Problem prilikom instalacije xp

poruka: 7
|
čitano: 4.045
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Pozdrav bugovci
imam veliki problem nakon formatiranja HDD-a pokrecem instalaciju i nakon pravljenja particija i procesa formatiranja pa instaliranja windowsa  trazi da komp restarujem i nakon sto ga restartujem dobijem poruku Disc read error
Press ctrl+alt+del to restart

i sta sad da ja radim probao sam sa 3 razlicita cd-a xpa da li je HDD otisao ? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Može biti greška na disku, ali i neispravan kabel (SATA ili ATA).

Ako je SATA disk, postoji još jedna mogućnost - driveri za SATA controller. Prilikom instalacije je potrebno ubaciti drivere (F6 za povući s floppy-a ili pripremiti posebnu instalaciju XP-a s već ubačenim driverima) ili prebaciti u BIOS-u legacy (ATA, PATA, IDE ovisno o proizvođaču) mode. U pravilu, ako nema drivera, a controller je u SATA (AHCI) ili RAID mode-u XP uopće ne vidi disk i ne može krenuti instalacija, ali na nekim pločama sam viđao da prilikom instalacije BIOS prepozna da sustav nema podršku za trenutni mode i prebaci u legacy, ali nakon restarta detektira pokušaj dizanja Windowsa diže controller SATA mode-u. Tad se dogodi ovo što se tebi dogodi (ili plavi ekran).

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.

0 0 hvala 1
13 godina
neaktivan
Re: Problem prilikom instalacije xp
MrBlc kaže...

Može biti greška na disku, ali i neispravan kabel (SATA ili ATA).

Ako je SATA disk, postoji još jedna mogućnost - driveri za SATA controller. Prilikom instalacije je potrebno ubaciti drivere (F6 za povući s floppy-a ili pripremiti posebnu instalaciju XP-a s već ubačenim driverima) ili prebaciti u BIOS-u legacy (ATA, PATA, IDE ovisno o proizvođaču) mode. U pravilu, ako nema drivera, a controller je u SATA (AHCI) ili RAID mode-u XP uopće ne vidi disk i ne može krenuti instalacija, ali na nekim pločama sam viđao da prilikom instalacije BIOS prepozna da sustav nema podršku za trenutni mode i prebaci u legacy, ali nakon restarta detektira pokušaj dizanja Windowsa diže controller SATA mode-u. Tad se dogodi ovo što se tebi dogodi (ili plavi ekran).

druze meni nakon instalacije i nakon restarta ponovo salje u proces instaliranja sistema a HDD je ATA koliko ja znm nije onaj tanki kabal kao u SATA i nevjerovatno sporo mi ucitava proces koji vodi do instalacije 

13 godina
neaktivan

bump

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Re: Problem prilikom instalacije xp

Jesi probao s novim IDE kabelom?

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
15 godina
neaktivan

Čitaj:

http://en.kioskea.net/forum/affich-39197-disk-read-error-has-occurred-press-ctrl-al

Ima dosta ideja što pokušati, da sada ne radim c/p i pravim se da su to moji savjeti :D

0xBADC0DE

0 0 hvala 1
16 godina

Za početak, izbaci Win Xp Instalacijski disk, sve usb stickove, externe hardove ako imas itd.Taj error se zna javljat ako ti je ostao neki medij uštekan/ubačen u komp a bios namješten da njega prepoznaje kao glavni boot izvor prije dizanja sistema.

Ako ti je u Biosu namješten disk kontroler na  AHCI umjesto IDE, vrati na IDE.

Provjeri Kabele, provjeri Jumpere na disku da li ti je disk stavljen na Master. Ako imas više diskova, glavni disk ti mora bit master, a sekundarni na slave. Ako nemaš jumpera nego samo PATA kabel, provjeri kako su ti spojeni diskovi (cable select ti određuje koji disk je glavni s obzirom kako su uštekani kabelom) Generalno pravilo je da su označeni bojama. Plavi utor ti ide u matičnu ploču, crni utor (na kraju kabela) ti ide u glavni disk (na kojem su ti instalirani winsi) i sivi utor (na sredini kabela) ide u sekundarni disk.

Provjeri Boot Priority Sequence koji ti je HDD namješten da bude first boot device (znaci prvi boot uređaj gdje trazi Operativni sistem)

Ako to sve ne pomogne, onda jos probaj preko recovery Console (Koju pokrećeš sa Win Xp diska googlaj) bit siguran da ti je particija na kojoj ti je instaliran XP PRIMARNA i ACTIVE, http://www.online-tech-tips.com/computer-tips/set-active-partition-vista-xp

AKo ni to ne pomogne, onda probaj  Fixmbr i Fixboot komande u tom istom recovery console.

Ako neće ništa reinstall windoza sa diskom u biosu namještenim na IDE.

https://www.youtube.com/watch?v=Xbp6umQT58A
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice