može postavit bilo koji disk kao boot.., dodaj tomu i kombinacije IDE/SATA koje se automatski promijene ako priključiš novi disk i imaš .. (hmm) -glavobolju uz formatiran pogrešan disk. :)

- naredba chain (grub) rješava te probleme, ali ovi OSevi nevole da im se promijeni ''slovo''. XP i noviji rade, s tim da će XP u prvom butu s izmjenjenim slovom napraviti nešto slično reinstallu, tj promijenit će sve reference na pravo slovo ali samo za OS, za software nema pomoći osim reinstalla.

Poruka je uređivana zadnji put sub 2.10.2010 17:24 (ihush).

0 0 hvala 1
17 godina
g12356 kaže...

Ok mene zanima koji su eventualni razlozi imati windowse 95 ili 98 na mašini koja lako može furati win7+igre?

- često puta razlog je iznimno čudan. naime, dio aplikacija za knjigovodstvo je i daljje u DOS-u i ljudi ih se ne žele riješiti i zato im treba Win 98.

rustweaver kaže...

Win9x ne moze na nove masine, vjeruj mi da znam o cemu pricam, imam doma jedan Win98 stroj.

kako ne? imam jedan stroj kod klijenta star par godina (2, 3) i na njemu je Win 98.

samo treba paziti na veličinu particije i da je disk PATA i da se nađu driveri na vrijeme te pohrane i čuvaju ko' oko u glavi

15 godina
neaktivan
sasa kaže...

kako ne? imam jedan stroj kod klijenta star par godina (2, 3) i na njemu je Win 98.

samo treba paziti na veličinu particije i da je disk PATA i da se nađu driveri na vrijeme te pohrane i čuvaju ko' oko u glavi

A koje su specifikacije tog racunala ako se smije znati? Posebno me zanimaju slijedece stvari:

Chipset na maticnoj ploci

Kolicina RAM-a

Koristi li racunalo pci express graficku karticu?

Win 98 sam pokusao instalirati na cca 5 racunala novijeg datuma i ishod je bio isti, smrzavanje na startupu ili mogucnost rada samo u safe modu. Postoji popis novijih ploca koje rade sa 9x, na kraju ti se to puno svodi na srecu, dovoljno je da chipset na ploci radi samo i jednu stvar koja se 98-ici ne svida i to je kraj price s tom plocom...

Pathogenic fundamentals clearly indicate that homogenous populations are most vulnerable.
Poruka je uređivana zadnji put sri 29.9.2010 2:41 (rustweaver).
17 godina
neaktivan
g12356 kaže...

Jedino šta mi pada na pamet je to da sa tehničke strane ti windowsi imaju drugačiji kernel(slojeviti) dok svi od windowsa 2000 na dalje imaju monolitni...

Razlozi? Iskreno, nema ih (ne računajući neki oblik virtualizacije). Driveri za nove uređaje jednostavno ne postoje. Nema optimizacije za nove procesore, samim time niti podrške za nove instrukcije (SSE2,3,4 itd.).

Jednostavno rečeno, to su OS-ovi koji su zastarijeli, napušten je razvoj i podrška. Dakle, osim ako nemaš stvarno staro računalo, nema smisla uopće razmišljati o tome.

P.S. Kerneli od 9x/Me su isto monolitni, razlike su druge vrste (kernel je MS-DOS based, za razliku od Win NT, itd.)

Od dva netočna mišljenja uvijek pobjeđuje najbučnije!
17 godina
neaktivan
Proz0r kaže...

Evo ajde jedan ful konkretan razlog, instalirao bih Win98 tako da mogu igrati prezakon igru Corsairs Gold za koju nema šanse da igdje nađem neki fix ili nešto da radi na novijim sustavima. Jedina stvar koja me sprječava je to što ne mogu instalirati Win98 na particiju po mom izboru nego uzme prvu slobodnu i na nju se grune (ili formatira cijeli disk, ni ne sjećam se više). Btw, ako netko zna nešto vezano za ovo, bilo bi super :D

Ne bih se upuštao u neku ozbiljniju raspravu, nego bih ti (kao i ihush) preporučio da ako imaš dvojezgreni procesor i barem 2 GB RAM-a, tj. računalo koje bez problema pogoni Windows 7, da si instaliraš program za virtualizaciju i napraviš virtualni PC na kojeg ćeš onda instalirati Win 9x/XP. Sve novije verzije programa za virtualizaciju podržavaju određeni vid ubrzanja DirectX operacija (preko DirectX 10/11 grafičke kartice), tako da bi bez ikakvih problema taj virtualni PC mogao koristiti i za vrlo ugodno pokretanje i igranje igara starijeg datuma.

16 godina
neaktivan

Je, virtualizacija je zakon, ali nisam uspio pronaci drivere za virtualnu graficku, nisam uspio omoguciti internet niti sam uspio omoguciti shared foldere i bez tog zapravo nema nista jer prakticki nemam nacina kako da ubacim fileove na masinu. Jednom sam, doduse, uspio nekako staviti neki program za kojeg sam procitao da radi u pronalazenju drivera za 98, ali nije radio. Uglavnom, ima mnogo komplikacija pa sam se man'o coravog posla :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

eto mene.

kupi pentium 3 neki i igraj. ja imam jedan i prodajem ga za 300 kn. ako možeš na svoj stroj instalirati,onda kupi neki hard za 100 kn i na njega instaliraj. isključi drugi disk tijekom instalacije. pri bootanju u biosu odaberi koji disk i sve radi. 

imam veliko iskustvo s tim jer autodijagnostika većinom radi na dos-u ili win98.

Z
16 godina
neaktivan

Problem je sto mi onda treba nova maticna (ova ne podrzava intel socket), RAM, napajanje i zapravo kompletno nova konfiguracija jer nema smisla svako malo mijenjati maticnu. Ipak bih radije pametnije ulozio novac :)

17 godina
Proz0r kaže...

Je, virtualizacija je zakon, ali nisam uspio pronaci drivere za virtualnu graficku, nisam uspio omoguciti internet niti sam uspio omoguciti shared foldere i bez tog zapravo nema nista jer prakticki nemam nacina kako da ubacim fileove na masinu. Jednom sam, doduse, uspio nekako staviti neki program za kojeg sam procitao da radi u pronalazenju drivera za 98, ali nije radio. Uglavnom, ima mnogo komplikacija pa sam se man'o coravog posla :)

instaliraj oracle virtualbox. besplatan je, a moze (kao i SVI drugi) dijeliti disk, pristupati virtualizacijskim mogucnostima CPU-a, dodijeliti vise jezgri, ,...

16 godina
sasa kaže...

- nije stvar u PATA nego u kontroleru (što je povezano, problem je chipset)

Na veličinu particije? - nije problem, jer i DOS (6.22) radi na FAT32 pa je granica 32/64GB i najmanji problem je napraviti particije. Praktično je npr backup, pod NTFSom..

- uz to nema nikakve potrebe stavljati čisti DOS jer je win-95-98 dobra zamijena (7.1), uz par prednosti.

Veći problem tim OSevima predstavlja RAM i to količina. Potrebno ga je ograničiti na 512MB kroz himem.sys.

par godina, pa 2-3 ... još ako je stariji chipset... koliko je stojao u trgovini itd. Ispada kao da je star 5 i više god. dok je postojala normalna podrška za 9x. Danas je praktički nemoguće kupiti takvu MBO (pa onda i sve vezane komponente..)

Za knjigovodstvene programe, stari OS nije uvijet, jer se sve može srediti i pod XPom. (znam... fontovi/CP.. -može se.) Ali tu je virtualizacija zapravo savršena. Čak nije potreban VGA-audio driver ili akceleracija.

Za igre, je problem upravo ovo gore. Čisti OS nema drivere, ostaje VMware.

Kod specifičnih programa (kao za automobile-diagnostiku...) je samo problem priključka koji određuje sve ostalo (problem rada s USB adapterom..)

opcom kaže...

eto mene.

kupi pentium 3 neki i igraj. ja imam jedan i prodajem ga za 300 kn. ako možeš na svoj stroj instalirati,onda kupi neki hard za 100 kn i na njega instaliraj. isključi drugi disk tijekom instalacije. pri bootanju u biosu odaberi koji disk i sve radi. 

imam veliko iskustvo s tim jer autodijagnostika većinom radi na dos-u ili win98.

- staro računalo je polu-rješenje. Uvjek ostaje problem održavanja svih bitnih komponenti, disk disk ili floppy koji su teh. najmanji problem ali ih se teško nađe. Sve se to može riješiti ili pod XPom ili virtualizacijom (obično je samo com prot prolematičan..)

Ponekad je potrebno korisiti stariji soft. za virtualizaciju (VirtualBox..), jer npr. u novim verzijama više nema dodatka za stariji (98). inače se sve može dijeliti sheranjima, dali mrežom ili kroz util-addon koji to rješava.

17 godina
protjeran

nisi shvatio. ja cijeli komp bez monitora prodajem za 300 kn a ima ih i za manje. ljudi to bacaju. 

Z
15 godina
neaktivan
D4RKL1NG kaže...

P.S. Kerneli od 9x/Me su isto monolitni, razlike su druge vrste (kernel je MS-DOS based, za razliku od Win NT, itd.)

Ma samo loader, 9x kao i NT se vrti u protected modu. Oba za izvrsavanje dos programa trebaju VDM, razlika je samo u tome sto NTVDM nema izravan pristup hardveru pa je kompatibilnost drasticno ogranicena, dok 9x veselo pokrece sve osim onih najstarijih (80186 era, sa cudnim video modovima) programa.

DOS je u Win9x efektivno sveden na bootloader i filesystem driver.

16 godina
opcom kaže...

nisi shvatio. ja cijeli komp bez monitora prodajem za 300 kn a ima ih i za manje. ljudi to bacaju. 

-jesam (ali drugačije) :), stvar je namjene. Ako je za posao, nikako. Ako je za zabavu (stvar osobnog izbora) nemam što pametovati. Cijena uopće nije bitna u temi, može bit i 0 kn. Problem za posao je svaki priključak recimo printer i USB... uz kvar za koji se nema rješenja osim traženja po 'smeću'.

edit:  -da, bacaju ih s razlogom ;-)

Poruka je uređivana zadnji put sri 29.9.2010 14:32 (ihush).
15 godina
neaktivan
ihush kaže...
g12356 kaže...

(u pisanju i čitanju treba biti maksimalno precizan..)

-što možeš? koju najnoviju verziju, koji trećestrani fixevi??

- ''.. potpuno funkcionalan OS iz tog vremena ...'' - odgovor nisam ograničio samo na windowse.

g12356 kaže...

- oslanjaš se na udžbenik iz ''prošlog milenija''.. :) i sam kernel je više filozofska stvar.

- a pitanje, tj cilj je? Samo saznati razloge?  Onda bi odgovor mogao biti teh. razvoj, promjena svih bitnih/sistemskih komponenti itd... (jer nije samo to).

Kao što danas više nebi mogao koristiti (pra)stari TV, još manje bi mogao popraviti pregorene lampe u takvom TVu.

potvrđujem da je udžbenik sigurno najmanje iz cca2002...spominjao se windows xp(štoviše cijelo poglavlje) i 200x godine.Edit provjerio sam i knjiga je izašla 2009-te godine.

Poruka je uređivana zadnji put sri 29.9.2010 20:23 (g12356).
17 godina
neaktivan

@Proz0r: Hm, pronalaženje driver-a? Pa većina tih programa za virtualizaciju simuliraju konfiguraciju za koju su dovoljni generički driver-i koji dolaze sa željenim OS-om. Nova verzija VMware-a i VirtualBox-a prilično dobro podržavaju OS-eve iz prošlog tisućljeća. A vidio sam da ti konfiguracija može bez problema pogoniti virtualno računalo (provjeri da li ti procesor podržava i AMD-V za hardversko ubrzavanje virtualizacije)

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.9.2010 8:22 (TripperNX).
17 godina
neaktivan

Svi AMD procesori na AM2 socketu i novijim podržavaju AMD-V...

Od dva netočna mišljenja uvijek pobjeđuje najbučnije!
17 godina
rustweaver kaže...

DOS je u Win9x efektivno sveden na bootloader i filesystem driver.

U Windows Me, da. U 95 i 98 DOS je u pozadini cijele priče :)

Windows 95 i 98 imaju problem sa memorijom iznad 512 MB, te sa višejezgrenim procesorima - ako će i raditi, radit će samo na jendoj jezgri.

Driveri za uređaje se ne rade već barem 10 godina za te sustave.

Uglavnom, možeš ih vrtiti - virtualizirane. I to je to.

I thought my Uncle Tommy was wearing black socks, but when I looked at them closely, they were just very, very, very, very, very, very, very, very, very dark blue.
15 godina
neaktivan
Proz0r kaže...

Kakvi driveri za virtualnu grafičku? Ako misliš vrtiti gore DirectX, zaboravi - tu mogućnost će eventualno donijeti tek SP1 za VM-ove na Hyper-V serveru na Win2008R2.

Da bi ti proradio 'Internet', moraš u postavkama VM-a staviti ili da se koristi NAT ili da mašina preko fizičkog NIC-a izađe na mrežu.

Ne vidim kako nisi mogao omogućiti Shared foldere? Jesi instalirao Integration Components?

A datoteke uvijek možeš ubaciti i preko nekog ISO file-a ili bindanjem virtualnog CD/DVD uređaja na fizički.

Eto, toliko... Smijeh

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
15 godina
neaktivan
Father_Dougal kaže...

U Windows Me, da. U 95 i 98 DOS je u pozadini cijele priče :)

Nije, to je samo bootloader. Ne lupetaj, VDM izvodi sav DOS kôd, dok se kernel vrti u 32 bitnom adresnom prostoru protected moda procesora i, kad se jednom pokrene, zivo mu se fucka ima li ista od DOS-a na hard disku ili ne...

Windows ME je 9x sa odstranjenim shellom DOS-a i uklonjenim mehanizmima procesuiranja config.sys i autoexec.bat datoteka. To je ucinjeno da se ne bi mogli ucitavati real-mode driveri (koji ionako sluze samo VDM-u) i usporavali startup (cca par sekundi je time dobiveno) te dodatno povecali stabilnost (ovo je veoma diskutabilno zato sto se ti driveri koriste samo kada je VDM u akciji, i samo tada mogu uzrokovati nestabilnosti).

Father_Dougal kaže...

te sa višejezgrenim procesorima - ako će i raditi, radit će samo na jendoj jezgri.

To nije problem, problem bi bio da uopce ne radi, ovako nikome nista...

Poruka je uređivana zadnji put sub 2.10.2010 16:21 (rustweaver).
17 godina
rustweaver kaže...

Nije, to je samo bootloader. Ne lupetaj, VDM izvodi sav DOS kôd, dok se kernel vrti u 32 bitnom adresnom prostoru protected moda procesora i, kad se jednom pokrene, zivo mu se fucka ima li ista od DOS-a na hard disku ili ne...

Windows 95 je u pozadini imao DOS, u pravu si što se tiče 98.

I thought my Uncle Tommy was wearing black socks, but when I looked at them closely, they were just very, very, very, very, very, very, very, very, very dark blue.
15 godina
neaktivan

Ne, takva tvrdnja bi bila netocna cak i za 3.1 koji je kudikamo bio ovisniji o DOS-u. Windows 95, 98, 98SE, ME, svi spadaju u kategoriju Windows 9x i razlike medu njima su uglavnom u nijansama i pomocnim driverima, osnovna arhitektura je i dalje tu. Kao dokaz toga mozes vidjeti da se u .inf instalacijskim datotekama i dalje pojavljuje string "$CHICAGO$" (Chicago je kodno ime windowsa 95), mnoge sistemske datoteke iz razlicitih verzija windowsa 9x mozes zamjenjivati onima iz drugih verzija itd...

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice