RAID 5 - rebuild

poruka: 11
|
čitano: 3.168
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
RAID 5 - rebuild

Na Windows 8 sam složio RAID 5 (3x1TB WD). Prekopirao sam gore podatke s četvrtog 1TB diska (Seagate).

Sve super. Sad bi trebao izvaditi jedan WD disk koji nije moj, formatirati i pretvoriti u dinamički Seagate i spojiti umjesto ovog WD-a koji vadim.

Zna netko koliko će trajati rebuildanje polja, ima oko 900 GB podataka?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: RAID 5 - rebuild
Darko1983 kaže...

Na Windows 8 sam složio RAID 5 (3x1TB WD). Prekopirao sam gore podatke s četvrtog 1TB diska (Seagate).

Sve super. Sad bi trebao izvaditi jedan WD disk koji nije moj, formatirati i pretvoriti u dinamički Seagate i spojiti umjesto ovog WD-a koji vadim.

Zna netko koliko će trajati rebuildanje polja, ima oko 900 GB podataka?

Prvo provjeri da li Seagate odgovara (ima isti ili veći broj sektora od WD-a).

Rebuild ovisi o brdu detalja - opterećenje, vrsta kontrolera itd., u ovom slučaju ja procjenjujem da bi za cca jedan dan, dan i pol bio gotov, možda prije ako nema opterećenja.

14 godina

U principu OS i sve mi je na SSD-u što operativno radi, na ovim običnim HDD-ima su samo podaci koje nebi dirao, odnosno ne bi bilo promjena.

Nemam nikakav raid kontroler, radi se o windows softverskom raidu.

Provjerim broj sektora.

16 godina
neaktivan
Darko1983 kaže...

....

....

Koji soft RAID? Windows 8 ne podržava izradu RAID 5 polja kroz management konzolu.

Je si to radio kroz "Storage pools"?

14 godina
ivo_svetrice kaže...
Darko1983 kaže...

....

....

Koji soft RAID? Windows 8 ne podržava izradu RAID 5 polja kroz management konzolu.

Je si to radio kroz "Storage pools"?

da

16 godina
neaktivan

Mislim da onda ne trebaš brojiti sektore.

Osobno ne bih stavljao različite diskove u isto polje, iako to nije istinu za reć pravo RAID5 polje.

Sa RAID5 poljem i to software-skim imat ćeš jako sporo zapisivanje.

17 godina
neaktivan
RAID 5 - rebuild

Istina, ako ti je najbitnija sigurnost podataka najbolje ti je bilo da si preko ploče napravio hardverski RAID 1 i gotovo. Inače osobno nikad nebih išao na RAID 5 bez nekog poštenog odvojenog kontrolera.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

RAID 1 je standard, ali s obzirom da mi je 1TB pri kraju, sa RAID 5 bi dobio i backup i veći prostor.

Neka druga ideja?

16 godina
neaktivan

Ideja ti je OK ako želiš dobit disk od 2Tb, samo izvedba tih soft. Raid-ova nije baš.

Samo naprijed.

17 godina
Darko1983 kaže...

RAID 1 je standard, ali s obzirom da mi je 1TB pri kraju, sa RAID 5 bi dobio i backup i veći prostor.

Neka druga ideja?

Iskreno, na ovakav način izbjegavao bi taj RAID5.

Ne zaboravi da to nije backup (već samo veća dostupnost), a i inače nije pametno raditi RAID5 s takvim diskovima.

14 godina
RAID 5 - rebuild

Svjestan sam da bi hardverski RAID bio bolje riješenje, ali ovo je jedino što imam.

Ja sam zadovoljan brzinom. Ipak je to hrpa fotki, muzike i filmova i koji vhd, što će raditi isto kao na SSD-u (odnosno ne može mi pjesma svirat brže ili sporije, štekat sigurno neće) :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice