Pitanja u vezi windows xp

poruka: 26
|
čitano: 12.028
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
odjavljen

.

Darko
Poruka je uređivana zadnji put čet 11.8.2022 17:07 (DarkoKwon).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Pa fino prije obaranja sistema skines sa neta driver za tvoj router i adsl i sacuvas instalaciju na D: i samo kad reinstaliras windowse pokrenes instalaciju drivera

http://www.bug.hr/forum/topic/softver-literatura-usluge/prodaja-knjige-hardware/103166.aspx

1 0 hvala 0
14 godina
Re: Pitanja u vezi windows xp
DarkoKwon kaže...

Dakle ovako, ocu da podignem sistem ponovo, samo zanimaju me neke stvari, ja nemam instalacioni CD od mog interneta (ADSL), tj. cd od drivera, pa me zanima kada podignem sistem ponovo, ocu li ja odma imati internet konekciju i bez instaliranja tog drivera ? Posto bez interneta necu moci skidati ostale drivere.

Drugo pitanje, mis mi je na usb, nije na onaj basic kabal, pa kakve cu probleme imati kada budem dizao windows ?

S misom neces imat problema ali sa driverima od ploce za local area network mozda oces.Skini drivere od ploce za win xp 32 bitni ili 64 bitni koji vec imas.

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
14 godina
Intelovac123 kaže...

Pa fino prije obaranja sistema skines sa neta driver za tvoj router i adsl i sacuvas instalaciju na D: i samo kad reinstaliras windowse pokrenes instalaciju drivera

Treba mu driver za plocu za lan(local area conecction),driveri za router mu ne trebaju a ni za nikakvi bozji adsl.

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
14 godina
odjavljen
DarkoKwon kaže...

Dakle ovako, ocu da podignem sistem ponovo, samo zanimaju me neke stvari, ja nemam instalacioni CD od mog interneta (ADSL), tj. cd od drivera, pa me zanima kada podignem sistem ponovo, ocu li ja odma imati internet konekciju i bez instaliranja tog drivera ? Posto bez interneta necu moci skidati ostale drivere.

Drugo pitanje, mis mi je na usb, nije na onaj basic kabal, pa kakve cu probleme imati kada budem dizao windows ?

Čini mi se da ti netreba cd od neta; rutera; modema...

Ovako, skini najnovije drivere na cd, bolje da ih imaš na cdu...

sa usbom nećeš imat nikakve probleme, jer nevidim nikakve probleme

14 godina
odjavljen

.

Darko
Poruka je uređivana zadnji put čet 11.8.2022 17:08 (DarkoKwon).

0 0 hvala 0
14 godina
DarkoKwon kaže...

Dakle posto dizem prvi put windows, koji ce mi sve driveri trebati, ti osnovni driveri ? Od maticne ploce, od zvuka, od graficke kartice, dakle nabrojte mi za sta sve ce mi trebati driveri, bar ti banalni driveri ? A snacu se ja gdje da ih skinem

Edit: Btw zaboravio sam vam reci da je kod mene sama mrezna kartica, nije mi na ploci mrezna kartica.

Svejedno ti trebaju driveri za zvuk,chipset,mreznu karticu,graficku karticu.

16 godina

za instalaciju XPa (ili bilo kojeg drugog OSa) moraš imati sve potrebne drivere. Neke drivere ima i sam XP, ali bolje je sve pripremiti na vrijeme.

Potreban ti je driver za (SATA) kontroler, to je obavezno s novijim chipsetovima tj HDD na SATA  (može na disketi ili ubačeno u install-cd) ili u BIOSu prebaciti na kompatibilan mod.

Ostali driveri, za mrežu (LAN) jer ako windowsi ne prepoznaju ne možeš na internet.. za VGA, audio itd možeš skinuti odmah ili kasnije. Bolje je odmah sve drivere imati pri ruci, snimljene na CD ili sl.

Za install CD windowsa, provjeri koja je verzija, dali ima SP1-2-3 SP3 je zadnji i njega skini, još bolje ako je na install-CDu.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

1 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
DarkoKwon kaže...

Dakle posto dizem prvi put windows, koji ce mi sve driveri trebati, ti osnovni driveri ? Od maticne ploce, od zvuka, od graficke kartice, dakle nabrojte mi za sta sve ce mi trebati driveri, bar ti banalni driveri ? A snacu se ja gdje da ih skinem

Edit: Btw zaboravio sam vam reci da je kod mene sama mrezna kartica, nije mi na ploci mrezna kartica.

Pogledaš kako se zove ta ploča i na netu nađeš sve na jednom mjestu ima drivera samo moraš pazit na koji operativni sustav idu, recimo tvoj je WIN XP 32 bita pa skineš sve s neta i pržiš na Cd i onda uradiš nove instalacije windowsa i kad završi i sa Cd driver instaliraš i nakon toga koda imaš novi windowsi. 

16 godina

Prije instaliranja Windowsa možeš pokrenuti ovu aplikaciju DriverBackup i napraviti kopiju svih drivera koje želiš. Zatim taj folder sa driverima snimi na USB stik ili na CD, i kada podigneš novi sistem jednostavno ponovno instaliraš drivere.

Demokratija je kada dvije budale imaju više prava nego jedan pametan.

0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen

.

Darko
Poruka je uređivana zadnji put čet 11.8.2022 17:08 (DarkoKwon).

0 0 hvala 0
16 godina

-ne skidati s drugih stranica osim s proizvođačevih! To jedino ako na originalnima nema..

Nisi naveo koja je točno MBO (ploča), Zaključak je ASUS..

Trebaš znati točnu oznaku model (i reviziju). Ako nisi siguran, pogledaj na ploči, između CPU i VGA ili RAMa obično piše sve.. ponekad je teško pročitati.

Tad sa stranice (ASUS-a, klik), skini sve drivere za OS, (predpostavka XP-x32 bit).

Chipset je osnovna stva na ploči, važan dio za instalaciju je dio kontrolera za disk, jer XP nije imao drivere za SATA HDD, ovisno o generaciji ploče (zapravo chipseta) XP možeš instalirati bez dodatnog drivera. Ipak najsigurnje je imati i taj driver. Taj driver ze naziva DOS-driver ili F6, u prvih pra sekundi kad se učitava install-CD piše ti na dnu ''Press F6 to ...'' i tad može s diskete učitati potrebno... bez tog nebi prepoznao HDD i nebi mogao instalirati windose. (naravno, možda ga windowsi prepoznaju pa nema tog problema).

To jednostavno provjeriš.. ubaci install-CD i kreni u instalaciju, ako dođeš do mjesta gdje ti windowsi nude izbor diksa znači da je sve OK, ili će ti reči da nema diska... tad skineš sve drivere i instaliraš OS.

SATA je tip konektora i standard. Standard je SATA-/1-/2-/3 dok je konektor cca 1cm, sam priključak za disk-na-ploču i power..

Stariji priključak ATA, je široki kabel, cca 8cm. Sad je taj priključak označen kao (P)ATA, za razliku od (S)ATA. Za PATA diskove netrebaš dodatni driver. Jednako kao ovisno o BIOSu možeš SATA disk prebaciti u IDE-compatible mod, pa ga XP vidi kao PATA.. tj. netreba driver.

Ako je MBO: ASUS-P4B, ona nema SATA ni LAN na sebi (on board). To znači da LAN driver moraš pronači prema chipu na mrežnoj kartici, recimo RTL1839 i sl... jedini driver za tu MBO je Audio.

VGA driver u pravilu ATI ili nVidia, možeš skinuti s njihovih stranica ali treba preciznije vidjeti koja je VGA, dali jepotreban AGP patch itd.. (windowsi će raditi 'normalno' i s generičkim driverom).

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.9.2011 11:32 (ihush).
16 godina
neaktivan
DarkoKwon kaže...

De malo mi objasnite sta je to SATA i chipset, nisam upucen u to, a volio bi da znam sta je to za ubuduce.

Btw nasao sam neki link za download drivera za moju plocu http://driverscollection.com/?H=P4B&By=ASUS&SS=Windows%20XP . Dakle je li tu imaju svi driveri za plocu ? Nisam siguran jer ne pise nikakva lista drivera i slicno.

Ono što našao to je za zvučnu.  Evo značenja Čipset i SATA.

Dakle tvoja ploča je ASUS P4B? Link

14 godina
odjavljen

Evo nasao sam neki link od svoje ploce i imaju neki driveri http://support.asus.com.tw/download/download.aspx?SLanguage=hr-hr

Btw, moja ploca vam je Asus p4b, slot pga 478, win xp 32

Darko

0 0 hvala 0
16 godina
DarkoKwon kaže...

Evo nasao sam neki link od svoje ploce i imaju neki driveri http://support.asus.com.tw/download/download.aspx?SLanguage=hr-hr

- pogledaj sad u system properties, hardware, pod LAN-mrežnu (koji naziv-model)  i ostale komponente. (VGA itd.)

Audio driver možeš skinut s ASUSa, ostalo potraži googlajući ili postaj tu..

Instalacija XPa neće biti problem, samo nabavi mrežni driver na vrijeme, za svaki slučaj...

Ako imaš barem 256MB RAMa (poželjno malo više), bilo bi dobro imati pri ruci i LiveCD, recimo ubuntu, (desktop-ISO-x386 v10.4.x LTS ili stariji pogotovo je zgodan xfice za starija računala ...). Može biti vrlo koristan ako dođe do problema.

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.9.2011 11:52 (ihush).
16 godina
neaktivan
DarkoKwon kaže...

To je to. To je sve origi driver skineš ga i ako ga želiš možeš pržit na CD. Imaš origi win XP?

14 godina
odjavljen
ihush kaže...
DarkoKwon kaže...

- pogledaj sad u system properties, hardware, pod LAN-mrežnu (koji naziv-model)  i ostale komponente. (VGA itd.)

Audio driver možeš skinut s ASUSa, ostalo potraži googlajući ili postaj tu..

Instalacija XPa neće biti problem, samo nabavi mrežni driver na vrijeme, za svaki slučaj...

Ako imaš barem 256MB RAMa (poželjno malo više), bilo bi dobro imati pri ruci i LiveCD, recimo ubuntu, (desktop-ISO-x386 v10.4.x LTS ili stariji pogotovo je zgodan xfice za starija računala ...). Može biti vrlo koristan ako dođe do problema.

Ne znam na sta si tacno mislio mislio, ali za mreznu sam nasao samo ovo Intel(R) PRO/100 S Destkop Adapter. A drivere za grafu i za zvuk znam napamet, njih cu lako naci :)

Sto se tice rama imam 512 rama, tako da vidjecu da nabacim to sto si mi rekao, hvala :)

Nello kaže...
DarkoKwon kaže...

To je to. To je sve origi driver skineš ga i ako ga želiš možeš pržit na CD. Imaš origi win XP?

Nemam org XP, sto je li necu moci instalirati te drivere sa njihovog sajta, ako nemam org XP ?

Darko
14 godina
odjavljen

Ne treba ti original XP, onda pol svijeta nebi moglo ništ instalirat od drivera da je samo za original...

1 0 hvala 0
16 godina

LAN driver IntelPRO100. (ima i legacy.. kod instalacije može samo driver dok je manager samo opcija-nepotreban).

Ovisno o verzijama (revizijama) 90% da će windowsi imati potreban mrežni driver i da će sve raditi nakon instalacije (osim zvuka).

Linux LiveCD je vrlo korisna stvar, pogotovo ako dođe do problema. Postoje i MiniPE (windows, googlaj LastXP, Diamond ...) dok je Hirens praktičan alat (CD) za razne testove i sl.

Sve install - boot CDe snimaj na najnižoj brzini (npr x4) jer su osjetljivi...

0 0 hvala 1
14 godina
odjavljen

Kao sto sam vec rekao moja je ploca Asus p4b, slot pga 478, win xp 32, dakle skinuo sam na ovo sajtu za svoju maticnu http://support.asus.com.tw/download/download.aspx?SLanguage=hr-hr. Dakle, skinuo sam nesto BIOS povijest, znaci sve te foldere iz BIOS povijest sam skinuo i izaslo mi je nesto u win.raru, kada sam extract izbacilo mi je bijeli fajl, znaci bez ekstenzije fajl i sada ne znam sta da radim sa njim ?

Darko

0 0 hvala 0
16 godina

Starije ploče se flashaju (instalacija BIOSa) s diskete i s alatom (tools) za tu namjenu, aflash..

- pošto nemaš ni malo iskustva, radije to nemoj raditi.

To se radi ako je neka bitna razlika između verzije BIOSa koji imaš (provjeri u opisu izmjena za svaku verziju). Pošto ta ploča nema nšta nakon 2003 i do sad ti je sve radilo, vjerojatno nema razloga za noviji BIOS.

14 godina
odjavljen

Pa sta bi ja trebao da uradim onda ? Ja ocu da dignem sistem sam, jer ocu da ga naucim dizati, pa makar morao nauciti 9 programskih jezika :D Daj neki savjet ? :D

Darko

0 0 hvala 0
16 godina

potrebno:

InstallCD OSa (windows, linux..), bootabilan, snimlljen, ispravan..

Ubaci CD, instaliraj OS.

14 godina
odjavljen

Hah, evo digao sam sistem :D Odma se bolje osjecam kada sam licno digao sistem :) Skinuo sam neki krekovani windows, ali nije bio butabilan, pa sam prso, pola grada sam obisao dok nisam nasao cd, dao mi lik orginal, sa cd serijalom :) Evo sada instaliram driver za graficku, pa polako cu i ostale drivere.

Darko

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
DarkoKwon kaže...

Hah, evo digao sam sistem :D Odma se bolje osjecam kada sam licno digao sistem :) Skinuo sam neki krekovani windows, ali nije bio butabilan, pa sam prso, pola grada sam obisao dok nisam nasao cd, dao mi lik orginal, sa cd serijalom :) Evo sada instaliram driver za graficku, pa polako cu i ostale drivere.

to si zaključio zato što si upisivao serial? ;) 

Svatko želi biti netko; nitko ne želi raditi na tome.
14 godina
odjavljen

Evo upravo mi je lik rekao da nije org :) Ja sam se izlozio.

Darko

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice