Lenovo Windows 7 DVD

poruka: 8
|
čitano: 2.292
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Lenovo Windows 7 DVD

Kupio sam laptop Lenovo Ideapad Z580 s instaliranim Linuxima jer imam legalne Windows 7 preko MSDNAA. Medutim, ovako nemam neke dodatne feature-e koje se dobiju na Windowsima koji dodu s Lenovom (recovery i te sheme...). Nazalost, nigdje toga nema za skinuti na netu :(

Stoga me zanima jel itko ovdje ima Lenovo Windows 7 OEM disk da mi ga posudi/kopira/uploada/bilošta. Ključ za windowse mi naravno ne treba, imam svoj. Samo tih par programcica koji dođu na DVD-u.

Unaprijed hvala!

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Lenovo Windows 7 DVD

-nije potreban taj disk, instaliraj drivere za konkretne komponente. Skini za sličan model koji ima support za win7 ili prepusti sve automatici, jedini preduvijet je da install prepozna SATA kontroler i LAN-ili-WLAN za ostalo.

-pronađi detaljne specifikacije (chipset, LAN, WLAN, audio.. ) Ni jedna driver nne proizvodi Lenovo, sve je intel, VIA, Realtek.. i možeš koristiti driver za bilo koji notebook koji za konkretnu komponentu ima driver za željeni OS. npr od HPa, Asusa.. ili starijeg modela Lenovo.. Samo specifičan software kao QLB, Touch.. i sl. je specifičan, naravno ostatak običnog softwarea npr update, izrada recoveriya i sl.. ali to također možeš skinuti od starijih modela ili za OSmicu, jer je software 99% identičan (izuzetak je metro-app stil).

-kontroler driver skini za chipset (DOS-F6..) ili pokušaj instalaciju pa vidi dali prolazi..

-mrežni (za LAN je lakše) jednako tako prema brandu-modelu kartice npr IntelPRO,Realtek, Ahteros.. s pripadajućim brojevima.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 12.2.2013 11:25 (ihush).
17 godina
ihush kaže...

-nije potreban taj disk, instaliraj drivere za konkretne komponente. Skini za sličan model koji ima support za win7 ili prepusti sve automatici, jedini preduvijet je da install prepozna SATA kontroler i LAN-ili-WLAN za ostalo.

-pronađi detaljne specifikacije (chipset, LAN, WLAN, audio.. ) Ni jedna driver nne proizvodi Lenovo, sve je intel, VIA, Realtek.. i možeš koristiti driver za bilo koji notebook koji za konkretnu komponentu ima driver za željeni OS. npr od HPa, Asusa.. ili starijeg modela Lenovo.. Samo specifičan software kao QLB, Touch.. i sl. je specifičan, naravno ostatak običnog softwarea npr update, izrada recoveriya i sl.. ali to također možeš skinuti od starijih modela ili za OSmicu, jer je software 99% identičan (izuzetak je metro-app stil).

-kontroler driver skini za chipset (DOS-F6..) ili pokušaj instalaciju pa vidi dali prolazi..

-mrežni (za LAN je lakše) jednako tako prema brandu-modelu kartice npr IntelPRO,Realtek, Ahteros.. s pripadajućim brojevima.

hvala na pomoći, ali nisi me razumio

uredno sam ja poinstalirao sve drivere i windowsi su bili potpuno funkcionalni, tipkovnica je prepoznata sve je prepoznato i radi!!!, medutim, odredeni Lenovo softver je nedostupan (npr. s njihovim windowsima je dolazio softver za automatsku izradu recovery particije koja se moze pokrenit klikom na onu njegovu recovery fizičku tipku i slično).

Taj dio nikako nisam uspio naći i na njihovim stranicama piše da se dobija jedino prilikom kupnje laptopa s windowsima :/

16 godina
ivoleko kaže...
...

Taj dio nikako nisam uspio naći i na njihovim stranicama piše da se dobija jedino prilikom kupnje laptopa s windowsima :/

- naravno, postoji razlog.

- koristi windowsov backup, ista stvar. Ako si planirao raspored particija, tad si ostavio jednu sys-recovery veličine cca 15-30GB (ili više, ovisi što misliš gore držati) i napraviš. Originalne predinstall-recovery particije su zapteljane pa se ni njih ne isplati kopirati (ako ti dođe pod ruke neki neupaljeni lenovo), pogotovo ako imaš noramalan install i key.

Inače Lenovo-HP utils za izradu backupa na DVD zauzima cca 4 DVDa na čistom OSu, često zna doći do greške za vrijeme izrade, pa ... nepotreban soft, čisti bloat uz ostale dodatke na njihovom webu koje mi potroše više vremena za deinstall nego clean OS...

Bez obzira dali ćeš držati na HDDu, ext.HDD-USBu ili DVDu (starije verzije soft dozvoljavaju i CD..) poželjno je napraviti takav image na HDDu i win boot medij. Samu aktivaciju također možeš backupirati konkretnim alatom (zaboravljen naziv..ima po temama win7-8) pa možeš i to.

Ultimativno, ako imaš volje, vremena (i znanja ili barem si na ti s googlom i ovakvim forumima) možeš napravti svoju 'distru'. OOBE, wim, AIK.. kompresirana zauzima kao origigi wni 2-3GB, nekompresirana 7-15GB.. ako ubaciš ostatak aplikacija naravno tolik oviše. Ali, izbjegavaj instalaciju sys.utilsa npr antivirus.

Svi potrebni alati su MSovi, dodatci samo ako imaš neki razlog, npr EaseUS PM. Jedna od blentavijih stvari je npr nemogućnost izbora tipa particije primarna-extended/logička u MSovom manageru, pa to moraš kroz diskpart ili spomenutim EaseUSom i sl. Također, takvi alati nude isto izradu backupa, migracije (npr na SSD..) ali nekako više vjerujem svojim prstima nego klik-nextu.. Na kraju, (čini mi se da imaš hackintosha, kvalificira te za izradu wim-a i ako možeš do KMSa, možeš napraviti liveWin od Osmice. To je zvjerski fičer. Ubodeš (bilo koji hardware koji zadovoljava 7-8 OS) i upališ. HDD-Flash, svejedno. Plug&Play na djelu ali za OS jedino je bitna brzina r/w iznad 20MBs (30+ je neprimjetno u radu u odnosu na interni HDD) i veličina flasha od 30+GB (sam wim je 15..)

edit, btw, na originalnom mediju, nema lenovo utilsa, install je čisti OS + ograničenje na lenovo modele, isključivo na recoveryju.. ako se ne varam, ako su jednake serije medija. Moguće je tražiti kopiju od distributera, ali ne daju to tako lako.

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.2.2013 14:27 (ihush).
17 godina

tnx puno

odlično si me informira ;)

17 godina

E da,

a što je s ovim Lenovo Enhanced Experience 3?

Navodno spušta boot-up time za 40%, a ne može ga se nigdje preuzeti jer dolazi valjda samo Lenovom s Windowsima :/

16 godina
ivoleko kaže...

E da,

a što je s ovim Lenovo Enhanced Experience 3?

Navodno spušta boot-up time za 40%, a ne može ga se nigdje preuzeti jer dolazi valjda samo Lenovom s Windowsima :/

-reklama, svaki proizvođač reklamira iste stvari (vidi tek asrockove reklame ili bilo kojeg MBO branda). Klasičan UEFI quickboot-instant boot, još gore hyber-sleep.. brzina ovisi uvjek o hardwareu i dodatnom smeću koje juzeri poinstaliravaju. Usporedi sportski auto i neki s dodatnom opremom. Čist OS je najbrži, RAID 'troši' vrijeme u boot-inicijalizaciji pa je sporiji nego solo disk inače brži, antivirus kod paljenja itd. Na kraju se svede na razliku od par sekundi koja se inače dešava randomizirano kod paljenja win OSa, npr update i sl. Jednako tako na prvi pogled Osmica buta duplo brže.. samo na prvi pogled, hardrware + user je stvarni rezultat, kao kod automobila.

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.2.2013 22:47 (ihush).
13 godina
neaktivan

Lenovo s predinstaliranim OS-om daje zaista zavidanu količinu alata, no s druge strane svaki software troši nešto hardverskog resursa, ako ti softver uistinu treba svakako je opravdano. Čisti OEM OS sa DVD-a kojeg posjeduješ, driveri i softver koji namjeravas koristiti zasigurno će laptop osjetno brže vrtjeti nego sistem "natovaren" softverom koji ćeš ikada ili nikada zatrebati,  ukoliko i zatreba instaliraj tek tada!, govorim ti iz osobnog iskustva, veliku većinu predinstaliranog softvera odmah sam deinstalirao i osjetno ubrzao sustav no za utrošeno vrijeme instalirao bi nekoliko puta čisti OEM OS. Da je pitanje glasilo: kupiti Lenovo sa ili bez OS-a?, odgovor bi bezuvjetno bio sa predinstaliranim OS-om. Savjet imaš, odluči sam.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice