Priprema HDD za instalaciju winXP

poruka: 7
|
čitano: 4.495
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Pozdrav svima{#}

Imam stariji mini laptop koji nema niti cd rom niti flopy. ima usb koji u biosu nije bootabilan.

Našao sam na forumima mnoge teme kako pripremiti USB medij za bootanje i instalaciju windowsa. To mi je pošlo za rukom.

Međutim postoji li način da pripremim instalaciju windowsa na HDD od mog laptopa, pa kad ga vratim u laptop da se instalacija pokrene.

Mogu Hdd prikopčati preko usb sa drugim računalom (imam optrebne priključke)

Pokušavao sam nekoliko načina, ali mi zasad ne uspijeva. 

Nešto sam dobio da mogu bootati sa grub4dos-om, ali ne mogu pokrenuti instalaciju.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Imaš li koji windows na tom laptopu? Ako da skini i ubaci u boot manager od windowsa, kad ti se bootaju windowsi izabereš taj boot manager i pod njim imaš opciju za boot s USB-a.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Priprema HDD za instalaciju winXP

Hdd na koji treba da stavim instalaciju je prazan, ispravan, 

Mogu li kako na njega staviti instalaciju (setup) ili bilo šta tako kad ga vratim u mini laptop i uključim da se instalacija pokrene.

14 godina
neaktivan

1. First, you need to copy your Windows XP Setup CD contents to your harddrive. NOTE! I recommend saving the xp install files/folders to a seperate partition than where your going to install xp to (ie. have setup files at d:\winxp\ and then install xp to c:\ drive)

2. Now, you will want to boot your pc with the windows 98 se bootdisk with smartdrv.exe on the floppy (increases data transfer speed by ten-fold in dos!). You do not need to boot with CD support since we’re installing XP from the files on your harddrive (in my example, D:\winxp\)

3. Once you get to the command prompt, you can format the partition where you are installing xp if you want (ie in my example, the c:\ ) by typing: format driveletter: replace driveletter with the drive (ie format c: in my example). And go through the prompts.

4. Once that finishes, change drives to the drive with XP on it.
In my example: D: then enter.
 THen: CD WINXP (change directory to winxp folder) and enter

Now i will want to enable smartdrv, just type: smartdrv and then type it again. THe second time you type it and hit enter it will show the status of the drives and cache’ing.

5. Now, change directory to the i386 folder, by typing: cd i386 (this folder’s full path in my example would be D:\winxp\i386\).
Then type winnt to start the installation.

Just install XP like normal

Ako možda pomogne, pogledaj malo po internetu ima dosta tutorijala.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

2. Now, you will want to boot your pc with the windows 98 se bootdisk with smartdrv.exe on the floppy (increases data transfer speed     by ten-fold in dos!). You do not need to boot with CD support since we’re installing XP from the files on your harddrive (in my example,     D:\winxp\)

Sve je ovo meni manje više jasno, ali ja na laptopu nema niti flopy disk niti cd,

mogu li kako pripremiti taj HDD za bootanje, poslije je meni lako.

Pokušao sam instalirati dos na taj disk preko usb, ali mi ne uspijeva.

Kako nabaciti na taj hdd dos ili nešto da kada ga ubacim u laptop da ga boota, da uđem u prompt?

da dobijem ono

c:\

ja bih se poslije snašao.

Sa dos komandama uglavnom znam baratati

16 godina

-bez Floppya, CD-DVDa, USB-boota... (pa nemaš ništa..) ima li mrežnu?

-Jedino rješenje nabava nečeg od navedenog (najkorisniji je ext.USB.DVD), PCMCIA-USB kontroler i sl.

-Pošto je star notebook, sigurno je (P)ATA-HDD 2.5", za spojiti na PC ti treba adapter-kabel 2.5-3.5 IDE. Ako nabaviš kabel (ili USB-ATA-SATA adapter) tad možeš pripremiti instalaciju (iskopirati i386 na disk), međutim... mora bit bootabilan, tj moraš ga formatirati ''format x: /s'' npr iz Win98 ili bootati XP u CMD jer pod XPom nema switcha /s. ili na tom računalu bootati s CD-a ili Floppyja pa formatirati..

-ili započeti instalaciju na tom PCu (samo s 2.5"HDDom) i kod prvog restarta ugasiš i preseliš u notebook. Instalacija bi trebala nastaviti kad upališ notebook. (to je vjerojatno rješenje).

-može i preko mreže, ali tad moraš imati server s pripremljenom instalacijom i mrežna mora imati mogućnost boota.

Za stari notebook se ne isplati ništa ulagati (osim adapter-kabla, cca 20kn), .. bilo je i ext.USB.CD za nekih 60kn.. neka akcija, više nema. Ext.Floppy je ugl iznad 200kn itd. Optimalnije je kupti USB-HDD adapter (model za PATA-3.2/2.5 i SATA) cca 150kn

Poželjno je imati USB (PCMCIA USB kontroler v.2.0) jer sve ostalo može preko USBa, npr wlan, miš, CD, ext.HDD itd.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
neaktivan

imam adapter za spajanje na drugi računar preko USB, preko njega sam pokušao da formatiram i pripremim taj hdd kao usb stik, pa kad ga vratim u notebok da započne instalaciju. Međutim ne uspijeva mi.

To sam pokušao sa grub4dos, ali ne mogu da uđem u prompt da pozovem instalaciju.

Ovo sa započinjanjem instalacije na drugom notebuku mi izgleda realno, pokušaću to da uradim.

...

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice